KUVA: Kolme sukupolvea Poundseja. Isoisä Larry on kotkalaisen koripalloilun legenda, jonka leppoisa olemus on tervehtinyt Karhuvuoren urheilutalolla asioivia pelivuosien jälkeenkin. ”Lauri” eläköityy Steveco Areenan liikuntalaitoksenhoitajan työstä lähipäivinä. Michael Pounds ”eläköityi” aktiivikoripalloilijana tänä keväänä, mutta lajia hän ei jätä. Pikkumies Nicholas tunnustelee jo nyt monia urheilulajeja, eikä olisi yllätys, jos vuosien päästä hänestä kuultaisiin jonkun urheilumuodon taiturina.

KUVA: Kolme sukupolvea Poundseja. Isoisä Larry on kotkalaisen koripalloilun legenda, jonka leppoisa olemus on tervehtinyt Karhuvuoren urheilutalolla asioivia pelivuosien jälkeenkin. ”Lauri” eläköityy Steveco Areenan liikuntalaitoksenhoitajan työstä lähipäivinä. Michael Pounds ”eläköityi” aktiivikoripalloilijana tänä keväänä, mutta lajia hän ei jätä. Pikkumies Nicholas tunnustelee jo nyt monia urheilulajeja, eikä olisi yllätys, jos vuosien päästä hänestä kuultaisiin jonkun urheilumuodon taiturina.

”Hompan” elämässä nyt uusia haasteita

Michael Pounds päätti komean koripalloilijan uransa viime kauteen, mutta laji ei unohdu. Hänet on pestattu juniori-KTP:n valmennuspäälliköksi. Uutta sisältöä arkeen tuo myös valinta Kotkan kaupunginvaltuustoon Vihreiden edustajana.

KTP:n kasvatti ja seuran pitkäaikainen luottopelaaja Michael Pounds (32 vuotta/189 senttiä) päätti kauden 2020/21 jälkeen vetäytyä koripalloparketeilta täysin palvelleena. 15 vuotta pääsarjassa ja yhteensä 577 SM-sarjaottelua ovat lukuja, jotka herättävät suurta kunnioitusta.

– Kaikki kivet tuli käännettyä, eikä juuri mikään jäänyt pelaajauralta kaivelemaan. Se ainoa asia, mikä jäi puuttumaan, oli Suomen mestaruus, on Michael Pounds todennut.

”Homppa” Poundsin pelit Korisliigassa on pelattu, ja elämässä on edessä uusia haasteita. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että koripalloilu jäisi taka-alalle.

– Melko pitkään on ollut selvää, että haluan jatkaa lajin parissa, ja luonteva tapa siihen on pätevöityä valmentajana. Olen aloittanut ”Urheilijasta valmentajaksi” -koulutuksen Varalan urheiluopistolla Tampereella, ja tavoitteena on kakkostason tutkinto jo ensi syksynä, kertoo Michael Pounds.

Koripalloilu on jatkossakin Poundsin työllistäjä ja ammatti, sillä junioripuolella operoiva KTP Koripallo ry. on palkannut hänet päätoimiseksi valmennuspäälliköksi ja kolmen joukkueen vastuuvalmentajaksi.

– Anoimme ja saimme opetus- ja kulttuuriministeriöltä apurahaa valmennustoiminnan kehittämiseen. Tuki on kertaluonteinen, ja jatkossa meidän on kehitettävä myös omaa varainhankintaamme niin, että valmennuspäällikön pestistä tulisi pysyvä, toteaa junnu-KTP:n hallituksen jäsen Sauli Lanki ja jatkaa:

– Homppa oli luonteva valinta, kun hän osoitti tehtävään kiinnostuksensa. Mikäpä oli sen hienompaa kuin, että henkilö löytyi omasta seurasta.

KTP:lla oli viime kaudella vähän alle 200 juniorikoripalloilijaa kymmenessä kilpailujoukkueessa. Valtakunnan sarjoissa – SM- tai 1. divisioonatasolla – niistä pelasi viisi.

