KUVA: Pauli Rantamo on ollut vuosikymmenet kova KTP:n korisfani. Oma kausikorttipaikka Steveco Areenalla hänellä on ollut yli 40 vuotta. Täksikin kaudeksi oli, mutta paikka B323 on saanut olla koronarajoitusten ajan tyhjillään. Kuvausta varten hän pääsi autioon saliin.

KUVA: Pauli Rantamo on ollut vuosikymmenet kova KTP:n korisfani. Oma kausikorttipaikka Steveco Areenalla hänellä on ollut yli 40 vuotta. Täksikin kaudeksi oli, mutta paikka B323 on saanut olla koronarajoitusten ajan tyhjillään. Kuvausta varten hän pääsi autioon saliin.

Mitä jää kaudesta käteen?

Kotimainen koripallokausi 2020/21 vetelee viimeisiään, ja kevään huipennus on mitalipelejä vaille valmis. Joitakin viikkoja sitten Koripalloliiton pomo, seurajohtaja, pelimies ja korisfani summasivat, mitä koronavuodesta jää jäljelle.

Sana ”korona” on varmastikin päällimmäinen muisto koripallokaudesta 2020/21, käy sitten kevään loppupeleissä miten tahansa.

Koripalloliiton kilpailujohtaja Tom Westerholm uskoo, että Korisliiga pelataan loppuun ja Pantteri-patsas menee jakoon. KTP-Basketin puheenjohtaja Jyrki Lindström tunnustaa, että vuosi on ollut vaikea monella tavalla, mutta ”periksi ei anneta”.

Kotkan takamies Joni Herrala kertoo, että suurin ongelma pelaamisessa on ollut se, ettei vuorovaikutusta yleisön kanssa ole syntynyt, kun katsomot ovat olleet tyhjillään. Omalta kausikorttipaikaltaan on joutunut olemaan poissa myös uskollinen kannattaja Pauli Rantamo, joka on seurannut KTP:n pelejä Haukkavuoren salilta asti vuodesta 1968.

Tämä juttukokonaisuus on tehty hetkellä, jolloin Korisliigan runkosarja veteli viimeisiään. Tosiasia kuitenkin on, että loikkii ”pantteri” sitten minkä tahansa seuran palkintovitriiniin, jää sen turkkiin koronan aiheuttama ”tahra”.

TOM WESTERHOLM, Koripalloliitto:

Uskoa on, että väki palaa halleille koronan jälkeen

Suomen Koripalloliiton kilpailupäällikkö Tom Westernholm uskoo, että koripallon pääsarjat saadaan vaikeasta tilanteesta huolimatta vietyä päätökseen, joskin aivan ilmeisesti loppun asti ilman yleisöä.

Näiden korona-asioiden kanssa joudumme elämään päivän kerrallaan, mutta toiveeni on, ettei tilanne tästä ainakaan pahemmaksi mene, Westerholm toteaa.

Kilpailujohtaja on aidosti harmissaan seurojen puolesta pandemian aiheuttamista seurauksista.

Eri puolilla Suomea tehtiin upeaa työtä katsomoturvallisuuden takaamiseksi syksyllä. Maskipakkoa noudatettiin, turvavälit olivat kunnossa, ja kaikista muistakin määräyksistä pidettiin kiinni. Niissä olosuhteissa ei lähtenyt kyllä yhtään tartuntaketjua liikkelle. Valitettavasti vain meidänkin piti laittaa hallien ovet kiinni niin kuin muissa yleisölle suunnatuissa tilaisuuksissa, Tom Wessterholm harmittelee.

Westerholm tietää, että pelit ilman maksavaa yleisöä ovat seuroille valtava taloudellinen takaisku.

Nyt täytyy vain toivoa, että kaikki seurat selviävät tästä kurimuksesta, ja katsojat haluavat kaiken jälkeen tulla taas paikan päälle seuraamaan live-urheilua, Westerholm toteaa ja jatkaa: – Kun korona on voitettu, saattaa senkin jälkeen olla vielä pelkoa ilmassa. Uhkakuvia on turha ruokkia, kun sitä vastoin on luotava tunne turvallisesta ympäristöstä.

Koripalloilu on jääkiekon ja salibandyn jälkeen Suomen kolmanneksi suosituinsisäpalloilulaji. Kilpailupäällikkö Tom Westerholm ei usko, että koris jotenkin erityisesti kärsisi koronasta imagotappiota.

Kyllä kaikki lajit kesä- tai talvikaudesta riippumatta ovat olleet samassa veneessä, enkä oikein usko esimerkiksi harrastajakatoon. Ihmiset ovat kaivanneet yhhteisöllisyyttä, ja tuntuu ennemminkin siltä, että nuoret ja varttuneemmatkin odottavat jo malttamattomina pääsy tuttuihin ympyröihin ystävien pariin.

