KUVA: Urho Laine ja valmentajavelho Erkki Hiltusen mustakantinen muistivihko vuosilta 1951–1956. Sille aikajanalle osuu KTP:n nousu harrastajatasolta suomalaisen koripalloilun huipulle. – Mustakantisia on useampiakin, mutta minä halusin ”Ekin” jäämistöstä juuri tämän, jossa on muistiinpanoja minunkin aikakaudesta Hiltusen valmennuksessa. Vihkoon on kirjattu havaintoja harjoituksista, peleistä ja kentän ulkopuolisista asioista. Sieltä löytyy merkintä muun muassa hääpäivästämme Kirstin kanssa, Urho Laine kertoo.

KUVA: Urho Laine ja valmentajavelho Erkki Hiltusen mustakantinen muistivihko vuosilta 1951–1956. Sille aikajanalle osuu KTP:n nousu harrastajatasolta suomalaisen koripalloilun huipulle. – Mustakantisia on useampiakin, mutta minä halusin ”Ekin” jäämistöstä juuri tämän, jossa on muistiinpanoja minunkin aikakaudesta Hiltusen valmennuksessa. Vihkoon on kirjattu havaintoja harjoituksista, peleistä ja kentän ulkopuolisista asioista. Sieltä löytyy merkintä muun muassa hääpäivästämme Kirstin kanssa, Urho Laine kertoo.

”Ei tämä tähän saa loppua”

Urho Laine (88) oli laittamassa Kotkan koripalloiluun vauhtia 70 vuotta sitten. Hän menestyi ensin pelaajana ja teki myöhemmin työtä KTP:n taustalla. – Koronan takia KTP-Basketia ei saa päästää kuolemaan. Se olisi kamala katastrofi, sanoo Urho Laine nyt.

KTP-Basketia ei saa päästää koronankaan takia kuolemaan. Se olisi kamala katastrofi, lataa laji- ja seuralegenda Urho Laine (88). Miehen huolen ymmärtää. Hän oli jo 70 vuotta sitten laittamassa isoa pyörää pyörimään kotkalaisessa koripalloilussa. Omalla pelaajaurallaan ”Uki” saavutti kohtalaista menestystä, ja myöhemmiltä ajoilta hänet muistetaan myös innostavana seurajohtajana.

Nyt korona-aikana Urho Laine on pysytellyt poissa suurista ihmisjoukoista. Steveco Areenalla hänellä on oma kunniajäsenpaikkansa, mutta pandemiarajoitusten takia sinnekään ei ole ollut menemistä.

Laine seuraa yhä aikaansa ja hän on hyvin tietoinen, millainen savotta koripallokausi 2020/21 on ollut nykyisille seuratoimijoille.

Hattua täytyy nostaa Lindströmin Jyrkille ja kumppaneille, että he ovat jaksaneet näinkin hyvin.

Urho Laine sai haasteen KTP-Basketin kannatuslippukampanjaan lähipiiristä, ja Uki jatkaa ketjua haastamalla edelleen vanhoja pelikavereita.

Ilman muuta tässä tempauksessa on oltava mukana! KTP on pidettävä hengissä, ja haastekampanja on tosi hieno idea. Se tuo tarvittavia euroja, mutta on sillä toisenlainenkin merkitys. Yhteinen päämäärä lisää yhteisöllisyyttä, ja lukuisista haasteista olen huomannut, että KTP:lla on edelleen suuri joukko ystäviä, Urho Laine toteaa.

Urho Laine liittyi KTP:n jäseneksi vuonna 1942 – eli heti kun se oli sääntöjen mukaan mahdollista kymppikesäisenä. Sodankin melskeissä Uki harrasti jalkapalloa ja jääkiekkoa, mutta sitten, pitkänäperjantaina 1944, kaikki muuttui. Kotitaloon osui pommi, ja siinä iskussa menehtyivät sekä äiti Martta että sisko Terttu. Jo neljä vuotta aiemmin sodan koettelemukset olivat vieneet Karl-isän.

Urho ja nuorempi veli Jaakko lähetettiin tunnistuslappu kaulassa sotalapsiksi Ruotsiin. Kahdeksanvuotias veli adoptoitiin sinne, mutta Uki palasi Kotkaan.

