Inga Orekhova, Richie Williams ja viisivuotias Angel-tytär ovat viihtyneet Kotkassa. Aina kun se on mahdollista, Inga-puoliso ja Angel-tytär (taustalla) ovat aina Steveco Areenan katsomossa, kun isä Richard Williams pelaa.

Inga Orekhova, Richie Williams ja viisivuotias Angel-tytär ovat viihtyneet Kotkassa. Aina kun se on mahdollista, Inga-puoliso ja Angel-tytär (taustalla) ovat aina Steveco Areenan katsomossa, kun isä Richard Williams pelaa.

Williamsin korisperhe viihtyy Euroopassa

KTP-Basketin pelintekijä Richard Williams kasvatettiin urheilijaksi jo kotona Kaliforniassa. Puolisokin löytyi koripallopiireistä. Inga Orekhova innostui uudestaan lajista Kotkassa ja pelaa nyt Peli-Karhuissa. Isä, äiti ja Angel-tytär viihtyvät täällä.

KTP:n tuulennopean Richard Williamsin perhe San Diegossa, Kaliforniassa, oli varsin urheilullinen. Molemmat vanhemmat olivat urheilijoita, mutta kummallakaan heistä ei ollut mahdollisuutta käydä yliopistoa. Myös kaikki suurperheen kuusi lasta olivat aktiivisia urheilijoita.

KTP.n takamies ”Richie” Williams kertoo:

Sisareni harrastivat kori- ja lentopalloa sekä cheerleadingia, ja minun lisäkseni veljeni pelasi koripalloa yliopistojoukkueessa. Hän meni sitten nuorena naimisiin ja sai lapsia, joten hänen urheilu-uransa jäi lyhyemmäksi kuin omani. En tosin itsekään osannut yliopiston jälkeen kuvitella, kuinka pitkä ura itselläni olisi edessä ja kaiken lisäksi ulkomailla.

  Kuten niin monen yliopistokoripalloilijan, myös Richien tavoite oli NBA ja hän satsasikin kaiken koripalloon:

  San Diego State-yliopiston jälkeen minulla oli haaveita NBA:sta ja laitoin panokset yhteen koriin keskittymällä pelkästään koripalloon, jopa opiskelujen kustannuksella. Kun NBA-haave ei sitten toteutunutkaan, palasin vielä lukukaudeksi yliopistoon saadakseni Bachelor-tutkinnon, pääaineenani sosiologia. Loppututkinto oli minun itseni lisäksi erityisen tärkeää äidilleni, joka korosti, että ”sitä vartenhan sinä sinne yliopistoon menit”. Itseltäni se jossain vaiheessa hetkeksi unohtui.

   Kun Richie valmistui yliopistosta kesällä 2009, koripallomarkkinat Eurooppaan olivat jo sulkeutuneet, ja hän sai eurooppalaisjoukkueelta tarjouksen vasta joulun alla.

   Sopiva tarjous tuli Islannista. Jännitys oli kyllä melkoinen; ensimmäistä kertaa pelaamaan ulkomaille ja kaiken lisäksi Islantiin, maahan, josta en tiennyt mitään! Kaiken kaikkiaan kokemus oli lopulta positiivinen, enkä todellakaan joutunut asumaan iglussa, kuten isovanhempani pelkäsivät. Olihan se melkoinen oppimiskokemus, en ollut ennen sitä asunut missään muualla kuin aurinkoisessa San Diegossa.

   Yliopistossani oli reilusti enemmän opiskelijoita kuin uuden joukkueeni kotikaupungissa oli asukkaita. En ollut ymmärtänyt kuinka paljon ympäristö voi vaikuttaa mielialaani; tuntui että olin koko kauden aika lailla masentunut. Niinpä uppouduin pelkästään pelaamiseen ja harjoitteluun.

    Palattuaan kauden jälkeen takaisin San Diegoon, Richie päätyi pelaamaan seuraavan kauden ABA-sarjaa, lähinnä pitääkseen itsensä pelikunnossa ja odotellen uutta mahdollisuutta pelata Euroopassa.

    ABA-joukkueeni valmentaja kävi vuosittain Saksassa pitämässä koripalloleirejä. Näin sain ensimmäisen mahdollisuuteni Saksassa, maavalintani perustui pitkälti vain valmentajani suositukseen. Minulla ei todellakaan silloin ollut aavistustakaan, kuinka pitkä Saksan kaudestani sitten tulisi. Halusin silloin vain kehittää itseäni ja valmistautua seuraaviin haasteisiin, ja Saksa vaikutti oikealta paikalta siihen.

    Saksassa Richie pelasi yhteensä seitsemässä eri joukkueessa, viimeisimmän Saksan kauden osoitteena oli Karlsruhe. Saksassa hän kohtasi kentällä myös myöhemmät joukkuetoverinsa Shawn Huffin ja Tuukka Kotin.

