KUVA: Koronan takia Nikan korisperhe kulkee hieman eri rytmissä. Pojat pelaavat eri ikäluokissa, ja joukkueiden sisälläkin on juniorit pitänyt jakaa eri harjoitusryhmin. Kun Emil (oikealla) lähti omiin treeneihinsä, jäivät Anna, Tommi ja Oskar kotiin odottamaan omaa starttiaan.

KUVA: Koronan takia Nikan korisperhe kulkee hieman eri rytmissä. Pojat pelaavat eri ikäluokissa, ja joukkueiden sisälläkin on juniorit pitänyt jakaa eri harjoitusryhmin. Kun Emil (oikealla) lähti omiin treeneihinsä, jäivät Anna, Tommi ja Oskar kotiin odottamaan omaa starttiaan.

Nikalla sydän sykkii korikselle

Korisperheessä korona-aika on rytmittänyt kaikkien arkea uudella tavalla niin työelämässä, koulussa kuin harrastuksissa. – Kohtalaisen hyvin olemme selviytyneet, mutta toivottavasti saamme vielä joskus palata normaaliin, Nikat toteavat.

Kotkan Hovinsaarella Sokeritehtaanrannassa asustelevan nelihenkisen Nikan perheen sydän sykkii koripalloilulle. Koko poppoo on tavalla tai toisella sisällä lajissa. 14-vuotias Emil ja kaksi vuotta nuorempi Oskar pelaavat KTP:n juniorijoukkueissa, äiti Anna on Oskarin porukan jojo (joukkueenjohtaja), ja isä Tommi mukana aina siellä missä tarvitaan eli kuljettajana, huoltajana ja toimitsijana.

Se että Emilin ja Oskarin harrastus löytyi urheilusta, ei ole sattuma. Äiti ja isä loivat valinnoille pohjat. Anna Nikka on itsekin pelannut korista Peli-Karhuissa ja valmentanut tyttöjuniorijoukkueita. Oman jälkikasvun myötä toimintaympäristöksi vaihtui ensin Karhulan Veikot ja sitten KTP.

Tommi Nikka on syntyjään kouvolalainen ja entinen pesäpalloilija Kouvolan Pallonlyöjistä. Perheenpään myöhempien vuosien harrastuksia ovat olleet lähinnä kamppailulajit ja kuntoilu.

Emil Nikka pelaa Pasi Honkasen valmentamassa joukkueessa, ja Oskarin koutsi on Okko Hyöky.

Molemmissa porukoissa on parikymmentä pelaajaa, ja meillä on ihan hyvä henki. Harmi vain, että korona on rajoittanut tapaamisia, ja viimeiset pelitkin ovat marraskuulta, pojat kertovat.

Äiti Anna selvittää, että toki pienryhmissä harjoituksiakin on pystytty järjestämään muttei koko jengin yhteisiä.

Jokin aika sitten kävimme kyllä Oskarin joukkueen kanssa Kumparepuistossa – turvamääräykset huomioiden – ilottelemassa, Anna Nikka paljastaa.

Korvaavia harjoituksia ovat olleet jumpat kotikonstein, lenkkeily ja pyöräily, Tommi Nikka jatkaa.

Koronapandemia on monella tapaa yhdistänyt Nikan perhettä entisestään, vaikka heidän harrastuksensa on jo yhteinen. Pahimpaan korona-aikaan muun muassa isä ja pojat tekivät koulutöitä kimpassa etänä kotioloissa.

Tommi Nikka on Rauhalan koulun opettaja, Emil käy Langinkosken ja Oskar Otsolan koulua. Emil on jo aloittanut urheilupainotteiset opinnot, ja niin tekee Oskarkin ensi syksynä siirtyessään Langinkoskelle urheiluluokalle.

Onhan siinä ollut joskus vähän säätämistä, kun on pitänyt käydä kolmea koulua yhtä aikaa täällä kotona, isä selvittää rooliaan opettajana sekä omien poikien koulutyön tarkkailijana.

Anna Nikkakin on opetusalalla. Hän on Vehkalahden koulun apulaisrehtori Ruissalossa.

Minä olen ollut koko ajan lähiopetuksessa, mutta sen voin sanoa, ettei viimeisimmässä vuodessa ole ollut oikein mitään normaalia. Kohtalaisesti olemme kuitenkin kaikista koronaohjeistuksista selvinneet. Asioita on selkeyttänyt se, että olemme keskittyneet opetuksessa vain ihan perusasioihin.

Anna ja Tommi Nikka korostavat, että kodilla ja koululla on lasten kasvatuksessa yhtenäinen rooli, jotta päästäisiin tahdikkaasti korona-ajan yli.

Tärkeää on pitää nuorten motivaatio yllä niin koulutyössä kuin harrastuksissa, ja ihan arjessa on säilytettävä tietty elämänrytmi, sanovat ammattipedagogit.

