KUVA: Joona Mielonen oli jo 15-vuotiaana teinitähti, kiitos pääroolin Pertsa ja Kilu-televisiosarjassa. Nuorukainen pelasi myös jalkapalloa KTP:ssa, ja näitä kahta asiaa yhdistelemällä Joona oli mukavan jutun aihe seuran vuoden 2000 kausijulkaisussa.

KUVA: Joona Mielonen oli jo 15-vuotiaana teinitähti, kiitos pääroolin Pertsa ja Kilu-televisiosarjassa. Nuorukainen pelasi myös jalkapalloa KTP:ssa, ja näitä kahta asiaa yhdistelemällä Joona oli mukavan jutun aihe seuran vuoden 2000 kausijulkaisussa.

KTP-talkoot ovat tuttuja Mieloselle

Kova KTP:n kannattaja Joona Mielonen on ollut ennenkin mukana erilaisissa seuran varainhankintakampanjoissa. 15-vuotiaana teinijulkkiksena hän esiintyi mm. jalkapallo-KTP:n kausijulkaisussa. Osallistuminen KTP-Basketin haastetempaukseen oli itsestäänselvää.

Kotkalainen elokuvantekijä, kunnallispolitiikko ja tässä yhteydessä ennen muuta kova KTP:n kannattaja Joona Mielonen on harmissaan.

Taitaa KTP-Basketilta jäädä tämän kevään pudotuspelit Korisliigassa kokematta. Niihin selviytyminen on kovin hennon oljenkorjen varassa, Mielonen huokaa.

Totta on! KTP:n pitäisi voittaa viimeinen runkosarjan matsi Tampereella tiistaina, ja sen lisäksi kotkalaiset tarvitsisivat vielä apua muualta.

Epäkiitollinen asetelma ei kuitenkaan estä Joona Mielosta osallistumasta KTP-Basketin kannatuslippukampanjaan. Hän on vastannut Petri Matikaisen heittämään haasteeseen ja jatkaa haasteketjua edelleen.

Selviytymistalkoissahan tässä ollaan! KTP-Basketin kausi saattaa päättyä piankin, mutta elämä jatkuu myös tämän kevään jälkeen. Tällä haastetempauksella yritetään selvitä korona-ahdingon yli, ja sen olen huomannut, että vaikeassa tilanteessa seurassa on uskallettu ajatella jo tulevaakin, kun Roope Mäkelä on pestattu uudeksi päävalmentajaksi, Mielonen tietää.

Joona Mielonen ei ole työkiireidensä ja koronarajoitteiden takia päässyt Steveco Areenan katsomoon tällä kaudella. Ajan tasalla hän silti on ja tietää, missä mennään.

Kausi lähti hyvin käyntiin syksyllä, mutta sitten tapahtui jotain. En halua kuitenkaan lähteä viisastelemaan, mikä meni pieleen, Mielonen toteaa ja jatkaa: Tomi Kamista arvostan valmentajana, ja arvostus vain kasvoi hänen irtisanouduttuaan. Mies ei lähtenyt syyttelemään muita KTP:n vaisuista esityksistä, vaan uhrautui itse joukkueen hyväksi.

Joona Mielonen sanoo ”myä ja on sisäistänyt koripallo-KTP:n sloganin ”Myä yhes”. Paljasjalkainen kotkalainen pelasi poikasena jalkapalloa; ensin Kotkan Nappuloissa Aittakorven Salamien korttelijoukkueessa ja sitten KTP:ssa teini-ikään asti.

En minä mikään tähti ollut, ennemminkin porukan maskotti. Pelit loppuivat, kun matkan varrelle tuli muita kiireitä, Mielonen selvittää.

Koripalloilusta minulla ei ole uraa, mutta näistä kahdesta pallopelistä hurahdin ensin korikseen. Aittakorven koulu oli koripallopainotteinen, ja luokkakavereiden kanssa kävimme Karhuvuoressa katsomassa KTP:n pelejä. Olin paikalla muun muassa keväällä 1994, kun Larry Pounds leikkasi urheilutalon korisukan Suomen mestaruuden merkiksi, Mielonen muistelee.