    Saksan jälkeen ehdin pelata yhden kauden Tsekissä, kunnes tulin ensimmäistä kertaa Suomeen saatuani sopimuksen Seagullsin kanssa. Joukkuetovereina oli kaksi suomalaiskoripallon legendaa, Huff ja Kotti, joita vastaan olin pelannut jo Saksassa. Kausi jäi valitettavasti lyhyeksi koronan takia ja palasin Saksaan.

     Richie Williamsin mukaan päätös Suomeen palaamisesta oli helppoa, koska hän tunsi maan ja tiesi, että täällä asiat hoidetaan hyvin.

     Kotkassa kaikki hoidettiin erinomaisesti. Tyttärelleni järjestyi paikka englanninkielisessä tarhassa, ja vaimollenikin löytyi mahdollisuus jatkaa pelaajauraansa. Tullessamme Kotkaan Inga ei ollut varma, jatkaisiko hän peliuraansa, sillä hänellä oli peräti viiden vuoden tauko huippukoripallosta. Kuitenkin mahdollisuus pelata Peli-Karhuissa sai hänet innostumaan uudelleen.

      Kauden tässä vaiheessa Richiellä on selkeä näkemys KTP:n vahvuuksista ja kehitysalueista.

      Vahvuutemme on niin sanottu ”up and down”-pelaaminen, joka on mahdollista vain, jos puolustuksemme on vahvaa. Emme pysty pelaamaan haluamallamme tempolla, jos hyökkäykset joudutaan aloittamaan päätyrajalta vastustajan korin jälkeen. Siksi puolustus on a ja o. Heikkoutemme on puolen kentän peli ja se johtuu siitä, että haluamme nopeatempoista koko kentän hyökkäyspeliä. Kaikki lähtee puolustuksesta, sen on oltava vahvaa, jotta voimme käyttää vahvuuksiamme.

       Richie Williams korostaa elekielen tärkeyttä kentällä.

       – ”I’m a big body language person” eli pelaajan elekieli on todella tärkeää. Isäni kiteytti sen loistavasti: ”Kun menet kentälle puoliajan tai kolmannen neljänneksen jälkeen, sinusta ei pidä näkyä, oletteko 20 pistettä voitolla tai 20 pistettä tappiolla.” Siinä meillä KTP:ssä on paljon kehitettävää. Kun asiat menevät huonosti, se todella näkyy. Turhautuneisuus paistaa kaikesta.

       Pelinjohtajana yritän aina viestittää omalla esimerkilläni itseluottamusta ja innostuneisuutta riippumatta siitä, mitä numerot taululla näyttävät. Siinä meillä on paljon oppimista. Kun parannamme asennettamme ja jos pysymme terveinä, uskon että meillä on hyvät mahdollisuudet playoffeihin. Meillä on hyvä porukka.

        Richie on pohtinut myös Suomen koripalloilun tulevaisuutta. Mitä tapahtuu, kun Susijengi-ikonit Sasu Salin, Petteri Koponen, Huff ja Kotti lopettavat?

        Tietysti pienessä maassa yksittäisten pelaajien merkitys korostuu. Tulossa on kuitenkin lahjakkaita pelaajia, joiden työmoraali on korkea. Hyvä esimerkki on KTP:n Remu Raitanen;hän on juuri sellainen pelaaja, jonka haluat joukkueeseesi. Hän on ensimmäisenä paikalla harjoituksissa, hänellä on asenne kohdallaan ja ylimääräinen harjoittelu normaalia. Toivon todella, että KTP-Basketilla on mahdollisuus pitää hänet täällä.

         Richie Williams on nähnyt ja pelannut koripalloa kovin monessa paikassa ja monella tasolla. Miten hän arvioi suomalaisen koripallon tason?

         Saksan liigan taso on aikalailla sama kuin Suomen. Suurin ero on siinä, että Suomessa joukkueen runko muodostuu useimmiten tuontipelaajista. Sen vuoksi pelityylikin on erilainen. Saksassa peli on enemmän joukkuepeliä. Suomessa sellaista peliä näkee eniten Seagullseissa ja Kauhajoella, joilla on vankka kotimainen runko. Ero on myös siinä, että Saksassa pelattiin vain kerran viikossa, jolloin aikaa jäi paljon enemmän pelin hiomiseen.

          Pelataanko Suomessa siis liikaa pelejä?

          Kyllä. Koripallon tason kehittämisen kannalta minusta pelien väliä pitäisi olla ainakin viisi päivää. Näin jäisi aikaa palautumiseen ja pelin tason nostamiseen. Se auttaisi myös suomalaisten pelaajien kehittämistä. Tällä hetkellä aikaa siihen ei yksikertaisesti jää. Tietysti taloudelliset realiteetit pitää ottaa huomioon, pääsylipputuloilla on merkitystä.

