ONNISTUNUT RYÖSTÖRETKI ITÄRAJALLE

KUVA: KTP-Basketin Antto Nikkarinen oli erittäin hyvä Joensuussa torstaina. Häneen ei saanut otetta Joni Herrala (sininen numero 6) eikä kukaan mukaan Katajan pelaajista. Kuva on maanantain ottelusta Kotkasta.

KOTIKENTTÄETU SIIRTYI NYT KTP:LLE

KTP-Basket teki onnistuneen ryöstöretken itärajalle Korisliigan puolivälieräsarjassa Joensuun Kataja Basketia vastaan. Kotkalaisvieras haki upean 100-92 (tauko 38-38, erät: 15-14, 23-24, 34-27, 28-27) voiton Mehtimäen jäähallista. Kotka johtaa nyt tätä puolivälieräparia voitoin 2-1 ja se hankki itselleen kotikenttäedun, josta joukkueet kisasivat tiukasti runkosarjan päätöskierrokselle asti. Paikka neljän parhaan joukossa ja semifinaaleissa on katkolla kotijoukkueelle Steveco Areenalla lauantaina.

Kolmas Kataja-KTP -kamppailu käytiin torstai-iltana, ja kotiin urheat joukot palasivat perjantaina aamuyöstä. Mutta niin kuin kaikissa onnistuneissa “ryöstöretkissä”, sotasuunnitelman teko alkoi jo paljon aikaisemmin. Keskeistä taktiikalle oli, että rintamalinjoille hakeuduttiin hyvissä ajoin. Vieraat kaivautuivat poteroihinsa jo pelipäivän aamuna, ja itse taistelu käytiin hämärän laskeutuessa. Siinä sitten “kenraali Kamisen” joukot veivät voiton.

Ja tuo edelläoleva hehkutus hieman pidättyväisemmällä kansankielellä: Tällä kaudella KTP:n oli körötellyt Joensuuhun kolme edellistä kertaa köyhän miehen eväillä eli meno-paluu tiiviillä aikataululla. Saldona olikin sitten kolme tappiota. Torstain otteluun joukkue matkasi rennosti jo keskiviikkona alkuillasta, yöpyi hotelli Kimmelissä ja harjoitteli vielä aamulla Mehtimäessä.

KTP-Basketin puheenjohtaja Jyrki Lindström on tarkan euron mies ja hän laski, että erikoisjärjestelyt voisivat kannattaa, ja tässä tilanteessa ainakin siltä näyttäisi. Signaali pelaajistolle oli se, että seurajohto on pudotuspelien jatkopaikan kanssa tosissaan, ja nyt kotietu on sitten Kotkassa.

Eväät vierasvoittoon löytyivät “poteroista” eli puolustuksesta. KTP sai Katajan hyökkäyspelin pois raiteiltaan, eikä kotijoukkueesta löytynyt yhtään todellista onnistujaa tai vastuunkantajaa, joka olisi ottanut oman joukkueensa vaikeilla hetkillä reppuselkään. Kotkalaiset sen sijaan pelasivat yhden kauden parhaista matseistaan vieraissa.

KTP:n päävalmentaja, “kenraali” Tomi Kaminen painotti ennen kolmatta puolivälieräottelua, kuinka tärkeää olisi pelata ehjä 40-minuuttinen. Kahdessa edellisessä puolivälierässä Kotka oli voittanut kahdeksasta otteluneljänneksestä vain yhden, mutta nyt ne menivät Kotkalle 3-1 – eli “ylipäällikön” toive toteutui.

KTP pelasi hillityn maltillisesti alusta loppuun. Sen ainoan kerran, kun tilanne tuntui kotkalaisittain hieman huolestuttavalta, oli toisen neljänneksen lopussa. Silloin Katajan kanadalainen ikiliikkuja Daniel Mullings sai draivin päälle ja tasoitti lähes yksin KTP:n 10 pisteen johdon (31-21) taukoon mennessä.