Urheilu on erittäin hyvä opetusväline päivärytmin hallinnassa. Harmi vain, ettei sitä voi nyt toteuttaa täysipainoisesti. Sellaiset nuoret, jotka eivät harrasta mitään, ovat vaarassa. Joutenolo rajatuissa olosuhteissa voi tuoda kaikenlaisia lieveilmiöitä mukanaan, Anna ja Tommi Nikka toteavat.

Emil ja Oskar Nikka kaipaavat jo normaalia elämänmenoa.

- Koriksessa harjoittelu on tietysti tärkeää, mutta yhtä kivaa on se, että saa olla kavereiden kanssa, pojat tiivistävät.

Tämä juttu on ollut luettavissa KTP-Basketin kausijulkaisusta 2/2021, joka ilmestyi maaliskuussa. Tässä yhteydessä tekstiä on päivitetty ja siihen on nyt lisätty alla oleva osio.

JUNIORIEN PELIT JÄIVÄT VÄHIIN

Emil ja Oskar Nikan joukkueet ovat pelanneet virallisia otteluja viimeksi marraskuussa 2020, ja siihen ne sitten lopulta jäivät. Koronapandemian aiheuttamat rajoitukset siirsivät moneen otteeseen sarjatoiminnan jatkamista, ja huhtikuun 28. päivänä Suomen Koripalloliiton liittohallitus sitten tiedotti, että samasta syystä pelikaudet liiton nuorten valtakunnallisissa sarjoissa päättyvät.

Nykyiset koronarajoitukset eri puolilla Suomea estävät osin toukokuussakin lähikontaktin ottamisen nuorten harjoittelussa, joten kaikista Koripalloliiton ja urheiluyhteisön yhteisistä yrityksistä huolimatta otteluiden pelaaminen kauden 2020/21 osalta on päätetty lopettaa, tiedotteessa todetaan.

Nuorten valtakunnallisia sarjoja ovat 14-, 15-, 16-, 17- ja 19-vuotiaiden SM-sarjat sekä 17- ja 19-vuotiaiden ykkösdivisioonat.

Meillä on ollut näissä kilpailuissa mukana neljä joukkuetta, joten kaikkien niiden osalta kausi on nyt paketissa. Ikäluokat ovat jatkaneet harjoittelua rajoitusten sallimissa puitteissa, mutta nyt katseet on sitten käännettävä ensi kauteen, toteaa KTP:n juniorikoripallojaoston jäsen Sauli Lanki.

Sauli ”Löde” Lanki tietää, kuinka ahdistavaa korona-aika on ollut juniorikoripalloilijoillekin. Lankin perheessä on kolme junnua, joiden menohaluja pandemia on jarruttanut.

Meillä ainakaan ei korona ole tukehduttanut kiinnostusta lajiin, ja toivottavasti tilanne on sama muidenkin juniorien kohdalla, sanoo Sauli Lanki.

SM-sarjat aloitetaan ensi syksynä taas karsinnoilla, ja Lanki toivoo, että KTP saa mahdollisimman monta jengiä jalkeille.

– Panostamme junioritoimintaamme uudella tavalla, sillä saimme opetus- ja kultturiministeriöltä runsaat 20.000 euroa seuratoiminnan kehittämiseen. Tarkoituksemme on palkata päätoiminen henkilö johtamaan junioriorganisaatiota, Sauli Lanki selvittää.

TEKSTI ja KUVA: Matti Järvinen

Yhteistyökumppanit

2021-03/port-of-haminakotka-logo-1-rivi-rgb
2019-05/autosuni-logo
2019-05/dakar-petrooli
2019-05/datagroup
2019-08/eko
2019-05/ankkuri
2019-05/image001i
2019-05/handelbanken
2019-05/kotkalogo
https://www.intersport.se/
2019-05/kotkanklubi
2019-05/kymen-sanomat.svg-
2019-05/lahitapiola-kaakkois-suomi-rgb-sininen
2019-05/lamposulku
2019-05/marina-cafe-laituri-led-kuva
2019-05/min-tamminen-logo-02
2019-05/logo-fin-fi
2019-05/nordea-masterbrand-500px-rgb
2019-05/omasp-logotype-cmyk-tm-slogan
2019-05/op-kymenlaakso-rgb-vasen
2019-05/risti-13-lukitustekniikka
2019-05/rudus-logo
2019-05/si
2019-05/spalding-logo-hirez
2019-05/steveco
2019-05/taeystuho
2019-05/visilogo
2019-05/sportia-0
2019-10/ekami-tekijo-iden-tekija-logo-mag-1024x512pix-jpg
2020-10/logo-colour-rgb
2020-10/1603295200_stark-logo
2021-06/kso
2021-06/players

Kotisivu & Design by Intendit Web Agency