KUVA: Joonas Lehtoranta on vasta 27 vuotta, mutta nuorelle miehelle tämä kausi oli jo 11:s Suomen pääsarjassa. Kuva on Kymenlaakson derbystä ajalta, jolloin peleissä sai olla vielä yleisöä. Lehtorantaa yrittää pysäyttää Kouvolan Kouvojen Severi Kaukiainen.

KUVA: Joonas Lehtoranta on vasta 27 vuotta, mutta nuorelle miehelle tämä kausi oli jo 11:s Suomen pääsarjassa. Kuva on Kymenlaakson derbystä ajalta, jolloin peleissä sai olla vielä yleisöä. Lehtorantaa yrittää pysäyttää Kouvolan Kouvojen Severi Kaukiainen.

”Jontulle” koripallo on elämän ykkösasia

Tunnetun koripalloperheen kasvatti Joonas Lehtoranta oli menossa kohti parasta kauttaan, kunnes jalka petti. Kuntoutuminen oli hidasta, mutta nuori mies palasi kentälle loppukaudeksi. Ensi vuodesta ei ole vielä tietoa, mutta Lehtoranta tunnustaa, että ”ulkomaille tekisi mieli”.

KTP Basketille Korisliigan kausi 2020–21 oli erikoinen. Se lähti hienosti käyntiin ja pysähtyi kuin seinään, kun joukkueen ykköstakamies Joonas ”Jonttu” Lehtoranta kuuli kesken pelin Kauhajoella jalastaan napsahduksen.

Heti napsahduksen jälkeen tuntui kuin olisi lyöty naula kantapäähän. Diagnoosi oli repeämä kantakalvossa. Siitä toipuminen vei aikansa ja kyllähän sen vieläkin hieman vaivaa, mutta täytyy vain olla kiinnittämättä siihen huomiota. Pelejäkin oli sen verran harvassa, että palautumisaikaa oli jopa liikaakin. Normaalikaudellahan olisimme pelanneet 44 ottelua plus playoffit.

  Loukkaantuminen oli Joonakselle ensimmäinen vakavampi haaveri. Muutamaa nilkan nyrjähdystä lukuun ottamatta hänen uransa on ollut melko vapaa loukkaantumisista.

  KTP Basketin paluuta alkukauden tasolle Joonaksen loukkaantumisen jälkeen hankaloitti myös koronatauko, jonka päätteeksi Joonas joutui vielä viikon koronakaranteeniin. Pakkaa sekoitti alkuvuodesta -21 myös valmentajan vaihdos.

  Kyllähän se vaikutti joukkueeseen ja oltiin vähän pihalla. Uuden valmentajan (Jyri Lehtonen) kanssa kävimme asioita ja omaa pelitapaamme perusteellisemmin läpi. Vastustajien scouttaaminen oli tietysti tärkeää, mutta tärkeämpää oli saada oma pelitapa kuntoon. Joissakin matseissa se jo toimi, mutta uusi alku ei vienyt kuitenkaan meitä pudotuspeleihin.

   Mikä Joonas Lehtorannan mielestä oli tällä kaudella KTP:n joukkueessa se alue, jossa oli eniten parannettavaa?

   Ehdottomasti puolustus, se oli suurin ongelmamme. Kyllähän me pisteitä teimme, mutta kun annoimme vastustajan tehdä jatkuvasti liikaa, eihän voittoja voinut tulla. Liian usein, kun meille tuli notkahduksia ja vastustaja teki muutaman korin putkeen, meillä päät painuivat, ja puolustus heikkeni entisestään.

    Meillä oli kaksi erinomaista isoa jenkkipelaajaa, ja kausi alkoikin heidän kanssaan hienosti. Heidän peliminuuttinsa olivat kuitenkin aivan liian suuria, eivätkä noin isot kaverit yksinkertaisesti pystyneet niihin.

    Kun nyt tässä istumme kahvikupin äärellä ja vastapäätä istuu mies nimeltään Lehtoranta, ei voi välttyä puhumasta perheestä.

    No ei kai siltä voi välttyä, ja ollaanhan me kaikki aika lailla tiiviisti koriksessa mukana. Juho, Linda-Lotta ja Roosa pelaavat hekinaktiivisesti ja kaikki muut perheenjäsenet ovat myös pelanneet.

     Vaikka Joonas huippukoripalloilijana tunnetaankin, ei koris kuitenkaan ollut hänen ensimmäinen lajinsa.

     Aloitin urheilun jalkapallolla ja pelasinkin sitä muutaman vuoden Aittakorven Salamissa, kunnes väistämättömästi tie vei koripallon pariin. Laji vei mukanaan täysin ja sillä tiellä olen edelleen.

      Joonas Lehtorannan koripalloura lähti lentoon jo varsin nuorena; hänet valittiin 15-vuotiaana ikäluokkansa maajoukkueeseen ja vuotta myöhemmin KTP:n edustusjoukkueeseen. Millaisia unelmia ja haaveita 16-vuotiaalla Joonaksella oli?

