KUVA: Tähän kuvaan mahtuu valtavasti koripalloilussa hankittuja elämyksiä ja kokemuksia; satoja pääsarjapelejä ja maaotteluita, kymmeniä SM-mitaleja, monia ulkomailla vietettyjä vuosia, paljon riemunhetkiä mutta myös pettymyksiä. KTP-Basketin uudelle tulokkaalle Remu Raitaselle (takana keskellä) tarjosivat Kotka-infoa Kari Liimo (edessä oikealla), Ville Vainio ja Roope Mäkelä. Remun matkassa liikkui isänsä Jari Raitanen (takana oikealla), pelimies hänkin.

KUVA: Tähän kuvaan mahtuu valtavasti koripalloilussa hankittuja elämyksiä ja kokemuksia; satoja pääsarjapelejä ja maaotteluita, kymmeniä SM-mitaleja, monia ulkomailla vietettyjä vuosia, paljon riemunhetkiä mutta myös pettymyksiä. KTP-Basketin uudelle tulokkaalle Remu Raitaselle (takana keskellä) tarjosivat Kotka-infoa Kari Liimo (edessä oikealla), Ville Vainio ja Roope Mäkelä. Remun matkassa liikkui isänsä Jari Raitanen (takana oikealla), pelimies hänkin.

Susijengistä Kotkan pojaksi

KTP-Basketin Remu Raitanen vapautui maajoukkueen käytöstä ja kävi jo näyttäytymässä uudessa kotikaupungissa. Remulla oli Kotkan torilla monta menttoria opastamassa nuorta tulokasta talon tavoille. Ensimmäiseksi kerrottiin, mikä on ”posso” ja miten sitä syödään.

KTP-Basketin Korisliiga-joukkueen suomalaisosasto on ensi maanantaista alkaen kasassa, kun koko kesän Suomen maajoukkueen mukana leireillyt ja pelannut Remu Raitanen (23 vuotta/206 senttiä) liittyy Kotkan treenivahvuuteen.

Raitanen otti tiistaina tuntumaa tulevaan kotikaupunkiinsa. Hän muun muassa lunasti uuden Karhuvuoren-asuntonsa avaimet, ja sen päälle juotiin oikeat possokahvit KTP:n Cafe & Bar Kaks7:ssa kauppatorilla.

Remun Kotkan-visiitille osallistui myös isänsä Jari Raitanen (56), entisiä pelimiehiä hänkin, ja torilla heitä oli lisää. KTP-Basketin päävalmentaja Roope Mäkelä (47) oli tullut tapaamaan tulevaa valmennettavaansa, ja ”Jallu” Raitasen kanssa Mäkelällä on yhteinen pelivuosi Espoon Hongassa 1996–97.

Kotkalaiseen possokulttuuriin Remu Raitasen perehdytti koripallolegenda Ville Vainio (73), ja lähestulkoon sattumalta paikalle osui myös toinen takavuosien stara ja KTP:n mestarivalmentaja Kari Liimo (77). Hän oli tullut jälkikasvunsa kanssa viettämään Kotka-päivää ja verestämään vanhoja muistoja.

Koko joukko KTP:n kotimaisista pelaajista on treenannut Steveco Areenalla kesäkuun alusta asti.

Heinäkuussa oli kolmen viikon omatoimijakso, ja nyt on menty urheilutalolla taas yhdessä parisen viikkoa. Remu tulee remmiin vasta nyt, mutta olen vakuuttunut, että hän on hyvässä kunnossa, kertoo Roope Mäkelä.

Sen vahvistaa Raitanen itsekin. – Sen jälkeen kun aloitimme Susijengin kanssa toukokuussa, on pisin yhtäjaksoinen lepotauko ollut viisi päivää. Sen verran on pitänyt kiirettä, että ensimmäistä kertaa koskaan en ole ennättänyt edes perheen kesämökille Mäntyharjulle, selvittää Remu, jolle päävalmentaja Mäkelä myönsi nyt viikon loman.

