Pyhtään kunnanjohtaja Jouni Ehon koripalloura on takana, mutta pelitossut istuvat yhä ison miehen jalkaan.

Pyhtään kunnanjohtaja Jouni Ehon koripalloura on takana, mutta pelitossut istuvat yhä ison miehen jalkaan.

Kunnanjohtaja koripallotossuissa

Pyhtään kunnanjohtaja Jouni Eho viihtyy edelleen koripallotossuissa. Hän pelasi muun muassa KTP:ssa pääsarjatasolla asti. Eho sanoo, että urheilu-uralta sai hyvät eväät työelämään.

Pyhtään kunnanjohtaja Jouni Eho saapuu haastatteluun koripallotossuissa. Vaikka kyseessä onkin silkka sattuma, niin päivän kenkävalinta vihjaa, että kunnanjohtajalla on takanaan mittava koripalloura, joista viimeiset vuodet KTP-Basketin riveissä.

KTP:n lisäksi Eho on upottanut palloa koriin Lahden Namikassa, Vantaan Pussihukissa sekä Yhdysvalloissa Davidson Collegen Wildcatsissa. Suomi-paidankin Eho sai pukea ylleen niin nuorten kuin miesten maajoukkueissa.

Joensuun Katajassa kaudella 2004–2005 pronssia saavuttanut Eho saapui Kotkaan koripalloyleisölle myöhemmin tutuksi tulleen miehen houkuttelemana.

Se taisi olla Pussihukkia silloin valmentanut Tomi Kaminen, joka ensimmäisenä soitti minulle. Jouni Grönroos oli tullut Kotkaan valmentajaksi ja hänen ympärilleen alettiin koota joukkuetta, Eho muistelee.

Ehon lisäksi KTP:n riveihin liittyivät tuolloin Toni Ilmonen ja Kotkaan palannut Anssi Kinnaslampi.

Kausi oli kuitenkin paha pettymys. Peli ei kulkenut, eikä jenkkivahvistusten valinnassa onnistuttu. Kauden aikana KTP kokeili kaikkiaan kahdeksaa amerikkalaista ja yhtä liettualaistakin.

Grönroos saikin lähteä jo marraskuussa, ja tilalle tuli Kari Liimo. Sekavan kauden päätteeksi KTP sijoittui kymmenenneksi.

Eho sai peliaikaa keskimäärin 10 minuuttia, teki 2,3 pistettä ja raapi 2,3 levypalloa ottelua kohden.

Jouni Ehon ura alkoi juniorina Rovaniemellä, jota ei tunneta varsinaisesti minään koripallokaupunkina.

Isä vei pitkän pojan Rovaniemen NMKY:n harjoituksiin, mutta varsinaisen sykäyksen lajiin Eho sai, kun Lapin yliopistoon opettajaksi tullut Juha Heikkilä alkoi vetää RoNMKY:n harjoituksia.

Juha tunsi sellaisia pelimiehiä kuten Pekka Salminen, Eero Nikkarinen ja Henrik Dettmann, joita häin sai houkuteltua Rovaniemelle vetämään muutamia kovia treenejä vuodessa.

Ensimmäisen kosketuksen KTP:hen Eho sai, kun kotkalaiset tulivat Ouluun pelaamaan näytösottelua sikäläistä NMKY.tä vastaan. Larry Pounds, Roope Mäkelä ja kumppanit tekivät vaikutuksen pohjoiseen poikaan.

Kori-lehden kannesta olin vihreävalkoisia fanittanut. Hetken aikaa he olivat jumalasta seuraavia.

Eho arvelee, että koripallo sopi hänen luonteelleen.

Treenasin tolkuttomia määriä, sillä halusin näyttää, että Rovaniemelläkin voi tulla hyväksi koripalloilijaksi.

Panostus kovaan harjoitteluun alkoi tuottaa tulosta. Eho pääsi mukaan juniorimaajoukkueisiin, vaikka siinäkin oli omat hankaluutensa.

Suurin osa pelaajista oli Kehä-3:n sisäpuolelta, mutta yksi tuli yöjunalla Rovaniemeltä.

Yhdysvalloissa vietetyn vaihto-oppilasvuoden jälkeen Eho liittyi Lahden Namikan riveihin, ja vuonna 1998 hänet kutsuttiin alle 22-vuotiaiden maajoukkueeseen. Lahdessa hän pääsi myös pelaamaan Korać cupissa.