Joona Mielonen ilmoittaa olevansa sydänjuuriaan myöten kotkalainen. Koulupoikana hän asui yhden vuoden Helsingissä opiskeltuaan Kallion ilmaisutaidon lukiossa.

Siellä huomasin, ettei Helsinki ollut minua varten. Palasin kotiin, ja kotkalaisena aion myös pysyä. Omaan identiteettiini kuuluu myös tuo ktpläisyys. Lajilla ei ole mitään merkitystä, kunhan seuran lyhenteessä ovat nuo kolme tärkeää kirjainta, Mielonen hehkuttaa.

Joona Mielonen on taiteilija ja hän osasi ennustaa tulevaisuutensa jo nuorena. Näytteleminen kiinnosti, ja ensimmäinen merkittävä rooli oli Väinö Rikkilän lastenkirjojen pohjalta tehdyssä 12-osaisessa televisiosarjassa ”Pertsa ja Kilu”. Tapahtumat sijottuvat Kotkaan, Mielonen oli ”Pertsa” ja toinen Kotkan poika Ville Turtiainen ”Kilu”.

Ura kameran edessä sai jatkoa muun muassa MTV:n Salatut elämät-sarjassa. Myöhemmin Joona Mielonen siirtyi kameran taakse, ja tähän mennessä hän on toiminut apulaisohjaajana mm. 15 pitkässä elokuvassa.

Elokuvatuotannoissa pääohjaaja on se luova henkilö, joka visioi ja johtaa kuvauksia. Apulaisohjaaja on eräänlainen työnjohtaja, joka aikatauluttaa, organisoi päivän kuvaukset ja kertoo pääohjaajalle realiteetit, Mielonen luettelee.

Elokuva-alassa Joona Mielosta kiinnostaa ”työ itsessään””.

Tekemisen tapa ja työryhmien yhteisöllisyys ovat kiehtovia. Tällä hetkellä teemme nelipäiväistä työviikkoa, mutta tahti voi olla silti hektinen. Jotkut produktiot saattavat kestä tiukkatahtisesti parikin kuukautta.

Joona Mielonen oli jokin aika sitten Taavi Vartian kanssa purkittamassa kokopitkää Pertsa ja Kilu-elokuvaa.

Koronan takia ensi-ilta on antanut odottaa itseään, mutta odottaminen kannattaa. Leffa on hyvä. Se on kaikista aiemmista Pertsa ja Kilu-tallenteista kaikkein kotkalaisin, Mielonen paljastaa.

Joona Mielosen toistaiseksi vaativin työsuoritus on ollut ”Tuntematon sotilas III” ohjaaja Aku Louhimiehen joukkueessa.

Kuvauksia tehtiin 86 päivää, ja ne oli jaettu kolmeen palaan; kesään, syksyyn ja talveen. Jo pelkästään filmiryhmään kuului yli 100 henkeä, ja avustajineen kaikkineen väkeä oli yli 2000, Mielonen kertoo.

Työkiireiden keskelläkin Joona Mielonen jaksaa vaikuttaa kunnallispolitiikassa. Hän innostui yhteisten asioiden hoidosta jo 15-kesäisenä.

Silloin taisi olla presidentinvaalit, ja niitä seuratessa kyselin kotona kapitalismista ja muista arvoista. Kun samaan aikaan koulun yhteiskuntaopin tunneilla oli poliittisia teemoja, halusin mukaan päättämään.

Mielonen liittyi sosialidemokraattiseen puolueeseen 2001 ja siirtyi kymmenen vuotta myöhemmin Vasemmistoliittoon.

Vaikka nyt toiminkin eri leirissä, on yhteistyö puolueiden välillä ollut hedelmällistä. Olen viihtynyt vassareissa ja nähnyt puolueen uudistumisen läheltä. Vuoden 2011 ”jytkyn” jälkeen Vasemmistoliittoon on liittynyt runsaasti uusia ihmisiä, ja ennen kaikkea jäsenistö on nuorentunut, sanoo Joona Mielonen.

