KUVA: Juha Hiltunen (oikealla) ja Henrik Olsson vastaavat jatkossa KTP-Basketin fysioterapiasta ja fysiikkavalmennuksesta. Antti Silvonen (vasemmalla) toimi 20 vuotta Peli-Karhujen naisten joukkueen huoltajana ja nyt hän siirtyi samoihin tehtäviin KTP:ssa. Heimo Heinonen on KTP-Basketin monivuotinen joukkueenjohtaja, ja jotain vastaavaa olisi tarjolla jatkossakin. ”Hemppa” harkitsee vielä talkootyötarjousta.

KUVA: Juha Hiltunen (oikealla) ja Henrik Olsson vastaavat jatkossa KTP-Basketin fysioterapiasta ja fysiikkavalmennuksesta. Antti Silvonen (vasemmalla) toimi 20 vuotta Peli-Karhujen naisten joukkueen huoltajana ja nyt hän siirtyi samoihin tehtäviin KTP:ssa. Heimo Heinonen on KTP-Basketin monivuotinen joukkueenjohtaja, ja jotain vastaavaa olisi tarjolla jatkossakin. ”Hemppa” harkitsee vielä talkootyötarjousta.

Mäkelän KTP sai esikuntansa

Korisliigajoukkueen taustatiimissä valmentajakaksikolla on omat roolinsa. Roope Mäkelä hyökkää ja Juri Heinämäki puolustaa. Juha Hiltunen ja Henrik Olsson vastaavat fysiikasta. Huoltajan tehtävät säilyvät kokeneissa käsissä, kun Antti Silvonen otti pestin.

KTP-Basket on aloittanut valmistautumisensa Korisliiga-kauteen 2021–22 uusin kujein. Joukkueen vanhassa ”staffissa” (englanniksi staff, käännös ”esikunta, henkilöstö”) tapahtui luonnollista poistumaa, mutta uusikin on päävalmentaja Roope Mäkelälle mieleinen.

– Meillä on taustaryhmässä paljon asiantuntemusta, ja jokaisella on oma roolinsa, kehuu Mäkelä.

Toisiin tehtäviin tai kokonaan syrjään ovat siirtyneet muun muassa kakkosvalmentaja Sauli Lanki, fysioterapiasta ja fysiikkavalmennuksesta vastannut Petteri Koski sekä huoltaja Pekka Kettunen.

– Lanki ja Kettunen olivat iso osa edustusjoukkuetta yli 20 vuotta ja Koskikin mukana vuosikausia. Heitä kiitetään julkisestikin vielä tuonnempana mutta jo tässä vaiheessa syvä kumarrus kaikille, toteaa KTP-Basketin puheenjohtaja Jyrki Lindström.

Roope Mäkelästä (47) tuli KTP-Basketin päävalmentaja helmikuussa, kun korisliigajoukkueen penkin päässä pyörähti iso pyörä. Tomi Kaminen irtisanoutui tehtävästä, kevätkoutsiksi värvättiin Jyri Lehtonen, jota seuraa nyt Mäkelä 1+1-vuotisella sopimuksella.

Mäkelä sai toukokuussa työparikseen forssalaistaustaisen Juri Heinämäen (33), ja nyt kotkalaisjoukkueen henkilöstöä on täydennetty uusilla nimillä. Fysioterapeutti-fysiikkavalmentaja on Juha Hiltunen (57), hänen ensisijainen kollegansa naprapaatti Henrik Olsson (35) ja huoltaja Antti Silvonen (62).

Roope Mäkelä kertoo lajivalmentajien roolijaosta.

– Taktisesti minä vastaan hyökkäyspelistä ja Heinämäki puolustuksesta. Jurin tehtäviin kuuluu myös muun muassa vastustajien scouttaus ja palautteen anto pelaajille. Päävastuu koko homman onnistumisesta on kuitenkin minulla, selvittää Mäkelä.

”Jaska” Hiltusella on vankka kokemus omalla osaamisalueellaan, Mäkelä tuntee hänet entuudestaan ja tietää, mitä on tarjolla.

– Hiltunen on ollut jonkin aikaa poissa lajin parista, mutta hänellä on kuitenkin vahvat näytöt koripallosta aiemmilta vuosilta. Jaskan käsissä fysiikkavalmennus on hyvässä hoidossa, tietää Mäkelä.

Huoltaja Silvosella on Mäkelän esikunnassa iso alue hoidettavanaan, ja kokemuksesta koutsi luottaa mieheen kuin vuoreen.

– Meillä on Antin kanssa paljon yhteistä historiaa Peli-Karhujen ajalta. Silvonen on maailman ahkerin ihminen ja hän tekee kaikkensa joukkueen eteen, kehuu Mäkelä.

Juha Hiltunen on OMT-fysioterapeutti ja operoinut alalla 33 vuotta. Nyttemmin hän toimii yrittäjänä ERGO-Selkäklinikalla Hyväntuulen-talossa. Hiltunen on pelannut itsekin koripalloa KTP:ssa 1970–80-luvuilla, mutta ura ei yltänyt aivan edustusjoukkueeseen asti.