Lankin mukaan harrastajamääriä halutaan jatkossa kasvattaa, ja kaikille ikäluokille luodaan yhteinen menosuunta.

– Tähän asti junnujoukkueet ovat olleet kuin ”seura seurassa”, ja jokainen on toiminut vähän omalla tavallaan. Vastaisuudessa kaikenlaista yhteistyötä kehitetään lajin parhaaksi, Sauli Lanki toteaa.

Michael Poundsin tehtävänä on avustaa ja valvoa kaikkien juniori-ikäluokkien valmennusta. Sen lisäksi mies ottaa luotsattavakseen U19- ja U13-joukkueet sekä miesten 2. divisioonaan ilmoittautuneen TeePeen.

Kotkalaisen koripalloilun urapolulta on jo joitakin vuosia puuttunut tavoitteellinen miesten reserviyhdistelmä.

– TeePeen tavoitteeksi asetetaan nousu divisioona 1B:hen, jolloin saisimme tuon puuttuvan askelman tiellä junnuista liigatasolle, Michael Pounds selvittää.

Pelaajana Hompalla oli paljon hyviä ominaisuuksia. Hän oli muun muassa hyvä heittäjä ja viime kädessä vahvuuksiin kuului pitkän uran mukanaan tuoma kokemuspohja.

– Toki omasta pelaajaurasta voi ottaa jotain mukaan, mutta koko ajan on pystyttävä kehittämään myös jotain uutta. Esimerkiksi 200 junnua ei ole suuriin seuroihin verrattuna kovinkaan paljon, ja meidän on pyrittävä maksimoimaan olemassa olevaa potentiaalia, koska sitä meillä on runsaasti, Pounds toteaa.

Homppa Pounds korostaa, että KTP:ssa on ollut jo ennen hänen valmennuspäällikköpestiäkin hyviä ja kokeneita valmentajia.

– Juniorit ovat olleet hyvissä käsissä. Toivottavasti minun rekrytointini tähän tehtävään motivoi vanhojakin tekijöitä. Päätoimisen junnupäällikön palkkaamisen tulee olla ympäristölle myös viesti siitä, että KTP:ssa asiat otetaan tosissaan.

KTP-Basketin Korisliiga-joukkueen päävalmentaja Roope Mäkelä tulee olemaan Michael Poundsin lähimpiä työtovereita, vaikkakin miesten palkat maksaa eri organisaatio.

– Edustus-KTP:n ja junnu-KTP:n välillä pitää olla luonteva keskusteluyhteys, enkä epäile, etteikö se Roopen kanssa toimisi. Olemme jo käynnistäneet muun muassa yhteiset kesätreenit miesten ja vanhimpien juniorien kanssa, Pounds kertoo.

Koripallovalmentajan kakkostason tutkinto on vaatimus divisioona 1B:ssä toimimiselle. Miesten ja naisten liigoissa sekä divisioona 1A:ssa vaaditaan päävalmentajilta ykköstasoa eli huippukoripallovalmentajatutkintoa (HKVT).

– Kyllä minä haluan suorittaa kaikki tasot, eikä käy kiistäminen, etteikö valmentaminen Korisliigassa joskus kiinnostaisi. Sen kanssa ei ole kuitenkaan kiire, Michael Pounds tähdentää.

Michael Poundsin uusi pesti alkaa virallisesti elokuun 1. päivänä. Heti seuraavana käynnistyy Steveco Areenalla vuonna 2010 ja sitä ennen syntyneiden junioreiden viisipäiväinen (2.6.8.2021) koripalloleiri.

– Se on avoin kaikille. Ilmoittautumisia on jo kirjattu, ja mukaan otetaan noin 40 junnua, Michael Pounds selvittää.

– Leirillä on kaksi erillistä harjoitusjaksoa päivässä. Aamupäivällä on fysiikka- ja heittoharjoittelua ja iltapäivällä henkilökohtaisia taitoharjoitteita. Kovaa mennään, mutta kaikilla saa olla myös kivaa, Homppa huomauttaa.

