KUVA: Kotkan poika Osmo Vänskä on luonut upean uran musiikissa. Asiantuntijat pitävät häntä yhtenä valovoimaisimmista suomalaisista kapellimestareista. Tällä hetkellä Vänskä on ylikapellimestarina Minnesotan orkesterissa Yhdysvalloissa ja Soulin Filharmonikoissa Etelä-Koreassa.

KUVA: Kotkan poika Osmo Vänskä on luonut upean uran musiikissa. Asiantuntijat pitävät häntä yhtenä valovoimaisimmista suomalaisista kapellimestareista. Tällä hetkellä Vänskä on ylikapellimestarina Minnesotan orkesterissa Yhdysvalloissa ja Soulin Filharmonikoissa Etelä-Koreassa.

Osmo Vänskä lähti mukaan talkoisiin

Muusikkona upean uran maailmalla luonut Osmo Vänskä on ylpeä juuristaan. Kotkan poika harrasti aikanaan koripalloa KTP:n junioreissa. – Siitä on ollut hyötyä nykyisessä ammatissani. Opin paljon dynamiikasta, kuinka yksilöt tulevat joukkueeksi, toteaa Vänskä, joka lähti mukaan KTP-Basketin haastekampanjaan.

No nyt tulee terveisiä tosi kaukaa! Kotkalaistaustainen maailmanluokan kapellimestari Osmo Vänskä (68) Minnesotasta Yhdysvalloista on vastannut KTP-Basketin kannatuslippukampanjassa ystävänsä Jukka Lopperin esittämään haasteeseen ja toivottaa kaikille vanhassa kotikaupungissaan tsemppiä näin koronankin keskellä.

Vänskällä on tuntuvaa kontaktipintaa KTP:hin, sillä hän harrasti nuorukaisena myös koripalloilua. ”Oskun” valmentajia olivat edesmenneet Erkki Hiltunen sekä Toni Bärlund, ja tässä yhteydessä Kotkan poika haluaakin esittää kiitoksensa koko organisaatiolle.

Kiitos KTP:lle juniorina saamistani koripallo-opeista ja hyvää jatkoa kasvattajaseuralle, Osmo Vänskä herkistelee.

Teinipojan koripalloinnostusta kesti kolmisen vuotta. Noina junnuvuosina minulle kävi selväksi, ettei lahjakkuuteni lajissa ollut riittävän hyvä. Klarinetin ja musiikin kanssa pelaaminen oli hauskempaa ja helpompaa, Vänskä naurahtaa.

Hukkaan heitettyä ei saleilla vietetty aika Osmo Vänskän mielestä kuitenkaan ollut. Joukkueurheilussa ja orkesterin soitossa on paljon yhtäläisyyksiä.

Opin paljon koripallosta ja siitä dynamiikasta, kuinka yksilöt tulevat joukkueeksi, Vänskä selvittää.

Korikseen liittyy paljon mukavia muistoja. Pelit ja leirit Vierumäellä ja Pajulahdessa sekä turnausmatka Ruotsiin, Osku luettelee.

Kovassa menossa haavereitakin joskus sattui. KTP ry:n johtokunnassa toiminut Risto Nikula löysi taannoin seuran arkistoista tositteen, jossa kerrottiin koripallojaoston korvanneen Osmo Vänskälle harjoituksissa rikkoutuneet silmälasit.

Kyllä! Näin joskus kävi, ja siitä vielä kiitokset KTP:lle vuosienkin jälkeen, Vänskä muistaa.

KTP:n miesten joukkue oli voimissaan 1960-luvun puolivälissä, ja Osmo Vänskäkin kävi Haukkavuoren koulun salissa seuraamassa isojen poikien pelejä aina, kun se vain oli mahdollista.

Mieleen palaa muun muassa Veikko Vainion ensimmäinen ottelu miesten edustusjoukkueessa. Sen muistan, että ”Villen” virhetili tuli täyteen yllättävän nopeasti, mutta jatkossahan mies loi huikean uran koriksessa, Vänskä toteaa.

Huikea on ollut Osmo Vänskänkin ura muusikkona. Kymi Sinfoniettan eläkkeellä olevalla oboistilla ja Kymijoen Lohisoitto ry:n puheenjohtajalla Matti Jylhä-Vuoriolla on riittävästi asiantuntemusta arvioida, kuinka hyvä Vänskä on omalla alallaan.

