KUVA: KTP-Basketin roteva Joseph Burton (pallon kanssa) teetti paljon töitä Kouvojen pitkälle Aapeli Syrjämäelle (214 senttiä). Kotijoukkueen Michael Pounds (vasemmalla) pelasi hyvän matsin kuten Kouvojen Joel Mäntynenkin (18). Muut pelaajat kuvassa ovat Oscar Storgård (oikealta), Byron Zeigler ja Emil Uotila.

KUVA: KTP-Basketin roteva Joseph Burton (pallon kanssa) teetti paljon töitä Kouvojen pitkälle Aapeli Syrjämäelle (214 senttiä). Kotijoukkueen Michael Pounds (vasemmalla) pelasi hyvän matsin kuten Kouvojen Joel Mäntynenkin (18). Muut pelaajat kuvassa ovat Oscar Storgård (oikealta), Byron Zeigler ja Emil Uotila.

Voitto tuli muttei helpolla

Paineitta pelaava Kouvot pani KTP-Basketin ahtaalle Korisliigan Kymenlaakson derbyssä. Tappion jälkeen Kotkan kausi olisi voitu panna pakettiin. Nyt pudotuspelit ovat yhä edelleen omissa käsissä.

KTP-Basket katkaisi neljän ottelun tappioputken ja otti tärkeän 101–95 (38–46) voiton Kouvolan Kouvoista Korisliigan kymenlaaksolaisessa paikallisderbyssä Steveco Areenalla perjantaina.

Voitto oli kotijoukkueelle monella tavalla helpotus. Tappio tästäkin matsista olisi todennäköisesti merkinnyt pudotuspelihaaveiden kariutumista. Nyt ne elävät yhä, ja KTP:n on paljon mukavampi jäädä vajaan kahden viikon mittaiselle maaottelutauolle tekemään tavoitteellista duunia.

KTP-Basket on 18 runkosarjakierroksen jälkeen taulukossa yhdeksäntenä. Playoffseihin pääsee kahdeksan parasta. Kotkalaisten edellä tasapisteissä (16) ovat Lapuan Kobrat ja Joensuun Kataja Basket. Lahti Basketballiin on matkaa kaksi pinnaa.

”Kuolemanlinjan” joukkueista Kotka kohtaa kotonaan Lapuan ja vieraissa Lahden. Pelejä on jäljellä neljä, ja ne kaksi muuta vastustajaa ovat Kauhajoen Karhu Basket (kotona) ja Tampereen Pyrintö (vieraissa).

Kouvot oli KTP:lle juuri niin hankala vastustaja kuin ennalta osattiin arvatakin. Vuodenvaihteen tietämissä seura ryhtyi tuulettamaan talouttaan ja luopui muun muassa kolmesta ulkomaalaisvahvkistuksesta. Kilpailullisesti Kouvot heitti niin sanotusti pyyhkeen kehään, mutta urheilusta joukkue ei kuitenkaan luopunut.

Kouvot pelaa viimeisiä runkosarjan ottelujaan ennakkoluulottomasti ilman suorituspaineita, vaikkakin vasta nyt Kotkan tappion jälkeen vierailija menetti pudotuspelisaumansa. Kotkalaisille sen sijaan suorittaminen on ollut jo pitkään pakonomaista, ja jääkiekkotermein, jokainen ”puristaa liikaa mailasta”.

KTP–Kouvot-trillerin käsikirjoitus oli täysin selvä jo ennen ottelua, ja vieraiden päävalmentaja Antti Hurri sen melko selvästi tiivisti: Kotkalla on matsissa kokoylivoima ja meillä vauhtiylivoima. Me elämme kolmen pisteen heitoilla.

Ja juuri näihin nuotteihin kamppailu kulminoituikin. KTP:n ”diesel-moottori” ei pysynyt Kouvojen ”ecobuustin” kyydissä. Kun vielä vierailijat heittivät jo pitkään taukoon mennessä häikäisevästi kolmosia, ei Kouvolan puoliaikajohdossa ollut lopulta mitään ihmeellistä.

KTP löysi sitten pukukopista ryhtinsä, ja isäntien kokeneimmat pelaajat kaivoivat esiin ammattiylpeytensä. Kotijoukkue voitti kaksi jälkimmäistä kymppiä sen verran selvästi, että sarjapinnat jäivät kotiin.

Isoihin numeroihin ei päädytty kivuttomasti. Kouvot johti suurimman osan peliajasta ja viimeisen kerran päätösneljänneksen puolivälissä (78–79). Johtoasema vaihtui pelissä yhdeksän kertaa, ja vielä viimeisen minuutin käynnistyessä Severi Kaukiainen toi onnistuneella kolmosellaan Kouvot neljän pisteen päähän (99–95). Michael Poundsin kakkonen 11 sekuntia ennen päätössummeria oli sitten kotivoiton sinetti.

Vaisumman ensimmäisen pelin puolikkaan jälkeen KTP-Basketin päävalmentaja Jyri Lehtonen joutui tauolla vetoamaan pelaajien tunteisiinkin.