Pian kotiinpaluun jälkeen vanhat kaverit löytyivät, ja se oli onni paitsi Urholle mutta myös KTP:lle. Laine, Reino Miettinen, Matti Mänttäri, Veijo Nielsen ja Erkki Lopperi innostuivat Suomen oloissa melko nuoresta sisäpallopelistä, ja viisikkoa voidaan hyvällä syyllä pitää kotkalaisen koripalloilun pioneereinä.

Koripalloa oli toki harrastettu Kotkassa aiemminkin. Muun muassa Kotkan Pojat, Kotkan Reipas ja Kotkan Vesi-Veikot olivat jo liikkeellä, mutta noiden viiden nuoren miehen harrastuksesta sai alkunsa tavoitteellisempi urheilu KTP:ssa. Tänä päivänä seura on miesten pääsarjassa jo instituutio ja yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä.

Pelailimme ensin Urheilukeskuksen hiekkakentällä Sapokan puoleisessa nurkkauksessa, toki oikeisiin koreihin jotka olivat kuitenkin ilman korisukkia. Pelivälineen me rakensimme kentänhoitaja Väinö Heiskasen talteen ottamista jalkapallon riekaleista, Urho Laine muistelee.

Pelejäkin KTP:lla oli muttei oikeaa valmentajaa. Veijon kanssa vuorottelimme huoltajana, mutta se ei oikein tyydyttänyt, kun molemmilla oli myös pelihaluja, Urho Laine selvittää.

KTP:ssa ”Mister Koripalloksi” aateloitunut Erkki Hiltunen (1927–2018) toimi siihen aikaan vielä Vesi-Veikoissa. Urho Laine rohkaisi kuitenkin mielensä ja marssi Matti Mänttäri tukenaan houkuttelemaan Hiltusta naapuriseuran leipiin.

– ”Ekille” se oli tarjous, josta hän ei voinut kieltäytyä, Laine naurahtaa ja jatkaa: Mies tiesi, ettemme me olleet pelaajina mitään nöösipoikia. Hiltusen aikakirjoista löytyy muun muassa maininta, että keskinäisessä ottelussa VeVeä vastaan ”ne vikkelät KTP:n pojat veivät kaikki pallot meidän käsistä”.

Urho Laine nostaa esiin erään erikoispiirteen, joka leimasi tuttua poikaporukkaa, ja myöhemminkin joukkoon liittyneitä joitakin nuoria miehiä.

Minä olin sotaorpo ja kaikki muutkin sodassa isänsä menettäneitä yksinhuoltajien jälkeläisiä. Se lisäsi toistemme ymmärtämistä ja yhteishenkeä, Laine korostaa.

Erkki Hiltunen siirtyi KTP:hen 1953, ja jo kaksi vuotta myöhemmin seura saavutti hänen johdollaan nuorten Suomen mestaruuden. Miesten joukkue nousi pääsarjaan 1957, ja vuonna 1958 KTP voitti ensimmäisen miesten SM-kullan. Sittemmin mainetta ja kunniaa on tullut lisää, ja yhä vieläkin joissakin käytännön asioissa vannotaan Erkki Hiltusen nimeen.

Urho Laine oli vuonna 1956 SM-sarjaan nousseen joukkueen kapteeni ja miesten mukana vielä 1957. Sen jälkeen työ vei Laineen eri puolille Suomea, mutta pelaamista hän ei jättänyt. Kotkan poika pääsi harrastamaan lajiaan mm. Lappeenrannassa, Lahdessa ja Helsingissä.

Urho Laine palasi Kotkaan 1976, ja heti kohta hänet kaapattiin KTP:n taustajoukkoihin. Mies toimi jonkin aikaa seuran koripallojaoston puheenjohtajana ja miesten joukkueenjohtajana. Kirkkaimpana saavutuksena voidaan pitää Suomen cupin voittoa 1978.

Urho Laineen muistoissa 1950-luku oli hienoa aikaa mutta niin oli Larry Poundsin aikakausikin KTP:ssa.

Ennen Poundsia KTP:n ilme oli hieman alakuloinen, mutta Larryn tulo 1976 toi uuden nosteen. ”Lauri” loi jo pukukopissa innostavan ilmapiirin ja kentällä hän sai joukkueen liekehtimään, Laine kehuu Poundsia.