Minun arvoasteikollani Osmo on ihan maamme johtavia kapellimestareita Esa-Pekka Salosen ja Jukka-Pekka Sarasteen rinnalla. Paremmuusjärjestykseen en halua heitä laittaa, sillä jokaisella on monia ja persoonallisia ominaisuuksia, joita ei voi toisten rinnalla arvottaa, Jylhä-Vuorio korostaa.

Vänskä johtaa Minnesotan orkesteria, joka on yksi maineikkaimmista musiikkitaloista USA:ssa. Minullakin on ollut kunnia soittaa Osmon johtamassa orkesterissa. Joitakin vuosia sitten hän oli vierailijana meillä Lohisoitossa. Vänskällä on mahtava kyky kuulla musiikkia. Siinä rinnalla tunsi itsensä kokeneenakin soittajana oppipojaksi, Matti Jylhä-Vuorio tunnustaa.

Osmo! Soittajan ja kapellimestarin urasi on ollut pitkä ja komea. Vieläkö Sinulla on tavoitteita? Mikä Sinusta tulee ”isona”?

Olisikohan niin, että muusikkoja ja tähän juttuun liittyen pelaajia yhdistää toive siitä, että seuraava peli tai konsertti voisi olla se huippuhetki. Tavoitteita ja suunnitelmia on koko ajan; kuinka voisin kasvaa ihmisenä ja muusikkona edelleen niin, että musiikki voisi puhutella ja tulla lähemmäksi orkesteria, yleisöä ja itseäni. Ja kuinka pitää suorituksen laatu jatkuvasti mahdollisimman korkeana niin, että ”peli” kulkee.

Toivon voivani olla onnellinen, jos ja kun joskus kasvan ”isoksi”.

Osmo Vänskän ajatukset palaavat aika-ajoin Kotkan vuosiin ja tapahtumiin täällä.

Minulla on paljon pienen miehen muistikuvia; ensimmäinen oma polkupyörä, hiihtoladut, jalkapallopelit Hovinsaaren koulun kentällä, omat korismatsit, sauna- ja lentopalloreissut Partasen moottoriveneellä Lehtisensaareen, KTP:n kori- ja jalkapallo-ottelut ja paljon paljon muuta…

Kuinka usein käyt Suomessa, pidätkö yhteyttä Kotkaan, miten seuraat tapahtumia täällä meilläpäin?

Minulla on toinen koti Helsingissä, ja käymme Suomessa niin usein kuin mahdollista. Kapellimestareilla on onneksi mahdollisuus työskennellä paitsi oman orkesterin kanssa, myös muiden orkesterien vierailijana. Lapseni asuvat Helsingissä, ja kun esiinnyin Helsingin konserttiviikoilla yhdessä Viktoria Mullovan kanssa helmikuussa, kolmas lapsenlapseni ymmärsi tulla maailmaan juuri silloin, ja sain pitää häntä sylissäni tuon vierailuni aikana.

Kotkassa minun kiintopisteeni ovat isoveli Raimo ja hänen vaimonsa Marjatta.

Olen Helsingin Sanomien digi-lehden tilaaja, josta seuraan Suomen asioita ja tapahtumia. KTP:n pelien tuloksetkin osaan netistä hakea.

Osmo Vänskän nykyisessä kotikaupungissa Minneapolisissa on runsas urheilutarjonta. Sieltä löytyvät huippujoukkueet niin koripallossa, jääkiekossa, baseballissa kuin amerikalaisessa jalkapallossa.

Olen käynyt Minnesota Timberwolvesin NBA-peleissä muutamia kertoja. Meillä on myös erinomainen naisten koripallojoukkue Minnesota Lynx. Eniten seuraan lätkää ja toivon, että Minnesota Wild voisi olla Stanley Cupin finaalissa, Vänskä kertoo.

Osmo Vänskä on siis ajan hermolla myös urheilussa. Sen osoittaa vastaus, kun kysytään, kenelle haluaisit lähettää terveisiä?

Jos urheilussa pysytään, niin terveiset menevät Teemu Pukille!