Michael Poundsin ohella leirivalmennuksesta vastaavat Sauli Lanki, Max Koski sekä paikalliset koristähdet. Leirin hinta on 150 euroa ja se sisältä muun muassa päivittäiset lounaat, urheilujuomat, vakuutuksen, leiripaidan ja valmennuksen.

Michael Poundsin elämässä tapahtui hiljattain myös toinen suuri mullistus. Hänet valittiin kunnallisvaaleissa selkeällä äänimäärällä (141) Vihreiden edustajana Kotkan kaupunginvaltuustoon.

– Lähdin mukaan, kun Vihreistä kysyttiin, kiinnostaisiko uusi ura. Yhteiskunnalliset asiat eivät ole minulle vieraita, mutta politiikan teko kylläkin. Koripallokentällä olin jo kokenut konkari, mutta nyt valtuustosalissa nuori ja lupaava, Pounds naurahtaa.

Valtuustoehdokkaaksi lähtemisen kynnys ylittyi Michael Poundsilta, kun hän kävi kannustavia keskusteluja kahden muun kokeneen koripalloilijan kanssa.

– Soittelimme keväällä Shawn Huffin ja Vesa Mäkäläisen kanssa. Shawn meni läpi Vihreiden listoilta Helsingissä, mutta Vesan yritys ei onnistunut kokoomuksen ehdokkaana Orimattilassa, kertoo Pounds.

Michael Poundsille läheisiä teemoja valtuustotyössäkin tulevat olemaan urheilu ja liikunta.

– Kouluikäiset pitäisi saada liikkumaan enemmän. Lukujärjestykseen mahdutetut 1,5 viikkotuntia ovat aivan liian vähän. Urheiluseurat tekevät omalla tahollaan arvokasta työtä, ja niiden tukeminen on tärkeää. Koulutusasiat yleensä ja tasa-arvokeskustelu kaikissa muodoissaan ovat tärkeitä, listaa Michael Pounds.

Poundsin perheeseen kuuluvat isän lisäksi opettajana työskentelevä Anni-vaimo sekä 5-vuotias Nicholas ja vuoden ikäinen Elsie.

Poundseilla on pelattu koripalloa jo kahdessa polvessa. Isoisä Larry (67) on lajin kotkalainen legenda, ja Hompan siskot Dionne (36) ja Anissa (28) ovat hekin meritoituneet aina maajoukkuetasolla asti.

Aivan ilmeistä on, että urheiluharrastus jatkuu Poundseilla myös kolmannessa polvessa. Hompan esikoisen, Nicholaksen, harrastamiin lajeihin kuuluvat jo nyt ainakin parkour, yleisurheilu, golf, jalkapallo ja tietysti koripallo.

TEKSTI ja KUVA: Matti Järvinen

Yhteistyökumppanit

2021-03/port-of-haminakotka-logo-1-rivi-rgb
2019-05/autosuni-logo
2019-05/dakar-petrooli
2019-05/datagroup
2019-08/eko
2019-05/ankkuri
2019-05/image001i
2019-05/handelbanken
2019-05/kotkalogo
https://www.intersport.se/
2019-05/kotkanklubi
2019-05/kymen-sanomat.svg-
2019-05/lahitapiola-kaakkois-suomi-rgb-sininen
2019-05/lamposulku
2019-05/marina-cafe-laituri-led-kuva
2019-05/min-tamminen-logo-02
2019-05/logo-fin-fi
2019-05/nordea-masterbrand-500px-rgb
2019-05/omasp-logotype-cmyk-tm-slogan
2019-05/op-kymenlaakso-rgb-vasen
2019-05/risti-13-lukitustekniikka
2019-05/rudus-logo
2019-05/si
2019-05/spalding-logo-hirez
2019-05/steveco
2019-05/taeystuho
2019-05/visilogo
2019-05/sportia-0
2019-10/ekami-tekijo-iden-tekija-logo-mag-1024x512pix-jpg
2020-10/logo-colour-rgb
2020-10/1603295200_stark-logo
2021-06/kso
2021-06/players

Kotisivu & Design by Intendit Web Agency