TORSTAINA: KATAJA – KTP, 3. NÄYTÖS

KUVA: - Älä tule tänne! Täällä on ahdasta, oli KTP-Basketin Jalen Jacksonin (vasemmalla) ja Kevin Langfordin viesti kehon kielellä Katajan Daniel Mullingsille Steveco Areenalla maanantaina. Muut pelaajat Juho Lehtoranta (vasemmalta), Adrian Diaz, Antto Nikkarinen ja Vincent Simpson.

KÄVI MITEN KÄVI, LAUANTAINA JATKETAAN

MITÄ? Miesten Korisliigan pudotuspelien 3. puolivälieräottelu Joensuun Kataja Basket – KTP-Basket, Kotka

MISSÄ? Mehtimäen jäähallissa Joensuussa

MILLOIN? Torstaina huhtikuun 25. päivänä 2019 kello 18.30

MITÄ TÄSTÄ SEURAA? Puolivälieräsarjassa tilanne on 1-1. Ainakin vielä lauantaina huhtikuun 27. päivänä kello 17.00 samaiset joukkueet kohtaavat Steveco Areenalla Kotkassa. Liigan neljän parhaan joukkoon ja semifinaaleihin selviytyy kolmella otteluvoitolla. Viides ja vihoviimeinen puolivälieräkamppailu käydään tarvittaessa Joensuussa maanantaina 29.4. kello 18.30.

Kolme muuta puolivälieräparia ovat torstaina jo katkolla. Viime kevään finalisteilla, Salon Vilppaalla ja Kauhajoen Karhu Basketilla, on tilaisuus panna peli poikki kotisaleissaan, kun taas Tampereen Pyrintö on ahdistettu nurkkaan Pyynikin palloiluhallissa. Kouvolan Kouvot hakee sieltä kolmatta peräkkäistä voittoa ja jatkopaikkaa.

KTP:n tilanne ei näyttänyt kovin hyvältä maanantaina, kun toista puolivälierää oli jäljellä enää vajaat kahdeksan minuuttia. Kataja johti 22 pisteellä, ja yksi jos toinenkin kotkalainen oli heittänyt jo pyyhkeen kehään. Onneksi pelaava joukkue ei sitä tehnyt, vaan osoitti että “mahdoton” on “mahdollista” ja nousi kolmen pinnan voittoon.

KTP:n leirissä riemukkaasta voitosta nautittiin hetken aikaa, mutta jo seuraavana päivänä palattiin arkeen.

- Maanantainen oli upea nousu kuilun partaalta vapauteen, kiitos siitä myös mahtavan kotiyleisön kannustuksen. Sillä samalla rennon terävällä asenteella meidän pitää matkata nyt vieraisiin, totesi KTP:n päävalmentaja Tomi Kaminen lähtövalmisteluja tehdessään. Kotkalaisia kyyditsevän Jyrkilän bussin keula kääntyi kohti Joensuuta jo keskiviikkona alkuillasta. Matkaa tehtiin kiireettömästi, ja joukkue yöpyi perillä hotelli Kimmelissä. Torstaina on vielä aamutreenit Mehtimäen hallissa, ja illalla sitten isketään.

- Emme me sinne Joensuuhun mene pimeän turvin ja sammutetuin lyhdyin. Kyllä siellä päässäkin tiedetään, millä aikataululla olemme liikkeellä. Nämä erikoisjärjestelyt ovat pelaajillekin eräänlainen signaali, että vakavissamme me olemme matkassa, huomautti Kaminen.

Play offs -kevään edetessä päävalmentajien kommentit otteluiden edellä muuttuvat varovaisemmiksi. Vastustajalle ei haluta antaa senttiäkään ylimääräistä siimaa, josta se voisi saada lisäbuustia seuraavaan peliin. Koripalloliitto on velvoittanut seurat kertomaan jotain olennaista verkkosivuillaan (basket.fi), mutta eipä sieltä jutun tynkää saa juuri nimeksikään. Vai mitä tuumitte tällaisesta:

“Kolmas koitos edessä ja samat teemat jatkuu. Toivotaan runsaslukuisesta yleisöstä kuudes pelaaja, ja meidän pelin intensiteetti ensimmäisen pelin tasolle. Kevät on hienoa aikaa”, sanojana Katajan päävalmentaja Juha Sten.

Joensuun paikallislehden, Karjalaisen, palstoilla Katajan koutsi heittäytyi avoimemmaksi, ja teki joitakin “paljastuksia”, ilmeisestikin arvellen, etteivät ne kotkalaisia tavoita. Sen verran uteliaisuus kuitenkin heräsi, että oli pakko murtaa lehden 95 sentin maksumuuri.

Ensinnäkin Juha Sten myönsi, että Kataja-pelaajien paidan alle saattoi hiipiä hyvän olon tunne Kotkan ottelussa, kun edellinen kotipeli oli voitettu 37 pisteellä, ja Steveco Areenallakin oli jo 22 pinnan johto.

