RAPORTTI: KOBRAT - KTP

Kuva: KTP-Basketin tuskin tarvitsee pitkittää Jalen Jacksonin koeaikaa korisliigajoukkueessa. - Loistava tyyppi, on päävalmentaja Tomi Kamisen arvio, ja se varmaan riittää.

SATANEN RIKKI JA PINNAT KOTIIN

KTP-Basket haki helpon 100-77 (tauko 53-33, erät: 27-18, 26-15, 24-17, 33-27) vierasvoiton Lapuan Kobrista Korisliigassa perjantaina. Kotkalaisvieras oli kaikessa isäntäänsä parempi, ja joukkue rikkoi toisen kerran 100 pisteen rajan tällä kaudella. Ensimmäisen kerran maaginen raja ylittyi joulukuun alussa Kotkassa, ja silloinkin oli vastassa Lapua (100-92).

KTP oli hereillä heti ottelun alusta. Se oli teema, jota päävalmentaja Tomi Kaminen painotti torstain valmistavassa harjoituksessa.

- Kobrat iskee ahnaasti kotisalissaan. Se meidän on tiedostettava heti ottelun alkuminuuteista, oli Kamisen teesi ja se tehosi.

Se olikin tällä kertaa KTP, joka tarjoili vastustajalle shokkihoitoa heti kättelyssä. Uuden jenkkivahvistuksensa Jalen Jacksonin johdolla vierailija otti ensin 9-0 runin, ja Joonas Lehtorannan avittamana Kotka keuli runsaan viiden minuutin pelin jälkeen jo 14 pisteellä (19-5).

Jo melko pian ennen pitkää taukoa kävi selväksi, ettei kaksi edellistä kotiotteluaan voittaneella Kobrilla ollut nyt KTP:ta vastaan mitään mahdollisuuksia. Kotkan peliesityksestä huokui levollisuus ja tasapaino. Puolustus toimi, ja hyökkäykset olivat harkittuja. Joukkueella ei ollut minnekään kiire, ja silti pisteitä syntyi kuin liukuhihnalta.

Toisella kympillä KTP johti parhaimmillaan 24 pisteellä (53-29), kolmannella neljänneksellä saatiin ero 29 pinnaan (75-46), ja suurimmillaan johto oli 30 ”silmää” (82-52). Lopussa Kotka hieman hölläsi, ja Lapuan amerikkalaiset pääsivät juoksemaan myyntikelpoisia tilastolukemia.

KTP:lla oli monta onnistujaa. Donte Thomasin +/- -lukema oli aivan huikea: 36. Kaikki 20 pinnaa syntyivät huippuprosenteilla: kakkoset 85 (8 yritystä/7 onnistunutta), kolmoset 100 (1/1) ja vapaaheitot 100 (5/5). Thomas ei nyt pystynyt hänelle tyypilliseen tupla-tuplaan, kun levypalloja tarttui kouriin ”vain” kahdeksan. Se ei varmaankaan hirveästi harmita.

KTP:n valmennusjohdon tuskin tarvitsee enää pitkään miettiä, tehdäkö diili tuoreen ulkomaan avun kanssa. Jackson oli nyt joukkueensa paras pinnamies ja juuri hän pitkälti määritteli pelin hengen. Maltti oli tällä kertaa valttia.

Joukkueen toinen ”viilipytty” on Kevin Langford. Joskus tuntuu kuin mies liikkuisi unessa. Viimeistään vilkaisu tilastoihin osoittaa, että ”hei, kyllä Kevin on ollut koko ajan hereillä”. Miehen pelityyli on kosiskelematon ja paras ase keskimatkan kakkoset. Tryoutilla puntaroitiin, riittääkö se vahvistukselta. Voisi sanoa, että kyllä, mutta löytyy repertuaarista paljon muutakin.

Tyrell Nelsonin vuoro oli nyt koota tupla-tuplat (10 pistettä/10 levypalloa). Hän jäi jonkin verran normaalista osumatarkkuudesta, mutta se johtui siitä, että Nelson ajautui hänelle epäedullisiin heittopaikkoihin.

