KUVA: Meri on Kotkaan palanneelle Ville Vainiolle tärkeä elementti. Samoin kuin takana häämöttävä Kuutsalo, jossa hän vietti lapsuuden kesiään.

KUVA: Meri on Kotkaan palanneelle Ville Vainiolle tärkeä elementti. Samoin kuin takana häämöttävä Kuutsalo, jossa hän vietti lapsuuden kesiään.

Ville Vainio vahvistaa taas KTP:tä

Ville Vainio, yksi kotkalaisen koripalloilun suurimmista – niin kirjaimellisesti kuin saavutuksiltaankin – on jälleen KTP:n riveissä. Ei tietenkään enää kentällä, vaan seuran taustajoukoissa. Takaisiin kotikaupunkiinsa palannut Vainio on liittynyt KTP-Basketin mediatiimiin.

KTP:n kauden 1966–1967 mestaruusjoukkueeseen kuulunut Ville Vainio muutti Kotkaan syyskuun alussa asuttuaan sitä ennen 15 vuotta Pelllingissä Porvoon lähellä.

Vastaanotto on tällä kertaa ollut paljon lämpimämpi kuin silloin, kun hän Yhdysvalloissa vietettyjen vuosien jälkeen palasi Kotkaan ensi kertaa Panttereiden paidassa.

Silloin minut otettiin vastaan buuauksin. Luopiona ja petturinahan minua pidettiin. Muistan vieläkin yhden katsomosta tulleen huudon, kun olin epäonnistunut donkkausyrityksessä ja pallo oli lentänyt kauas katsomoon. Joku sieltä huusi, että: ”Ei olis kannattanu mennä Hesaan”, Vainio kertoo nyt hymyssä suin.

KTP olisi tuolloin ottanut 205-senttisen maajoukkuepelaajan mieluusti vastaan ja Vainio olisi ehkä tullutkin, jos työpaikka-asiat olisivat järjestyneet toivotusti.

Halusin mainostoimistoon töihin, mutta Kotkassa ei sellaista työtä ollut tarjolla. Työpaikka oli jo perheelliselle miehelle tärkeä asia, sillä 1970-luvulla koripallolla ei Suomessa voinut elättää perhettään, Vainio muistuttaa.

Vainion mainitsemat donkit eli pallon lyöminen korisukan läpi ovat nykykoripallossa varsin tavallisia, kun siihen pystyvät lähes kaikki yli 190-senttiset pelaajat. Vielä 1970-luvun alussa ne olivat pelitilanteissa vielä harvinaisia.

Hänen mukaansa ero johtuu harjoittelun muuttumisesta.

Fyysinen harjoittelu ei 1960-luvulla ollut kovaa, eikä esimerkiksi ponnistusvoimaa kehitetty järjestelmällisesti. Kesäharjoittelukin oli vähäisempää. Pelaajat kävivät myös töissä, eikä sen jälkeen enää jaksettu harjoitella kuten nyt.

Donkkaamalla tehdystä korista ei saanut enempää kuin kaksi pistettä, mutta nykyisin niillä nähdään muitakin merkityksiä. Komea donkki usein sytyttää katsomon kannustamaan omiaan, ja lisää myös oman joukkueen taisteluhenkeä. Tätä ei vielä 50 vuotta sitten ymmärretty.

Maajoukkueen valmentaja Kalevi ”Kallu” Tuominen ei show-meininkiä hyväksynyt. Temput ovat ajanhaaskausta, hän sanoi kerran maajoukkueleirillä, Vainio muistaa.

Moniko muuten tietää tai muistaa, että donkkaaminen oli kokonaan kielletty USA:ssa Vainion siellä pelatessa? Syy ei ollut pelillinen.

Ne kiellettiin, koska korilevyt tuppasivat usein hajoamaan donkatessa. Jotkut pelaajat taisivat jopa ihan tahallaan rikkoa levyjä.

Kielto vaikutti peliinkin. Esimerkiksi tipatessa piti olla tarkkana, ettei lyönyt palloa alaspäin. Jos löi, niin kori hylättiin. Vasta, kun saatiin joustavat koriraudat, donkkaamisesta tuli sallittua.

Mustien ihmisoikeuksien puolesta taisteleva Black Lives Matter -liike on parin viime vuoden aikana mullistanut epäpoliittisena itseään pitänyttä urheiluelämää. Urheilijat kautta maailman valioliigapelaajista F1-kuljettajiin ottavat kantaa rasismia vastaan polvistumalla ennen tapahtuman alkua.

Ville Vainio voi oikeutetusti sanoa olleensa tässä asiassa edelläkävijä jo 1960-luvulla erään silloin sattuneen episodin takia.

Vainion opiskelupaikka Brigham Young (BYU) on mormonikirkon omistama yliopisto, ja Vainion siellä ollessa hyvin valkoinen. Kirkon opin mukaan papiksi kelpasi vain valkoinen mies.

Kun Sports Illustrated -lehti eräällä pelireissulla kysyi häneltä, onko tällainen doktriini (oppi) rasistinen, niin Vainio vastasi myöntävästi, ja lisäsi vielä että Provo eli BYU:n alue olisi viimeinen paikka, jossa toivoisi pienen poikansa kasvavan, oli skandaali valmis.

Vainiota syytettiin saatanan kätyriksi, ja kun jopa tappouhkauksiakin tuli, niin puhelin oli revittävä irti seinästä.

Hän joutui myös yliopiston presidentin, urheilutoimen johtajan ja päävalmentajan puhutteluun, jossa yrittivät turhaan saada Vainiota perumaan puheensa. Hän piti rohkeasti kiinni jo kotoa opitusta tasa-arvonäkemyksestään, vaikka se todennäköisesti haittasi hänen peliuraansa BYU:ssa.

