KUVA: Petri Matikaisen 10-vuotias Akseli-poika etsii vielä omaa harrastustaan, mutta sen hän jo tietää, mitä seuraa kannustaa.

KUVA: Petri Matikaisen 10-vuotias Akseli-poika etsii vielä omaa harrastustaan, mutta sen hän jo tietää, mitä seuraa kannustaa.

Haastekampanja elää omaa elämäänsä

Tapani Piiparin käyntiin polkaisema haastetempaus on poikinut KTP-Basketin kannatuslippukampanjaan useita sivupolkuja. Haasteen saanut ex-kotkalainen Petri Matikainen kutsui mukaan KTP:ta fanittavan yhteisön pääkaupunkiseudulta.

KTP:ta jo vuosikymmeniä fanittaneen Tapani Piiparin käyntiin polkaisema haastetempaus KTP-Basketin kannatuslippukampanjan tueksi on lähtenyt kulkemaan omaan elämäänsä. Parissa viikossa tempaus on poikinut uusia haasteita, ja niistä on syntynyt monia sivupolkuja, joiden päätä ei näy.

Yhden polun avasi Tapanin Piiparin pojista keskimmäinen, Jani, joka haastoi kampanjaan Pasi Riialin. Tämä siirsi viestikapulan KTP:n juniorivalmentaja Pasi Leppäselle, joka kutsui mukaan muun muassa kotkalaistaistaustaisen, nyttemmin Helsingissä vaikuttavan Petri Matikaisen.

Matikaisen haastelistalla ovat ”kaikki pääkaupunkiseudulla asuvat vihreä-valkoiset parhaaksi katsomallaan summalla” kuin myös ”Joona Pekka Mielonen Helsinki–Kotka-junalipun hinnalla”.

Joona on kovasti taistellut rantaradan puolesta, ja tuo yhteys tulee siitä. Meitä ex-kotkalaisia KTP:n ystäviä asuu paljon näillä kulmilla, ja uskon, että tämä yhteisö voi saada haastekampanjassa montakin sivupolkua, arvelee Kotkan poika.

Petri Matikainen (44) kirjoitti ylioppilaaksi Kotkan Svenska Samskolasta ja lähti ”maailmalle” parikymppisenä. Opinnot saivat jatkoa Helsingin ruotsinkielisessä kauppakorkeakoulussa, Hankenilla, josta käteen jäivät kauppatieteiden maisterin paperit.

Ura rahoitusalalla lähti nousuun pankkiirina Ruotsissa. Nyttemmin Petri Matikainen on palannut Helsinkiin ja johtaa ruotsalaisen Bluestep Bankin Suomen osastoa.

Meidän pankkimme on perustettu Ruotsissa 15 vuotta sitten. Norjan osasto käynnistyi 10 vuotta sitten, ja Suomessa olemme toimineet nyt reilun vuoden. Toimipisteemme on Helsingin Kalasatamassa ja henkilökuntaa meillä on 13, Matikainen selvittää.

Matikaisen kiintymys KTP:hin juontaa juurensa jo poikavuosilta.

Kotoa Sapokan kupeesta oli lyhyt matka isä-Eeron ja Pekka-veljen kanssa seuraamaan jalismatseja Urheilukeskukseen, ja naapureiden, Laineen Artun ja hänen isänsä Anteron, kanssa kävimme Karhuvuoressa katsomassa koripalloa.

Muutto pois kotoa ei saanut Petri Matikaista vieraantumaan suosikkiseurastaan. Tunnetila pikemminkin syveni isommissa ympyröissä.

KTP on minulle eräänlainen henkireikä arkisten kiireiden keskellä ja myös napanuora vanhaan kotikaupunkiini, sanoo Matikainen ja jatkaa:Uskon, että meitä samalla tavalla ajattelevia on täällä monia. Yhteisissä tapaamisissa voi tuntea merkillistä yhteisöllisyyttä, kun kaikilla on sama kiintymyksen kohde.

Pääkaunkiseudun KTP:ta fanittava kotkalaispoppoo tapaa ensisijaisesti KTP-Basketin vierasotteluissa Töölön Kisahallissa ja futiskenttien liepeillä, missä milloinkin FC KTP pelaa.

Joukossa on jalkapallon tai koripallon ystäviä tai sitten meitä, joille kelpaavat molemmat lajit, Matikainen taustoittaa.

Kisahallia Helsingin Mannerheimintien varrella on pidetty Steveco Areenan jälkeen KTP-Basketin ”toisena kotikenttänä”. Ajankohdasta riippuen katsomossa voi olla kymmeniä ja jopa satoja kotkalaisjoukkueen kannattajia.

Yleisön reaktioista voisi joskus päätellä, että se onkin KTP, joka on kotijoukkue, Petri Matikainen naurahtaa.

Vanhan lapsuudenystävänsä ja opiskelukaverinsaMikael Olssonin kanssa Petri Matikainen on ollut järjestämässä kotkalaistaustaisille myös pelitapahtumista irrallaan olevia tilaisuuksia.

