KUVA: Kotimainen koripallokausi 2019/20 päättyi ennen aikojaan, ja Heimo Heinosellakin on ollut aikaa tarkkailla maailman menoa kotiparvekkeeltaan. Sieltä on hyvä näkymä yli Kotkan Sapokan huvivenesataman.

KUVA: Kotimainen koripallokausi 2019/20 päättyi ennen aikojaan, ja Heimo Heinosellakin on ollut aikaa tarkkailla maailman menoa kotiparvekkeeltaan. Sieltä on hyvä näkymä yli Kotkan Sapokan huvivenesataman.

No kuka Hemppa?

Heimo Heinonen tietysti, KTP-Basketin huoltaja ja joukkueenjohtaja jo vuosien takaa. Mies ei juurikaan pidä ääntä itsestään, mutta hänellä on tärkeä rooli korisliigajoukkueen taustalla. Torstaina (23.4.2020) Hemppa täyttää 70 vuotta.

Kotkalaisen koripalloilun ystävät kyllä tietävät, kuka on Tomppa (KTP-Basketin päävalmentaja Tomi Kaminen), Löde (apuvalmentaja Sauli Lanki) tai Hartsa (videokoutsi Harri Laine), mutta onko kaikilla selvillä, kuka on Hemppa? No Heimo Heinonen tietysti, korisliigajoukkueen huoltaja-joukkueenjohtaja jo parinkymmenen vuoden ajalta.

Heinonen ei ole koskaan tehnyt itsestään suurta numeroa, ja hän on pysytellyt mielumminkin tapahtumien taustalla, vaikka joskus olisi ollut aihetta patsastella parrasvaloissakin. Heimo Heinonen täyttää torstaina (23.4.2020) 70 vuotta, ja tähän syntymäpäivähaastatteluunkin hän suostui vasta pitkien maanittelujen kautta.

Heimo Heinonen on asunut Kotkassa syksystä 2002, mutta 52 ensimmäistä elinvuotta pitivät hänet Karkkilan seudulla. Tämän päivän puheissakin ajatukset kääntyvät usein kotikulmille siitä yksinkertaisesta syystä, että hän on kuitenkin viettänyt siellä enemmän kuin kaksikolmasosaa elämästä.

Heinonen on selvästikin ylpeä karkkilalaisuudestaan, eikä hän jätä muistuttamatta kaupungin työläistaustasta ja siitä, että mies itse on yksi sen rautakourista. Metalliteollisuus on aina ollut 9000 asukkaan Karkkilan yksi tukipilareista, ja Heinosen perheessäkin oli itsestään selvää, että 16-vuotias ”Heippa” hakeutui ammattiin Kymin tehtaiden konepajakoulun kautta.

Karkkilan murrekaan ei ole lähtenyt Heinosesta. Puhetavasta on oma, Juhani Silvanin kirjoittama sanakirjakin ”Sukkelii sanoi Karkkilast”.

Täällä Kotkassa ovat kyllä monet yrittäneet irrottaa minut juuristani. Hiljattain sain Perheenmiehen Jannelta (KTP-Basketin hallituksen jäsen) luettavaksi Mikko Mannosen kirjan ”Käet taskus”, joka on kuulemma lyhyt oppimäärä oikeaan kotkalaisuuteen. En tiedä, opinko jotain, naurahtaa Heimo Heinonen.

Heinosen jutuissa vilahtelevat myös takavuosien pelikaverit. Nimet Lauri ja Veikko Vekkilä, Klaus Mahlamäki, Mikko Pilvi, Timo Ilonen tai Jouni Haanpää eivät välttämättä kerro tämän päivän koripalloilijoille paljoakaan, mutta omana aktiiviaikanaan monetkin KaU:n kasvatit kolkuttelivat maajoukkueen portteja, ja joillekin ovi jopa avattiin. Mahlamäkikin pelasi Suomi-paidassa melkein 150 maaottelua.

Nyttemmin koripalloilu täyttää Heimo Heinosen päivät – lastenlasten ohella.

Jalkapallossa olin aktiiviaikanani enemmän lajissa sisällä kuin koripallossa. Parikymppisenä minua houkuteltiin isompiinkin ympyröihin Helsingin Palloseuraan, mutta jätin kuitenkin menemättä. Jalkapallossa kävin myös Palloliiton valmennuskursseja, mutta koripallossa opit ovat lähinnä kokeneemmilta valmentajilta kopioituja, Heinonen selvittää.

Jo ennen Kotkaan muuttoa Heimo Heinonen kyllä tiesi, minkälainen yhteisö täällä odotti.

Olin tarkkaillut KTP:ta jo usean vuoden ajan. Poikani Pasi oli tullut koripallon takia kaupunkiin 1997. Hän pelasi seurassa 12 kauden aikana yhteensä yli 400 SM-sarjapeliä, isä toteaa.

Kotkalaisen jalkapalloilun tuntemus johdatteli aikanaan myös yhden KTP:n kasvatin Karkkilaan.