Korać cup oli FIBA:n vuosina 1971–2002 järjestämä vuosittain pelattu kansainvälinen koripallosarja. Se oli kolmanneksi korkein Euroopan cupin ja Cup-voittajien cupin jälkeen.

Lahden jälkeen Eho pomputteli yhden kauden Vantaan Pussihukissa voittaen alle 22-vuotiaiden SM-kultaa, ennen kuin lähti Yhdysvaltoihin Davidson Collegeen opiskelemaan kansainvälistä politiikkaa ja pelaamaan koripalloa.

Eho luonnehtii Pohjois-Carolinan osavaltiossa sijaitsevaa Davidson Collegea ennen kaikkea akateemiseksi huippuyliopistoksi.

Se oli akateemisesti korkealle arvostettu oppilaitos, jonka koripallo-ohjelma nousi maailman tietoisuuteen Stephen Curryn myötä.

Ehon aikana 20002004 Davidsonin Wildcats-joukkue voitti kolmesti Southern-konferenssin runkosarjan ja konferenssin mestaruuden vuonna 2002.

Wildcatsien kapteeniksikin yltänyt Eho murtautui kolmantena vuotenaan aloitusviisikkoon, mutta rasitusmurtuma pilasi kauden. Pelikuntoon toivuttuaan hän ei enää pystynyt valtaamaan takaisin aloitusviikon paikkaansa.

Yliopistokoripalloilijan elämä on Ehon mukaan rankkaa, mutta samalla myös hyvin antoisaa.

Pelasin ja harjoittelin kuin ammattiurheilija, mutta samalla piti hoitaa opiskelut. Niissä ei ollut milliäkään joustoa. Toisaalta sain hyvän tutkinnon, josta on ollut paljon ammennettavaa myöhemmin työelämässä, hän kiittelee.

Erityisesti Eho antaa tunnustusta silloiselle valmentajalleen Bob McKillopille, jolta oppi johtajuutta ja sitä, miten valmennetaan menestymisen kulttuuria.

McKillop toimii edelleen Ehon eräänlaisena mentorina, sillä miehet ovat pitäneet yhteyttä yliopistoajan jälkeenkin.

College-ajalle osuvat myös Ehon miesten maaottelut. Kuudessa pelissä kertyi 14 pistettä.

Ari Tammivaara toimi silloin valmentajana. Voitimme Venäjän, mutta maajoukkue haki vielä identiteettiään, eikä kansainvälistä läpimurtoa saavutettu.

Suomeen palattuaan Eho teki sopimuksen Joensuun Katajan kanssa ja jatkoi opiskeluitaan Joensuun yliopistossa. Yhden Kataja-kauden jälkeen tulikin sitten soitto Kotkasta ja siirtyminen KTP:hin.

Ehon toisena Kotkan pelikautena (200607) KTP:llä meni jo paljon paremmin, sillä joukkue sijoittui lopulta neljänneksi. Yksi menestyksen avaimista oli amerikkalainen Jerald Fields, joka valittiin Korisliigan vuoden ulkomaalaisvahvistukseksi. Eholla oli näppinsä pelissä Fieldsin saamisessa Kotkaan, sillä hän tunsi miehen college-vuosiltaan.

Ehon omat tilastomerkinnät olivat ensimmäisen kaltaiset: keskimäärin 10 minuuttia peliaikaa, 3,3 pistettä ja 1,7 levyriä per ottelu.

Eho pelasi vielä kolmannen kauden KTP:ssä, mutta katseet olivat kääntyneet jo työelämän suuntaan. – Tunsin, että urheilijan tankkini oli tyhjä.

Tilastotkin kertoivat hienoisesta hiipumisesta: keskimäärin kahdeksassa minuutissa syntyi 1,8 pistettä ja käsiin tarttui 1,2 levypalloa.

Kotkasta oli kuitenkin ehtinyt tulla Ehon perheen kotiseutu. Ennen valintaansa Pyhtään kunnanjohtajaksi vuonna 2018 hän on toiminut muun muassa opettajana Ekamissa, toimitusjohtajana Oxford Research Oy:ssä sekä kehittämisyhtiö Cursorin palvelujohtajana.

Kotka otti minut hyvin vastaan. Sain paljon ystävyyssuhteita, ja täällä on hyvä yhteisö, jolta sai apua mitä erilaisimmissa asioissa.

