RAPORTTI: KTP – PYRINTÖ

Kuva: Muun muassa Petri Heinonen (vasemmalla), Antero Lehto (4) ja viime kädessä Jaylon Tate juottivat kotkalaisille tappion katkeraa kalkkia Steveco Areenalla tiistaina. KTP:n Antto Nikkarinen pyrkii kyllä hanakasti Pyrinnön korille.

JÄNNITYSNÄYTELMÄSTÄ KIRVELEVÄ TAPPIO

Korisliigan kakkonen ja kolmonen Tampereen Pyrintö ja KTP-Basket tarjoilivat 1020 katsojalle huikean jännitysnäytelmän Steveco Areenalla tiistai-iltana. Aivan huippukoripalloilua kamppailu ei ollut, mutta ketään sen ei pitänyt jättää kylmäksi. Kotkalaisittain harmillista oli, että vieras vei voiton 92-95 (tauko 55-50, erät: 27-25, 28-25, 20-19, 17-26) lukemin.

Trillerissä draaman kaari huipentui pariin viimeiseen minuuttiin. Tampereen Jaylon Tate vei kahden pisteen korilla Pyrinnön kuuden pinnan johtoon (86-92), ja peli näytti olevan sillä selvä. Antto Nikkarisen ja Donte Thomasin kolmoset nostivat kuitenkin KTP:n vielä tasoihin, kun aikaa oli jäljellä 1.30.

Sen jälkeen pallo poltti pelaajien käsissä. Ensin Tate heitti ohi, ja sitten Nikkarinen menetti pallon. Pyrinnön Kenneth Manigault suttasi seuraavan hyökkäyksen virheeseen, ja KTP otti aikalisän. Suunnitelmissa oli varmastikin aivan jotain muuta kuin Nikkarisen toinen pallonmenetys. Manigault korjasi riistollaan edellisen erheensä, syötti bonuskaaren taakse Tatelle, joka latasi veret pysäyttäneen kolmosen ja päätöslukemat 92-95.

KTP teki irtiottoa pariinkin kertaan matkan varrella. Ensimmäinen kymppi oli vielä äärimmäisen tasainen, mutta toisella kotkalaiset johtivat parhaimmillaan kahdeksalla pisteellä (35-27).

Kolmannen neljänneksen lopussa KTP nykäisi Thomasin kahdella ja Michael Poundsin yhdellä kolmosella sekä ikään kuin varmemmaksi vakuudeksi vielä Joonas Lehtorannan kakkosella 11-0 runin, ja kotijoukkue johti hetkessä 11 pinnalla (75-64). Pyrintö ei suostunut kuitenkaan taipumaan. Se tuli rinnalle, meni ohikin ja voitti lopulta.

Normaalipelillä tai ainakin sillä esityksellä, mihin joukkue pystyi viime perjantaina Lapualla, KTP:n olisi pitänyt voittaa tiistaiehtoonakin. Tasainen vääntö ratkaistiin kuitenkin pienillä mariginaaleilla, ja merkitsevää olivat muun muassa Pyrinnön hienoinen paremmuus levypalloissa (Kotkalle 31, Tampereelle 37) sekä KTP:n pallonmenetykset. Ei niitä kotijoukkueellakaan ollut kuin kaksi vierasta enemmän (15-13), mutta hukatuista palloista Tampere rokotti 20 pinnalla Kotkan yhdeksää vastaan.

KTP:n piti olla parempi myös ns. maalatulla alueella, mutta senkin pelin pienempi Pyrintö voitti (38-32) kuten kilpailun hyökkäyslevypallon jälkeisistä pinnoista (16-13). Pieniä asioita mutta huomionarvoisia, kun kamppailu voitetaan yhdellä korilla.

KTP oli hävinnyt edellisen kerran kotiareenalla marraskuun 9. päivänä. Seitsemän kotivoiton putki meni nyt poikki, mutta toki paremmalla pelillä kuin viimeksi Pyrintöä vastaan Kotkassa. 74-98 -numerot lokakuun lopussa lähentelivät kauden pohjakosketusta.

Nytkään tappion jälkeen ei KTP:n päävalmentaja Tomi Kaminen voinut olla kovin iloinen, mutta ei takaisku silti miltään katastrofilta tuntunut.

- Totta kai valmentajia ja pelaajia tappio aina harmittaa, mutta joskus kun on hyvä matsi, niin on siinä hienoa olla osaltaan mukana. Koutsina on kiva olla vieressä ja seurata, kun jätkät yrittää täysillä. Molemmille joukkueille tuli hienoja onnistumisia. Ei tässä niin henkeen ja vereen sotimassa olla. Pitää pystyä nauttimaan, kun on hyvä peli, ja mielestäni sellainen nyt oli, lasketteli Kaminen.