Huomautin vaan, että jos tästä matsista tulee tappio, niin tämä kausi on sitten siinä. Pudotuspelipaikka ei ole varma nytkään, mutta maaottelutauolle on paljon mukavampi jäädä, kun harjoittelulla on vielä jotakin merkitystä. Meille vajaa kaksiviikkoinen ei ole huilia, vaan se on maaottelujen aikainen pelitauko, jolloin treenaamme 11 päivän aikana todennäköisesti 12 kertaa, kertoi Lehtonen.

Kotkan koutsi tunnusti, että Kouvot-matsi oli KTP:lle ”inhottava peli”.

Vierailija oli vahva siinä, missä me olemme heikkoja. Koko ajan me kuitenkin pyrimme tekemään pieniä asioita paremmin, mutta tämän pelin voiton merkitystä ei voi liioitella; tärkeä voitto, sanoi Jyri Lehtonen.

Hyökkäsimme varsinkin toisella puoliajalla muutamaa poikkeuksta lukuunottamatta tasapainoisesti. Varsinkin Braxton Huggins ja Gregory Mangano nostivat pitkän tauon jälkeen tasoaan. ”Homppa” Pounds tasapainottaa rauhallisuudellaan peliä ja venyttää kenttää, valmentaja kehui omiaan.

Lehtoselta riitti ylistystä myös Kouvoille: Nuorilla pelaajilla oli nyt huikea pelirohkeus.

Kahdessa viimeisessä erässä 21 pinnaa nakellut Huggins piti hänkin KTP:n voittoa ”tärkeänä”.

Alussa oli vaikeaa, mutta valmentaja korosti pukukopissa ottelun merkitystä, ja tiesimme kaikki, että kausi on tässä, jos emme voita. Pistimme peliin kaiken, mitä meillä oli, ja onnistuimme.

Poundsin mielestä kotijoukkueella oli leveyttä enemmän, ja ”se varmaan ratkakisi pelin”.

Pari pomppua sinne tai tänne, ja lopputulos olisi voinut olla toinen. Pelisuunnitelma oli taistella palloscreenit läpi ja voittaa levyhpallot. Omassa pelissä on vielä tekemist; harjoituksissa peli kulkee, ja olen luottavainen jatkon suhteen.

Jyri Lehtonen luotti ottelun lopussa kokeneeseen viisikkoon, jossa pelasivat Mangano, Huggins, Pounds, Joseph Burton ja Joonas Lehtoranta. Viimeisen pelaajavaihtonsa KTP teki kolmannen neljänneksen viimeisellä minuutilla, kun Lehtoranta tuli kentälle Topias Kuukkasen tilalle.

Mangano oli parin vaisumman matsin jälkeen taas tosi hyvä. Pelitilanneheittojen prosentti oli 73 (kakkoset 16 yritystä/12 onnistunutta ja kolmoset 3/2). Levypalloja pitkä mies napsi 15. Burton puursi melko tasaisesti, ja maininnan arvoista on kahdeksan koriin johtanutta syöttöä.

Maaottelutauolla KTP voisi harjoitella vapaaheittojakin. Nyt joukkue tärveli niitä 11, ja ”tiukemmassa” ottelussa sellainen määrä olisi voinut olla kohtalokkaan paljon.

Kouvot tuli Steveco Areenalle, näki tilanteen – muttei voittanut hyvästä yrityksestä huolimatta. Sen enempää valmentaja Hurrin kuin pelaajienkaan ei tarvitse pukeutua säkkiin.

Tappio harmittaa toki, kun ammattilaisurheilusta on kyse. Pelaajat pelaavat, koska tykkäävät, ja minä haluan valmentaa sellaisia pelaajia. Mangano oli nyt ehkä se X-factor.

Puolustuksessa meille tuli pari hassia, ja niistä KTP rokotti. Jokainen pelaajamme oli nyt huikeasti läsnä, ja se näkyi varmaan kotikatsomoihinkin. Senteissä ja kiloissa me vähän hävisimme, mutta halua taistella oli, ja sen voi lukea levypallotilastoista, Hurri hehkutti.

Tuomas Hirvonen oli Kouvojen paras pinnamies (20) ja Teemu Knihtinen tarkin kolmosissa (5 yritystä/4 onnistunutta).

KTP:n jenkkikolmikko oli lopussa ratkaisevan kova. Meillä kausi on ollut vaihteleva, ja siinä vaiheessa kun jenkit lomautettiin, mietimme mitä tästä tulee. Silloin sovimme, että mennään kentälle pelaamaan ja pitämään hauskaa. Oma roolini on möyhiä ja ottaa vapaat pallot, tiivisti Knihtinen monta asiaan

Kouvojen kenties yllättävimmästä pelisuorituksesta vastasi 19-vuotias KTP:n kasvatti Joel Mäntynen. Nuorukainen on toki näyttänyt jo Korikouvojen divisioona 1A-joukkueessa kykynsä, ja tehloluvut ovat kunnioitettavat: 23,3 pistettä, 10,2 levypalloa ja 4,5 syöttöä per peli. Mäntysen otteluennätys divarissa on 46 pinnaa (3.1.2021 OuNMKY–Korikouvot 74–96), ja nyt syntyi sitten ennätys (18) Korisliigassa. Levypallomäärä (6) sivuaa aiempaa enkkaa.