Kotkan seudulle jäämisessä Eho näkee samanlaisen kulmakertoimen kuin raivatessa tietään eteenpäin Korisliigaan, maajoukkueeseen ja Yhdysvaltoihin Rovaniemeltä tulevana koripalloilijana.

Altavastaajana olen halunnut ja haluan edelleen näyttää, että voidaan pelata suurempia vastaan. Pyhtään kuntastrategiaan on saatu kirjaus ”kokoaan suurempi”, josta olen tyytyväinen.

Kotkan-Haminan seutukin on joutunut taloudellisesti altavastaajan osaan. Ja vaikka menneisyyden varjo on iso, niin pienin askelin voidaan mennä eteenpäin ja valoa onkin nyt näköpiirissä, Eho sanoo viitaten moniin esillä olleisiin investointihankkeisiin.

Pyhtään kunta on Ehon ja hänen edeltäjänsä Olli Nuuttilan aikana myös ottanut askelia eteenpäin.

En olisi tähän lähtenytkään, ellei Olli olisi tehnyt pohjatyötä. Täällä on uutta ajattelua ja hyvä yhteishenki, kunnanjohtaja sanoo.

Korisliigaa Eho seuraa satunnaisesti sen mukaan, miten perheen ja kunnanjohtajan kiireiden puolesta ehtii.

Olen iloinen Roope Mäkelän puolesta, vaikka odotukset oman kylän kasvatille ovatkin potenssiin kaksi. KTP-Basket pelaa dynaamista ja vauhdikasta koripalloa. On mielenkiintoista nähdä, kenestä syntyy joukkueen johtaja kauden edetessä.

Korisliiga on Ehon mielestä mennyt viime vuosina eteenpäin.

Helppoja iltapuhteita ei enää ole.

Jouni Eho

o Ikä/pituus, pelipaikka: 42 vuotta/197 senttiä, pieni laitahyökkääjä

o Kasvattajaseura: Rovaniemen NMKY

o Pelaajaura Korisliigassa: 19981999 Lahden NMKY, 19992000 Vantaan Pussihukat, 2004-2005 Joensuun Kataja, 20052008 KTP-Basket.

o Korisliigassa yhteensä 221 ottelua, 784 pistettä ja 448 levypalloa, keskimäärin 3,5 pistettä ja 2,0 levypalloa/ottelu.

o Yliopistojoukkue: Davidson College 20002004.

o Maajoukkue: 20012003, kuusi ottelua, 14 pistettä.

o Saavutukset: SM-pronssia 2005, alle 22-vuotiaiden SM-kulta, NCAA I:n Southern-konferenssin mestaruus 2002, Southern-konferenssin runkosarjan voitto 2002, 2003 ja 2004.

o Muuta: Vuoden isä -palkinto 2014.

o Työura: Opettaja Ekamissa, projektipäällikkö Kyamkissa, palvelujohtaja kehittämisyhtiö Cursorissa, toimitusjohtaja Oxford Research Oy:ssä ja kunnanjohtaja Pyhtäällä vuodesta 2018.

TEKSTi ja KUVA: Markku Kumpunen

Tämä juttu on julkaistu KTP-Basketin kausiohjelmassa 2021/22, joka oli ensimmäisen kerran jaossa ottelutapahtumassa 11.12.2021.

Yhteistyökumppanit

2022-09/jako-logo3
2021-09/mm-kotkamills-rgb
2021-03/port-of-haminakotka-logo-1-rivi-rgb
2019-05/autosuni-logo
2022-09/footer-filmbutik-logo
2019-05/datagroup
2019-08/eko
2019-05/ankkuri
2019-05/handelbanken
2019-05/kotkalogo
https://www.intersport.se/
2019-05/kymen-sanomat.svg-
2019-05/lahitapiola-kaakkois-suomi-rgb-sininen
2019-05/lamposulku
2019-05/marina-cafe-laituri-led-kuva
2019-05/min-tamminen-logo-02
2019-05/omasp-logotype-cmyk-tm-slogan
2019-05/op-kymenlaakso-rgb-vasen
2021-10/kotkan-energia-vaakalogot-kotkanenergia-rgb-vaaka-logo-vihrea
2019-05/risti-13-lukitustekniikka
2019-05/si
2019-05/steveco
2019-05/taeystuho
2019-05/visilogo
2019-05/sportia-0
2019-10/ekami-tekijo-iden-tekija-logo-mag-1024x512pix-jpg
2020-10/1603295200_stark-logo
2021-06/kso
2021-06/players

Kotisivu & Design by Intendit Web Agency