Jordan Gilesin isä Frank tuli tapaamaan poikaansa Suomeen. Vierailu osui lähelle isänpäivää, mutta se ei ollut Frankilla mielessä. Yhdysvalloissa isänpäivää vietetään nimittäin jo kesällä. Kantasatamaan Jordanin kanssa tutustunut Frank on ollut vaikuttunut Kotkan maisemista ja haluaisi tulla kaupunkiin kesälläkin.

Jordan Gilesin isä Frank tuli tapaamaan poikaansa Suomeen. Vierailu osui lähelle isänpäivää, mutta se ei ollut Frankilla mielessä. Yhdysvalloissa isänpäivää vietetään nimittäin jo kesällä. Kantasatamaan Jordanin kanssa tutustunut Frank on ollut vaikuttunut Kotkan maisemista ja haluaisi tulla kaupunkiin kesälläkin.

Isä on Jordan Gilesin fani nro 1

KTP:n amerikkalaisvahvistus Jordan Giles sai mieluisan vieraan lokakuussa, kun hänen isänsä Frank Giles tuli Kotkaan katsomaan poikaansa. Tapasimme isän ja pojan Langinkosken keisarillisen kalastusmajan kahvilassa, ja jutusteluhetken päätteeksi teimme sightseeing-kierroksen Kotkan keskustassa. Erityisesti kaupungin puistot ja Sapokan venesatama tekivät vaikutuksen Frankiin.

Tapaamista edelsiedellisenä päivänä niukkaan tappioon päättynyt ottelu Lapualla. Tappion syitä isä ja poika Giles löysivät toisesta neljänneksestä ja siinä tulleista virheistä ja pallonmenetyksistä. Näistä vastustaja sai riittävän momentumin, joka riitti voittoon asti.

Perheen juuret Alabamassa

Jordan kasvoi Tuscaloosa-nimisessä, vajaan 100 000 asukkaan kaupungissa Alabamassa. Myös Frank-isän juuret ovat samoilla seuduilla, hän valmistui Alabaman yliopistosta bisnes ja PR pääaineinaan. Frankin elämäntyö löytyi kuitenkin kotikaupungin pelastustoimesta, ja nyt hän nauttii eläkepäivistään evp-palomiehenä Floridan Tampassa. Palomiehen uraan mahtui myös parin vuoden aika työskentelyä Nashvillessä, Tennesseessä. Eläkevuosia on takana jo yhdeksän.

- Oli erinomainen päätös palata Nashvillestä takaisin Tuscaloosaan, koska siellä tapasin ystäväni häissä Jordanin ja hänen sisarensa äidin.

Jordanin sisar pelasi koripalloa myös jonkin aikaa, mutta ei jatkanut peliuraansa yliopiston jälkeen.

Tavoitteena pitkä ammattilaisura

High schoolin jälkeen Jordan vietti vuoden Tennesseessä prep schoolissa ennen yliopistoon menoa. Jordan sai sen jälkeen yli 40 tarjousta eri yliopistoista ns. junior collegeista suurempiin NCAA-yliopistoihin.

Jordanin isä kannusti Jordania panostamaan vuoteen prep schoolissa:

- Jordan oli vasta 16-vuotias valmistuttuaan high schoolista, eikä hän ollut vielä valmis yliopistoon.

Jordan valitsi yliopiston Kansas Citystä, jossa opiskeli ja pelasi neljä vuotta. Ammattilaisena hänellä on meneillään kolmas vuosi, ensin kausi Luxemburgissa, sitten Ruotsissa. Nuorihan Jordan edelleen on, vaikka high schoolin päättymisestä on kohta kulunut jo kahdeksan vuotta.

Jordan kertoo olevansa hyvinkin kiinnostunut valmennusurasta pelivuosien jälkeen – tosin hän sanoo naurahtaen, että saattaa olla liian kilpailuhenkinen valmennushommaan. Sitä ennen Jordanilla on kuitenkin vielä hieno ammattilaisura edessään.

- Jos onnistun peliuran jälkeen saamaan hyvän high school -valmennuspestin, se kiinnostaa kovasti. Mutta siihen on vielä reilusti aikaa.

Vahva usko KTP:n kauteen

Jordan uskoo vahvasti KTP Basketin mahdollisuuksiin kuluvalla kaudella:

- Ymmärtääkseni meillä on tällä joukkueella erinomaiset mahdollisuudet menestyä todella hyvin. Työtä on vielä tehtävä, että saamme lahjakkaasta joukkueestamme kaiken potentiaalin irti.

- Meillä on paljon parannettavaa erityisesti puolustuspäässä. Nopea hyökkäyspeli on vahvuutemme ja siihen pitää edelleen panostaa.

Amerikkalaisten määrä Suomen liigassa on Jordanin mielestä sopiva, mutta hän korostaa, että lopullinen menestys kuitenkin on varsin pitkälti kotimaisten pelaajien harteilla.

- Se on samaa kuin NBA:ssa. Jokaisella joukkueella on muutama superstara, mutta joukkueen menestys riippuu kuitenkin lopulta pelaajamateriaalin leveydestä.

Jordanin sopeutumista KTP:n joukkueeseen on auttanut se, että hän tunsi muutaman amerikkalaispelaajakollegansa jo ennestään yliopistovuosiltaan ja viime vuodelta Ruotsista.

Haave NBA:sta ei sammu

Jordan Giles uskoo tulevaisuudessa pelaavansa yhä korkeatasoisemmissa sarjoissa eikä unelma NBA:sta ja sen G-liigasta tule koskaan sammumaan. Mahdollinen tryout G-liigaan on pitkälti hänen agenttinsa käsissä – jos mahdollisuus aukeaa, Jordan on valmis yrittämään.

Isä Frank kannustaa poikaansa riippumatta mihin ammattilaisura Jordania viekään – ja aikoo vierailla pelipaikkakunnilla jatkossakin.

- Kyllä, vakaa aikomukseni on palata Suomeen ja Kotkaan keväällä playoffien aikaan. Haluaisin myös nähdä Suomen kesällä.

TEKSTI ja kuvat: Ville Vainio

Yhteistyökumppanit

2022-09/jako-logo3
2021-09/mm-kotkamills-rgb
2019-05/autosuni-logo
2022-09/footer-filmbutik-logo
2021-03/port-of-haminakotka-logo-1-rivi-rgb
2023-01/satama-areena
2019-05/datagroup
2019-08/eko
2019-05/ankkuri
2019-05/handelbanken
2019-05/kotkalogo
https://www.intersport.se/
2019-05/kymen-sanomat.svg-
2019-05/lahitapiola-kaakkois-suomi-rgb-sininen
2019-05/lamposulku
2019-05/marina-cafe-laituri-led-kuva
2019-05/min-tamminen-logo-02
2019-05/omasp-logotype-cmyk-tm-slogan
2019-05/op-kymenlaakso-rgb-vasen
2021-10/kotkan-energia-vaakalogot-kotkanenergia-rgb-vaaka-logo-vihrea
2019-05/risti-13-lukitustekniikka
2019-05/si
2019-05/steveco
2019-05/taeystuho
2019-05/visilogo
2019-05/sportia-0
2019-10/ekami-tekijo-iden-tekija-logo-mag-1024x512pix-jpg
2020-10/1603295200_stark-logo
2021-06/kso
2021-06/players

Kotisivu & Design by Intendit Web Agency