JYRKI LINDSTRÖM, KTP-Basket:

Ensi liigakaudesta ei tule välivuotta

Jyrki Lindström on toiminut KTP-Basketin nokkamiehenä jo alun toistakymmentä vuotta, ja hän on kokemusten myötä niin sanotusti ”monissa liemissä keitetty”. Matkan varrelle on osunut riemun hetkiä mutta myös vastoinkäymisiä, ja asialistalla on ollut isoja päätöksiä.

Henkilökysymykset ovat olleet tietysti haastavia. Valmentajien erottaminen tai ulkomaalaisvahvistusten lähettäminen kotiin ei ole koskaan helppoa, ja joskus joidenkin tekemisiä on pitänyt selvittää ihan viranomaisten kanssa, Lindström listaa.

Paljon on koettu, mutta kyllä tämä koronavuosi menee kaiken edelle. Kun pandemia vihdoin voitetaan, muistetaan se vielä pitkään, huokaa Lindström.

Talousasiat ovat olleet KTP-Basketin hallituksen keskeinen keskustelunaihe jokaisessa palaverissa viime aikoina. Koronarajoitukset ovat jarruttaneet kaupantekoa, puhutaan sitten seuran markkinoinnista tai ottelutapahtumien lipunmyynnistä.

Lähellä pohjakosketusta ollaan oltu, mutta onneksi palkkapäivänä on aina saatu maksut hoidettua. Pelaajat, valmentajat ja muu taustajoukko on ainoa omaisuutemme, ja siitä on pidettävä huolta, sanoo Jyrki Lindström.

Puheenjohtaja on korona-aikana rauhoitellut omiaan ja todennut, että KTP-Basket on varmasti viimeisten joukossa laittamassa lappua luukulle, ja talouden osalta kausi hoidetaan kunnialliseen päätökseen.

Tiedän, että jokaisella seuralla on ollut taloudellisesti vaikeaa, ja jotkut tekivät jo kesken kautta ratkaisuja lomauttamalla tai irtisanomalla valmentajia ja pelaajia, Lindström toteaa.

Niin ikään sellaistakin on kuulunut, että joillekin seuroille ensi kausi tulee olemaan ”välivuosi”, johon lähdetään himmennetyin lyhdyin. Me emme sitä tee. Panostamme tulevaankin kauteen ja pyrimme saamaan jalkeille iskukykyisen joukkueen, puheenjohtaja vakuuttaa.

Lindström toivoo, että Roope Mäkelän rekrytointi uudeksi päävalmentajaksi toimisi positiivisena signaalina ympäristölle siitä, että seura on tosissaan.

Ensi kauden joukkueen kokoaminen on jo aloitettu, ja toivomme tietysti, että pääsemme pelaamaan ottelumme yleisön nähden, sanoo Jyrki Lindström.

JONI HERRALA, pelimies numero 7:

Tyhjä katsomo ei sytytä, yleisö luo tunnelman

KTP-Basketin korisliigajoukkueen takamies Joni Herrala on jäänyt kaipaamaan kannustavaa kotiyleisöä Steveco Areenalla.

On outoa pelata, kun katsomossa ei ole ketään, ja paikalla on joukkueiden lisäksi korkeintaan toimitsijapöydällinen väkeä ja kolme tuomaria, toteaa Joni Herrala.

Kauden aikana Korisliigassa tilanteet ovat syksystä asti vaihdelleet – jos ei nyt päivittäin niin – tiuhaan ainakin. Joni Herralalla ei ole ollut pelkoa siitä, että puheenjohtaja Jyrki Lindström toisi jossain tilanteessa jotain dramaattista tietoa tullessaan.

KTP-Basket on vastannut huutoonsa ja hoitanut meidän pelaajien suuntaan asiat hyvin, mutta valtiovalta ja Koripalloliitto ovat olleet joskus arvaamattomia. Päätökset niissä instansseissa esimerkiksi rajoituksiin liittyen eivät ole olleet aina linjassa, Herrala avaa.

Joni Herralalla on KTP-Basketin kanssa kaksivuotinen sopimus, joka jatkuu kaudelle 2021/22. Turvallisuudentunnetta jatkuvuudesta lisää muun muassa seuran tekemä päävalmentajadiili Roope Mäkelän kanssa.

Lisäksi olen kuullut, että taustalla on aloitettu jo tulevan kauden joukkueen pelaajakartoitus. Itsekin olen yrittänyt olla aktiivinen ja sanonut ”Jontulle”, että ”pane nyt se nimesi jo siihen sopimuspaperiisi,Herrala naurahtaa. Jonttu – Joonas Lehtoranta – on Herralan parhaita kavereita myös kentän ulkopuolella.

PAULI RANTAMO, KTP:n kannattaja:

Kausikortille kova hinta – mutta siitä viis!

Pauli Rantamo (62) on ollut KTP:n vannoutunut korisfani jo vuodesta 1968, ja kaudesta 1976/77 lähtien hänellä on ollut kausikorttipaikka Karhuvuoren urheilutalon katsomossa.