Antto Nikkarisen heitto oli vuodenvaihteen tuolla puolen sen verran kateissa, että mies epäröi itsekin käyttää kättään. Pesäpallossa vastaavanlainen johtaa lukkarilla lautaskammoon. Lapualla ainakin Nikkarisen heitot osuivat keskelle ”keksintöä” eikä matkamuistona pitänyt seurata minkäänlaista kammoa – päinvastoin. Pelintekijä tykitti kaikki neljä kolmosen yritystään sisään. Niillä ja muilla ansioilla heltisi joukkueen toiseksi korkein +/- -arvo – 29 – Langfordin ohella.

Joukkueena KTP onnistui pussittamaan 10 kolmosta 23 yrityksestä (onnistumisprosentti 43). Okko Ailio heitti kauden toisen ja Jari Vekkilä ensimmäisen bonuskorinsa. Kotkalaiskonkarillahan oli pari hyvää harjoitusta alla (lue: cup-pelit) kaaren takaa tähtäilystä.

Kobrien Zane Waterman (21), Larry Anderson (18) ja Jaron Hopkins (16) ylsivät heille tyypillisiin pistelukemiin, mutta Kahlil Small (6) jäi kauas keskiarvostaan (20). Lauri Toivonen (12) sen sijaan ylitti oman tasonsa (keskiarvo 7/ottelu). Muista kotimaisista ei sitten ollut jenkkikvartetin avuksi.

KTP:n koutsi Kaminen oli iloinen näkemästään.

- Tämä oli meiltä erittäin tasapainoinen esitys. Korostimme, miten tärkeä ottelun alku on. Halusimme ottaa Lapualta luulot pois ja sen teimmekin.

Kaminen on tyytyväinen joukkueensa positiiviseen energiaan.

- Tällä hetkellä pelaamme tosi hyvällä fiiliksellä. Meidän uusi kaverikin (Jackson) on ihan loistava tyyppi. Olisimme voineet päätyä pelaajaan, joka ottaa vain omia heittoja, ja sitten joukkueen kemiat meinisi uusiksi. Jalen on tullut mukaan sillä mielellä, että hän haluaa vain parantaa henkeä entisestään. Erittäin hieno kaveri siis saatiin.

Antto Nikkarinenkin oli iloinen.

- Hyvä peli meiltä. Aloitimme loistavasti ja pidimme ”kaasun” päällä koko ajan.

Kobrien kone sen sijaan piiputti.

- Meidän pelaajillamme ei ollut halua eikä energiaa puolustaa. Hyökkäys ei toiminut, ja KTP sumputti keskustan, harmitteli Lapuan päävalmentaja Ville Turja.

Lauri Toivonen ei väittänyt vastaan.

- Vaikea matsi. KTP puolusti tosi hyvin, emmekä me olleet valmiina pelaamaan yhtään.

Voitto nosti KTP:n sarjakakkoseksi ohi Tampereen Pyrinnön. Salon Vilppaan lähimmät takaa-ajajat kohtaavat Steveco Areenalla tiistaina.

Pisteet/levypallot, Kobrat: Zane Waterman 21/10, Larry Anderson 18/7, Jaron Hopkins 16/9, Lauri Toivonen 12/2, Khalil Small 6/2, Panu Peltokangas 2/3, Jussi Turja 2/1.

KTP: Jalen Jackson 23/6, Donte Thomas 20/8, Kevin Langford 13/8, Antto Nikkarinen 12/3, Tyrell Nelson 10/10, Joonas Lehtoranta 9/1, Michael Pounds 7/1, Okko Ailio 3/1, Jari Vekkilä 3/0, Markus Rautasalo 0/0/5 syöttöä.

Erotuomarit: Pekka Saros, Ari Mikkola, Joonas Hannukainen, yleisöä 534.

Korisliigaa:

KTP-Basket – Tampereen Pyrintö Steveco Areenalla tiistaina 29.1.2019 kello 18.30

Seuraava ottelu:

KTP-Basket – BC Nokia Steveco Areenalla perjantaina 1.2.2019 kello 18.30

TEKSTI: Matti Järvinen KUVA: Mikko Mäkelä

Yhteistyökumppanit