KUVA: Riitta ja Kari Lanki saavat lapsenlapset ympärilleen muulloinkin kuin silloin, kun Länsi-Kotkan yllä alkaa leijua mummon tekemän tuoreen pullan tuoksu. Takarivissä vasemmalta Viljami, Elias ja Matias, mummon vieressä Eemeli ja vaarin kupeessa Iiris.

KUVA: Riitta ja Kari Lanki saavat lapsenlapset ympärilleen muulloinkin kuin silloin, kun Länsi-Kotkan yllä alkaa leijua mummon tekemän tuoreen pullan tuoksu. Takarivissä vasemmalta Viljami, Elias ja Matias, mummon vieressä Eemeli ja vaarin kupeessa Iiris.

Korisperhe haluaisi jo takaisin saleille

KTP-Basketin kannatuslippukampanjassa heitetään haasteita tasaisesti päivittäin. Riitta Lanki sai kutsun tempaukseen pojaltaan Jonilta, ja korisäiti ja -mummo jatkoi viestiä eteenpäin.

KTP-Basketin kannatuslippukampanja elää ja voi hyvin. Nelisen viikkoa sitten kotkalaisen koripalloilun selviytymistalkoot saivat lisävauhtia, kun kampanjan tueksi käynnistettiin haastetempaus. Tapahtumia ”lippuluukulla” on ollut paljon, ja haasteita tulee lähes päivittäin.

Kotkalainen Riitta Lanki sai haasteen lippukampanjaan pojaltaan Jonilta, ja nyt koripalloperheen äiti ja mummo on jatkanut viestiä eteenpäin.

Koripalloilu on ollut meillä yhteinen huvi ja harrastus, ja aina olemme olleet mukana haasteissa, talkoissa ja tempauksissa, mitä niitä nyt on ollutkin. Arpoja, pipareita ja muitakin herkkuja on ostettu eri joukkueiden tukemiseksi, ja joskus olen leiponut itsekin kahvionpitäjiä auttaakseni, kertoo Riitta Lanki.

Lankin suvussa harrastetaan korista jo toisessa polvessa. Pojista nuorin Joni (38) ei pelannut kilpakoripalloa, mutta on innokas penkkiurheilija. Naapurin poika Juha ”Junnu” Klingberg houkutteli kaksi vanhempaa veljestä koripallosaleille, ja Mika (48) ja Sauli (45) nousivat aktiivipelaajina ihan otsikoihinkin. Myöhempinä aikoina molempien ura on jatkunut valmennustehtävissä.

Veljeksistä Sauli ”Löde” Lanki on ehtinyt koripallon parissa pisimmälle. Hän oli jo 16-vuotiaana teinisensaatio, jonka KTP:n silloinen päävalmentaja Kari Liimo nosti ennakkoluulottomasti miesten SM-sarjajoukkueeseen. Löde oli nopea, hyvä heittäjä mutta ”vain” 173 senttiä pitkä.

Muistaakseni hän oli silloin SM-sarjan nuorin ja lyhyin pelaaja. Kaikesta huolimatta kyllä hän siellä isojen miesten joukossa kaiketi pärjäsikin. Harmi vain, että jalkavamman takia tosi pelit loppuivat jo kaksikymppisenä, toteaa äiti Riitta ja isä Kari Lanki vahvistaa asian.

Riitta ja Kari Lankia ei pelotttanut Saulin kohdalle osunut varhainen julkisuus.

Löde on ollut aina tasapainoinen. Vasta nyt viime aikoina on käynyt mielessä, että miten hän jaksaa. Aamuisin on mentävä töihin kuudeksi Mussalon satamaan ja sieltä treeneihin urheilutalolle. Ja kotona odottavat vaimo ja kolme lasta osaansa, äiti ja mummo selvittää.

Sauli Lanki on ollut näkyvästi mukana KTP:n koripallossa kolmattakymmentä vuotta. Omien aktiiviaikojen jälkeen seurasivat heti valmennustehtävät, ja nyt on meneillään 23:s kausi seuran miesten joukkueen kakkoskoutsina.

