POUNDS NOUSI ILLAN SANKARIKSI

Kuva: Michael Pounds (keskellä numero 8) hakeutui BC Nokian korille ahtaistakin paikoista  ja teki KTP:lle arvokkaita pisteitä. Pelin jälkeenkin hän riemastutti vielä kotkalaiskannattajia, kun kerrottiin "Hompan" jatkosopimuksesta.

HYVÄSTÄ TYÖSTÄ PALKKIOKSI JATKOPESTI

Michael Pounds nousi illan sankariksi kiihkeän korisliigakamppailun päätteeksi Steveco Areenalla perjantaina. KTP-Basketin kylmähermoinen takamies pussitti joukkueensa kahdeksan viimeistä pistettä pelin viime hetkillä, jolloin KTP kipusi ottelua lähes koko ajan johtaneen BC Nokian ohi voittajaksi. Jännitysnäytelmän isot numerot olivat 94-89 (tauko 42-45, erät: 22-26, 20-19, 21-24 , 31-20).

Hyvästä työstä pitää ansaita myös kunnon palkka, ja sellaisen Pounds ilmeisesti myös sai. Myöhäisillan toinen iloinen uutinen urheilutalolla oli ”Hompan” kahden vuoden jatkopesti kasvattajaseurassa.

Kolmekymppiseltä toisen polven koripalloilijalta tuskin vaadittiin työnäytettä sopimuksen syntymiseksi. Nimeä paperiin olisi pyydetty siinäkin tapauksessa, ettei Pounds olisi ollut niin merkittävällä panoksella upottamassa pirkanmaalaisvastusta. Oli vain sattumaa, että nämä kaksi isoa asiaa täydensivät nyt toisiaan.

Koripallo-ottelussa on tärkeää johtaa peliä päätössummerin soidessa. Millään muulla ennen sitä ei ole oikeastaan suurta väliä, ja tätä strategiaa KTP noudatti BC Nokiaa vastaan.

Kotijoukkue johti ottelua 17 sekunnin ajan 2-0 ja seuraavan kerran, kun peliä oli jäljellä 1.42. Jalen Jacksonin kolmosella KTP keuli 84-82 johtoon, mutta Nokia tuli vielä kerran tasoihin (84-84). 1.05 ennen täyttä aikaa nähtiin Donte Thomasilta huikea tippi, kun Kotkan tehojenkki ohjasi Antto Nikkarisen ohiheiton koriin.

Tämän jälkeen alkoi sitten Michael Pounds show. KTP:n kipparin kahdeksasta viime hetken pisteestä neljä syntyi vapariviivalta. Raviterminologiaa lainaten BC Nokia pelasi ”väärää hevosta” – tässä tapauksessa rikkoi väärää miestä. Pounds on joukkueensa tarkimpia vapaaheittäjiä, ja niin nytkin kaikki tarjotut tilaisuudet menivät sukkana sisään.

Lopussa Nokialta onnistui enää Jalek Felton, mutta tuokin kamppailu ”kokenut kotkalainen” vastaan ”kohuamerikkalainen” päättyi Poundsin voittoon 8-5.

KTP ei selviytynyt Nokiasta todellakaan helpolla. Ottelun luonne oli aivan toisenlainen kuin edellisessä kohtaamisessa samassa paikassa marraskuussa. Silloin kotijoukkue juoksi väsyneeltä ja kankealta vierailijalta jalat alta (88-68).

Nyt Nokialla oli toisenlainen ilme eikä vähiten kahden uuden jenkin, Feltonin ja Juan Davis jr:n, ansiosta. Joukkue on edelleenkin iso ja roteva mutta nyt myös aika ajoin nopea.

KTP:lla oli suuria vaikeuksia päästä Nokian korille, ja kun heittopelikin tökki alussa, johti BC enimmillään jo 16 pisteellä (42-26). Toisen kympin jälkipuoliskolle mahtuivat sitten muun muassa Poundsin, Thomasin ja Nikkarisen kolmoset, jotka pelastivat KTP:n vieraiden varhaiselta karkumatkalta.