Toki Kaminen pystyi analyyttisemminkin sanomaan, miksi Pyrintö oli sen verran parempi kuin oli.

- Toisella jaksolla Pyrintö muutti puolustusta ja laittoi painetta meidän takamiehiimme. Meidän hyökkäyksemme puuroutuivat, ja tuli harmittavia pallonmenetyksiä. Niitä sattuu pelissä, eikä tässä ketään syytellä.

Pyrinnön valmentaja Sami Toiviaisen mukaan voitto oli uskon asia.

- Usko säilyi, vaikka olimme muutaman kerran takamatkalla. Siinä tarvittiin useammalta pelaajalta hyviä yksittäisiä tekoja, että voitto oli lopussa mahdollista. Isossa kuvassa voi sanoa, että jos joku ei tällaisesta koriksesta tykkää, niin ihmetellä pitää.

Toiviaisen mainitsemiin isoihin ”yksittäisiin tekoihin” pystyivät muun muassa Tate, Eron Harris, Kevin Johnson jr, Antero Lehto ja vielä Justus Kilpinenkin. Tatelta tiistainen oli kenties kauden paras esitys, ja illanhan kruunasi sitten voittokori.

Harris ja Kilpinenkin tekivät tärkeitä koreja päätösneljänneksellä. Johnson jr kahmi 17 levypallostaan 13 jo pitkään taukoon mennessä, ja loukkaantumisen jälkeen paluuta tekevä Lehto johti laadukkaasti Pyrinnön peliä.

KTP:n pitkistä miehistä Thomas jäi voittotaistelussa hieman yksinäiseksi. 28 pinnaa on hänen toiseksi paras pistenoteerauksensa tällä kaudella. Ennätys on 32 voitto-ottelussa (83-91) Pyrintöä vastaan vieraissa.

Jalen Jackson aloitti hyvin ja teki puoliaikaan mennessä jo 14 pistettä. Jälkimmäisellä pelipuoliskolla tahti hiipui, pinnoja tuli enää kaksi lisää, mutta kahdeksan levyriä, viisi syöttöä ja viisi riistoa nostavat arvosanan kyllä kirkkaasti plussan puolelle.

Kotimaisista paras oli Michael Pounds, joka säkitti puolet pelintilanneheitoista pussin pohjalle.

KTP kohtaa heti perjantaina toisenkin Pirkanmaan joukkueen, kun BC Nokia tulee vierailulle. KTP voitti edellisen Kotkan ottelun (88-68), mutta nyt on taas uusi tilanne eikä vähiten siksi, että vierailla on riveissään uusi amerikkalainen pelintekijä Jalek Felton (20 vuotta/191 senttiä).

Nuorukainen teki debyyttiottelussaan 31 pistettä Korihaita vastaan, ja oli viime kierroksella upottamassa 21 pinnallaan Kouvoja. Särmikkäästä luonteesta kertoo se, että Feltonin urakka Kouvolassa jäi kesken yhden epäurheilijamaisen ja yhden teknillisen virheen takia.

Pisteet/levypallot, KTP: Donte Thomas 28/7, Jalen Jackson 16/8, Michael Pounds 14/2, Tyrell Nelson 11/4, Kevin Langford 9/3, Joonas Lehtoranta 7/1, Antto Nikkarinen 7/2.

Pyrintö: Jaylon Tate 28/3, Eron Harris 21/0, Kevin Johnson jr. 14/17, Antero Lehto 10/0, Justus Kilpinen 8/6, Osku Heinonen 6/0, Petri Heinonen 6/1, Kenneth Manigault 4/2, Joni Pohjonen 0/1.

Erotuomarit: Petri Mäntylä, Ari Mikkola, Ariadna Chueca Moreno, yleisöä 1020.

Korisliigan seuraava ottelu:

KTP-Basket – BC Nokia Steveco Areenalla perjantaina 1.2.2019 kello 18.30

Suomen cupin seuraava ottelu, puolivälierä:

Salon Vilpas – KTP-Basket Salohallissa keskiviikkona 6.2.2019 kello 18.30

Korisliigaa vieraissa:

Joensuun Kataja – KTP-Basket Joensuun LähiTapiola Areenalla lauantaina 9.2.2019 kello 17.00

Korisliigaa kotona:

KTP-Basket – Helsinki Seagulls Steveco Areenalla tiistaina 12.2.2019 kello 18.30

TEKSTI: Matti Järvinen KUVA: Mikko Mäkelä

Yhteistyökumppanit