KUVA: Erkan Bistro & Restaurant Kotkan Keskuskadulla on KTP-Basketin yhteistyökumppani jo entuudestaan. Päävalmentaja Tomi Kaminen (vasemmalla) vierailee siellä tämän kauden aikana entistä tiiviimmin, jos kotakalaisjoukkue tarttuu koutsin pizzakannustimiin. Ravintolayrittäjä Erkan Öncü toivoo tiivistä asiakassuhdetta, ja Veera Pyykkö lupaa tehdä maittavat pizzat.

KUVA: Erkan Bistro & Restaurant Kotkan Keskuskadulla on KTP-Basketin yhteistyökumppani jo entuudestaan. Päävalmentaja Tomi Kaminen (vasemmalla) vierailee siellä tämän kauden aikana entistä tiiviimmin, jos kotakalaisjoukkue tarttuu koutsin pizzakannustimiin. Ravintolayrittäjä Erkan Öncü toivoo tiivistä asiakassuhdetta, ja Veera Pyykkö lupaa tehdä maittavat pizzat.

Kaminen vastaa huutoonsa

KTP-Basketin päävalmentaja kannustaa joukkuettaan hyvään puolustuspeliin tarjoamalla koko poppoolle pizzat aina, kun vastustaja jää 75 pisteeseen tai sen alle. Kotkalainen ravintolayrittäjä on mukana jakamassa ”pizzaporkkanoita”.

KTP-Basketin päävalmentaja Tomi Kaminen vastaa huutoonsa ja tarjoaa lähiaikoina korisliigajoukkueelleen pizzat hyvästä puolustuspelistä runsaan viikon takaisessa Ura Basket-ottelussa (Kaarina jäi 71 pisteeseen). Eikä siinä vielä kaikki! Kotkan koutsi ”kattaa pöydän” tästä eteenpäin aina, kun vastustaja jää 75 pinnaan tai sen alle.

Kamisen ”pizzaporkkana” kypsyi kahden suurinumeroisen tappion jälkeen loka-marraskuun taitteessa. KTP hävisi Kauhajoella Karhu Basketille 122–89, ja pari päivää myöhemmin BC Nokia säkitti Steveco Areenan koripusseihin melkein sata pinnaa (90–95).

Kymenlaakson derbyssä Kouvolassa Kotkan peli kulki jo paremmin; tuli voitto (92–82), mutta pizzalle ei ollut asiaa, kun Kouvot teki pinnoja kuitenkin liikaa.

Pidimme kotijoukkueen taukoon asti 28 pisteessä, ja ”Tomppa” heitti syöttinsä. Pukukopissa Kaminen psyykkasi, että pizzaa on luvassa aina, jos ei tuo maaginen 75 pinnan raja ylity. Pelasimme Mansikka-ahon hallissa kohtalaisesti, mutta emme tarpeeksi hyvin, KTP:n tarkkakätinen takamies Topias Kuukkanen selvittää.

Pizzakannustimen piti alun alkaen olla vain joukkueen sisäinen juttu, mutta siitä tuli julkinen, kun Kotkan Joseph Burton kyseli Kouvot-pelin jälkeen valmentajalta median kuullen, että ”riittikö tuo esitys pizzaillalliseen?” Kaminen joutui kertomaan kuulijoille porkkanasta, ja niin ”pizzaperjantai” lähti elämään.

Kaarina-matsi meni kaiken kaikkiaankin hyvin (kotivoitto 100–71), mutta viime perjantainen kärkikamppailu Seagullsia vastaan Helsingissä oli kotkalaisilta aneeminen (tappio 94–68).

Keskiviikkona meillä on taas mahdollisuus kirkastaa kilpeä, kun Lahti Basketball tulee vieraaksi Steveco Areenalle. Voiton kairaaminen ja vastustajan pitäminen pienissä pisteissä ei tule olemaan kuitenkaan helppoa, sillä Lahti pelaa aggressiivista ja vauhdikasta koripalloa, sanoo Topias Kuukkanen.

Puolustuspelaamisen pitää olla taas kunnossa. Kaminen muistutti meitä juuri treeneissä, että hyvä hyökkäyspeli rakentuu ensi sijaisesti taidoista ja opituista asioista, mutta puolustamisessa on kysymys kovasta asenteesta ja suuresta sydämestä, avaa Kuukkanen.

Päävalmentaja Kaminen on iloinen, että hänen viestinsä on mennyt perille, ja vielä tyytyväisempi mies on, jos hän joutuu uudelleen pizzojen maksumieheksi.

Erilaiset kannustimet paremman pelisuorituksen toivossa eivät ole harvinaisia joukkueurheilussa.

Kun pelasin aikanaan Salossa, niin meille luvattiin voitoista ylimääräisiä vapaapäiviä viikonlopun harjoittelusta, selvittää Topias Kuukkanen. Samantapaisia syöttejä on löytynyt myös Tomi Kamisen kikkapussista.

Vapaapäivät treenaamisesta ovat ihan mukavia ”palkintoja”, mutta myös ekstra-ateriat – pizzat ja hampparit – on koettu kivoiksi. Niissä mennään sitten jo vähän huumorinkin puolelle, Kaminen toteaa.