Viime ajat ovat olleet hieman tuulisia Löde Lankinkin jakkaralla. KTP-Basketin peli Korisliigassa ei ole ollut ihan uomissaan, ja valmennusjohto varsinkin on saanut niin sanotusti lunta tupaan.

Kolmatta vuotta kotkalaisjoukkuetta johtanut Tomi Kaminen veti mollivoittoisesta menosta omat johtopäätöksensä ja irtisanoutui pari viikkoa sitten. Lankikin oli aikeissa tehdä samoin, mutta seurajohto sai hänet kuitenkin jatkamaan.

Onhan tuo ulkopuolinen kritiikki joskus aika raakaa, ja täytyy vain toivoa, että pojan pää kestää. Eniten tuossa valmentajanvaihdoksessa Lödeä tuntui satuttavan hyvän ja läheisen työparin äkkilähtö, totevat Riitta ja Kari Lanki.

Sauli Lankilla on ollut pitkässä juoksussa ainakin 15 valmentajaparia, ja useimmista heistä on tullut myös äiti ja isä Lankin kavereita.

Useammatkin ovat nautiskelleet olosta mökillämme Munsaaressa, ja ”Ponttis” (Anton Mirolybov) viihtyy siellä aina erityisen hyvin.

Riitta ja Kari Lanki pitivät hyvänä ratkaisuna Jyri Lehtosen kutsua pätkäpestille Kamisen seuraajaksi.

Ja Mäkelän Roopekin on varmasti hyvä mies jatkamaan päävalmentajana. Kyllä hän koriksesta tietää. On kiva katsella ja kuunnella RuutuPlussan televisiopelejä, kun Roope on siellä asiantuntevana kommentaattorina.

Nyt pitäisi saada tuo korona taltutettua ja selviytyä muutenkin tästä raskaasta kaudesta, että päästäisiin taas koripallokatsomoihin. Alkaakin olla jo ikävä siellä saatuja tuttavuuksia, tunnustavat Riitta ja Kari Lanki.

Herrasväki Lanki viihtyy muissakin matseissa kuin Korisliigan kamppailuissa. Viidestä lapsenlapsesta neljä on mukana koripalloilussa.

Jonin poika Eemeli (8) on vähän sellainen taiteilijaluonne ja hänestä tulee varmastikin näyttelijä, mummo naurahtaa ja jatkaa: Muut ovat sitten löytäneet koriksesta oman lajinsa.

Sauli Lankin pojista vanhempi Matias (17) pelaa ikkäluokkansa SM-sarjassa ja on käynyt sparraamassa seuran miesten joukkueen harjoituksissa. Elias (14) pelaa pari vuotta nuorempien SM-sarjajoukkueessa ja kotiutui juuri poikamaajoukkueen leiriltä. Iiris (9) harrastaa korista Peli-Karhuissa valmentajanaan entinen aktiivipelaaja Markus Myllylä.

Mika Lankin pojan, Viljamin (18), pitää koripallossa kiinni erotuomaritoiminta. Uran alku on ainakin lupaava, sillä Kymenlaakson Koripalloerotuomarikerho nimesi hänet viime vuonna ”kauden tulokkaaksi”.

Yksi on kuitenkin Lankin lapsikatraasta poissa. Mikan tytär Vilhelmiina (silloin 20) menehtyi runsas kaksi vuotta sitten yllättäen ja äkillisesti vakavaan sairauteen.

Koripalloilu oli ”Vilkullekin” iso osa elämää. Hän toimi peleissä toimitsijatehtävissä. Vilhelmiina aloitti opinnot Oulussa 2017, ja sinne hän vei mukana paitsi kotkalaisuutta myös koripallotietämystä. Tyttö hakeutui Oulun NMKY:n peleihin toimitsijaksi, ja häntä arvostettiin. Oli kaunista, kun Namika järjesti Vilhelmiinalle oikein muisto-ottelun, mummo herkistelee.

Elämässä on joskus vastoinkäymisiä, ja niistä selvitään yhdessä. Lankin suvussa kasvatusteemoina ovat olleet huumori ja huolenpito.

Kaikki pojat ja lapsenlapsetkin ovat nokkelia ja sanavalmiita. Lödehän se on ollut oikein huippuopissa, kun hänen huumorintajuaan on ollut Kettusen Pekka jalostamassa. Sauli ja Pekka aloittivat edustusjoukkueen kanssa samoihin aikoihin; Löde valmennuksessa ja ”Kettu” huoltajana, ja yhteinen matka jatkuu.

