Pyynikillä tuoksui jo pudotuspeleiltä

KUVA: Erilaiset sentteri-Kevinit. Kevin Johnson Jr. (vasemmalla) on sarjan ylivoimainen levypalloykkönen (keskiarvo 11,2). Lauantaina hyppysiin tarttui 13 levypalloa, joista peräti kahdeksan hyökkäyspäässä. Kevin Langford kunnostautui puolestaan syöttäjänä (viisi koriinjohtanutta syöttöä). 

Pyynikillä tuoksui jo pudotuspeleiltä

Tampereen Pyrinnön ja KTP-Basketin erikoiset runkosarjamittelöt päättyivät lauantaina jälleen vierasvoittoon. KTP:n tiivis puolustus ja lopun kylmäpäisyys takasivat voiton lukemin 78-80 (16-16, 23-27, 19-17, 20-20). KTP:n pudotuspelipaikka on nyt varma, mutta kotiedun kanssa on tekemistä.

Pyynikin taika on murrettu

Pyrintö on kovan kotijoukkueen maineessa – 2013-14 never forget (22 kotivoittoa, nolla tappiota)! Tällä kaudella Tampereelta sarjapisteet ovat kertaalleen hakeneet ainoastaan Salon Vilpas ja Kouvolan Kouvot. Ja nyt KTP-Basket kahdesti.

Lokakuussa Pyrintö nöyryytti KTP:ta hakemalla Kotkasta 24 pisteen (74-98) vierasvoiton ja sai Tomi Kamisen tosissaan miettimään hanskojen tiskiin heittämistä. Joulukuussa KTP maksoi kalavelat Tampereella (83-91) Donte Thomasin naulatessa peräti 32 pistettä.

Tammikuussa Pyrintö haki jälleen pisteet (95-92) Karhuvuoresta Jaylon Taten buzzer-beaterilla. Lauantaina erikoinen sarja täydentyi neljännellä vierasvoitolla, kun KTP piti pintansa Pyynikillä.

Sopuisat kolme neljännestä

Joukkueet marssivat neljänteen keskinäiseen kohtaamiseensa ilman kokeneiden kapteeniensa johdatusta. Pyrinnön 646 runkosarjaottelua pelannut Antero Lehto on jo toista kertaa tällä kaudella sivussa alaraajavamman takia. KTP-kippari, 451:n runkosarjaottelun Michael Pounds puolestaan huilaa kauden toista pätkäänsä yläraajavamman takia.

Itse ottelu oli hämmästyttävän tasainen. Joukkueet pysyivät sopuisasti yhden korin sisällä toisistaan peräti ensimmäiset 18 minuuttia ja 39 sekuntia. Pyrintö kuittasi KTP:n ensimmäiset eroaikeet nopeasti ja kolmen neljänneksen jälkeen joukkueet olivat olleet vain minuutin ja 17 sekuntia yli korin etäisyydellä toisistaan.

Takertuva Pyrintö

Tampereen punakone muistutti lauantaina sitä takertuvaa ex-puolisoa, joka ei ymmärrä luovuttaa. KTP:n paras karkaamisyritys nähtiin viimeisen pienen tauon taitteessa. Juho Lehtoranta aloitti 8-0 -runin kolmosellaan, pikkuveli Joonas veivasi perään lay-upin ja Jalen Jackson upotti vielä röyhkeällä kolmosella tilanteeksi 58-65.

Ero oli suurimmillaan hetkeä myöhemmin, kun Juho Lehtorannan illan toinen kolkki tippui nurkasta ja vei KTP:n 62-70 -johtoon.

Tate palautteli painajaismaisia muistijälkiä kotkalaiskatsojien mieleen nostamalla Pyrinnön tasoihin (74-74) henkilökohtaisella 8-2 -runillaan.

KTP oli livahtaa toiseksi viimeisellä minuutilla voittoon (74-78), mutta Pyrintö ei ole luovuttajatyyppiä.

Joonas Lehtoranta ja kevätvire

Vierasvoitto tuntui olevan hyppysissä KTP:n avatessa omalta päätyrajalta neljän pisteen johdossa minuutti ja 20 sekuntia ennen loppusummeria. Mitä vielä.

Pelintekijä Antto Nikkariselle ei saada palloa. Sen saa Thomas laitaan, joka syöttää keskelle oikeaoppisesti hakeutuneelle sentterille Kevin Langfordille. Pyrinnön Osku Heinonen saa lapasensa väliin, Eron Harris ampuu välittömästi kolmosen, ja muutamassa sekunnissa ollaan yhtäkkiä taas tutun intiimeissä väleissä (77-78).

Mutta Joonas Lehtoranta haluaa vielä esitellä nykyvirettään. Tappava ensimmäinen askel jättää Heinosen telineisiin ja Lehtoranta kuittaa kaksi pistettä vapariviivan kautta (77-80). Toisessa päässä Heinonen pääsee viivalle, mutta sarjan tarkin vapaaheittäjä (93,2 %) osuu vain jälkimmäisellä yrityksellä (78-80).

KTP:n viimeinen hyökkäys on huono. Thomasin pitkä kakkonen jää pahasti vajaaksi, mutta Langford poimii hyökkäyslevypallon. Nikkarinen haluaa sankariheiton itselleen ja ohjaa joukkuekaverinsa leveälle. Kolmonen lähtee kaukaa ja päätyy takarautaan.

