VÄLIERÄURAKKA ALKAA KAUHAJOELTA

KUVA: Kauhajoen liikuntahallilla oli vielä torstaiaamuna hiljaista, kun KTP siellä treenasi. Illalla salissa on äänekkäämpää. Päävalmentaja Tomi Kaminen sanoi, ettei sen pidä antaa hämmentää. – Olemme voittaneet täällä ennenkin, Kaminen muistutti.

VOITTO KARHU-LUOLASTA EI HARVINAISTA

KTP-Basketin välieräurakka Korisliigan pudotuspeleissä käynnistyy torstaina, kun kotkalaisvieras asettuu hallitsevan Suomen mestarin Karhu Basketin vastustajaksi Kauhajoen liikuntahallissa käytävässä kamppailussa. Urakaksi tuota semifinaalisarjaa voidaan hyvällä syyllä sanoa. Välieristä SM-finaaleihin pääsee neljällä voitolla eli maksimissaan pelejä voi kertyä seitsemän. Urakkatyön luonteinen tuo sessio on siksi, että otteluja on kalenterissa joka toinen päivä.

KTP pyrkii keventämään kuormaa matkustamalla vieraisiin aina edellisenä iltana. Kotkalaiset majoittuivat Kauhajoen Krouviin hyvissä ajoin vapunpäivänä, ja torstaina joukkueella oli vielä kevyet aamuharjoitukset liikuntahallissa. Iltaa ajatellen kaiken pitäisi olla kunnossa.

- Puolivälierissä Joensuun ryöstöretkelle (vierasvoitto kolmannessa pelissä) valmistauduimme juuri näin. Seurajohto halusi antaa joukkueelle signaalin, että se ainakin on jatkopaikan kanssa tosissaan ja toivoo pelaajilta samaa, kertaa KTP:n päävalmentaja Tomi Kaminen.

Kauhajoki ei ole vierailijalle helppo paikka pelata. Viime kevään mestaruusjuhlien jälkeenkin lakeuksilla on yhä edelleen vahva korisbuumi, ja kotijoukkue nauttii omiensa vankasta tuesta. Seuraukset tästä näkyvät myös tilastoista. Karhu Basket on voittanut kotiparketilla jo 15 perättäistä ottelua putkeen ja viimeksi se on hävinnyt kotona 5. päivänä joulukuuta (Joensuun Kataja 89-90).

Karhu Basketin kotitilastot eivät ole KTP:lle mikään peikko. Kotkalaiset ovat pystyneet Kauhajoella voittoon ennenkin. Viimeksi se tapahtui runkosarjassa marraskuussa (86-77). Kamisen poppoon levollisuutta ja itseluottamusta ovat olleet omiaan lisäämässä hyvät pelit Katajaa vastaan, jotka vain paranivat loppua kohden.

Joensuukaan ei ole helppo taistelutanner vieraalle, mutta niin vain Kotka kävi naaraamassa sieltä sen tärkeän voiton. SM-finaaleihin päästäkseen KTP:n pitäisi tehdä sama temppu ainakin kertaalleen Kauhajoella – edellyttäen että kotipelit hoidetaan kunnialla.

- Hyvillä mielin me Kauhajoen kohtaamme. Kataja-sarjan jälkeen on hieman huilattu ja ladattu akkuja. Niiden pitääkin olla täydessä latingissa, jos me kerran Karhun kaatoa tavoitellaan, kertoo Kaminen.

Heti viimeisen Kataja-pelin jälkeen Tomi Kaminen mietti hetken, ennen kuin lähti arvioimaan Kauhajokea tulevana vastustajana. KTP:n koutsin mielestä tämän välieräsarjan “match-upit” – miehet miehiä vastaan – voisivat olla suopeita kotkalaisille.

- Minusta tuntuu, että pelitapamme voisi sattua hyvin yhteen Karhu Basketin kanssa, puki Kaminen asian sanoiksi.

Kaminen harmitteli Kataja-sarjassa sitä, että pelaajarotaatio jäi liian pieneksi. Viimeisessä ottelussa kentällä kävi kahdeksan miestä, mutta varsinaisen urakan hoiti jenkkikvartetti Antto Nikkarisella ja Joonas Lehtorannalla täydennettynä.

- “Homppaa” (Michael Pounds) ja Juhoa (Lehtoranta) tarvitaan ainakin. Jos pystymme pyörittämään omaa rotaatiota kunnolla, voi vastustajalta käydä tankki tyhjäksi matkan varrella. Pelitahti on aivan kreisi ja siihen vielä matkustamiset päälle, Kaminen siunaili.

Karhu Basket on luottanut läpi kauden hieman muita joukkueita kapeampaan rotaatioon. Pudotuspeleissä seitsemän miestä on jakanut lähes kaikki merkitykselliset peliminuutit. Muun muassa Eero Innamaan ja Mikael Laihosen rooli on kaventunut entisestään.

Kauhajoen päävalmentaja Jussi Laakso on kuitenkin luottavainen välierien alla. Kotietu ja Karhu Basketin jatkuvasti kehittynyt pelaaminen ovat syitä siihen, että Laakso voi johdattaa joukkonsa hyvillä mielin kohti kauden tärkeimpiä koitoksia.

- Pelasimme lähes kauden parastamme puolivälierissä Seagullsia vastaan, mutta niin teki KTP:kin omassa sarjassaan. Levypallopelaaminen on yksi suurimpia asioita, joka meidän pitää voittaa pelistä toiseen. KTP on myös suoraviivainen hyökkäyspään joukkue, joten sen hillitsemiseen meidän pitää olla valmiita. Uskon valmiuteemme, kotisaliimme ja mahtaviin faneihimme, Laakso julistaa.

Karhu Basketin kokoonpano: Cameron Jones, Rene Rougeau, Chris McKnight, Antti Niskanen, Bojan Sarcevic, Mikael Laihonen, Okko Järvi, Eero Innamaa, Joona Hakamaa, Jussi Myllyniemi (GTD50; pelaaminen fifty-fifty), Greg Mangano.

KTP: Donte Thomas, Jalen Jackson, Juho Lehtoranta, Michael Pounds, Janne Lehtoranta, Markus Rautasalo, Antto Nikkarinen, Kevin Langford, Tyrell Nelson, Okko Ailio, Joonas Lehtoranta.

Korisliigan välieriä:

Kauhajoen Karhu Basket – KTP-Basket Kauhajoen liikuntahallissa torstaina 2.5.2019 kello 18.30

KTP-Basket – Kauhajoen Karhu Basket Steveco Areenalla lauantaina 4.5.2019 kello 17.00

Muut pelipäivät: 6., 8., 10., 12. ja 14.5.2019. Toinen välieräpari on Salon Vilpas – Kouvolan Kouvot.

TEKSTI: Matti Järvinen KUVAT: Heimo Heinonen

TEKSTI ETUSIVUN KUVAAN: KTP treenasi torstaiaamuna Kauhajoen liikuntahallissa ennen ensimmäistä välieräpeliä Karhu Basketia vastaan. Valmentajakolmikko Sauli Lanki (vasemmalta), Tomi Kaminen ja Harri Laine piirsivät kuvioita, joilla Kauhajokea järkytettäisiin.

Yhteistyökumppanit