Hyvä osoitus vastavuoroisesta huolenpidosta on poikien yhteydenpito vanhempiinsa. Parituntisen haastattelun aikana ensin soitti Sauli ja sitten Mika kysellen päivän kuulumisia.

Ja kohta soittaa Jonikin, arveli äiti, ja niinhän siinä kävi.

Ja hyvin viihtyvät lapsenlapsetkin isovanhempien kanssa. Askeleet hakeutuvat Karhuvuoren Haltijantielle muulloinkin kuin silloin, kun Länsi-Kotkan yllä alkaa leijua tuoreen pullan tuoksu.

KTP-Basketin kannatuslippukampanjan viimepäivien haasteita:

Jari Raitanen vastaa Ville Vainion haasteeseen ja haastaa Pere Klingan, Eki Saariston ja Petteri Niemisen mukaan 10 euroa/voitettu mestaruus miesten SM-sarjassa. ”Mä maksoin just 40 egee neljästä mestaruudesta”.

Petteri Nieminen vastaa Jari ”Pytty” Raitasen haasteeseen.

Jos nimesi ja haasteesi puuttuvat tältä tai aiemmilta listoilta, olethan yhteydessä heli.a.toikka@gmail.com. Lista päivittyy sitä mukaa, kun haasteita tulee. Kampanjahaasteet – haastajat ja haastetut – julkaistaan KTP-Basketin verkkosivuilla aina sunnuntaisin. Julki tuodaan edeltäneen viikon aikana esitetyt haasteet. Ensimmäinen haastelista julkaistiin täällä 24.1., toinen 31.1. ja kolmas 7.2.2021.

KUN HALUAT HAASTAA TAI VASTATA HAASTEESEEN, TOIMI NÄIN:

o maksa sovittu summa KTP-Basketin tilille FI89 3131 1001 4670 87 tai Mobile paylla (67661)

o kirjoita sähköpostiosoitteesi maksun viestikenttään

o ole yhteydessä niihin tahoihin, jotka haluat haastaa ja kerro heille tämä sama

o lähetä sähköposti osoitteeseen heli.a.toikka@gmail.com ja kerro, kenet haastat tai kenen haasteeseen vastaat

o kun maksusi näkyy KTP-Basketin tilillä, luemme sieltä kirjoittamasi sähköpostiosoitteen ja lähetämme Sinulle kannatuslipun(t)

o kannatuslippu on keräilylippu eikä se oikeuta otteluun sisäänpääsyyn

o jokaiseen kotipeliin tulee uusi lippu eli voit ostaa kannatuslipun vaikka jokaiseen otteluun

TEKSTI ja KUVA: Matti Järvinen

Yhteistyökumppanit

2021-03/port-of-haminakotka-logo-1-rivi-rgb
2019-05/autosuni-logo
2019-05/dakar-petrooli
2019-05/datagroup
2019-08/eko
2019-05/ankkuri
2019-05/image001i
2019-05/handelbanken
2019-05/kotkalogo
https://www.intersport.se/
2019-05/kotkanklubi
2019-05/kymen-sanomat.svg-
2019-05/lahitapiola-kaakkois-suomi-rgb-sininen
2019-05/lamposulku
2019-05/marina-cafe-laituri-led-kuva
2019-05/min-tamminen-logo-02
2019-05/logo-fin-fi
2019-05/nordea-masterbrand-500px-rgb
2019-05/omasp-logotype-cmyk-tm-slogan
2019-05/op-kymenlaakso-rgb-vasen
2019-05/risti-13-lukitustekniikka
2019-05/rudus-logo
2019-05/si
2019-05/spalding-logo-hirez
2019-05/steveco
2019-05/taeystuho
2019-05/visilogo
2019-05/sportia-0
2019-10/ekami-tekijo-iden-tekija-logo-mag-1024x512pix-jpg
2020-10/logo-colour-rgb
2020-10/1603295200_stark-logo
2021-06/kso
2021-06/players

Kotisivu & Design by Intendit Web Agency