RAPORTTI: KTP-Seagulls

KUVA: 18-vuotias Markus Rautasalo sytytti KTP:n taisteluun hetkellä, jolloin Seagulls valmisteli jo karkumatkaa.

SEAGULLS-VOITTO MONELLE HELPOTUS

KTP-Basket katkaisi kolmen ottelun mittaiseksi venyneen tappioputkensa ja otti Helsinki Seagullsista 98-89 (40-42; erät: 13-24, 27-18, 32-17, 26-30) voiton Korisliigan kamppailussa Karhuvuoren Steveco Areenalla tiistaina.

- Pakkovoitto, sanoisi joku Gullsin kaadosta. No, ehkä sitäkin mutta ainakin suuri helpotus kotkalaiskannattajille, -pelaajille ja ennen muuta KTP:n valmennusjohdolle. Päävalmentaja Tomi Kaminen ennätti jo panna oman asemansakin vaakalaudalle (Kymen Sanomien juttu 6.11.2018), kun hän ei ole mielestään saanut joukkuetta pelaamaan haluamallaan tavalla.

Gulls-voitto heltisi lopulta yleisöä kosiskelevasti taistelun kautta, Kamisen ei tarvitse irtisanoutua, ja yhteinen matka voi jatkua.

Tiistain ottelun alku näytti vielä uhkaavalta. Seagulls onnistui hyökkäyskorilla likimain kaikessa mitä yritti ja se johti hieman ennen ensimmäistä lyhyttä breikkiä jo 16 pisteellä (8-24). Pessimistisimmät pelkäsivät pahinta.

Toisella kympillä lehti kuitenkin kääntyi. Ensimmäisen kerran KTP kävi kuskin paikalla 34-33-lukemissa, mutta puoliaikaa vietettiin vierasjohdossa.

Lopullisesti suunta muuttui kolmannen erän puolivälissä. Seagulls johti viimeisen kerran tilanteessa 51-53. KTP voitti jakson jälkimmäisen viisiminuuttisen 21-6, ja suurimmillaan isäntien etumatka oli 13 pinnaa (72-59) viimeisen kympin alkaessa.

Seagulls eli vielä päätösneljänneksellä lähinnä 30 pistettä nakelleen Andre Spightin heitoilla. KTP sen sijaan tarjoili suoneniskuja laajemmalla repertuaarilla. Hyökkäyskorillla KTP:n amerikkalaiset käyttivät pituusylivoimaansa, ja viimeiset naulat ”Lokkien” arkkuun iskivät sitten Michael Pounds bonuskaaren takaa ja Joonas Lehtoranta lähempänä koria.

Voitto Seagullsista oli monelle kotkalaiselle kenties kauden paras peli. Sitä se oli ainakin tupla-tuplan (21 pistettä/11 levypalloa) tehtailleelle Donte Thomasille. Likimain samaan tehoindeksiin ylsi Tyrell Nelson (19/6). Kotkan pitkän kolmikon täydensi hyvin Kevin Langford (14/6).

Paljon puhuttelevampia kuin tehdyt pisteet ovat amerikkalaisten osumatarkkuudet kahden pinna heitoissa: Langfordilla 50,0 (8 yritystä/4 onnistunutta), Thomasilla 69,2 (13/8) ja Nelsonilla peräti 88,9 (9/8).

Valmentaja Kaminenkin kehui ”isoja miehiään” pelin jälkeen, mutta riitti häneltä ylisanoja muillekin. Yksi heistä oli uransa ensimmäiseen Korisliigan lehdistötilaisuuteen kutsuttu Markus Rautasalo. 18-vuotias, 180-senttinen joutuisa takamies johti ennakkoluulottomasti KTP:n peliä 13 minuuttia ja teki kahdeksan pistettä.

- ”Make” ja ”Jonttu” toivat penkiltä energiaa ja puolustivat ylhäältä. Ja kun teet hommia, se sytyttää muutkin, kehui Kaminen Rautasaloa ja Joonas Lehtorantaa.

Rautasaloa muistettiin taiston tauottua ylimääräisellä taistelijan palkinnolla, ja yleisökin osasi arvostaa nuorukaisen suoritusta suosionosoituksilla. Rehellisen tunnustuksen Munkkiniemen Kisapoikien kasvatille antoi myös Seagulls-valmentaja Mikko Larkas.

- Aivan maaginen peli nuorelta mieheltä!

Rautasalo itse suhtautui tyynesti iltapuhteeseensa.

- Ihan hyvät fiilikset jäi omasta pelistä. Yritän tuoda nopeutta ja energiaa prässäämällä vastustajan takamiehiä. Kolmoset ovat toistaiseksi jääneet puuttumaan, mutta oli vapauttavaa saada niitäkin nyt muutama kuppiin, kertasi Rautasalo ja kertoi ottavansa vastuuta jatkossakin, jos sitä tarjotaan.

Ei niin hyvää ettei jotain ”pahaakin”. KTP:n neljäs amerikkalainen Matt Williams jr. vaelteli tiistaina Karhuvuoressa kuin varjojen mailla. Ensimmäinen penkkikomennus aloitusviisikosta tuli jo vajaan kahden minuutin jälkeen.

- Ei jenkit ole kentällä vain siksi, että he ovat jenkkejä. Williams puolusti toisin kuin oli sovittu, perusteli Kaminen ratkaisujaan.

Ensimmäisellä puoliajalla Williams sai vain viisi minuuttia peliaikaa ja koko ottelussa 17. Senkin jälkeen pistesarakkeeseen jäi merkinnäksi ympyriäinen 0 (pelitilanneheitot 6/0).

- Mattin muisti on liian lyhyt ja sitä se on ollut koko alkukauden. Ei kuitenkaan tuomita vielä. Hän on nuori ja ensimmäistä kertaa ammattilaisen ulkomailla, tasoitteli Kaminen.

Seagullsille alkukausi on ollut hankala. Kotkassa se operoi vain kahden jenkin turvin, kun ennen loukkaantumistaan vahvat näytöt antanut Wayne Blackshear ja niin ikään jalkavaivainen Christopher Ortiz olivat poissa.

Susijengin Tuukka Kotti ja KTP:n paidastakin tuttu Timo Heinonen joutuivat pelaamaan isot minuutit, ja väsyhän siinä isojen miesten kapinassa iski. Kotti heitti tarkasti keskimatkan kakkosia ja Heinonen kolme kolmosta kuudella yrittämällä. Ratkaisun hetkillä oli sitten molempien takki tyhjä.

KTP pelaa seuraavan kerran jo perjantaina, jolloin se saa Steveco Areenalle vieraakseen hallitsevan Suomen mestarin Kauhajoen Karhu Basketin.

Korisliigaa: KTP-Basket – Kauhajoen Karhu Basket Steveco Areenalla perjantaina 9.11.2018 kello 18.30

Teksti: MATTI JÄRVINEN Kuva: MIKKO MÄKELÄ

Yhteistyökumppanit