Me olemme Laurin kanssa ikuisia ystäviä. Molemminpuolinen luottamus syntyi kenties silloin, kun kerran mies oli surullinen ja allapäin. Kysyin, että ”mikä hätänä”, ja syy oli inhimillinen. Laurilla oli kova koti-ikävä ja hän oli usein puhelinyhteydessä omaisiinsa Yhdysvalloissa. Juuri tuolloin viimeisetkin markat olivat menneet puheluihin, mutta siitä ongelmasta selvittiin. Sanoin Larrylle, että ”aina kun sinun pitää soittaa kotiin, niin se onnistuu meidän puhelimestamme”. Onneksi ikävä voitettiin, hän on täällä tänäänkin, ja muistelemme vanhoja juttuja usein, kun tapaamme, paljastaa Urho Laine.

Urho Laineelle Larry Pounds on koripallon ”Mister King”. Uki ymmärtää, että suomalaisessa koripalloilussa tarvitaan ulkomaalaisvahvistuksia, mutta…

Onko neljä vierastyöläistä jo liikaa? Minusta vähempikin riittäisi, jolloin voisi panostaa ainakin yhteen hyvään, Laurin kaltaiseen esimerkiksi.

Laineen mielestä liian monta jenkkiä vie pelimahdollisuuden suomalaisilta. Senkin Uki ymmärtää, että enää ei voida pitää Kotkan aluetta rajoina joukkuetta kasattaessa.

Meidän aikakaudellamme vahvuuksiamme olivat nimenomaan kotkalaisuus ja urheilullisuus. Niillä menestyttiin, ja niitä arvoja tukivat kannattajammekin. Toivottavasti joskus nuo teemat ovat vielä etusijalla, Urho Laine korostaa.

Urho Laine

o Syntynyt Kotkassa 6.5.1932

o Lapsuuden koti: äiti Martta (1909–1944), isä Karl-August (1898–1940), sisarukset Terttu (1930–44) ja Jaakko (1937–1997)

o Sotalapsena Ruotsissa 1944–45 josta palasi takaisin Kotkaan

o Perhe: vaimo Kirsti, tyttäret Tarja (s. 1957) ja Suvi (s. 1960), neljä lastenlasta ja kolme lastenlastenlasta

o Koulutus: ammattikoulu ja teknillinen opisto josta koneteknikoksi

oTyöura: työntutkija, johtotehtävissä useissa teollisuusyrityksissä eri puolilla Suomea ja metallialan yrittäjä Kotkassa

o Urheilu-ura KTP:ssa: nuorena jalkapalloa ja jääkiekkoa, oli nostamassa seuran koripalloilua lentoon 1940-luvun lopulla; SM-sarjaan vuonna 1956 nousseen miesten joukkueen kapteeni ja pelasi SM-pronssia saavuttaneessa joukkueessa seuran ensimmäisellä pääsarjakaudella 1957

o Urheilu-ura toisaalla: työ vei miehen Lappeenrantaan jossa toimi LapKon (Lappeenrannan Koripalloilijat) pelaaja-huoltajana 1957–59 saavutuksena paikka suomensarjan karsinnoissa, kaksi kautta (1959–60) Lahden NMKY:n SM-sarjajoukkueessa pelikavereinaan mm. Timo Lampen ja Pekka Luhtanen, Kontulan Urheilijoiden (Helsinki) koripallotoiminnan käynnistäjä 1960-luvulla ja pelejä suomensarjassa. Vuonna 1992 KontU keskittyi yksinomaan jalkapalloiluun.

o Toiminta KTP:n taustajoukoissa: paluu ”kotiin” 1976, seuran koripallojaoston puheenjohtaja ja edustusjoukkueen joukkueenjohtaja 1970-80-lukujen taitteessa, saavutuksena mm. Suomen cup-mestaruus 1978

o Muuta: eläkepäivien harrastuksia mm. siirtopuutarhamökkeily Kotkan Metsolassa ja ”huru-ukkojen” tapaamiset.

Kirjoitti vuonna 2016 muistelmateoksen ”Lapsi 777”. Se on raju tilitys lapsuusajan kokemuksista sodan keskellä; isä sairastui ja kuoli 1940 ja äiti sekä sisar menehtyivät kotiin osuneessa pommituksessa pitkänäperjantaina 1944.