           Richie Williamsin kotijoukkueeseen kuuluvat puoliso Inga Orekhova ja pariskunnan viisivuotias Angel-tytär.

           Koripallopariskunta tutustui Saksassa, mutta tiesivät toisistaan jo San Diegossa, sillä Inga pelasi high school-koripalloa kaupungissa. San Diegon jälkeen Inga pelasi yliopistokoripalloa Tampassa, Floridassa.

           Veljeni oli Ingan isäntäperheen tyttären ystävä, mutta emme oikeastaan oppineet sen paremmin tuntemaan toisiamme silloin. Tutustuimme uudelleen muutaman vuoden kuluttua, kun molemmat pelasimme Keski-Euroopassa. Aloimme pitää yhteyttä toisiimme sosiaalisen median kautta ja kun Inga pelasi Belgiassa, minä Saksassa, junalla matkaa välillämme oli vain pari tuntia. Niinpä aloimme käydä toistemme peleissä, ja siitä se alkoi vuonna 2014.

           Ystävyys muuttui pian rakkaudeksi ja parisuhteeksi. Tyttäremme Angel täytti viisi vuotta marraskuussa. Hän on sopeutunut Kotkaan loistavasti, tosin Angel on supersosiaalinen ja löytää ystäviä missä tahansa. Hän on valmis halaamaan täysin vieraita ihmisiä vaikkapa kaupassa.

            Vaikka Richie Williams panostaa vielä täysillä koripalloon, eikä lopettaminen ole vielä käynyt mielessä, on hän miettinyt myös koripallon jälkeistä elämää.

            Uskon, että koripallo tulee olemaan elämässäni myös pelaajauran jälkeen. Jonkinlainen nuorten mentorointi tule olemaan osa sitä, rakastan mitä koripallo voi tarjota lapsille ja nuorille. Se kiinnostaa minua enemmän kuin pelkkä valmentaminen. Aika näyttää millaisen muodon se tulee saamaan. Sosiologian opinnoista on varmasti tulevaisuudessa hyötyä.

             Richie ja Inga kertovat keskustelleensa paljon tulevaisuudestaan sen jälkeen, kun Donald Trumpista tuli USA:n presidentti.

             Kyllä tällä hetkellä näyttää, että Yhdysvalloissa tapahtuu edelleen sellaisia asioita, joiden ympärillä en halua tyttäreni kasvavan. Euroopassa tunnen itseni paljon levollisemmaksi. Yhdysvalloissa vallitsee sellainen rauhattomuus ja tasapainottomuus, jossa en tunne oloani turvalliseksi.

             Minulla on varsin tuoreita kokemuksia siitä, kuinka esimerkiksi amerikkalainen valkoihoinen poliisi lähtee seuraamaan autoani ostoskeskuksen parkkipaikalta monen kilometrin matkan pelkästään ihonvärini takia.

              TEKSTI: Ville Vainio KUVA: Mikko Mäkelä

              Tämä juttu on julkaistu KTP-Basketin kausiohjelmassa 2021/22, joka oli ensimmäisen kerran jaossa ottelutapahtumassa 11.12.2021. Tässä yhteydessä teksti on päivitetty ajantasalle.

              Yhteistyökumppanit

              2022-09/jako-logo3
              2021-09/mm-kotkamills-rgb
              2021-03/port-of-haminakotka-logo-1-rivi-rgb
              2019-05/autosuni-logo
              2022-09/footer-filmbutik-logo
              2019-05/datagroup
              2019-08/eko
              2019-05/ankkuri
              2019-05/handelbanken
              2019-05/kotkalogo
              https://www.intersport.se/
              2019-05/kymen-sanomat.svg-
              2019-05/lahitapiola-kaakkois-suomi-rgb-sininen
              2019-05/lamposulku
              2019-05/marina-cafe-laituri-led-kuva
              2019-05/min-tamminen-logo-02
              2019-05/omasp-logotype-cmyk-tm-slogan
              2019-05/op-kymenlaakso-rgb-vasen
              2021-10/kotkan-energia-vaakalogot-kotkanenergia-rgb-vaaka-logo-vihrea
              2019-05/risti-13-lukitustekniikka
              2019-05/si
              2019-05/steveco
              2019-05/taeystuho
              2019-05/visilogo
              2019-05/sportia-0
              2019-10/ekami-tekijo-iden-tekija-logo-mag-1024x512pix-jpg
              2020-10/1603295200_stark-logo
              2021-06/kso
              2021-06/players

              Kotisivu & Design by Intendit Web Agency