Hiltunen toimi nykyistä vastaavissa tehtävissä KTP-Basketissa useamman vuoden 2010-luvulla.

– Lähdin uudelleen mukaan, kun hyvä kaverini Lindströmin ”Pihvi” pyysi. Kaikkine muine kiireineen aika on rajallinen, mutta sen lupauksen olen antanut, että jos lähden johonkin mukaan, niin siitä ei tule sanomista, vakuuttaa Juha Hiltunen.

Hiltunen koki mielenkiintoiseksi ja haastavaksi myös Roope Mäkelän viestin.

– Hän on ensimmäinen päävalmentaja minun yhteiskumppanina, joka tunnustaa, ettei tunne fysiikkavalmennusta riittävän hyvin. Kaikki muut ovat halunneet kulkea myös omia polkujaan, Hiltunen avaa.

Juha Hiltunen on operoinut myös yksilöurheilijoiden kuten hiihtäjien ja taitoluistelijoiden kanssa. Fysiikka-ammattilainen luonnehtii Henrik Olssonia ”oikeaksi kädekseen”.

– ”Henkka” tuntee vammat ja mitä kuntovalmennus on, mutta lajitietoa koripallosta hänelle ei vielä isommalti ole. Mies on kuitenkin motivoitunut ja tulee rinnalle kehittymään, kertoo Hiltunen työparistaan.

Antti Silvonen on koripallojoukkueen huoltajana-apuvalmentajana niin sanottu ”grand old man”. Hän vietti hiljattain ”20-vuotistaiteilijajuhlia” Peli-Karhujen naisten joukkueen taustajoukoissa, mutta samoissa tehtävissä Silvonen toimi jo viime vuosituhannen puolella.

– Olin Laineen Harrin kaverina KTP:ssa, kun oma poika Sauli (s. 1983) pelasi C-junioreissa. PeKassa aloitin, kun tytär Saara (s. 1986) pääsi mukaan Launiaisen Atin valmentamaan naisten SM-sarjajoukkueeseen, muistelee isä Antti.

Silvonen on viihtynyt PeKa-leirissä mainiosti ja saanut myös paljon tunnustusta työstään.

– Olen aina halunnut tehdä hommia muiden hyväksi, ja PeKa on ollut siihen hyvä foorumi. Kun sitten Lindströmin Jyrki kyseli KTP:hen, en kauan harkinnut. Kaipasin vaihtelua ja ajattelin nyt itsekkäästi. Tällainen tilaisuus tarjoutuu ehkä kerran elämässä – ”once in a lifetime” – niin kuin sanotaan.

Jo ennen koripallotalkoita Antti Silvonen oli vahvasti kiinni urheilussa. Hän on syntyjään hankolainen ja pelasi lentopalloa nelossarjassa paikallisessa AIK:ssa. TUL:n liittojoukkuetta luotsannut kotkalainen Risto Palonen oli huomannut Silvosen kyvyt ja houkutteli nuorukaiseen Kotkaan 1979.

Silvonen pelasi Karhulan Veikoissa ja Veikot-84:ssä mestaruussarjaa ja 1-sarjaa. Kotkasta matka jatkui Lauritsalan Kisan kautta Varkauden Tarmoon ja takaisin SM-sarjaan.

– Kausi oli 1991–92. Tarmo oli mukana Euroopan cupissakin, ja Norjassa sain pelata kaksi täyttä ottelua. Se oli viimeinen pääsarjakauteni. Palasin Kotkaan ja pelasin vielä jonkin aikaa Summan Kisa-Tovereissa, kertoo 84:n SM-sarjamatsin mies.

TEKSTI: Matti Järvinen KUVA: Mikko Mäkelä

Yhteistyökumppanit

2021-03/port-of-haminakotka-logo-1-rivi-rgb
2019-05/autosuni-logo
2019-05/dakar-petrooli
2019-05/datagroup
2019-08/eko
2019-05/ankkuri
2019-05/image001i
2019-05/handelbanken
2019-05/kotkalogo
https://www.intersport.se/
2019-05/kotkanklubi
2019-05/kymen-sanomat.svg-
2019-05/lahitapiola-kaakkois-suomi-rgb-sininen
2019-05/lamposulku
2019-05/marina-cafe-laituri-led-kuva
2019-05/min-tamminen-logo-02
2019-05/logo-fin-fi
2019-05/nordea-masterbrand-500px-rgb
2019-05/omasp-logotype-cmyk-tm-slogan
2019-05/op-kymenlaakso-rgb-vasen
2019-05/risti-13-lukitustekniikka
2019-05/rudus-logo
2019-05/si
2019-05/spalding-logo-hirez
2019-05/steveco
2019-05/taeystuho
2019-05/visilogo
2019-05/sportia-0
2019-10/ekami-tekijo-iden-tekija-logo-mag-1024x512pix-jpg
2020-10/logo-colour-rgb
2020-10/1603295200_stark-logo
2021-06/kso
2021-06/players

Kotisivu & Design by Intendit Web Agency