KTP-Basketin kannatuslippukampanjan haasteita:

Viki Ollikainen vastaa saamaansa haasteeseen ja haastaa KTP:n SM-sarjassa 1950-luvulla pelanneet sankarit Urho Laineen ja Jussi Ollikaisen mukaan parhaaksi katsomallaan summalla.

Urho Laine vastaa saamaansa haasteeseen ja haastaa edelleen vanhat pelikaverinsa Alpo ja Timo Tuurnalan mukaan parhaaksi katsomallaan summalla.

Kimmo Anttila vastaa Jukka Mustosen haasteeseen ja haastaa edelleen FC KTP Junioreiden hallituksen mukaan.

Firmasarjan” haasteita:

Täystuho haastaa 500 eurolla Tammisen, Paperallin, Cukcan, Stevecon, LähiTapiolan ja Kymen Sanomat.

Stark vastaa yrityshaasteeseen ja haastaa mukaan 300 eurolla K-rauta Kotkan, Matto-Kotkan, RTV-Kotkan ja Prisma Kotkan.

Lähi-Tapiola Kaakkois-Suomi on tukemassa KTP-Basketia myös vaikeina poikkeusaikoina ja haastaa hyvän asian puolesta mukaan OP Kymenlaakson ja Oma Säästöpankin.

Kampanjahaasteet – haastajat ja haastetut – on julkaistu KTP-Basketin verkkosivuilla aina sunnuntaisin. Ensimmäinen haastelista julkaistiin 24.1., toinen 31.1., kolmas 7.2., neljäs 14.3., viides 21.2. , kuudes 28.2. ja seitsemäs 7.3.2021.

KUN HALUAT HAASTAA TAI VASTATA HAASTEESEEN, TOIMI NÄIN:

o maksa sovittu summa KTP-Basketin tilille FI89 3131 1001 4670 87 tai Mobile paylla (67661)

o kirjoita sähköpostiosoitteesi maksun viestikenttään

o ole yhteydessä niihin tahoihin, jotka haluat haastaa ja kerro heille tämä sama

o lähetä sähköposti osoitteeseen heli.a.toikka@gmail.com ja kerro, kenet haastat tai kenen haasteeseen vastaat

o kun maksusi näkyy KTP-Basketin tilillä, luemme sieltä kirjoittamasi sähköpostiosoitteen ja lähetämme Sinulle kannatuslipun(t)

o kannatuslippu on keräilylippu eikä se oikeuta otteluun sisäänpääsyyn

o jokaiseen kotipeliin tulee uusi lippu eli voit ostaa kannatuslipun vaikka jokaiseen otteluun

TEKSTI ja KUVA: Matti Järvinen

Edellä oleva kirjoitus on vain pintasipaisu KTP:n koripalloilusta takavuosilta. Seuraveteraani ja kirjoittaja istuvat alas vielä parikin kertaa, ja jutustelun pohjalta julkaistaan kevään aikana parin-kolmen jutun sarja samasta aiheesta.

Yhteistyökumppanit

2021-03/port-of-haminakotka-logo-1-rivi-rgb
2019-05/autosuni-logo
2019-05/dakar-petrooli
2019-05/datagroup
2019-08/eko
2019-05/ankkuri
2019-05/image001i
2019-05/handelbanken
2019-05/kotkalogo
https://www.intersport.se/
2019-05/kso
2019-05/kotkanklubi
2019-05/kymen-sanomat.svg-
2019-05/lahitapiola-kaakkois-suomi-rgb-sininen
2019-05/lamposulku
2019-05/marina-cafe-laituri-led-kuva
2019-05/min-tamminen-logo-02
2019-05/logo-fin-fi
2019-05/nordea-masterbrand-500px-rgb
2019-05/omasp-logotype-cmyk-tm-slogan
2019-05/op-kymenlaakso-rgb-vasen
2019-05/risti-13-lukitustekniikka
2019-05/rudus-logo
2019-05/si
2019-05/spalding-logo-hirez
2019-05/steveco
2019-05/taeystuho
2019-05/visilogo
2019-05/sportia-0
2019-10/ekami-tekijo-iden-tekija-logo-mag-1024x512pix-jpg
2020-10/logo-colour-rgb
2020-10/1603295200_stark-logo

Kotisivu & Design by Intendit Web Agency