PLAY OFFS -KEVÄT KOTKASSA SAA JATKOA

KUVA: Tähän donkkiin päättyi Katajan pyristely Korisliigan puolivälierissä. Tyrell Nelson löi näyttävästi pallon alaspäin koriin, KTP siirtyi jo 88-74 johtoon, eikä Joensuu siitä enää toipunut.

KTP KAATOI KOMIASTI KATAJAN

Korisliigan play offs -kevät saa jatkoa myös Kotkassa. KTP-Basket selviytyi neljäntenä joukkuena semifinaaleihin kukistettuaan Joensuun Kataja Basketin 96-80 (tauko 48-43, erät: 22-16, 26-27, 26-18, 22-19) neljännessä puolivälieräottelussa Steveco Areenalla lauantaina. Joensuulaisilla alkoi nyt kesäloma, vaikka lumet susirajalla eivät ole vielä edes sulana. KTP sen sijaan kääntää katseensa välieriin, kunhan vappuhulinoista ensin selvitään.

Semeissä Kotka saa vastaansa hallitsevan Suomen mestarin, Kauhajoen Karhu Basketin, ja kamppailut käydään paras seitsemästä -menetelmällä. Eli loppuotteluun pääsee joukkue, joka ottaa ensin neljä voittoa. Pelit käydään yhden lepopäivän välein 2., 4., 6., 8. sekä tarvittaessa 10., 12. ja 14. toukokuuta. Karhu Basket – KTP Basket -ottelupari aloittaa Kauhajoella torstaina, ja Steveco Areena on ensimmäisen kerran juhlakunnossa viikon päästä lauantaina. Toiset semifinalistit ovat Salon Vilpas ja Kouvolan Kouvot, ja pelirytmitys niillä on sama.

Korisliigan runkosarja oli pitkä ja aika ajoin puuduttavakin, ja Joensuun FIBA Europe Cupin pelien ja sen siirrettyjen liigaotteluiden takia Katajan lopullinen sarjasijoitus hahmottui vasta viimeisillä kierroksilla. Joensuulaiset veivät sitten kalkkiviivoilla Kotkalta kotikenttäedun liiganelosena, ja KTP:n jatkomahdollisuuksien uskottiin olevan sitten siinä. Valtaosa “asiantuntijoista” oli sitä mieltä, että Kataja jyrää Kotkan yli välieriin 3-0.

Mutta toisin kävi. Kataja vei vielä ensimmäisen puolivälierän Joensuussa suurinumeroisesti (109-72) ja johti toistakin Kotkassa parhaimmillaan 22 pisteellä. Kotijoukkue teki kuitenkin mahdottomasta mahdollisen ja nousi ohi 98-95. KTP:n 100-92 -vierasvoitto kolmannessa ottelussa oli sitten viimeistään myrskyvaroitus sisämaan leppeisiin tuuliin tottuneille isännille, ja lauantaina Steveco Areenalla Kataja joutui jo hurrikaanin silmään. Viimeinen puolivälierä ei jättänyt jossitteluille sijaa, ja kotkalaiset menivät jatkoon 3-1.

KTP hallitsi neljättä yhteenottoa “lähdöstä maaliin”. Kataja ei johtanut peliä sekuntiakaan, KTP sen sijaan 39 minuuttia ja 39 sekuntia siitä lähtien, kun Donte Thomas teki avauspinnat (2-0) 21 sekunnin pelin jälkeen. Sen kauempaa ei kotiyleisönkään tarvinnut seisoi tolpillaan, kun Steveco Areenalla kunnioitettiin vanhaa pudotuspeliperinnettä, joka antoi katsojille luvan istua vasta sitten, kun KTP teki ensimmäisen korin.

Kotijoukkue pelasi tahtokorista sen paljon puhutun täyden 40-minuuttisen. Pelaajat olivat latautuneita, ja focus pysyi koko ajan itse asiassa. KTP johti useampaankin otteeseen peliä yli 10 pisteellä, mutta Kataja tuli monastikin takaa likimain tasoihin. Missään vaiheessa ei tullut kuitenkaan sitä tunnetta, että “tämä peli voidaan vielä hävitä”.

Vielä viimeisen neljänneksen puolivälissä Kataja rimpuili yhdeksän pisteen päässä (83-74). Sehän on koripalloilussa vähän – vain kolme onnistunutta kolmosta – ja vierailla noita kaukoheittäjiä kyllä normaalisti riittää. Pian tuli kuitenkin pelin viimeinen niitti. Ensin Thomas pussitti napakan kolmosen, ja heti perään Tyrell Nelson rykäisi Joensuun 209-senttisen Adrian Diazin edestä Steveco Areenan yleisön räjäyttäneen donkin. Tuon näytöksen jälkeen vieraiden parhaimmistoon kuulunut kuuban-amerikkalainen torni halusikin vaihtoon. Tilanne oli 88-74, ja peli käytännössä selvä.

KTP:n päävalmentaja Tomi Kaminen ja virkaveli Katajasta, Juha Sten, olivat yhtä mieltä siitä, mikä käänsi puolivälieräsarjan kotkalaisille.

- On faktaa, että se mitä tapahtui toisen pelin lopussa, käänsi momentumin KTP:lle. 70 minuuttia olimme edellä, mutta sitten Kotka pelasi erinomaisesti sen kahdeksannen jakson täällä, ja oli aivan erinomainen myös Joensuussa. Me emme vain pystyneet siitä enää nousemaan. Tulosta pitää kunnioittaa. Jatkoon pääsee aina parempi joukkue, tunnusti Sten.