BLM-liikkeen nousu ei yllättänyt Vainiota.

Yhdysvalloissa on edelleen paljon rasismia, vaikka eteenpäin on menty. NBA- ja NFL-joukkueissa mustien pelaajien osuus on suuri ja siksi on luonnollista, että niissä protestointi on ollut näkyvää.

On vain hyvä asia, että urheilijatkin osallistuvat ja ottavat kantaa. Ei urheilu ole mikään erillinen saareke, vaan osa yhteiskuntaa, Vainio toteaa.

Kotkaan palattuaan Vainio kertoi heti, että haluaa olla mukana hyödyttämässä paikallista toimintaa. Luonteva paikka löytyi KTP-Basketin koripallotiimistä, sillä onhan hän koripallo-osaamisensa ja -tuntemuksensa lisäksi tunnetusti myös kynämiehiä.

Työura mainosalalla on ollut kirjoittamista, minkä lisäksi matkan varrella on syntynyt kolme romaania, yksi muistelmateos ja paljon muita kirjoituksia.

Olen aina tykännyt kirjoittamisesta. Sain jo kouluaikoina palkintoja raittiuskilpakirjoituksista, joita siihen aikaan järjestettiin.

Vainiolta on nyt siis luvassa artikkeleita tällä ktpbasket.fi -sivustolla.

Ville Vainio uskoo kasvattajaseuransa menestykseen – jos sarja ylipäätään pelataan loppuun.

Isoilla miehillä (Mangano ja Burton) on ollut loistava alku, jos ei ihan viimeisiä pelejä lasketa mukaan. Tämä osasto on kunnossa.

Kokemuksestaan huolimatta Vainio ei halua lähteä neuvomaan valmennusjohtoa, miten pitäisi pelata.

Tomi Kaminen osaa asiansa. Hän suhtautuu valmentamiseen positiivisen intohimoisesti, mitä on ollut mukava seurata, Vainio kiittelee.

Koripallosta Vainio ei pääse tai joudu eroon joulunakaan. KTP:n entinen päävalmentaja Kari Liimo saapuu Vainioille jouluvieraaksi, ja silloin tietysti puhutaan paljon koripallosta ja kaikkea siihen liittyvästä. Perinne on jatkunut jo parikymmentä vuotta.

Olemme olleet Karin kanssa kavereita jo maajoukkueesta ja BYU:n ajoista lähtien. Hän on minulle kuin veli, jota minulla ei oikeasti ole koskaan ollut, Vainio kertoo.

Veikko ”Ville” Vainio

o Syntynyt 1.4. 1948 Kotkassa

o Perhe: vaimo Margit, kolme poikaa aikaisemmasta avioliitosta.

o Opiskeli ja pelasi neljä vuotta (1968–71) Brigham Youngin yliopistossa Yhdysvalloissa.

o Pelaajaura seurajoukkueissa: Kotkan Työväen Palloilijat 196467 ja Helsingin Pantterit 197174. Yhteensä 90 ottelua, joissa 666 pistettä.

o Maajoukkueura: Suomen maajoukkueessa 196573 yhteensä 60 ottelua 6,1 pisteen keskiarvolla. Lisäksi kymmenen A-nuorten maaottelua.

o Mukana vuoden 1967 EM-lopputurnauksessa. Oli yhdessä Espanjan Alfonso Martinezin kanssa turnauksen paras levypallomies 11 levypalloa per ottelu. Valittiin turnauksen tähdistöjoukkueeseen.

o Saavutukset: Yksi SM-kulta (KTP 196667), yksi SM-hopea (Pantterit 197374) ja yksi SM-pronssi (KTP 196566). Vuonna 1968 valittiin neljäntenä suomalaisena Euroopan joukkueeseen. Nimettiin 2017 Suomen koripallon Hall of Fameen.

o Työura: Mainosalalla eri tehtävissä Suomessa ja Yhdysvalloissa. Ura jatkuu edelleen.

o Muuta: Julkaissut neljä kirjaa. Yhden muistelmateoksen ja kolme romaania sekä muita tekstejä. Muutti takaisin Kotkaan 1.9.2020.

TEKSTI: Markku Kumpunen KUVA: Matti Järvinen

Yhteistyökumppanit

2019-05/autosuni-logo
2019-05/dakar-petrooli
2019-05/datagroup
2019-08/eko
2019-05/ankkuri
2019-05/image001i
2019-05/haminakotka
2019-05/handelbanken
2019-05/kotkalogo
https://www.intersport.se/
2019-05/kso
2019-05/kotkanklubi
2019-05/kymen-sanomat.svg-
2019-05/lahitapiola-kaakkois-suomi-rgb-sininen
2019-05/lamposulku
2019-05/marina-cafe-laituri-led-kuva
2019-05/min-tamminen-logo-02
2019-05/logo-fin-fi
2019-05/nordea-masterbrand-500px-rgb
2019-05/omasp-logotype-cmyk-tm-slogan
2019-05/op-kymenlaakso-rgb-vasen
2019-05/risti-13-lukitustekniikka
2019-05/rudus-logo
2019-05/si
2019-05/spalding-logo-hirez
2019-05/steveco
2019-05/taeystuho
2019-05/visilogo
2019-05/sportia-0
2019-10/ekami-tekijo-iden-tekija-logo-mag-1024x512pix-jpg
2020-10/logo-colour-rgb
2020-10/1603295200_stark-logo

Kotisivu & Design by Intendit Web Agency