Viimeiset neljä minuuttia ennen pitkää taukoa Kotka vei 16-3. Vastaavanlainen runi osui isännille pelin viiteen viimeiseen minuuttiin, minkä KTP kuittasi 19-9.

KTP:n päävalmentaja Tomi Kaminen harmitteli joukkueensa vaisua alkua pelissä.

- Se tuntuu olevan meidän perisyntimme. Aina ei olla pelitempossa mukana, ja sitten tulee näitä yli 10 pinnan tappiotilanteita. Niitä on ollut aika monta tällä kaudella. Alun vaikeudet olivat ongelmia henkisellä puolella. Lopussa olimme taas vahvoja, kun huomasimme, että pitää taistella ja voittaa palloja puolustuspäässä kairataksemme voiton kotiin. Pakotimme vastustajan vaikeisiin heittoihin, ja sitten se Donten hurja tippi tuli aika hyvään rakoseen, kiitteli Kaminen.

Jälleen kerran Kaminen löysi mielestään oikeaa lääkettä vaihtopenkiltä alun aneemisuuteen.

- Janne (Lehtoranta) ja Make (Markus Rautasalo) sytyttivät meidät puolustuksessa. Varsinkin Janne oli mies tai poika paikallaan, kiitteli Kaminen 18-vuotiaita tsemppareitaan.

Lehtorantaa kaksi vuotta vanhempi Felton oli Nokian tehokkain, mutta se seitsemänminuuttinen, minkä kotkalaisnuorukainen oli jenkin kupeessa kiinni kuin takiainen, uuvutti vartioitavan.

Kentän kunkku, kippari Pounds, otti vähätellen vastaan ratkaisijan viitan.

- Mitäs noista! Kaksi ilmaista ”voirullaa” sieltä alta ja vapareita. Menin kyttäämään helppoja, nauratti ”Homppa” kuulijoita.

Vakavammin ottaen Pounds näki perjantain pelin ”peilikuvaksi” tiistain Pyrintö-kamppailulle.

- Sitä ottelua me johdimme lähes koko ajan, ja lopussa Pyrintö meni ohitse. Nyt Nokia vei meitä, mutta onneksi pystyimme vielä puristamaan. Tämä oli tärkeä voitto meille.

Tomi Kaminen teki kahden vuoden jatkosopimuksen KTP:n päävalmentajana pari viikkoa sitten. Silloin hän toivoi, että myös pelaajapuolella saataisiin pian nimiä papereihin. Siksi koutsi onkin tyytyväinen, että lyhyellä viiveellä alkoi heti tapahtua.

- Olen iloinen, että Kotkan oma poika jatkaa. Poundsista kasvaa seuralle varmasti tärkeä ihminen. Hän auttaa junnuja, tekee vähän pr-hommia ja muita hyviä juttuja taustalla. Iso KTP-sydän sykkii Hompan rinnassa, kehui Kaminen.

Michael Pounds tunnusti, että päävalmentajan ratkaisu vaikutti myös hänen jatkosopimukseensa.

- Minulla oli jo sopimus ensi vuodesta, mutta Kamisen jatkon jälkeen tuntui luontevalta jatkaa sitä samanpituiseksi.

Pounds pelaa Kamisen, KTP-Basketin puheenjohtaja Jyrki Lindströmin ja omasta mielestäänkin nyt uransa parasta koripalloa. Hän on joukkueen paras kotimainen pistenikkari ja tykittää pinnoja yli 10 keskiarvolla ja hyvillä tarkkuuksilla (kakkoset 58,5, kolmoset 37,3, vaparit 88,8).

Mies uskoo tietävänsä, mistä hyvä vire johtuu.

- Saan helpompia heittoja kuin aiemmin, pallo liikkuu ja tiedän, mistä heitot tulevat. Kroppakin tuntuu hyvältä, kun on hyvässä kondiksessa.

Jyrki Lindström viestitti, ettei Poundsin kevääseen 2021 ulottuvaa sopimusta tarvinnut kauan miettiä.