Kerran-pari vuodessa olemme kokoontuneet jossain, eikä lienee epäselvää, mikä on pääpuheenaihe, Matikainen toteaa.

KTP:n fanit ovat pääsääntöisesti myötäsukaisia, ja ymmärtämystä riittää kehnompienkin peliesitysten tai seurajohdon pelaaja- ja valmentajahankintojen jälkeen.

Toki me osaamme kriittisiäkin olla, mutta harvemmin suunnittelemme kapinaa. Viime syksynä kauden käynnistyttyä sanoin veljelleni Pekalle, että ”nyt näyttää hyvältä, ulkomaalaishankinnat tuntuvat onnistuneilta, ja noilla esityksillä ollaan keväällä finaaleissa”, mutta sitten tapahtui jotain, ihmettelee Petri Matikainen.

En lähtisi kuitenkaan syyttelemään ketään. Ex-päävalmentaja Tomi Kaminen toimi miehekkäästi uhrautumalla seuran puolesta. Kaikki ymmärtänevät, että itse irtisanoutumalla hän jäi tyhjän päälle. Toivottavasti uusi koutsi Jyri Lehtonen saa peliesityksissä aikaan suunnanmuutoksen, Petri Matikainen toteaa.

Petri Matikaisella ei itsellään ole kummoista koripallotaustaa.

Nuorempana pelailtiin naapurin poikien kanssa pihakorista, ja joskus teini-iässä pääsimme isän tuttavuuksien kautta Kotkan merenkulkuoppilaitoksen saliin sunnuntain aamuvuorolle. Isä on merikapteeni, ja hänen kavereitaan olivat merenkuluntarkastaja Risto Repo ja merikoulun rehtori Jorma Laakso. ”Jorkka” toimi myös 198090-lukujen menestysvuosina KTP:n koripallojohtajana. Niin Risto kuin Jormakin ovat nyt poisnukkuneita, mutta yhteisistä pyhäpeleistä on mukavia muistoja, Petri Matikainen herkistelee.

Helsingissäkin Petri Matikainen pääsi ”isojen poikien” seuraan.

Pelasin vielä viitisen vuotta sitten Diapam-nimisessä helsinkiläisjengissä vitosdivisioonaa, ja samassa porukassa palloilivat myös viihteen monitaituri Mikko Kivinen ja aiturina paremmin tunnettu Arto Bryggare, kehuskelee Matikainen.

Koronapandemian suljettua koripallosalien ovet, ei Petri Matikainenkaan ole nähnyt koripallopeliä livenä pitkään aikaan.

Ymmärrän, että tällainen tilanne panee seurojen talouden ahtaalle, ja siksikin tämä haastekampanja pelastaa edes jotain. Meitä on täällä Helsinki-yhteisössämme monia sellaisia kavereita, joilla on taloudellistakin vaikutusvaltaa. Yhdessä olemme miettineet toimintatapoja, joilla voisimme olla näinä vaikeina aikoina KTP:lle avuksi, Matikainen paljastaa.

Matikainen muistuttaa, ettei rakkaus KTP:ta kohtaan ole hetkestä kiinni.

Käypä tänä keväänä Korisliigassa miten hyvänsä, on syytä muistaa, että sarjakausia tulee ja niitä menee. Tärkeintä on, että seura on olemassa huomennakin, ja toiminta jatkuu.

Petri Matikainen asuu perheineen paritalossa Helsingin Marjaniemessä. Ruokakuntaan kuuluu avovaimon, Rautavaaralla syntyneen Mari Hartikaisen lisäksi 10-vuotias Akseli.

Poika etsii vielä omaa harrastustaan, mutta kyllä Akseli tietää, mitä seuraa pitää kannustaa. Mari-vaimo ei niin urheilusta perusta, vaikka olen minä saanut hänetkin joskus mukaan KTP:n matsiin. Usein käy kuitenkin niin, että vaimo lukee senkin ajan jotain hyvää kirjaa, Petri Matikainen toteaa.

KTP-Basketin kannatuslippukampanjan haasteita 24.1.–31.1.2021:

Pasi Leppänen vastaa Pasi Riialin lähettämään haasteeseen ja haastaa mukaan talkoisiin sopivaksi katsomallaan summalla seuraavat henkilöt: Juuso Tolsa, Tea Suuronen, Jesse Ojala, Petri Matikainen ja Jonne Lassila

Harri Tamminen vastaa Manu Backmanin haasteeseen ja haastaa Ile Vainion 50 eurolla mukaan.

Petri Matikainen vastaa Pasi Leppänen haasteeseen ja haastaa mukaan Joona Pekka Mielonen Helsinki– Kotka-junalipun hinnalla ja lisäksi kaikki pääkaupunkiseudulla asuvat vihreä-valkoiset parhaaksi katsomallaan summalla.

Jonne Lassila vastaa Pasi Leppäsen haasteeseen ja haastaa mukaan talkoisiin sopivaksi katsomallaan summalla Toni ja Mika Neuvosen.