Tomi Kaminen oli sitä mieltä, että ilman toisen puolivälierän ihmenousua pitkältä takamatkalta niukkaan voittoon ei neljättä peliä olisi edes tarvittu.

- Sitä ei edes olisi ollut, ja olisimme jo kesälomilla. On tämä ihmeellinen peli tämä koripallo. Meillä aukesi tuossa edellisessä Kotkan ottelussa kaikki luukut ja jätkät huomasivat, että “hei, me pystytään tähän!”

Kamisen mielestä “KTP on play offs -joukkue”.

- Meillä on isoja miehiä, jotka pystyvät tulemaan kuitenkin kaarelle puolustamaan. Onnistuimme hyvin vaihtotilanteissa ja eliminoimme kohtuullisesti muun muassa pelätyt Ilari Seppälän ja Topias Palmin, kiitteli Kaminen.

Hienon matsin pelannut Donte Thomas halusi vielä vahvistaa, ettei KTP:ta oltu lyöty ensimmäisen puolivälieräottelun rajun rökityksen jälkeenkään.

- Niin olisi voinut luulla, että olisimme antaneet periksi. Päinvastoin! Seuraavana päivänä treeneissä jokainen tiesi, että taistelemme vielä tosissamme jatkopaikasta. Kataja on hyvä joukkue, ja me olemme hyvä joukkue, ja koriksessa tulee hyviä ja huonoja hetkiä. Play offseissa vain on kyse siitä, että pitää taistella ja antaa kaikki itsestään, totesi “filosofi” Thomas.

KTP:n osalta pudotuspelit jatkuvat, mutta ennen lauantain iltaseitsemää Tomi Kaminen ei ollut ajatellut jatko-ohjelmaa pätkääkään. Tosiasiahan on, että Kouvojen nouseminen välieriin tarjoaa KTP:lle tilaisuuden väistää semifinaaleissa liigan ehdottoman mestariehdokkaan Vilppaan. Salo osuu nyt Kouvolan vastustajaksi. Kotkalla on vastassa Kauhajoki, josta KTP:n päävalmentajalla on hetken harkinnalla muodostettu kanta.

- Minusta tuntuu, että pelitapamme voisi sattua hyvin Karhu Basketin kanssa. Joka tapauksessa lähden välieriin hirveän luottavaisin mielin.

Kataja-pelissä kotijoukkueen parhaita olivat jenkkikvartetti sekä kotimaisista Joonas Lehtoranta ja Antto Nikkarinen. Muut eivät sitten juuri peliaikaa saaneetkaan, ja tämä hivenen harmittaa Kamista.

- Taas peluutin samoja miehiä liian paljon.

Oli miten oli, tehokuusikko oli kuitenkin minuuttinsa ansainnut. Thomas ja Nelson pystyivät liki parhaaseensa, ja Jalen Jackson oli myös erittäin hyvä. Kevin Langford jäi nyt hivenen pimentoon, mutta teki sitä näkymätöntä työtäkin hyvin ja joukkueen eteen.

Nikkarinen aloitti hieman vaisusti, mutta oli sitten kolmannella neljänneksellä kentän tehokkain. Miehen kaikki 10 pistettä syntyivät silloin. Pelinjohtajana hän jätti varjoonsa mm. Katajan Seppälän ja Vincent Simpsonin.

Joonas Lehtoranta jaksaa ilahduttaa ottelusta toiseen. Hän pelaa elämänsä kevättä. Päävalmentaja Kaminenkin kehuu nuorta miestä.

- Joukkueenahan tätä tehdään, mutta kyllä Joonas on ollut aivan huikea koko puolivälieräsarjan ajan.

Joensuun kauden viimeisessä ottelussa parhaita olivat Palmi, Diaz ja Kevin Bracy-Davis. Pelaajien puolesta Katajan koko kauden niputti Matias Ojala.

- Vaikea kausi. Paljon tapahtumia, pelejä, loukkaantumisia ja muuta. Uskoimme loppuun asti, että menemme jatkoon ja pääsemme pelaamaan vielä seuraavalle kierrokselle. KTP oli kuitenkin toista mieltä ja sille onnittelut, tiivisti pettynyt Ojala.

Pisteet/levypallot, KTP: Donte Thomas 23/7, Tyrell Nelson 22/13, Jalen Jackson 18/7, Joonas Lehtoranta 12/6, Antto Nikkarinen 10/1/6 syöttöä, Kevin Langford 6/3/6 syöttöä, Michael Pounds 5/1, Juho Lehtoranta 0/0.

Kataja: Topias Palmi 15/6, Kevin Bracy-Davis 15/3, Adrian Diaz 12/7, Daniel Mullings 11/5, Ilari Seppälä 9/2/6 syöttöä, Vincent Simpson 9/2, Matias Ojala 7/6, Samuli Vanttaja 2/1, Joni Herrala 0/1.

Erotuomarit: Johannes Sarekoski, Ari Malkamäki, Ari Mikkola, yleisöä 1099.

Korisliigaa, välieriä:

Kauhajoen Karhu Basket – KTP-Basket Kauhajoen liikuntahallissa torstaina 2.5.2019 kello 18.30

KTP-Basket – Kauhajoen Karhu Basket Steveco Areenalla lauantaina 4.5.2019 kello 17.00

Muut pelipäivät: 6. ja 8.5.2019 sekä tarvittaessa 10., 12. ja 14.5.2019. Toinen välieräpari on Salon Vilpas – Kouvolan Kouvot.

TEKSTI: Matti Järvinen KUVA: Mikko Mäkelä

Yhteistyökumppanit