Joona Mielosella ei ole kauaskantoisia suunnitelmia politiikassa.

Nykyisilläkin kiireillä aikani on kortilla. Tähtäimessä on toki ajaa Kotkan asioita eduskunnassa asti, mutta työtä ja motivaatiota riittää paikallispolitiikassakin.

Mielonen on personoitunut mm. rantaradan puolestapuhujana. Uusia ratalinjauksia suunniteltaesa Kouvolan kautta kulkeva itärata tuntuu vieneen erävoiton, mutta Mielonen ei vielä luovuta.

Lopullisesti asia ratkeaa vasta sitten, kun valtiovallan on iskettävä rahat pöytään jonkin vaihtoehdon puolesta. Sen vain sanon, että itärataa liputtaneet yllättivät meidät täällä etelässä niin sanotusti housut kintuissa. Kouvola ja Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Matti Viialainen toteuttivat itäratahankkeen kanssa kyllä Suomen historian menestykkäimmän lobbausprosessin – kuopatusta ideasta hankeyhtiöön kolmessa vuodessa, puhisee Mielonen.

Rannikkoa pitkin kulkeva rata olisi monella tapaa parempi. Idän reitin etuna on markkinoitu lähinnä sitä, että junamatka Helsingistä Kouvolaan lyhenee 13 minuuttia! Sen takia tuskin hakeudutaan asumaan Pohjois-Kymenlaaksoon.

Kotkan kaupunginvaltuustossa Joona Mielonen on päättämässä mm. urheilurakentamisesta. Hän on harmissaan, ettei esimerkiksi Arto Tolsa Areenan kunnostamisessa ole otettu askelia, vaikka alueen ehostustarve on kiistaton.

Investointien ei tarvitsisi olla suuria. Ei ainakaan niin suuria, mitä sijoitetaan kantasataman tapahtumakeskukseen. Sen alkuperäinen kustannusravio Kotkan kaupungin osalta oli 20 miljoonaa euroa, ja nyt on hyväksytty jo miljoonialisää. Lopulta 30 miljoonaakaan tuskin riittää, Mielonen arvelee.

Tuolla 10 miljoonalla uusittaisiin komeasti sekä Tolsa Areenaa että Steveco Areenaa, Joona Mielonen laskeskelee.

Joona Pekka Mielonen

o Syntynyt 30.12.1985 Kotkassa

o Perhe: avovaimo Noora ja tämän poika Jakke (13)

o Koulutus: Aittakorven ala-aste, Keskuskolulun musiikkiluokat, vuosi ilmaisutaidon lukiota Helsingin Kalliossa ja ylioppilaaksi Kotkan lyseosta 2004, audiovisuaalisen viestinnän opinnot Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa (KyAMK) Kouvolassa, Reserviupseerikoulu Haminassa 2006, sotilasarvo nyt reservin yliluutnantti. Lähiajan tavoitteena elokuvatuottajan opinnot Aalto-yliopistossa, josta valmistuessaan taiteen maisteri.

o Työuraa: pääroolissa yhdessä toisen kotkalaisen Ville Turtiaisen kanssa 12-osaisessa televisiosarjassa ”Pertsa ja Kilu” 2000–01, näyttelijänä muun muassa MTV:n Salatut elämät-tuotannossa 2002–05 , nyttemmin freelance-pohjainen apulaisohjaaja, tämänhetkinen työnantaja Tuotantoyhtiö Tekele, työn alla Auli Mantilan ohjaama 8-osainen televisiotaltiointi ”Transport”.