Toiviainen sivalsi itsekästä Manigaultia

Pyrinnölle jäi 12 sekuntia aikaa tulla kakkosella tasoihin tai mennä kolmosella ohi. Puolustuslevypallon ottanut Kenneth Manigault näki jo Aamulehden otsikot silmissään ampaistessaan läpät silmillä kohti hyökkäyskoria. Mies työnsi innostuksissaan Joonas Lehtorannankin kumoon susikädellään, mutta Lehtoranta sai kaatuessaan räpättyä pallon amerikkalaisen käsistä. Virhettä ei vihelletty.

Pallo ajautui vielä Lehtorannan katkon jälkeen Manigaultin käsiin, mutta vaikea hyppyheitto jäi helaksi.

Pyrinnön päävalmentaja Sami Toiviainen kritisoi ottelun jälkeen Manigaultin itsekästä ratkaisua. Kritiikin ymmärtää, sillä 43-prosentin kolmosruisku Heinonen taputteli turhaan kaarella käsiään Manigaultin yrittäessä sovitella sankarin viittaa harteilleen.

KTP on pelannut tällä kaudella 11 korkeintaan viiden pisteen eroon päättynyttä ottelua, joista se on nyt voittanut seitsemän. Pyrinnöllä on yhtä monesta tiukasta ottelusta viisi voittoa.

Tiivis puolustus ja järkevämpi heittojakauma

Pyrintö on tällä kaudella tehnyt kotisalissaan enemmän pisteitä (keskiarvo ennen ottelua 95,3) kuin mikään muu joukkue. Lauantaina se jäi ensimmäistä kertaa alle 80:n pisteen – se kertoo KTP:n onnistuneesta puolustuksesta.

Hyökkäyspäässä KTP teki tilastojen mukaan pisteistään peräti 48 kolmen sekunnin alueelta. Kokonaismäärästä kun vähentää vapaaheitot (13/13) ja normaalia pienemmän kolmosmäärän (5/14), niin KTP:n saldo maalatun alueen ulkopuolelta on tasan neljä pistettä.

Tilastollisesti epäkannattavimmat keskimatkan heitot loistivat siis poissaolollaan, ja KTP:n kakkosprosentti nousi siksikin erinomaiseksi: 63,4 %.

Nelsonin talviuni on nukuttu

Jos on Joonas Lehtorannan (13/5) suvantovaihe ohi, niin samaa voi sanoa Tyrell Nelsonista. Kolmen tuskaisen pelin (pistekeskiarvo 6,3) jälkeen sentteri on pelannut vakuuttavat kaksi peliä (25 ja 20 pistettä). Nyt osui jopa kaksi keskimatkan heittoa, mutta Nelsonin toimisto on edelleen kahden metrin säteellä korista. Ja siinä toimistossa operointi on tehokasta.

Jackson (17/4/4s) kirjautti mukavat tilastot, mutta heittovalinnat ovat usein edelleen jostain muusta opuksesta kuin Kamisen pelikirjasta. Toki lauantain kaltaisilla prosenteilla saa heittää.

Pyrinnön tasainen ykkösnyrkki naputteli jokainen 11-15 pistettä mieheen: Tate (15/4/6s), Heinonen (14), Harris 14, Kevin Johnson Jr. 13/13 ja Manigault (11/6/5r). Ratkaisijaksi ei yhdestäkään kuitenkaan lauantaina ollut.

Janne Lehtoranta ja häränsilmä

Käytännössä seitsemän miehen rotaatiolla pelannut KTP sai neljän minuutin verran apuja 17-vuotiaalta Eero Hannikaiselta. Taso ei kärsinyt, päinvastoin, sillä KTP voitti hyvin puolustaneen Hannikaisen neljäminuuttisen kolmella pisteellä.

KTP:n toinen A-juniori, Janne Lehtoranta, jäi Kotkaan pelaamaan alle 19-vuotiaiden SM-sarjan runkosarjan päätösottelua. Nuorin Lehtoranta osui darts-termein häränsilmään ja tulitti peräti 50 pistettä. Sarjan pistekuninkaan kauden keskiarvoksi kirjattiin 27,6 pistettä.

Perjantaina ratkaistaan kotietu?

KTP-Basketin pudotuspelipaikka varmistui jo perjantaina Lapuan Kobrien hävitessä Helsingin Seagullsille. Sarjanelosena olevalle KTP:lle sijoituksen pitäminen vaatii kuitenkin vahvat viimeiset kuusi ottelua ja vähän muidenkin apuja. Kolmosena oleva Pyrintö on vain kaksi voittoa edellä, mutta tasapisteissä Pyrintö pysyy edellä (keskinäiset ottelut 2-2, koriero Pyrinnölle +17).

Takana niskaan hönkii Joensuun Kataja, joka on kaksi voittoa perässä, mutta on eurokiireidensä takia pelannut peräti neljä ottelua vähemmän.

Juuri Kataja saapuu ensi perjantaina Kotkaan. Keskinäiset ottelut ovat joensuulaisille 2-1 ja koriero heille +20. Kotivoitto pitäisi siis Katajan ainakin toistaiseksi takana ja yli 20 pisteen voitolla etu alkaisi jo kääntyä KTP:lle.

Ottelun tilastot täällä.

TEKSTI: Juha Piipari KUVAT: Mikko Mäkelä

Yhteistyökumppanit