- Homppa pelaa ehkä parasta kauttaan ja on kotkalainen pelaaja. Siinä oli kaksi hyvää syytä sopia jatkosta. Jo päävalmentajan kaksivuotisen sopimuksen yhteydessä korostimme jatkuvuutta, ja voimme luvata, että lähiviikkoina julkistetaan lisää sopimuksia, totesi puheenjohtaja.

Ja vielä jokunen sananen perjantain muista gladiaattoreista. Thomas teki taas hyvät pinnat kovalla prosentilla: pelitilanneheitot 75 (12 yritystä/9 onnistunutta) ja vaparit 83 (6/5). Kevin Langford jatkoi tasaista suorittamista; pelitilanneheitoista puolet (12/6) koriin ja vapareista molemmat. Tyrell Nelsonkaan ei pettänyt eikä liioin Jackson. Hän tosin joutui virhevaikeuksiin ja ennenaikaisesti suihkuun lopussa.

Nikkarinen uurasti pelintekijänä yli puoli tuntia. Onnistuneet heitot osuivat hyviin rakosiin, ja namupasseja hän jakoi taas seitsemän.

Nokian Aapeli Alanen yllätti Tomi Kamisen ja vähintään säikäytti kotkalaisyleisön. Pinnoja 22-vuotias, 201-senttinen Lahden koripallokoulun kasvatti nakkeli 17 joista kahdeksan jo ensimmäisen viiden minuutin aikana.

Nokian uusi takamieslöytö, 20-vuotias, 191-senttinen Jalek Felton on huippulahjakas ja hänellä on lähes kaikki mestaripelaajan ominaisuudet kuten kevyen pehmeä liikehdintä ja kaunis heitto. Jos hän vielä oppii pelaamaan ensisijaisesti joukkueelle, on tie auki tähtiin.

Nuorukaisen olemuksessa on kuitenkin piirteitä, jotka voivat ainakin jarruttaa kehitystä. Pahimmassa tapauksessa Feltonille käy kuten sille entiselle kotkalaiskoripalloilijalle, joka rakastui silmittömästi Haukkavuoren koulun pukuhuoneen kokovartalopeiliin, ja siinä se ura sitten oli.

Steveco Areenan yleisö (1084 henkeä) ei hengittänyt aina samaa ilmaa tuomarikolmikon kanssa. Vihellykset saivat aika ajoin kansa kiihtymään, mutta loppuen lopuksi tuomarityöskentely satoi kotijoukkueen laariin. Kun yleisö lämpeni, KTP:kin heräsi, ja hyvinhän siinä sitten kävi.

Pisteet/levypallot, KTP: Donte Thomas 24/5, Michael Pounds 16/0, Kevin Langford 16/6, Antto Nikkarinen 12/3, Jalen Jackson 11/5, Tyrell Nelson 1176, Joonas Lehtoranta 4/3, Markus Rautasalo 0/2, Janne Lehtoranta 0/0.

BC Nokia: Jalek Felton 25/3, Sean O´Mara 18/6, Aapeli Alanen 17/5, Juan Davis jr. 12/11, Dragan Labovic 9/6, Aleksi Kantonen 6/0, Niko Mattila 2/4, Teemu Sulonen 0/0.

Erotuomarit: Pekka Saros, Henri Hilke, Joona Haaja, yleisöä 1084.

KTP:n seuraavat ottelut:

Suomen cupin puolivälierä:

Salon Vilpas – KTP-Basket Salohallissa keskiviikkona 6.2.2019 kello 18.30

Korisliigaa vieraissa:

Joensuun Kataja – KTP-Basket Joensuun LähiTapiola Areenalla lauantaina 9.2.2019 kello 17.00

Korisliigaa kotona:

KTP-Basket – Helsinki Seagulls Steveco Areenalla tiistaina 12.2.2019 kello 18.30

TEKSTI: Matti Järvinen KUVA: Mikko Mäkelä

Yhteistyökumppanit