- Kyllähän siinä sitä saattoi olla, Sten totesi.

Vaikka Katajan peli suli täydellisesti ottelun lopussa, ei Sten usko siitä jääneen koko puolivälieräsarjan lopputulokseen vaikuttavia henkisiä traumoja.

- Käsittelimme pettymyksen heti tultuamme puoliltaöin Joensuuhun. Menimme bussista suoraan pukukoppiin ja katsoimme ratkaisuhetket videolta, paljasti valmentaja ja jatkoi Karjalaisen jutussa. – Suoria syitä pelin kääntymiseen ei ollut. Puolustuspäässä menetimme palloja eikä heittopelimme ollut enää niin täydellistä kuin alussa.

Kataja on menettänyt tällä kaudella monta kertaa selvän johtonsa lopussa, mutta päinvastaisiakin esimerkkejä löytyy viime vuosilta.

- Lajissa kuin lajissa voi näin käydä. Toinen tulee “hävittyään” pelinsä hullunrohkealla riskillä ja saattaa uhkapelissään joskus onnistua, selitti Sten.

Ja sitten loppuviimeeksi Katajan käskijä heittää vielä kommentit, jotka saattavat antaa vastustajalle kokonaisen Abu-kelallisen siimaa oman hengen nostattamiseksi.

- Suuriin muutoksiin ei ole aihetta. Pieniä taktisia uudistuksia korkeintaan. Kyllähän me tämän sarjan hoidamme, lätkäisi Sten pöytään. Ajan hengen mukaisesti ja ajankohta huomioiden olisi joku toinen koutsi sanonut, että “kyllähän meidät on nyt lyöty, KTP on niin kova, että se kävelee ylitsemme” tai jotain muuta diipadaapaa.

KTP:n Tomi Kaminen sanoi keskiviikkona, että menestyäkseen seuraavissa peleissä kotkalaisten on pystyttävä tasaisempaan suoritukseen.

- Kahdessa aiemmassa puolivälierässä olemme voittaneet vain yhden kahdeksasta otteluneljänneksestä. Tähän on nyt saatava muutos.

KTP matkusti Joensuuhun parhaalla miehistöllään. Normaalirosteista jäi kotiin vain Okko Ailio koulukiireiden takia.

- Yhdellä jos toisella miehellä on jotain kremppaa, mutta tilanne on sama joka joukkueessa tässä vaiheessa vuotta. Pikku vaivat kuitenkin unohtuvat, kun tosi pelit ovat kysymyksessä ja tiedostetaan, että juuri näitä matseja varten on koko pitkä talvi treenattu, selvitti Kaminen.

Katajan kokoonpanosta on poissa pitkäaikaispotilas Tommi Huolila. Kevin Bracy-Davisin nimi on kyllä Koripalloliiton sivuilla julkaistussa Katajan rosterissa. Varmaan mies pelaakin, mutta kovin oli amerikkalaisen meno tuskaista Steveco Areenalla.

Kataja on joutunut yllättäviin vaikeuksiin kevään toisen, Mehtimäen jäähallissa pelattavan ottelun alla. Tuo samainen Karjalainen kertoo, että Mehtimäessä on ongelmia äänenvoimakkuuden kanssa. Pitkäperjantain pelistä lähti kesken kaiken pois muun muassa lapsiperheitä, kun perheen nuorimmille desibelimäärät toivat itkua.

- Tiedämme ongelman. Jäähalli ei ole helppo ympäristö. Kuulutusten voimakkuuden hiljentäminen merkitsisi sitä, että ne eivät kuuluisi hallin joka kolkkaan, myönsi Katajan ex-kotkalainen toiminnanjohtaja Riku Tapio voimattoman oloisena.

Katajan kokoonpano: Ilari Seppälä, Johannes Lasaroff, Vincent Simpson, Joni Herrala, Daniel Mullings, Topias Palmi, Kevin Bracy-Davis, Matias Ojala, Samuli Vanttaja, Adrian Diaz.

KTP: Donte Thomas, Jalen Jackson, Juho Lehtoranta, Jari Vekkilä, Michael Pounds, Markus Rautasalo, Antto Nikkarinen, Kevin Langford, Janne Lehtoranta, Tyrell Nelson, Joonas Lehtoranta.

Korisliigan puolivälieriä:

Joensuun Kataja Basket – KTP-Basket Mehtimäen jäähallissa torstaina 25.4.2019 kello 18.30

KTP-Basket – Joensuun Kataja Basket Steveco Areenalla lauantaina 27.4.2019 kello 17.00

Tarvittaessa:

Joensuun Kataja Basket – KTP-Basket Mehtimäen jäähallissa maanantaina 29.4.2019 kello 18.30

TEKSTI: Matti Järvinen KUVA: Mikko Mäkelä

Yhteistyökumppanit