Mubashar Ali luottaa siihen, että päävalmentaja Roope Mäkelä (taustalla) löytää hänelle oikean roolin. - Uskon, että pystyn todella auttamaan joukkuetta.

Mubashar Ali luottaa siihen, että päävalmentaja Roope Mäkelä (taustalla) löytää hänelle oikean roolin. - Uskon, että pystyn todella auttamaan joukkuetta.

Mubashar Ali –suuri kansainvälinen tuntematon

Kun KTP-Basketin seuraajat kuulivat ensimmäisen kerran, että joukkue oli tehnyt 213-senttisen kotimaisen pelaajan Mubashar Alin kanssa, useimpien ensimmäinen reaktio oli ihmetys. Mistä tällainen pelaaja on löytynyt, monet eivät koko miehestä kuulleetkaan. Siihen on hyvä syy: Mubashar Ali on tehnyt koko aikuisen ikänsä koripallouran Suomen ulkopuolella.

25-vuotias Mubashar Ali syntyi Suomessa somalitaustaiseen perheeseen ja kasvoi lapsuutensa ja nuoruutensa Vuosaaren Meri-Rastilassa suurperheessä, sisaruksia on yhteensä kymmenen. Mubasharin äiti oli tullut Suomeen pakolaisena yhdeksänvuotiaana ja tapasi miehensä Suomessa. Mubasharin lapsuus ja nuoruus oli miehen mukaan varsin tavallinen ja urheilupainotteinen:

- Suuri muutos lapsuudessani oli, kun kymmenvuotiaana muutin Englantiin, jossa vietin kolme vuotta. Siellä innostuin urheilusta ja harrastin sitä varsin laajasti. Siellä myös opin englannin.

- Lajeina olivat jalkapallo, kriketti, maahockey, baseball sekä itsepuolustuslajit. Näitä lajeja, erityisesti jalkapalloa, harrastin sitten edelleen Suomeen palattuani.

Urheilussa nuoren Mubasharin ensimmäinen valmentaja oli hänen oma isänsä, ja lajeista ykkönen siinä vaiheessa oli jalkapallo. Koripallosta Mubashar ei sanojensa mukaan tiennyt juuri mitään, kunnes legendaarinen Jonathan Moore bongasi pitkän nuorukaisen ja vei hänet Visa Basketiin.

Kipinä ei vielä kuitenkaan syttynyt kunnolla, kunnes parin vuoden tauon jälkeen kuvaan astui toinen itäisen Helsingin nuorisourheilun ja -kasvatuksen legenda, Suvela Warriorsin perustaja Chauncy McBride, joka sai houkuteltua Mubasharin lopullisesti koripallon pariin.

- Chauncy bongasi minut, silloin jo parimetrisenä, Itäkeskuksesta ja kyseli, olisinko kiinnostunut koriksesta. Chauncyn intoa on vaikea vastustaa ja niin menin mukaan. Aloitin aivan alkeista – siitä Chauncyn palavalla innolla ja opastuksella syttyi rakkauteni koripalloon.

Alku ei tietenkään pitkälle aloittelijalle ollut helppoa, mutta Chauncy oli kärsivällinen ja tiukka opettaja.

- Chauncy ei antanut armoa, hän ei välittänyt kuinka hauras tai taitamaton olin, hän oli samanaikaisesti kannustava ja vaativa.

- Pelasimme aladivareissa useimmiten aikuisia miehiä vastaan.

- Chauncy on ollut elämäni tärkein mentori niin urheilussa kuin muussakin elämässä. Sitä hän oli monelle muullekin nuorelle koripalloilijalle, joista muutamat saivat mahdollisuuden jatkaa uraansa mm. USA:ssa.

- Chauncy oli todellinen isähahmo ja opettaja, hän esimerkiksi hankki minulle ensimmäiset koripallokenkäni. Mieleeni on jäänyt myös yksi Chauncyn ohjeista: ”Olet seitsemän jalkaa pitkä, jos olet korin lähellä, go for it!”

Olet kuuleman mukaan herättänyt aika lailla huomiota KTP-Basketin syksyn harjoituksissa urheilullisuudellasi, työmoraalillasi ja taidoillasi.

- Hieno kuulla. Olen yrittänyt saada itseäni kuntoon kautta varten. Takana on kesä Etelä-Amerikassa Perun kesäliigassa, sitä ennen hieman rikkonainen kausi Turkissa, jossa pelirutiinia ei oikein päässyt kertymään. Perun kesäliigakeikka taas oli todella mielenkiintoinen ja koripalloilullisestikin hyödyllinen.

Mubashar korostaa olevansa erittäin kilpailuhenkinen ja haluavansa menestyä ja kehittyä koko ajan. Kilpailuhenkisyys ja menestyksen halu kehittyivät erityisesti USA-vuosien aikana.

- Vihaan häviämistä, mutta tappioistakin oppii. Huonoissakin peleissä on hyviä hetkiä ja niistä on nautittava. Yksi isäni opeista oli, että älä anna ihmisten sulkea itseäsi tiettyihin ”laatikoihin”, tee sitä minkä koet mielekkääksi ja itsellesi parhaaksi. Niin pystyt myös hyödyttämään joukkuettasi parhaiten.