Tiesin, että SM-sarjassakin Kotkan maalia vartioinut Pekka Helttunen oli vailla seuraa Helsingissä, ja sain houkuteltua hänet meille KaU:hin 1985. Pekka oli hauska veikko ja hyvä veskari. Vieläkin soitellaan joskus, kertoo Hemppa.

Heimo Heinosen ensimmäinen luottamustehtävä KTP-Basketissa oli otteluvastaavan pesti.

Siihen toimenkuvaan kuului monenlaisia hommia, muun muassa pelitapahtumien turvallisuustoimia. Myöhemmin minulle sitten uskottiin muitakin, lähinnä edustusjoukkueeseen liittyviä tehtäviä, vaikka alku ei ollut kovin lupaava, Heinonen kärvistelee ja kertoo, mitä kävi:

Meillä oli syksyllä harjoitusotteluvastustajana joukkue kaukaa Uralilta. Pelin jälkeen minut pantiin – keskustassa kun asuin – venäläisvieraiden oppaaksi matkalla ruokaravintolaan. En vielä silloin tuntenut Kotkaa kovin hyvin, ja tietysti johdattelin heidät vika paikkaan. No, vieraat söivät hyvin, ja lasku tuli Seurahuoneelta, mutta niin tuli Canttiinistakin kadun toiselta puolelta, jossa oli varattuna se oikea kattaus parillekymmenelle hengelle. Ihme kyllä, silloinen KTP-Basketin taloudenhoitaja Jyrki Vekkilä ei pahemmin kuittailut asiasta minulle jälkeenpäin.

Heinosen kauteen korisliigajoukkueen taustatiimissä mahtuu monia riemunhetkiä mutta myös pettymyksiä.

Yksi hienoimmista tapahtumista olivat kevään 2013 SM-finaalit. Hävisimme ne Loimaan Bisonsille 3–2. Meillä oli kuitenkin mainio joukkue ja hopea hyvä saavutus, mies muistelee.

Hyvä oli joukkue kaksi vuotta myöhemminkin, mutta Jukka Matisen puuttuneen pelilisenssin myötä meiltä vietiin sitten kabinettipäätöksellä runkosarjan voitto ja sen myötä todennäköisesti myös Suomen mestaruus, harmittelee Heinonen vielä.

Joukkue kasasi kuitenkin itsensä hienosti, ja voitimme Karhu Basketin pronssipelissä vieraissa. Meidän pelaajamme saivat selvästi lisäbuustia, kun hopeakaudella Kotkassa valmentanut ja Kauhajoelle siirtynyt Sami Toiviainen tuli ennen pronssiamatsia kehuskelemaan, että pelin jälkeen kaupunki tarjoaa heidän joukkueeelleen juhlaillallisen, Heinonen hykertelee.

Heimo Heinonen kehuu saaneensa koripalloilulta Kotkassa ”valtavasti”.

Hienoja kokemuksia ja paljon hyviä ihmissuhteita. Samaa matkaa olen alusta asti saanut kulkea muun muassa Langin Saulin, Kettusen Pekan (huoltaja) ja Pukkilan Jarmon (linja-auton kuljettaja) kanssa, Heinonen mainitsee.

Lähtemättömiä muistoja on jäänyt myös parilta koripallomatkalta ulkomaille.

Kaudella 2013/14 pelasimme viikon välein EuroChallenge-turnausta Italian Reggio Emiliassa ja Belgian Aalstissa. Muu joukkue kävi välillä Kotkassa kääntymässä, mutta Lindströmin Jyrki (KTP-Basketin puheenjohtaja), hänen Sade-tyttärensä, Kettunen ja minä teimme seitsemän päivän rengasmatkan pelipaikkakunnalta toiselle. Reitin varrelle mahtui kahdeksan maata, hienoja kaupunkeja ja mukavia majoituskohteita. Reissun kruunasi sitten voitto Belgiassa, jolla mentiin turnauksessa jatkoon ja 16 parhaan joukkoon.

Toinen matkamuisto on sitten visiitti KTP-Basketin ex-valmentajan Anton Mirolybovin luokse Saksaan keväällä 2017.

Oltiin matkassa taas ”Ketun” kanssa. ”Ponttis” valmensi silloin Leipzigissa. Saimme nauttia hänen ylenpalttisesta vieraanvaraisuudestaan. Anton esitteli meille leipzigit ja berliinit, näimme yhden Mirolybovin joukkueen sarjapelin ja yhden Bundesliigan jalkapallo-ottelunkin. Se oli upeaa, hehkuttaa Heinonen vieläkin.

Tällaisena aikana menneitä on mukava muistella, kun ei ole oikein muutakaan. Koronaviruspandemia pysäytti maailmanmenon, eikä kukaan oikein tiedä, koska juna palaa raiteilleen. Heimo Heinosellakin on hieman epätodellinen olo; koripallokausi 2019/20 jäi kesken, eikä hän tiedä oikein itsekään tulevista askelmerkeistään.

Olen jo ajatellut tehdä tilaa nuoremmille. Jos ikäihmisten matkustusrajoituksetkin ovat vielä pitkään voimassa, niin eiväthän ne voi ottaa pelireissuillekaan mukaan tällaista yli seitsemänkymppistä, päivänsankari veistelee.

