KUVA: Vapaata liikkumista rajaava karanteeni Uudenmaan rajojen sisäpuolelle on pakottanut Tomi Kamisen etsimään päivilleen sisältöä arkisista askareista. – Lattialistat on nyt laitettu ja parhaillaan on menossa autotallin siivous. Välillä on kuitenkin päästävä lenkille Elsan kanssa, Kaminen selvittää.

KUVA: Vapaata liikkumista rajaava karanteeni Uudenmaan rajojen sisäpuolelle on pakottanut Tomi Kamisen etsimään päivilleen sisältöä arkisista askareista. – Lattialistat on nyt laitettu ja parhaillaan on menossa autotallin siivous. Välillä on kuitenkin päästävä lenkille Elsan kanssa, Kaminen selvittää.

Tomi Kaminen pääsi miehen ikään

KTP-Basketin päävalmentaja on ollut urheiluhenkinen koko ikänsä. Valmentaminen on työtä, josta hän nauttii. Joskus kun tulee ”paskafiilis”, Kaminen kaivaa esiin mukavat muistot. – Niillä mennään aina huonojen aikojen yli, sanoo Tomppa.

KTP-Basketin päävalmentaja Tomi Kaminen pääsee sunnuntaina 5.4.2020 niin sanotusti miehen ikään. Suurta kansanjuhlaa ei 50-vuotissynttäreiden kunniaksi ole luvassa, vaikka aihetta olisikin. Siitä pitävät huolen muun muassa Suomen hallituksen asettamat koronavirussuositukset.

Ihan perhepiirissä mennään eikä porukassa ole luvallista kymmentä henkeä enempää, päivänsankari selvittää.

Perhejuhlaa vietetään Helsingin Munkkiniemessä, missä Tomi Kaminen on pitänyt ensisijaista kotiaan myös niinä kahtena vuotena, jotka hän on valmentanut KTP:ta Korisliigassa. Juhlapöydässä ovat ainakin vaimo Krista sekä lapset Stella ja Enzo. Paikkansa on myös viidennellä perheenjäsenellä ja tärkeällä sellaisella eli labradorinnoutaja Elsalla.

Tomi Kaminen on ollut urheilumies pienestä pitäen. Poikasena ja nuorena miehenä lajeja olivat jalkapallo, jääkiekko ja koripallo. Varttuneemmalla iällä Kamisesta tuli koripallovalmentaja, ja ajan myötä siitä kehkeytyi myös leipäpuu.

Jossain vaiheessa työuraa Tomi Kaminen on ollut myös ammattivalokuvaaja, mutta kun miestä pyytää muistelemaan menneitä, korostuvat vuodet koripallon parissa.

Olen nauttinut valmentamisesta ja erityisesti siitä, että olen saanut tehdä työtä samanhenkisten ihmisten kanssa, hän korostaa.

Kaminen on valmentanut viittä eri pääsarjaseuraa Suomessa ja yhtä Saksassa. Sen lisäksi hän on ollut mukana Suomen maajoukkueen valmennusryhmässä. Matkan varrella on tullut kultaa ja kunniaa, mutta kaiken mitaleissa mitattavan menestyksen rinnalle Kaminen nostaa nuorten parissa viettämänsä ajan.

On ollut hienoa nähdä niin monien junnujen kasvavan vastuullisiksi aikuisiksi. Joskus kun tulee jostain syystä oikein paskafiilis, niin mukavat muistot vievät yli pahimman ajan, toteaa Kaminen.

Kotkassa ja KTP:ssa Tomi Kaminen aloittaa kolmannen kauden – koska se sitten käynnistyykin. Maailmanlaajuinen koronavirus järkyttää kaikkea elämänmenoa, ja koripalloilukin on saanut siitä osansa. Harrastus- ja kilpailutoiminta myös meillä Suomessa loppui kuin seinään, eikä kenelläkään ole tietoa, koska taas jatketaan.

Tilanne saa Tomi Kamisen mietteliääksi.

Hieman on epätodellinen olo, kun tällaiseen ei osannut ennalta varautua. Päätös sarjojen päättymisestä oli kuitenkin oikea. Koronaa on lähestyttävä terveys edellä, ja siinä rinnalla koripalloilu on toisarvoinen asia, sanoo Kaminen.

Tomi Kaminen on pysytellyt viime ajat viranomaisten määräyksestä ”Köhakolmosen” (so. Uudenmaan) rajojen sisäpuolella. Koripallovalmentajan fyysisestä työstä on tullut pakollinen irtiotto, ja päivien sisällöksi on pitänyt keksiä toisenlaista täytettä.