Mubasharin ensimmäinenetappi USA:ssa oli Kalifornia Orangewood Academy, jossa hän auttoi koulua voittamaan sarjansa mestaruuden. Mubashar teki mm. koulun levypalloennätyksen ja oli erinomainen heittojen torjuja. Joukkueen pelaajista useat päätyivät pelaamaan ylipistokoripalloa, niin myös Mubashar.

Yliopistokoripalloa Mubashar pelasi sekä NCAA:n ykköstasolla että pienempien yliopistojen NAIA-liigassa.

- Yliopistovuodet kehittivät minua pelaajana paljon. Useat huippuyliopistot rekrytoivat minua, mutta tein valintani omista lähtökohdistani.

- Opiskeluvuosiin mahtui myös useita huippuvalmentajia kuten Pedro Cipriano, jotka kaikki opettivat minulle erilaisia asioita. Pedron mielilauseita oli: ”Anna pelin tulla sinun luoksesi, anna sen vain tulla. Kuuntele sitä.” Pedrohan tunnetaan myös Suomessa, sillä hän pelasi Kouvolassa.

- Äidilleni oli erittäin tärkeää, että valmistun yliopistosta ja sen teinkin pääaineenani ympäristötieteet. Hänellä ei koskaan sitä mahdollisuutta ollut, ja hän halusi minun käyttävän tilaisuuden hyväksi.

- USA:lla on ollut suuri merkitys elämässäni ja siellä kehityin sekä ihmisenä että pelaajana.

Mubasharin suurimmat pelaajaesikuvat löytyvät luonnollisesti NBA:sta.

Kevin Garnett, Anthony Davis, Kevin McGrant, Hakeem Olajuwan. Kaikki isoja ja taitavia keskushyökkääjiä, jotka pystyvät puolustuksessa dominoimaan, torjumaan heittoja ja pakottamaan vastustajat muuttamaan heittoaan.

Mubashar on tehnyt myös maajoukkuedebyyttinsä, hän oli mukana Susijengissä Tsekeissä viime vuonna.

- Kokemus oli hieno ja onnistuin mielestäni hyvin. Olisi hienoa olla mukana uudelleen ja päästä mukaan vakiokokoonpanoon.

Viime kaudella Mubashar Ali pelasi Turkissa, mutta kausi ei mennyt suunnitelmien mukaan.

– En oikein sopinut joukkueen pelityyliin. En tietenkään mennyt sinne istuakseni penkillä, joten Turkin visiitti oli pettymys.

Haastattelua tehtäessä joukkue ei vielä ollut kokonaisuudessaan koossa, kaikkia jenkkivahvistuksetkaan eivät olleet saapuneet, joten Mubashar ei voinut olla kovinkaan konkreettisia odotuksia kaudelta.

- Minun on vaikea tässä vaiheessa määritellä tulevan kauden odotuksia, joukkuehan on vasta nyt kokonaan kasassa. Toivon tietysti pääsyä playoffeihin ja mitalipeleihin.

- Tavoitteenani on myös nauttia omasta pelistäni ja auttaa joukkuetta niin hyvin kuin vain osaan.

- Roope Mäkelä on selkeästi ”players’ coach”eli palaajien valmentaja. joten uskon, että hän löytää minulle oikean roolin joukkueessa. Uskon myös, että pystyn todella auttamaan joukkuetta.

Pitemmän tähtäimen suunnitelmansa Mubashar kuittaa toteamalla, että katsotaan minne tuuli vie.

- Tietysti tavoitteena on päästä pelaamaan Euroopan huipputasolle eikä NBA:n G-liigakaan ole mitenkään mahdoton tavoite. Nyt kuitenkin keskityn tähän päivään ja pyrin antamaan kaiken itsestäni joukkueelleni. Voittaminen on minulle tärkeää ja pyrin johtamaan omalla esimerkilläni.

Mubashar korostaa olevansa edelleen utelias kyseenalaistaja.

- Valmentajani Coach Asaral-Ameen USA:ssa kysyikin minulta miksi aina kyselen. Vastasin, että miten minä muuten opin!

TEKSTI: Ville Vainio KUVA: Mikko Mäkelä

Yhteistyökumppanit

2022-09/jako-logo3
2021-09/mm-kotkamills-rgb
2021-03/port-of-haminakotka-logo-1-rivi-rgb
2019-05/autosuni-logo
2022-09/footer-filmbutik-logo
2019-05/datagroup
2019-08/eko
2019-05/ankkuri
2019-05/handelbanken
2019-05/kotkalogo
https://www.intersport.se/
2019-05/kymen-sanomat.svg-
2019-05/lahitapiola-kaakkois-suomi-rgb-sininen
2019-05/lamposulku
2019-05/marina-cafe-laituri-led-kuva
2019-05/min-tamminen-logo-02
2019-05/omasp-logotype-cmyk-tm-slogan
2019-05/op-kymenlaakso-rgb-vasen
2021-10/kotkan-energia-vaakalogot-kotkanenergia-rgb-vaaka-logo-vihrea
2019-05/risti-13-lukitustekniikka
2019-05/si
2019-05/steveco
2019-05/taeystuho
2019-05/visilogo
2019-05/sportia-0
2019-10/ekami-tekijo-iden-tekija-logo-mag-1024x512pix-jpg
2020-10/1603295200_stark-logo
2021-06/kso
2021-06/players

Kotisivu & Design by Intendit Web Agency