Remu Raitanen nousi maajoukkueeseen viime vuonna kahdessa elokuisessa harjoitusmaaottelussa. Tänä kesänä edustustehtäviä on tullut seitsemän lisää. Kesäkuussa Susijengi kohtasi Tshekin kahdesti vieraissa, heinäkuussa maajoukkueemme kävi sparraamassa olympiaisäntä Japania ja kohtasi samalla matkalla Unkarin sekä Belgian. Viime viikolla vielä Suomi pelasi kaksi matsia Tanskaa vastaan Mäkelänrinteen uudessa URHEA-hallissa Helsingissä.

Maajoukkuesession päättäneessä toisessa Tanska-pelissä (Suomi voitti 79–59) Raitanen oli Susijengin tehomies ja teki miesten maaotteluiden uuden piste-ennätyksen (17/1).

Koripallomaajoukkue kokoontuu seuraavan kerran marraskuun lopussa, jolloin käynnistyvät maanosakarsinnat pääsystä syksyn 2023 MM-kisoihin. Susijengi pelaa alustavan aikataulun mukaan marraskuussa kaksi MM-karsintaottelua – yhden kotona ja yhden vieraissa.

MM-karsintalohkojen arvontojen aikataulua ei ole vielä vahvistettu, mutta alustavien tietojen mukaan lohkoarvonnat suoritetaan elokuun lopussa.

Nyt Remu Raitanen ja muu KTP:n jengi keskittyy lokakuun 2. päivänä alkavaan Korisliigaan. Avausvastustaja on BC Nokia vieraissa, ja ensimmäisessä kotipelissä (5.10.) kotkalaiset kohtaavat Korihait Uudestakaupungista.

Aikataulullisesti edetään nyt niin, että ulkomaalaisvahvistukset liittyvät joukoon syyskuun alussa. Ennen sarja-avausta Kotka osallistuu Pajulahdessa 22.–24.9. pelattavaan harjoitusturnaukseen, jossa vastustajia ovat Kouvot Kouvolasta sekä Lahti Basketball kahdella joukkueella. Lisäksi vielä KTP pelaa pari treenimatsia – kotona ja vieraissa. Vastustajat näissä peleissä ovat auki.

Remu Raitasen ”yksi plus yksi vuotta”-mallinen sopimus KTP-Basketin kanssa julkistettiin kesäkuun 1. päivänä. Sen jälkeen nuori pelimies on seurannut mielenkiinnolla, miten Kotkan koripallopomot ovat onnistuneet joukkueen kokoamisessa.

Hyvältä näyttää ja odotan innolla sarjan alkua. Meillä on hyvä porukka kasassa ja mahdollisuudet vaikka mihin sen kanssa. Mestari-Vilpas ja Seagulls ovat varmasti kovia. Kauhajoella on ollut toistaiseksi aika hiljaista, mutta kyllä sielläkin vielä tapahtuu, tietää Remu Raitanen ja jatkaa: Ja Uudenkaupungin Korihaitkin on otettava tänä vuonna vakavasti. Jos he onnistuvat ulkomaalaishankinnoissa, on viisikko Bojan Sarcevicin kanssa täydennettynä varmasti kova.

Päävalmentaja Mäkelä komppaa Remu Raitasta ja ilmoittaa, että KTP:kin haluaa olla kärkitaistoissa mukana.

Tässä vaiheessa vielä monella liigajoukkueella kokoonpanot ovat levällään, ja seurojen voimasuhteet ovat kysymysmerkkejä. Porukoita on turha jakaa ylempään tai alempaan kastiin. Se on selvä, että tiukkoja matseja tulee kaikkien kanssa.

Näinä päivinä suurin mielenkiinto on kohditunut mestarisuosikkina viime kauteen lähteneeseen mutta vain SM-pronssilla palkittuun Helsinki Seagullsiin. ”Lokit” järjestää perjantaina tiedotustilaisuuden, jossa se kertoo ”seurahistorian merkittävimmästä pelaajasopimuksesta”.

Kyseessa on suomalaisen koripalloilun kaikkien aikojen kirkkaimpiin tähtiin kuuluva pelaaja, todetaan helsinkiläisseuran tiedotteessa. Ei ole vaikea arvata, että hän on ulkomailla pitkään viihtynyt Petteri Koponen (33/194). Asioista perillä olevien lähteiden mukaan miehen sopimus on ollut valmis jo kuukauden päivät, mutta Seagulls on odottanut julkistamiselle sopivaa hetkeä.