Juuri nyt Osmo Vänskä on vaimonsa Erin Keefen kanssa työmatkalla Etelä-Koreassa.

Meillä on ensin kahden viikon koronakarenteeni, jota seuraa kolme työviikkoa Soulin Filharmonikkojen kanssa. Viime vuonna työskentelin täällä kolme kuukautta ja vietin yhteensä kaksi kuukautta karanteenissa! Kotiin Minneapolisiin palaamme huhtikuun lopulla, orkesterin ylikapellimestari selvittää.

Korona on riehunut rajuna Yhdysvalloissakin runsaan vuoden, mutta nyt Osmo Vänskä on jo puoliksi ”turvassa”.

Sain koronarokotukset helmikuussa. On ollut mielenkiintoista verrata tässä asiassa Suomea ja Minnesotaa, koska asukasluvut ovat lähes samat. Meillä koronatilanne on ollut huonompi kuin Suomessa, muttei kuitenkaan ihan niin paha kuin monissa muissa osavaltioissa.

USA on hoitanut rokotukset hyvällä vauhdilla. Presidentti Joe Bidenin hallinto on asettanut tavoitteeksi, että kaikki rokotusta haluavat saisivat sen toukokuun alkuun mennessä, ja Minnesota sanoo olevansa aikataulussa tuon tavoitteen kanssa. Toivottavasti korona häviää taistelun rokotuksia vastaan, ja voisimme palata normaalimpaan elämään, Osmo Vänskä toteaa.

Osmo Antero Vänskä

o Syntynyt 28.2.1953 Säämingissä (nykyisin osa Savonlinnaa), josta perhe muutti Kotkaan 1957.

o Lapsuuden koti: isä Yrjö (1913–88), äiti Maire (1920–2018), veljet Raimo (1941– ) ja Seppo (1947–2018). Vanhemmat olivat kauppiaspariskunta, joka piti puotia Kotkassa mm. Hovinsaarella ja Popinniemessä. Veljeksistä Raimo jäi eläkkelle Langinkosken seurakunnan kirkkoherran tehtävistä ja Seppo toimi pitkään Suomen Lähetysseuran lähettinä Japanissa.

o Perhe: jo aikuiset lapset Olli, Tytti ja Perttu ensimmäisen puolison Pirkon kanssa (kolme lastenlasta), nyt liitossa amerikkalaisen Erin Keefen kanssa.

o Kouluja Kotkassa: Hovinsaaren koulu ja Langinkosken yhteislyseo.

o Musiikkialan opinnot: Kotkan-Seudun Musiikkiopistossa ensin vuosi Jukka Lahdenkylän viuluopissa ja sitten instrumentiksi ”omempi” klarinetti Tero Koljosen oppilaana.

Opintoja Helsingin Varuskuntasoittokunnan soittajakoulussa, jonka jälkeen Sibelius-Akatemiassa klarinetinsoiton opiskelua ja myöhemmin Jorma Panulan kapellimestariluokalla mm. Esa-Pekka Salosen ja Jukka-Pekka Sarasteen kanssa.

o Muusikon urasta: klarinetistina Turun ja Helsingin kaupunginorkestereissa. Voitto nuorten kapellimestarien kilpailussa Ranskan Besanconissa 1982 avasi mahdollisuuden vierailla myös Suomen ulkopuolella. Vänskä on ollut kiinnitettynä ylikapellimestariksi suurissa musiikkitaloissa kuten Lahdessa (1988–2008), Reykjavikissa, Glasgowissa, Minnesotassa ja Soulissa.

Minnesotan orkesterin pääkapellimestarina Minneapolisissa Vänskä aloitti 2003 ja toimii orkesterin musiikillisena johtajana vuoteen 2022. Soulin Filharmonikkojen ylikapellimestarina Etelä-Koreassa Vänskä aloitti tammikuussa 2020. Tämä sopimus on kolmivuotinen.

o Huomionosoituksia: Osmo Vänskä ja hänen johtamansa Minnesotan orkesteri voittivat 2014 ”vuoden parhaan orkesteriesityksen” Grammy-palkinnon Jean Sibeliuksen 1. ja 4. sinfoniasta. Yhdysvalloissa musiikkialan Grammy-palkintoja jaetaan yhteensä 82 eri kategoriassa populaarimusiikista klassiseen.

