
Mikko Mäkelä hänelle tyypillisessä risti-istunnassa. Pelin aikana kuvaajilla on aikaa välillä hassutellakin. Kalansilmäobjektiivilla kuvattuna kenttä pyöristyy.
Mikko Mäkelä ottaa noin 800 kuvaa yhdessä koripallo-ottelussa
Mikon kytkeytyminen urheiluelämään ja erityisesti koripalloon tapahtui, kuten monen muunkin kohdalla, lapsen harrastuksen kautta.
Perheen Lotta-tyttö alkoi käydä Peli-Karhujen koripalloharjoituksissa 5-6-vuotiaana vuonna 2011, ja vanhempien odotettiin olevan mukana toiminnassa. Perheen Hanna-äiti leipoi muiden äitien tapaan myyjäisiin, mutta Mikon piti keksiä jotakin muuta.
- Ajattelin, ettei ottelupöytäkirjanpito, ajanotto tai muu toimitsijapöydän toiminta sovi minulle, joten päätin kokeilla kuvausta. Sain vanhemmilta luvan joukkueen kuvaamiseen, ja siitä se lähti, Mikko kertoo.
Muutaman vuoden päästä Mikko lähestyi KTP-Basketia samanlaisella lupapyynnöllä ja alkoi kuvata myös sen otteluita.
Nyt Mikon voi nähdä hänelle tyypillisessä risti-istunnassa KTP-Basketin lisäksi niin Peli-Karhujen otteluissa, Susijengiä ikuistamassa, FC KTP:n jalkapallo-otteluissa kuin amerikkalaisen jalkapallon eli tuttavallisemmin jefun matseissakin.
Koripalloa Mäkelä sanoo seuraavansa ja kuvaavansa ehkä mieluiten, koska lajissa tapahtuu eniten. Karhuvuoren Steveco Areena saa kuvausympäristönä myös Mikolta kehuja.
- Olen näissä kuvaushommissa nähnyt monenlaisia saleja ja kyllä Steveco Areena erottuu edukseen.
Mäkelän urheilukuvien satoa voi käydä katsomassa osoitteessa Mikolla.kuvat.fi. Yhdestä ottelusta on esillä 60-80 kuvaa, mutta se on vain pieni otos. Yleensä Mikon kamera räpsähtää pelissä noin 800 kertaa eli julkisuuteen pääsevät vain parhaimmat, kymmenisen prosenttia, kaikista.
- Hyvässä kuvassa pitää olla idea, joku juju, joka kiinnostaa katsojaa. Aina sen ei tarvitse olla pelitapahtumasta, vaan se idea voi löytyä pelikentän ulkopuoleltakin.
Kotisivun lisäksi Mikon kuvia voi nähdä KTP-Basketin verkkosivuilla.
Leipätyönään Mäkelä toimii asiantuntijana kotkalaisessa it-palveluja tarjoavassa Data Group SataIT -yrityksessä. Pelipäivinä se tarkoittaa usein sitä, että töitten jälkeen Mikko porhaltaa suoraan salille kuvaushommiin.
Harrastus vie siis paljon aikaa, mutta onneksi koko perhe – kolmivuorotyötä lähihoitajana tekevä äiti Hanna ja tytöt Lotta ja Siiri - on urheiluhenkistä, seuraa otteluita ja on ollut mukana KTP-Basketin toiminnassakin.
- Koko perhe tuli toimintaan mukaan Steveco Areenalla olevien led-mainosten kautta, Mikko kertoo.
Nykyisin pysyvästi paikallaan olevat ledit piti ennen viedä jokaisen pelin jälkeen pois ja asentaa taas uudelleen seuraavaan pelin.
- Meillä oli kymmenhenkinen ledi-tiimi, johon meidän perheen lisäksi kuului Timo Puhakan perhe, joka hoiti homman. Meidän tytötkin oppivat siinä yhdistämään johtoja ja olivat hyvänä apuna ahtaissa paikoissa.
Led-mainosten ylläpidon lisäksi Mikko on toiminut myös KTP-Basketin verkkosivujen ja somealustan teknisenä tukena.
Perheen 13-vuotias tytär Siiri on seuraamassa isänsä jalanjälkiä kuvaajana. Hän on jo pari kertaa toiminut isänsä ”sijaisena”, kun ottelut ovat menneet päällekkäin.
Nykyisestä KTP:n joukkueesta Siirin suosikkeja ovat Urald King ja Flenard Whitfield, mutta myös tuoreimman vahvistuksen Jahvon Blairin ”osakkeet” suosikkilistalla ovat olleet nousussa.
Lotta Mäkelän koripalloharrastus on vaihtunut musiikkiin. Lotta soittaa oboeta ja opiskelee Sibelius-lukiossa Helsingissä.
- Aika ja kiinnostus eivät enää riittäneet koripalloon, Lotta kertoo.
Play off –pelien alkaessa Mäkelät luottavat KTP-Basketin selvittävän ainakin ensimmäisen vaiheen.
- KTP päätyy sijoille 3-5, on perheen yhteinen näkemys.
TEKSTI: Markku Kumpunen KUVA: Pekka Vainio