Poikansa ja Roope Mäkelän analyysiä vierestä kuunnelleella Jari Raitasella on oma näkemyksensä tulevasta.

Koposen myötä Seagullsista tehdään taas varmaa mestaria, mutta ei se niin yksioikoista ole. Sarjapelit ovat sarjapelejä ja playoffsit aivan oma maailmansa. Niissä menestyminen voi olla hyvin pienestä kiinni. Siihen ei tarvita esimerkiksi kuin parin avainpelaajan toisistaan poikkeavat näkemykset pelitavasta, ja homma voi olla siinä, huomauttaa Raitanen nimimerkillä ”kokemusta on”.

Jari Raitanen pelasi 14 kautta kestäneellä pääsarjaurallaan lukuisia pudotuspelejä ja saavutti muun muassa neljä SM-kultaa, kolme SM-pronssia, yhden Suomen cup-mestaruuden ja kaksi hopeaa.

KTP:n menestys on ihan siitä kiinni, miten porukka pärjää uuden valmentajansa kanssa, vai pitääkö hänet jo jouluun mennessä irtisanoa, heittää Raitanen ja katsoo viekkaasti Roope Mäkelään.

Toivottavasti niin ei käy… Noh! Jallu nyt on tuollainen vääräleuka. Hänen kanssaan oli upea pelata, ja kaiken lisäksi Jari on huumorimies, jonka seurassa ei tule koskaan ikävä, kehuu Mäkelä.

KTP-Basket on kiinnittänyt edustusjpukkueeseensa toistaiseksi kolme ulkomaalaisvahvistusta, ja neljäskin tulee vielä.

Hakusessa on iso pelaaja korin alle. Julkistaminen on varmaankin ihan lähipäivien asia. Meillä on ollut parikin hyvää kandidaattia, mutta he ovat karanneet muualle viime hetkillä. Nyt on taas yksi sopimustarjous sisällä, ja odotamme kuinka siinä käy, kertoo päävalmentaja Roope Mäkelä.

KTP-Basketin sopimuspelaajat (tilanne 11.8.2021): Roydell Brown (23/198, laitahyökkääjä), Joni Herrala (26/192, takamies), Topias Kuukkanen (29/187, takamies), Joonas Lehtoranta (27/194, laitahyökkääjä), Vili Nyman (22/198, laitahyökkääjä), Remu Raitanen (23/206, laitahyökkääjä), Joonas Timonen (20/189, takamies), Emil Uotila (20/198, laitahyökkääjä), Markus Rautasalo (20/180, takamies), Flenard Whitfield (31/201, laitahyökkääjä), Richard Williams (33/178, takamies), valmennus ja huolto: päävalmentaja Roope Mäkelä, valmentaja Juri Heinämäki, fysiikkavalmennus Juha Hiltunen ja Henrik Olsson, huoltaja Antti Silvonen, joukkueenjohtaja Heimo Heinonen.

TEKSTI ja KUVA: Matti Järvinen

Yhteistyökumppanit

2022-09/jako-logo3
2021-09/mm-kotkamills-rgb
2019-05/autosuni-logo
2022-09/footer-filmbutik-logo
2021-03/port-of-haminakotka-logo-1-rivi-rgb
2023-01/satama-areena
2019-05/datagroup
2019-08/eko
2019-05/ankkuri
2019-05/handelbanken
2019-05/kotkalogo
https://www.intersport.se/
2019-05/kymen-sanomat.svg-
2019-05/lahitapiola-kaakkois-suomi-rgb-sininen
2019-05/lamposulku
2019-05/marina-cafe-laituri-led-kuva
2019-05/min-tamminen-logo-02
2019-05/omasp-logotype-cmyk-tm-slogan
2019-05/op-kymenlaakso-rgb-vasen
2021-10/kotkan-energia-vaakalogot-kotkanenergia-rgb-vaaka-logo-vihrea
2019-05/risti-13-lukitustekniikka
2019-05/si
2019-05/steveco
2019-05/taeystuho
2019-05/visilogo
2019-05/sportia-0
2019-10/ekami-tekijo-iden-tekija-logo-mag-1024x512pix-jpg
2020-10/1603295200_stark-logo
2021-06/kso
2021-06/players

Kotisivu & Design by Intendit Web Agency