Vielä viime viikolla Heinonen uskaltautui autollaan esikaupunkikierrokselle. Hän pani mielihyvällä merkille muun muassa pienpelipaikkojen runsauden ja tason koulujen läheisyydessä.

Jalkapallossa ja koripallossa riittää kyllä ulkosalla hyviä treenikenttiä pienryhmille nyt, kun salit ovat kiinni. Karhuvuoren korisbaana tosin kaipaisi paremman päälysteen. Toinenkin toive minulla kyllä olisi kaupunginisille ja -äidille. Steveco Areenalle kun saataisiin vielä seuralle oma, lukollinen pukuhuone, niin jo olisi… Sellainen on nykyaikaa kaikilla muilla korisliigapaikkakunnilla, toteaa Heimo Heinonen.

”Hemppa” eikä liioin kaksoisveljensä Hannu Karkkilassa voi juhlia näyttävästi pyöreitä vuosiaan.

Pienessä piirissä mennään. Minä olen luvannut hankkia hyvät lihat, ja Pasi paistaa ne iltasella. Jos nyt joku haluaa muistaa minua, niin huomionosoitukset voi kohdistaa vaikka KTP-Basketin MYÄ YHES-kampanjatilille. Siellähän on myynnissä mm. niitä kolmenkympin lippuja meidän tuleviin peleihimme, Heinonen huomauttaa.

HEIMO HEINONEN

o syntynyt 23.4.1950

o lapsuudenkodissa elivät myös kaksoisveli Hannu, vanhempi veli Juhani (s. 1946) ja sisko Helena (1963–2003)

o omat jälkeläiset: poika Pasi (s. 1978) jonka lapset Tuukka 18, Kira 6 ja Niklas 4 sekä tytär Pilvi (s. 1981) jonka lapset Meri 12 ja Pyry 6

o koulutus: koneistaja Kymi-yhtiön konepajakoulusta

o työura: 24 vuotta Kymi Oy:llä/Högforsilla Karkkilassa ja 10 vuotta Kotka Power Servicellä/Empowerilla Kotkassa. Välissä metallialan töitä myös Karkate Oy:llä sekä Nurmen Konepajalla ja jakso seuratyöntekijänä Karkkilan Urheilijoissa (KaU)

Urheilijaura jalkapallossa:

o juniorivuosien seurana Karkkilan Pallokerho, aikuisiällä KaU. Miehissä otteluja mm. 3. divisioonassa päälle kolmekymppiseksi

Urheilijaura koripallossa:

o juniorivuosien seurana Karkkilan Työväen Urheilijat jossa A-nuorten Suomen mestari 1968. Siitä eteenpäin seurana samana vuonna perustettu KaU jossa mukana miesten SM-sarjajoukkueen harjoitusrenkaassa

Valmentajaura jalkapallossa:

o KaU:ssa ensin juniorivalmentajana ja kaudesta 1983 seuran miesten joukkueen päävalmentajana 3. ja 4. divisioonassa puolenkymmentä vuotta. Valmennustehtäviä myös junnujen Uudenmaan piirijoukkueessa

Valmentajaura koripallossa:

o KaU:ssa juniorivalmentajana 1980- ja 90-luvuilla. Saavutuksina mm. C-poikien SM-pronssi 1993 (joukkueessa pelasi oma poika Pasi) ja C-tyttöjen SM-hopea 1995 (joukkueessa pelasi oma tytär Pilvi)

Ura huoltaja-joukkueenjohtajana Kotkassa:

o mukana KTP-Basketin taustajoukoissa vuodesta 2004. Saavutuksina Korisliigan SM-hopeaa 2013 sekä SM-pronssia 2011, 2015 ja 2019

TEKSTI ja KUVA: Matti Järvinen

Yhteistyökumppanit

2019-05/autosuni-logo
2019-05/cads-0
2019-05/dakar-petrooli
2019-05/datagroup
2019-08/eko
2019-05/ankkuri
2019-05/image001i
2019-05/haminakotka
2019-05/handelbanken
2019-05/kotkalogo
https://www.intersport.se/
2019-05/kso
2019-05/kotkanklubi
2019-05/kymen-sanomat.svg-
2019-05/lahitapiola-kaakkois-suomi-rgb-sininen
2019-05/lamposulku
2019-05/marina-cafe-laituri-led-kuva
2019-05/min-tamminen-logo-02
2019-05/logo-fin-fi
2019-05/nordea-masterbrand-500px-rgb
2019-05/omasp-logotype-cmyk-tm-slogan
2019-05/op-kymenlaakso-rgb-vasen
2019-05/risti-13-lukitustekniikka
2019-05/rudus-logo
2019-05/si
2019-05/spalding-logo-hirez
2019-05/stark-logo-cmyk
2019-05/steveco
2019-05/taeystuho
2019-05/visilogo
2019-05/sportia-0
2019-10/ekami-tekijo-iden-tekija-logo-mag-1024x512pix-jpg

Kotisivu & Design by Intendit Web Agency