o Muuta musiikista: Osmo Vänskä on käynyt kotimaassa viimeksi helmikuun puolivälissä. Hän esiintyi Helsingin kaupunginorkesterin konserttiviikoilla (17.2.) striimattuna taltioidussa tapahtumassa yhdessä kuuluisan venäläisen viulistin Viktoria Mullovan kanssa.

o Koripalloharrastuksesta: pelasi koripalloa KTP:ssa kolmisen vuotta ennen siirtymistä musiikkiopintojen vuoksi Helsinkiin. Vänskän valmentajia olivat mm. Erkki Hiltunen ja Toni Bärlund.

KTP-Basketin kannatuslippukampanjan haasteita:

Jukka Lopperi vastaa saamaansa haasteeseen ja haastaa edelleen entisen KTP:n korisjunnun ja nykyisen Minnesotan orkesterin pääkapellimestarin Osmo Vänskän sekä toisen puhallinsoittajan ja kovan KTP-fanin Martti Jylhä-Vuorion.

Osmo Vänskä vastaa Jukka Lopperin esittämään haasteeseen ja kiittää KTP:ta juniorina saamistaan koripallo-opeista.

Esa Sinivaara vastaa saamaansa haasteeseen.

Maj-Britt Lindström vastaa saamaansa haasteeseen.

Jari Saarinen vastaa saamaansa haasteeseen.

Kampanjahaasteet – haastajat ja haastetut – on julkaistu KTP-Basketin verkkosivuilla aina sunnuntaisin. Ensimmäinen haastelista julkaistiin 24.1., toinen 31.1., kolmas 7.2., neljäs 14.3., viides 21.2. , kuudes 28.2., seitsemäs 7.3., kahdeksas 14.3. ja yhdeksäs 21.3.2021.

KUN HALUAT HAASTAA TAI VASTATA HAASTEESEEN, TOIMI NÄIN:

o maksa sovittu summa KTP-Basketin tilille FI89 3131 1001 4670 87 tai Mobile paylla (67661)

o kirjoita sähköpostiosoitteesi maksun viestikenttään

o ole yhteydessä niihin tahoihin, jotka haluat haastaa ja kerro heille tämä sama

o lähetä sähköposti osoitteeseen heli.a.toikka@gmail.com ja kerro, kenet haastat tai kenen haasteeseen vastaat

o kun maksusi näkyy KTP-Basketin tilillä, luemme sieltä kirjoittamasi sähköpostiosoitteen ja lähetämme Sinulle kannatuslipun(t)

o kannatuslippu on keräilylippu eikä se oikeuta otteluun sisäänpääsyyn

o jokaiseen kotipeliin tulee uusi lippu eli voit ostaa kannatuslipun vaikka jokaiseen otteluun

TEKSTI: Matti Järvinen KUVA: Travis Anderson

Yhteistyökumppanit

2021-03/port-of-haminakotka-logo-1-rivi-rgb
2019-05/autosuni-logo
2019-05/dakar-petrooli
2019-05/datagroup
2019-08/eko
2019-05/ankkuri
2019-05/image001i
2019-05/handelbanken
2019-05/kotkalogo
https://www.intersport.se/
2019-05/kso
2019-05/kotkanklubi
2019-05/kymen-sanomat.svg-
2019-05/lahitapiola-kaakkois-suomi-rgb-sininen
2019-05/lamposulku
2019-05/marina-cafe-laituri-led-kuva
2019-05/min-tamminen-logo-02
2019-05/logo-fin-fi
2019-05/nordea-masterbrand-500px-rgb
2019-05/omasp-logotype-cmyk-tm-slogan
2019-05/op-kymenlaakso-rgb-vasen
2019-05/risti-13-lukitustekniikka
2019-05/rudus-logo
2019-05/si
2019-05/spalding-logo-hirez
2019-05/steveco
2019-05/taeystuho
2019-05/visilogo
2019-05/sportia-0
2019-10/ekami-tekijo-iden-tekija-logo-mag-1024x512pix-jpg
2020-10/logo-colour-rgb
2020-10/1603295200_stark-logo

Kotisivu & Design by Intendit Web Agency