o Aiempia kollegoita ja ohjauksia: 15 pitkää elokuvaa; muun muassa Aku Louhimies (Tuntematon sotilas III), Taavi Vartia (Pertsa ja Kilu), Pamela Tola (Teräsleidit), Hamy Ramezan (Ensi lumi), Zaida Bergroth (Marian paratiisi), Lauri Nurkse (Tappajan näköinen mies), Marja Pyykkö (Paradise tv-sarja), Klaus Härö (Tuntematon mestari)…

o Mukana politiikassa: jäseneksi sosialidemokraattiseen puolueeseen (SDP) 16-vuotiaana 2001, siirtyminen Vasemmistoliittoon 2011, puolueen paikallisosaston sekä Kotkan kaupunginvaltuuston ja hallituksen jäsen, Vasemmistoliiton ulko- ja turvallisuuspoliittisen työryhmän puheenjohtaja vuodesta 2016 alkaen

o Urheilutaustaa: jalkapalloa Kotkan Nappuloiden Aittakorven Salamat-joukkueessa 5-vuotiaasta kymppikesäiseksi, sen jälkeen KTP:n junnuissa Aaro Pakkasen ja mm. Jouko Alilan valmennuksessa B-junioreihin asti.

KTP-Basketin kannatuslippukampanjan haasteita:

Petri Matikainen vastaa saamaansa haasteeseen ja haastaa mukaan Joona Pekka Mielosen Helsinki–Kotka-junalipun hinnalla ja lisäksi kaikki pääkaupunkiseudulla asuvat vihreä-valkoiset parhaaksi katsomallaan summalla.

Joona Mielonen vastaa haasteeseen ja haastaa rantaradan edistäjät Sauli Hievasen, kehitysjohtaja Terhi Lindholmin, kaupunginjohtaja Esa Sirviön ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sami Virtasen.

Pekka Jäntti osallistuu kannatuslippuhaasteeseen ja haastaa kympillä mukaan Tero Karstikon, Matti Metsolan ja Timo Kallioniemen.

Pekka Günther vastaa Jukka Vehkasalolta saamaansa haasteeseen.

Matti Jylhä-Vuorio vastaa Jukka Lopperin haasteeseen.


KUN HALUAT HAASTAA TAI VASTATA HAASTEESEEN, TOIMI NÄIN:

o maksa sovittu summa KTP-Basketin tilille FI89 3131 1001 4670 87 tai Mobile paylla (67661)

o kirjoita sähköpostiosoitteesi maksun viestikenttään

o ole yhteydessä niihin tahoihin, jotka haluat haastaa ja kerro heille tämä sama

o lähetä sähköposti osoitteeseen heli.a.toikka@gmail.com ja kerro, kenet haastat tai kenen haasteeseen vastaat

o kun maksusi näkyy KTP-Basketin tilillä, luemme sieltä kirjoittamasi sähköpostiosoitteen ja lähetämme Sinulle kannatuslipun(t)

o kannatuslippu on keräilylippu eikä se oikeuta otteluun sisäänpääsyyn

o jokaiseen kotipeliin tulee uusi lippu eli voit ostaa kannatuslipun vaikka jokaiseen otteluun

TEKSTI ja KUVA: Matti Järvinen

Yhteistyökumppanit

2021-03/port-of-haminakotka-logo-1-rivi-rgb
2019-05/autosuni-logo
2019-05/dakar-petrooli
2019-05/datagroup
2019-08/eko
2019-05/ankkuri
2019-05/image001i
2019-05/handelbanken
2019-05/kotkalogo
https://www.intersport.se/
2019-05/kotkanklubi
2019-05/kymen-sanomat.svg-
2019-05/lahitapiola-kaakkois-suomi-rgb-sininen
2019-05/lamposulku
2019-05/marina-cafe-laituri-led-kuva
2019-05/min-tamminen-logo-02
2019-05/logo-fin-fi
2019-05/nordea-masterbrand-500px-rgb
2019-05/omasp-logotype-cmyk-tm-slogan
2019-05/op-kymenlaakso-rgb-vasen
2019-05/risti-13-lukitustekniikka
2019-05/rudus-logo
2019-05/si
2019-05/spalding-logo-hirez
2019-05/steveco
2019-05/taeystuho
2019-05/visilogo
2019-05/sportia-0
2019-10/ekami-tekijo-iden-tekija-logo-mag-1024x512pix-jpg
2020-10/logo-colour-rgb
2020-10/1603295200_stark-logo
2021-06/kso
2021-06/players

Kotisivu & Design by Intendit Web Agency