Tuolla asunnossa on nyt jalkalistat uusittuu, ja olen siirtynyt tänne alakertaan siivoamaan autotallia. Kohta on tämäkin homma valmiina. Lajittelen parhaillaan nupinauloja, torc-ruuveja ja muttereita omiin lokeroihinsa, naureskelee Kaminen.

Autotallissa omine ajatuksineen Tomi Kamisella on ollut aikaa myös kelata koripallokautta 2019/20. Sillehän pantiin piste perjantaina 13. päivänä (!) maaliskuuta. KTP oli keskeytyshetkellä runkosarjassa neljäntenä, ja sama sijoitus liigataulukossa rankattiin kotkalaisille myös niin sanotussa voittosuhdevertailussa.

Vähän jäi kaudesta hampaankoloon. Koneessa olisi ollut vielä varaa lisäkierroksille, mutta emme saaneet itsestämme parasta irti. Pelissämme oli liian paljon hakemista, ja ero hyvän ja huonon päivän välillä oli liian suuri, Kaminen selvittää.

Kotkan koutsin mielestä kolmen kärki – Salon Vilpas, Helsinki Seagulls ja Kauhajoen Karhu Basket – oli pelillisesti Korisliigan muita joukkueita selvästi edellä.

Runkosarjassa saimme varmastikin sen, minkä ansaitsimme, mutta pudotuspelithän ovat aina aivan oma maailmansa. Uskon, että me olisimme olleet vahva play offs-joukkue, sanoo Kaminen.

KTP:lle vain Karhu Basket jäi kauden aikana voittamattomaksi, kun Kauhajoki kuittasi kaikki kolme keskinäistä kamppailua. Vilppaan kotkalaiset voittivat kertaalleen vieraissa ja Seagullsin kotona.

Pudotuspeleissä ei vanhoilla tuloksilla olisi ollut paljoakaan painoarvoa. Vastasimme kevään 2019 suurimmasta play offs-yllätyksestä, kun kukistimme Vilppaan SM-pronssimatsissa Salossa, ja yllätyksiin olimme valmiita nytkin, toteaa Kaminen.

Arvioidessaan toista vuottaan Kotkan päävalmentajana Tomi Kaminen on lähestynyt lopputulosta krittisesti ja ennen muuta oman tekemisen kautta.

Olen kysynyt itseltäni, miksi peliesityksemme olivat melkoista vuoristorataa, ja oliko joukkuehengessämme jotain vikaa? Ja edelleen; kuinka onnistuimme pelaajarekrytoinneissa, olisiko pelitavassamme tai harjoitusten sisällössä ollut jotain korjattavaa, Kaminen luettelee.

Niin ikään ratkaisumme pelata ilman ykköspointtia – pelintekijää – herätti arvailuja. Mielestäni siinä emme antaneet vastustajillemme tasoitusta. Teimme peleissä paljon pisteitä, ja ”Jonttu” (Joonas Lehtoranta) pärjäsi omalta osaltaan pelinrakentajan roolissa ihan hyvin. Hän meni muutenkin isoja askelia eteenpäin, ja siitä olen erityisen iloinen, painottaa Kaminen.

Päävalmentaja ei ruoski itseään kohtuuttomasti, eikä ole syytäkään, sillä liigassa oli kahdeksan joukkuetta, jotka olisivat olleet kernaasti ainakin KTP:n paikalla.

Itsetutkiskelun jälkeen tiedän, mitä minä voin – ja ”myä yhes” – tehdä ensi kautta varten paremmin. Vain muutos voi johtaa kehitykseen, sanoo Kaminen.

Aivan ilmeistä on, että ensi kausi on operoitava pienemmällä budjetilla kuin edellinen. Jotenkin meidän olisi kuitenkin kyettävä vastaamaan Salon, Helsingin, Kauhajoen, ja Joensuun ja miksei muidenkin haasteeseen, jatkaa Kaminen.

Muutosta on tulossa muun muassa ulkomaalaisvahvistusten valintaan.

Viime kaudella haimme ”isoa kalaa” viimeiseen asti ja toivoimme, että verkkoon tarttuisi kunnon saalis. Isoja kaloja kyllä saatiinkin, mutta jotkut tiesivät kokonsa ja olivat turhankin tyytyväisiä itseensä, toteaa Kaminen kriittisesti.