Mika Neuvonen vastaa Kauhajoen kovimman KTP-fanin Pertti Holman sekä Jonne Lassilan haasteisiin ja haastaa mukaan millä tahansa summalla Aki Ylivarvi, Ismo Parkkinen ja Turo Koskimaa.

Niko Arola vastaa Pasi Riialin haasteeseen ja haastaa haluamallaan summalla mukaan talkoisiin seuraavat henkilöt: Matti Arola, Teemu Loikkanen, Heikki Tiilikainen, Jarno Helminen, Tuukka Vahvanen, Antti Avelin ja Antti Streng.

Matti Arola vastaa Niko Arolan haasteeseen ja haastaa mukaan vanhoista pelikavereista Tapsa Tolonen ja Mikko Inkeroinen sekä Lappeenrannan kovat urheilumiehet Jussi Okko, Samuli Vanninen ja Ville Huuhtanen kukin sopivaksi katsomallaan summalla.

Heikki Tiilikainen vastaa Niko Arolan haasteeseen ja haastaa mukaan Marko Kylmälä, Harri Laine, Pasi Pekkola ja Ari Söderholm.

Ville Huuhtanen vastaa Matti Arolan haasteeseen.

Toni Neuvonen vastaa Jonne Lassilan haasteen ja haastaa mukaan millä tahansa summalla henkilöt: Esa Kiiski, Jouni Kylmälä ja Riku Hietala.

Ari Söderholm vastaa Heikki Tiilikainen haasteeseen ja haastaa Markku Louhivaara, Jouko Afanasjeff, Arja Tervola ja Aino Kuivalainen.

Matti Järvinen (KTP:n jäsen vuodesta 1963) vastaa saamaansa haasteeseen ja haastaa edelleen Elina Järvisen, Olli Järvisen, Ville Vainion, Jukka Lopperin, Markku Kumpusen ja Esa Hietalan. Matin panos kannatuslippukampanjassa on "yksi (1) euro jokaisesta hienosta vuodesta KTP:n jäsenenä eli 57 euroa".

Heli Toikka vastaa Namu Räinän haasteeseen ja haastaa Sirpa Paateron, Auli Nymanin, Tarja Tuomalan ja kaikki KTP-Basketin pro clubin emäntänä toimineet parhaaksi katsomalla summalla mukaan haasteeseen.

Jos nimesi ja haasteesi puuttuvat listalta, olethan yhteydessä heli.a.toikka@gmail.com. Lista päivittyy sitä mukaa, kun haasteita tulee. Kampanjahaasteet haastajat ja haastetutjulkaistaan KTP-Basketin verkkosivuilla aina sunnuntaisin. Julki tuodaan edeltäneen viikon aikana esitetyt haasteet. Ensimmäinen haastelista julkaistiin täällä 24.1.2021.

KUN HALUAT HAASTAA TAI VASTATA HAASTEESEEN, TOIMI NÄIN:

o maksa sovittu summa KTP-Basketin tilille FI89 3131 1001 4670 87 tai Mobile paylla (67661)

o kirjoita sähköpostiosoitteesi maksun viestikenttään

o ole yhteydessä niihin tahoihin, jotka haluat haastaa ja kerro heille tämä sama

o lähetä sähköposti osoitteeseen heli.a.toikka@gmail.com ja kerro, kenet haastat tai kenen haasteeseen vastaat

o kun maksusi näkyy KTP-Basketin tilillä, luemme sieltä kirjoittamasi sähköpostiosoitteen ja lähetämme Sinulle kannatuslipun(t)

o kannatuslippu on keräilylippu eikä se oikeuta otteluun sisäänpääsyyn

o jokaiseen kotipeliin tulee uusi lippu eli voit ostaa kannatuslipun vaikka jokaiseen otteluun

TEKSTI: Matti Järvinen KUVA: Mari Hartikainen

Yhteistyökumppanit

2021-03/port-of-haminakotka-logo-1-rivi-rgb
2019-05/autosuni-logo
2019-05/dakar-petrooli
2019-05/datagroup
2019-08/eko
2019-05/ankkuri
2019-05/image001i
2019-05/handelbanken
2019-05/kotkalogo
https://www.intersport.se/
2019-05/kotkanklubi
2019-05/kymen-sanomat.svg-
2019-05/lahitapiola-kaakkois-suomi-rgb-sininen
2019-05/lamposulku
2019-05/marina-cafe-laituri-led-kuva
2019-05/min-tamminen-logo-02
2019-05/logo-fin-fi
2019-05/nordea-masterbrand-500px-rgb
2019-05/omasp-logotype-cmyk-tm-slogan
2019-05/op-kymenlaakso-rgb-vasen
2019-05/risti-13-lukitustekniikka
2019-05/rudus-logo
2019-05/si
2019-05/spalding-logo-hirez
2019-05/steveco
2019-05/taeystuho
2019-05/visilogo
2019-05/sportia-0
2019-10/ekami-tekijo-iden-tekija-logo-mag-1024x512pix-jpg
2020-10/logo-colour-rgb
2020-10/1603295200_stark-logo
2021-06/kso
2021-06/players

Kotisivu & Design by Intendit Web Agency