Tällekin kaudelle oli: keskikatsomossa B, rivi 12, paikka 323. Pelejä ennätin nähdä livenä kolme kappaletta, mutta sitten tulivat koronarajoitukset, ja ovet pantiin kiinni. Yksittäiselle matsille tuli kova hinta, Rantamo sanoo ja jatkaa:

Otin tietoisen riskin syksyllä kortin ostaessani, enkä lähde perimään omiani takaisin. Se olkoon tukeni KTP-Basketille tässä vaikeassa tilanteessa.

Pauli Rantamo kertoo, että hän ohjannut tukeaan seuralle aikaisemminkin.

Olen ostanut kannatusosakkeita, kun niitä on ollut tarjolla, ja kyllä minulta taitaa löytyä kaikki pipot, huivit ja muutkin fanituotteet, mitä vain on ollut myynnissä, mies paljastaa.

Rantamo on syntyjään karhulalaisia, mutta lähes koko ikänsä hän on asunut Länsi-Kotkassa. Rantamo on Kotkan lyseon poikia, ja oloneuvokseksi hän jäi pumppumiehen tehtävistä Mussalon sataman kemikaalivarastolta.

Merkittävää omaa urheilu-uraa Pauli Rantamolla ei ole.

Pelasin nuorempana jalkapalloa Jäntevässä ja jääkiekkoa Kotkan Reippaassa. Myöhempinä vuosina olin Marttilan Arin apuna KTP:n junnufutisvalmennuksessa.

Koripallokatsomoon Haukkavuoren salille Pauli Rantamon vei vanhempi veli, ja myöhemmin kavereina peleissä olivat myös lyskän aikaiset luokkakaverit.

Käyn minä katsomassa KTP:n jalkapallopelejäkin, mutta koripallo on ykköslaji. Se vain on tempaissut mukaansa, Rantamo selvittää.

Pauli Rantamon mieliinpainuneimmat muistot KTP:n koripalloilusta ovat kaudelta 1987/88, jolloin seura 21 vuoden odotuksen jälkeen saavutti taas Suomen mestaruuden.

Bob Steppes oli silloin jenkkivahvistuksena. ”Laurikin” (Larry Pounds) oli mukana, ja hänhän on vahvistuksena kaikkien aikojen ykkönen, vaikka on meillä ollut muitakin hyviä amerikkalaisia, kehuu Rantamo ja siirtyy valmentajaosastolle:

Heitäkin on ollut monta kovaa kaveria, mutta Eero Saariselle nosta hattua. Hän vei meidät läpi synkkien aikojen tilanteessa, jossa KTP oli taloudellisesti jo konkurssin partaalla.

Kaudesta 2020/21 Pauli Rantamolla on selkeä analyysi.

Se alkoi mainiosti, ja tuntui että nyt mennään pitkälle. Lehtorannan Joonaksen loukkaantuminen oli merkitsevää, ja se kun vastustajat oppivat riisumaan KTP:n vahvuuksistaan. Meillä oli liian hitaat jalat, eivätkä kaikki pelanneet joukkueelle, analysoi Pauli Rantamo.

Rantamo jatkaa vahvaa arviotaan ja antaa vinkkejä ensi kautta varten.

Tarvitsisimme pari-kolme kovaa paluumuuttajaa sekä joukkuepelaamiseen sitoutuneita ulkomaalaisvahvistuksia, Pauli Rantamo ohjeistaa.

TEKSTI ja KUVA: Matti Järvinen

Tämä juttu on ollut jo luettavissa KTP-Basketin kausijulkaisusta 2/2021, ja tässä yhteydessä tekstiä on päivitetty. Osa ”Kausarin” jutuista on julkaistu myös näillä nettisivuilla ja loputkin julkaistaan lähiaikoina.

Yhteistyökumppanit

2021-09/mm-kotkamills-rgb
2021-03/port-of-haminakotka-logo-1-rivi-rgb
2019-05/autosuni-logo
2019-05/dakar-petrooli
2019-05/datagroup
2019-08/eko
2019-05/ankkuri
2019-05/image001i
2019-05/handelbanken
2019-05/kotkalogo
https://www.intersport.se/
2019-05/kotkanklubi
2019-05/kymen-sanomat.svg-
2019-05/lahitapiola-kaakkois-suomi-rgb-sininen
2019-05/lamposulku
2019-05/marina-cafe-laituri-led-kuva
2019-05/min-tamminen-logo-02
2019-05/nordea-masterbrand-500px-rgb
2019-05/omasp-logotype-cmyk-tm-slogan
2019-05/op-kymenlaakso-rgb-vasen
2021-10/kotkan-energia-vaakalogot-kotkanenergia-rgb-vaaka-logo-vihrea
2019-05/risti-13-lukitustekniikka
2019-05/rudus-logo
2019-05/si
2019-05/spalding-logo-hirez
2019-05/steveco
2019-05/taeystuho
2019-05/visilogo
2019-05/sportia-0
2019-10/ekami-tekijo-iden-tekija-logo-mag-1024x512pix-jpg
2020-10/logo-colour-rgb
2020-10/1603295200_stark-logo
2021-06/kso
2021-06/players

Kotisivu & Design by Intendit Web Agency