      Tietysti siinä iässä oli suuriakin haaveita ja tavoitteita, joista osa toteutuikin, osa ei ja osa vielä odottaa toteutumistaan. Enpä niitä nuoruuden haaveita ihmeemmin mieti, mennään tästä päivä kerrallaan eteenpäin.

       Entä Susijengi?Susijengiin tuntuu kynnys olevan tosi korkealla ja pelaajakierto hidasta enkä asialla vaivaa päätäni. Katsotaan sitten, jos joskus kutsu tulee.

       Joonas kuvaa suhdettaan koripalloon sanomalla, että 16-vuotiaasta lähtien hänen elämänsä on ollut oikeastaan pelkästään korista. Teini-ikäisenä kesätkin menivät nuorisomaajoukkueiden kanssa, eikä Joonas ole esimerkiksi koskaan sen vuoksi ollut kesätöissä.

       Kyllä voi sanoa, että koripallo on määrännyt minun koko elämääni, kaikki tapahtuu sen ehdoilla. En ole vielä uran jälkeistä elämää kovinkaan pitkälle miettinyt, pelivuosia on vielä runsaasti jäljellä.

        Valmentaminenkaan ei tässä vaiheessa kiinnosta, ei ainakaan korkeammalla tasolla. Nuorten kanssa olen jonkin verran puuhannut, ollaan vierailtu juniorien harjoituksissa. Sillä puolella toki voisin kuvitella työskenteleväni joskus tulevaisuudessa.

        Joonaksella oli KTP:n kanssa sopimus tästä kaudesta. Jatkosta ei vielä ole juutta kerrottavaa. Hän ei pidä kuitenkaan salaisuutena tavoitettaan pelata jatkossa ammattilaisena Suomen ulkopuolella.

        Kyllähän se on päätavoitteeni. Olisi tosi mielenkiintoista pelata Suomen ulkopuolella. Liigan ei tarvitse olla kaikkein korkeinta tasoa, haasteita ja tasoa riittää myös hieman alemmissa sarjoissa. Minulla on ollut agentti pari kautta, mutta varsinkin korona tänä vuonna sotki aika lailla. Joissakin liigoissa, esimerkiksi Ranskassa, ei ole pystytty pelaamaan kuin muutama peli. Katsotaan.

        Urheilussahan kukaan ei koskaan ole valmis, ja kehittämistä on aina. Mikä tai mitkä ovat ne alueet, joissa omasta mielestäsi sinulla olisi eniten parannettavaa?

        Kyllä minun on kohennettava itseluottamustani kentällä. Kaikilla osa-alueilla tietysti on aina parannettavaa, mutta heittämisessä on ehkä eniten tehtävää. Ei niinkään siinä, kuinka hyvin ja millä tarkkuudella heitän, vaan siinä, että minun pitäisi heittää rohkeammin ja enemmän. Sen pitäisi tulla takaraivosta, että kun on heittopaikka, se pitää käyttää. Haen ehkä liian usein ensimmäiseksi syöttöä. Pitäisi olla itsekkäämpi.

         TEKSTI: Ville Vainio KUVA: Mikko Mäkelä

         Juttu Joonas Lehtorannasta on KTP-Basketin kausijulkaisussa 2/2021. Tässä yhteydessä tekstiä on päivitetty. ”Kausarin” muutkin jutut julkaistaan näillä verkkosivuilla lähiaikoina.

         Yhteistyökumppanit

         2021-03/port-of-haminakotka-logo-1-rivi-rgb
         2019-05/autosuni-logo
         2019-05/dakar-petrooli
         2019-05/datagroup
         2019-08/eko
         2019-05/ankkuri
         2019-05/image001i
         2019-05/handelbanken
         2019-05/kotkalogo
         https://www.intersport.se/
         2019-05/kso
         2019-05/kotkanklubi
         2019-05/kymen-sanomat.svg-
         2019-05/lahitapiola-kaakkois-suomi-rgb-sininen
         2019-05/lamposulku
         2019-05/marina-cafe-laituri-led-kuva
         2019-05/min-tamminen-logo-02
         2019-05/logo-fin-fi
         2019-05/nordea-masterbrand-500px-rgb
         2019-05/omasp-logotype-cmyk-tm-slogan
         2019-05/op-kymenlaakso-rgb-vasen
         2019-05/risti-13-lukitustekniikka
         2019-05/rudus-logo
         2019-05/si
         2019-05/spalding-logo-hirez
         2019-05/steveco
         2019-05/taeystuho
         2019-05/visilogo
         2019-05/sportia-0
         2019-10/ekami-tekijo-iden-tekija-logo-mag-1024x512pix-jpg
         2020-10/logo-colour-rgb
         2020-10/1603295200_stark-logo

         Kotisivu & Design by Intendit Web Agency