KTP-Basket on tehnyt tällä kaudella keskimäärin 91,1 pistettä ottelua kohden. Kotkan omaan koriin ovat vastustajat pussittaneet 89,6 pinnaa. Tuossa 75 pisteessä – tai sen alapuolella – kotkalaiset ovat pitäneet kilpailijansa kertaalleen eli Ura Basket-matsissa.

Vertailun vuoksi todettakoon, että kaudella 2019/20 KTP piti vastustajansa viisi kertaa pizzarajalla tai sen alla. Ennen koronan keskeyttämää liigaa ennätettiin pelata 36 sarjakierrosta.

Parhaassa tai sitten pahimmassa tapauksessa päävalmentaja Kaminen joutunee kymmenkunta kertaa joukkueen pizzailtojen kustantajaksi.

Toki niitä kertoja saa olla enemmänkin, sanoo Kotkan koutsi uhmakkaasti, ja mikäs on luvatessa. Jos vastustaja jätetään 75:een, niin silloin yleensä itse voittaa, ja sehän on vaan hauskaa.

Kaminen ei kovin hanakasti laske tässä tilanteessa euroja, sillä Kaarinan kaadon jälkeen KTP:n ykköskäskijä neuvotteli kivan diilin seuran yhteistyökumppanin, Erkan Bistro & Restaurantin kanssa.

Haluamme auttaa miestä mäessä ja lupaamme Kamiselle pizzat ainakin kahdesta ensimmäisestä 75:n pinnan pelistä. Jatkosta neuvotellaan sitten tapaus kerrallaan, naurahtaa ravintolayrittäjä Erkan Öncü (48).

Turkkilaistaustainen moniala-ammattilainen on syntynyt Izmirissä, ja Suomen Kotkaan hän muutti 1990-luvulla. Öncü tunnetaan ennen muuta 1998 perustamastaan Erkan Kebab-pizzeriasta Keskuskadulla. Sittemmin hän on laajentanut kiinteistö- ja hotellibisnekseen.

Viimeisin aluevaltaus ovat korona-ajan suojavarusteet – maskit ja käsineet – ja muun muassa valtion Huoltovarmuuskeskus (HVK) on kelpuuttanut Öncün yrityksen yhteistyökumppanikseen toimitusvarmuuden ja kilpailukykyisten hintojen takia. Firmalla on kanavat auki monin tavarantuottajiin eri puolilla maailmaa. Turkki mm. on yksi johtavia maita suojavarusteiden valmistuksessa.

Erkan Öncü on asunut viisi vuotta Espoossa ja pyörittää liiketoimia myös pääkaupunkiseudulla, mutta siitäkin huolimatta hän kokee olevansa yhä kotkalainen.

Käyn Kotkassa työasioissa monta kertaa viikossa, ja haluan edelleen harjoittaa yritystoimintaa täällä. Luotan Kotkaan ja kotkalaisiin. Heiltä tulee palautekin suoraan – sekä hyvä että huono. Sen pohjalta yritystä pystyy kehittämään ja parantamaan entisestään.

Turvallisuudentunnetta yrittämiseen Öncülle tuo myös Kotkaan muodostunut tukiverkko.

Voin soittaa vaikka keskellä yötä kaverille, jos tarvitsen apua, ja apua olen myös saanut, kiittelee Erkan.

Erkan Öncü on urheilumiehiä, ja hän seuraa KTP:n edesottamuksia tiiviisti niin kesällä kuin talvella.

Jalkapalloilijoiden nousu Veikkausliigaan on huippujuttu, toteaa mies heti tuoreeltaan.

KTP:n koripallokannattajia Erkan lähestyy omalla tarjouksella.

Mennään tuossa Kamisen käynnistämässä pizza-hengessä. KTP-Basketin kausikorttia tai yksittäispääsylippua vilauttamalla saa Keskuskadun ravintolastamme kotiotteluviikolla perjantaisin noutopizzat 10 prosentin alennuksella, lupaa Erkan.

Erkan Öncü palkittiin Kotkan Yrittäjien ”Vuoden yrittäjä”-palkinnolla vuonna 2018.

TEKSTI ja KUVA: Matti Järvinen

Yhteistyökumppanit

2019-05/autosuni-logo
2019-05/dakar-petrooli
2019-05/datagroup
2019-08/eko
2019-05/ankkuri
2019-05/image001i
2019-05/haminakotka
2019-05/handelbanken
2019-05/kotkalogo
https://www.intersport.se/
2019-05/kso
2019-05/kotkanklubi
2019-05/kymen-sanomat.svg-
2019-05/lahitapiola-kaakkois-suomi-rgb-sininen
2019-05/lamposulku
2019-05/marina-cafe-laituri-led-kuva
2019-05/min-tamminen-logo-02
2019-05/logo-fin-fi
2019-05/nordea-masterbrand-500px-rgb
2019-05/omasp-logotype-cmyk-tm-slogan
2019-05/op-kymenlaakso-rgb-vasen
2019-05/risti-13-lukitustekniikka
2019-05/rudus-logo
2019-05/si
2019-05/spalding-logo-hirez
2019-05/steveco
2019-05/taeystuho
2019-05/visilogo
2019-05/sportia-0
2019-10/ekami-tekijo-iden-tekija-logo-mag-1024x512pix-jpg
2020-10/logo-colour-rgb
2020-10/1603295200_stark-logo

Kotisivu & Design by Intendit Web Agency