Nyt voisi hankintalistalla olla nuoria, nöyriä ja nälkäisiä pelaajia, jotka eivät luule itsestään liikoja ja joiden hintalappukin olisi kohdallaan, ennakoi Kaminen ja viittaa kaudella 2018/19 Kotkassa pelanneeseen keltanokkaan Donte Thomasiin. Hän oli silloisen joukkueen halvin pelaaja, joka löi kuitenkin ensimmäisen vuoden ammattilaisena itsensä läpi Korisliigassa ja pääsi täältä leveämmän leivän ääreen Hollantiin.

Päävalmentaja Kaminen muistuttaa kuitenkin, että jenkkirekrytoinnit ovat aina arpapeliä.

Se on kuin lottoa, jonka arvontakoneesta tulee ulos usein väär numeroita. Keskeisintä on, mikä on ulkomaalaisten motivaatio pelata, korostaa Kaminen.

Pääkaupunkiseudun karanteenissa Tomi Kamisella on kyllä aikaa ja kapasiteettia valmistella tulevaa sesonkia ja rakentaa joukkuettakin. Pelaajasopimuksia mm. on jo syntynyt ja lisää on tulossa.

Kyllä minä pidän ”Pihviin” (KTP-Basketin puheenjohtaja Jyrki Lindström) ja muihinkin taustajoukkoihin yhteyttä ihan päivittäin, ja valmista syntyy koko ajan, Tomi Kaminen taustoittaa.

Normaaleja arkirutiineja perheenpään kanssa ovat jakamassa äskettäin vuorotteluvapaalle jäänyt vaimo, kotona vielä asuva poika ja Elsa.

Hiljattain koimme pientä luopumisen tuskaa, kun Stella-tytär muutti oman katon alle. Onneksi ei kuitenkaan kovinkaan kauas. Ihan vain tuohon Munkkivuoreen, mutta kuitenkin niin pitkälle, ettei tästä näe, palaako tytöllä valot, huolehtivainen isä selvittää.

Tomi Kaminen

o syntynyt 5.4.1970 Helsingissä

o asuu pienkerrostalossa Helsingin Munkkiniemessä, ja perheeseen kuuluvat vaimo Krista, tytär Stella (19), poika Enzo (21) ja labradorinnoutaja Elsa

o harrastuksena kotitarvenikkarointi ja valokuvaus, joka on ollut ajoittain myös ensisijainen ammatti mm. Hevosurheilu- ja IS-Veikkaaja-lehdissä

o ura pelaajana: 99 SM-sarjaottelua kasvattajaseura HNMKY:ssä vuosina 1986–93; kaksi SM-kultaa ja pronssi, 11 nuorten maaottelua

o ura valmentajana: toiminut päävalmentajana KTP:n ohella Torpan Pojissa, Vantaan Pussihukissa, Porvoon Tarmossa ja Lahden NMKY:ssä sekä apuvalmentajana Suomen maajoukkueessa ja Saksan Bundesliigan Braunschweigissa. Saavuttanut neljä SM-hopeaa ja kolme pronssia päävalmentajana sekä kaksi SM-kultaa apuvalmentajana (ToPo)

o pelasi juniorivuosina myös jalkapalloa seuranaan Helsingin Jalkapalloklubi (jossa kolme SM-kultaa) ja jääkiekkoa Helsingin Jääkiekkokerhossa (sekin HJK)

TEKSTI: Matti Järvinen KUVA: Enzo Kaminen

Yhteistyökumppanit

2019-05/autosuni-logo
2019-05/cads-0
2019-05/dakar-petrooli
2019-05/datagroup
2019-08/eko
2019-05/ankkuri
2019-05/image001i
2019-05/haminakotka
2019-05/handelbanken
2019-05/kotkalogo
https://www.intersport.se/
2019-05/kso
2019-05/kotkanklubi
2019-05/kymen-sanomat.svg-
2019-05/lahitapiola-kaakkois-suomi-rgb-sininen
2019-05/lamposulku
2019-05/marina-cafe-laituri-led-kuva
2019-05/min-tamminen-logo-02
2019-05/logo-fin-fi
2019-05/nordea-masterbrand-500px-rgb
2019-05/omasp-logotype-cmyk-tm-slogan
2019-05/op-kymenlaakso-rgb-vasen
2019-05/risti-13-lukitustekniikka
2019-05/rudus-logo
2019-05/si
2019-05/spalding-logo-hirez
2019-05/stark-logo-cmyk
2019-05/steveco
2019-05/taeystuho
2019-05/visilogo
2019-05/sportia-0
2019-10/ekami-tekijo-iden-tekija-logo-mag-1024x512pix-jpg

Kotisivu & Design by Intendit Web Agency