Kun molemmat joukkueet tekivät pitkään taukoon mennessä 38 pistettä, päättyi toinen pelipuolisko vieraille 62-54! Eli peli oli melkoista hurlumheitä, ja siinä kotkalaisten kantti kesti. Kolmannen neljänneksen loppu varsinkin oli kolmosten tykitystä, mutta siitäkin vieraat selviytyivät kuivin jaloin.  Kataja onnistui neljässä kolmosessa, mutta niin teki KTP:kin.

Kotka oli myös erittäin vahva niin sanotulla maalatulla alueella, ja kahden pisteen heittojen tarkkuus oli huippua; prosentti 68 (40 yritystä/27 onnistunutta) Katajan 47:ää (47/22) vastaan.

Kotka johti parhaimmillaan 12 pisteellä (94-82) ottelun lopussa ja isännät kolmella (3-0) heti alussa. Turvallisesti pulkassa peli oli kotkalaisittain vasta sen jälkeen, kun Tyrell Nelson vei Kotkan 90-79 johtoon kolme minuuttia ennen päätössummeria. Edeltävän kaksiminuuttisen KTP:n amerikkalainen oli kentän kingi. Hän teki vieraiden pinnoista yhdeksän putkeen.

Katajasta ei oikein kukaan voi olla torstai-iltaansa tyytyväinen. Ei edes 19 pinnaa nakellut Mullings. Joensuu ei pelannut joukkueena ja joukkueelle niin kuin KTP. Alle normaalitasonsa jäivät kaikki Katajasta; niin maajoukkuetakamies Ilari Seppälä, “Vuoden liigapelaajaksi” ehdolla ollut Topias Palmi kuten kaikki muutkin ulkomaanavut Mullingsin ohella: Vincent Simpson, Adrian Diaz ja Kevin Bracy-Davis.

Kotkalaisten on kuitenkin turha kuvitella, että puolivälieräsarja olisi lauantaina varmuudella taputeltu. Tässä parissa KTP:takin suurempi vastustaja Katajalle on Kataja itse. Se, ennättääkö joukkue tekemään sovinnon itsensä kanssa lauantaihin mennessä, jää nähtäväksi. Jos ennättää, on KTP kovilla. Kenenkään kotkalaisen ainakaan ei pidä mennä sanomaan, että “nyt me tämä homma kyllä hoidetaan”.

Kotkalaisittain homman hoiti kotiin kuusikko, josta jokainen teki vähintään 10 pistettä. Matkassa olleesta 11 miehen soturijoukosta kentällä kävi kahdeksan, mutta kenenkään rooli ei ollut vähäpätöinen. Yhteisiä poteroita oli kaivamassa jokainen siitä lähtien, kun Jyrkilän bussi kurvasi Karhvuoresta kohti Joensuuta keskiviikkoiltana.

Nelsonin ohella Kotkan joukkueesta on pakko nostaa jalustalle Antto Nikkarinen – ja sen tekee ihan mielellään. Hän pelasi tiukassa paikassa ehdottomasti kauden parhaan matsinsa. Pinnoja syntyi huikealla prosentilla kauden ennätysmäärä, ja erityisen suuri merkitys oli myös vastustajalle hankituilla virheillä (7). 209-senttinen Adrian Diaz ei osannut ollenkaan kohdata päätä lyhyempää Nikkarista (185), ja Katajan torni joutuikin viidellä virheellään ennen aikojaan suihkuun.

Ja vielä. Joonas Lehtoranta oli taas erittäin hyvä. Tällä tiellä on kaikki edellytykset jatkaa. Ihan viime minuuteilla mies esitti vielä poikkeuksellista särmää, kun pallo karkasi oman virheen takia yli sivurajan. Suuttumus oli silmiinpistävää, vaikka peli itsessään oli jo selvä.