KTP:n Michael Poundsille Kouvot-peli oli juhlaottelu. Se oli Hompan 500. runkosarjamatsi 15 vuotta kestäneellä pääsarjauralla. Historian saatossa samaan on yltänyt vain 14 muuta pelaajaa. Valitettavasti vain merkittävän rajan saavuttamista ei voitu juhlia isommalla joukolla, kun liigaotteluihin ei vieläkään voida ottaa yleisöä. Onnea kuitenkin!

KTP-Basket–Kouvot 101–95 (tauko 38–46, erät: 20–21, 18–25, 31–25, 32–24)

KTP-Basket, pisteet/levypallot: Gregory Mangano 35/15, Braxton Huggins 24/2, Joseph Burton 20/11/8 koriin johtanutta syöttöä, Michael Pounds 7/2, Joonas Lehtoranta 6/5, Joni Herrala 5/0, Topias Kuukkanen 4/1, Emil Uotila 0/5, Cedric Latimer 0/0. – Heittoprosentit: kakkoset 65 (49 yritystä/32 onnistunutta), kolmoset 26 (23/6), vapaaheitot 61 (31/19). – Levypallot: 43 (30 puolustus-/13 hyökkäys). – Syötöt/riistot/menetykset: 19/7/6.

Kouvot: Tuomas Hirvonen 20/3, Joel Mäntynen 18/6, Teemu Knihtinen 16/7, Severi Kaukiainen 14/1/9, Byron Zeigler 10/8, Ilmari Toikkanen 8/6, Vili Nyman 3/4, Aapeli Syrämäki 3/3, Oscar Storgård 3/1. – Heittoprosentit: kakkoset 45 (35/16), kolmoset 39 (46/18), vapaaheeitot 81 (11/9). – Levypallot: 43 (26/17). – Syötöt/riistot/menetykset: 23/4/10.

Lisätilastoja (vertailussa KTP on ensin mainittuna): pisteet vastustajan menetyksistä 17–13, pisteet ”maalatulta” alueelta 56–22, pisteet kolmosista 18–54, pisteet toisesta yrityksestä 13–14, pisteet nopeista hyökkäyksistä 16–5, vaihtomiesten pisteet 11–27, virheet 13–20, suurin johto 8/10, suurin pisteputki 10/8.

Joukkueiden edellinen keskinäinen ottelu (4.11.2021):

Kouvot–KTP-Basket 82–92 (28–42), parhaita piste-/levypallomiehiä, Kouvot: Jacoby Armstrong 17/4, Antonio Ballard 15/8, Moses Greenwood 13/5. – KTP-Basket: Mangano 28/8, Huggins 19/7, Burton 17/5.

Korisliigaa:

Maaottelutauko 13.24.2.2021

KTP-Basket – Kauhajoen Karhu Basket Steveco Areenalla keskiviikkona 24.2.2021 kello 18.30

Lahti Basketball – KTP-Basket Lahti Energia Areenalla maanantaina 1.3.2021 kello 18.30

KTP-Basket – Lapuan Kobrat Steveco Areenalla perjantaina 5.3.2021 kello 18.30

Tampereen Pyrintö – KTP-Basket Pyynikin palloiluhallissa tiistaina 9.3.2021 kello 18.30

Korisliigan pudotuspelit alkavat 13.3.2021.

TEKSTI: Matti Järvinen KUVA: Mikko Mäkelä

Yhteistyökumppanit

2021-03/port-of-haminakotka-logo-1-rivi-rgb
2019-05/autosuni-logo
2019-05/dakar-petrooli
2019-05/datagroup
2019-08/eko
2019-05/ankkuri
2019-05/image001i
2019-05/handelbanken
2019-05/kotkalogo
https://www.intersport.se/
2019-05/kso
2019-05/kotkanklubi
2019-05/kymen-sanomat.svg-
2019-05/lahitapiola-kaakkois-suomi-rgb-sininen
2019-05/lamposulku
2019-05/marina-cafe-laituri-led-kuva
2019-05/min-tamminen-logo-02
2019-05/logo-fin-fi
2019-05/nordea-masterbrand-500px-rgb
2019-05/omasp-logotype-cmyk-tm-slogan
2019-05/op-kymenlaakso-rgb-vasen
2019-05/risti-13-lukitustekniikka
2019-05/rudus-logo
2019-05/si
2019-05/spalding-logo-hirez
2019-05/steveco
2019-05/taeystuho
2019-05/visilogo
2019-05/sportia-0
2019-10/ekami-tekijo-iden-tekija-logo-mag-1024x512pix-jpg
2020-10/logo-colour-rgb
2020-10/1603295200_stark-logo

Kotisivu & Design by Intendit Web Agency