Tomi Kaminen kehui ottelun jälkeen omiensa ehjää peliä.

- Olemme erittäin tunnepitoinen joukkue, ja pelimme on heilahdellut paljon tunnetilojen mukaan. Edellisen ottelun viimeisellä neljänneksellä saimme hurmoksen, joka antoi meille uskoa täälläkin. Jätkät pelasivat hienon ottelun, Kaminen hehkutti.

Kotkan valmentaja halusi voitonriemussaankin muistuttaa omiaan tosiseikoista.

- Nyt on pidettävä jalat maassa ja edettävä nöyrin mielin lauantaille. Emme saa ajatella yhtään seuraavaa tilannetta pidemmälle. Sarja on 2-1, emmekä ole voittaneet vielä mitään. Jätkät tietävät nyt varmasti, että pystymme pelaamaan ja kamppailemaan. Meidän kaikkien pitää olla samalla sivulla, niin hyviä asioita tapahtuu, Kaminen tuumi.

Kun Katajan päävalmentaja Juha Sten ei oikein voinut kehua omiaan, hän ylisti KTP:n peliesitystä.

- Kotka oli erinomainen ja se pelasi juuri niillä vahvuuksilla, joita sillä oli. Me annoimme vastustajalle 62 pistettä toiseen puolikkaaseen, mikä on hurja määrä ja aivan liikaa. KTP heitti kakkoset sisään 68 prosentilla, mikä kertoo, että sieltä päästään aika helposti korin alta nostelemaan palloja pussiin. Näihin asioihin meidän pitää keksiä lääke. Nyt joukkuetta ja yksilöitä mitataan, totesi Sten.

Antto Nikkarinen oli tyytyväinen sekä omaan että joukkueensa esitykseen.

- Varmaan kauden tasapainoisin peli meiltä, mikä lämmittää mieltä. Hyville matseillemme ominaisesti ratkaisijoita löytyi nyt paljon ja kaikki osallistuivat, Nikkarinen kiitteli ottelun jälkeen. Hänellä oli terveisiä myös kotkalaisyleisölle lauantaita silmällä pitäen.

- Mökki (Steveco Areena) täyteen. Viimeksi oli jo aika kova meteli, mutta uskon, että kotijoukot saavat vieläkin kovemman kannustuksen aikaan, Nikkarinen toivoi.

Pisteet/levypallot, Kataja: Daniel Mullings 19/8, Samuli Vanttaja 13/7, Ilari Seppälä 13/2, Matias Ojala 12/2, Topias Palmi 11/6, Vincent Simpson 9/4, Kevin Bracy-Davis 6/2, Joni Herrala 5/2, Adrian Diaz 4/1, Johannes Lasaroff 0/0.

KTP: Tyrell Nelson 24/9, Antto Nikkarinen 21/4, Donte Thomas 16/5, Joonas Lehtoranta 14/3, Kevin Langford 12/1, Jalen Jackson 10/7, Juho Lehtoranta 3/1, Michael Pounds 0/0, Jari Vekkilä 0/0, Markus Rautasalo 0/0, Janne Lehtoranta 0/0.

Erotuomarit: Petri Mäntylä, Miltiadis Ioannidis, Joona Haaja, yleisöä 1380.

Korisliigan puolivälieriä:

KTP-Basket – Joensuun Kataja Basket Steveco Areenalla lauantaina 27.4.2019 kello 17.00

Tarvittaessa:

Joensuun Kataja Basket – KTP-Basket Mehtimäen jäähallissa maanantaina 29.4.2019 kello 18.30

Semifinaaleihin ovat jo selviytyneet Salon Vilpas, Kauhajoen Karhu Basket ja Kouvolan Kouvot. Välieräparit ovat Vilpas-Kouvot ja Karhu Basket-Kataja/KTP.

TEKSTI: Matti Järvinen KUVA: Mikko Mäkelä

Yhteistyökumppanit