NOIN VIIKON UUTISIA, OSA 2

Kuva: KTP-Basketissa SM-pronssia kaudella 2014/15 saavuttanut Brandon Jefferson (lehtikuvassa vasemmalla) pelaa nyt rahasta Ranskassa. Taitava takamies on teettänyt isoja otsikoita viimeksi joitakin päiviä sitten, kun Jefferson nimettiin Pro B-liigassa ”Viikon pelaajaksi”. Centre France -lehden otsikossa ”Mahtava suoritus BJ:ltä” viitataan Jeffersonin tupla-tuplaan jatkoaikavoitossa vieraissa.

JEFFERSONILLA MENEE HYVIN RANSKASSA

Tällä palstalla julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti – ehkä kuitenkin kerran viikossa – ihan oikeita koripallouutisia mutta myös -huhuja ja -juoruja lajin ympäriltä. Jutut on tuotettu itse, bongattu internetin ihmeellisestä maailmasta tai sitten kuultu turuilla ja toreilla.

KTP-Basketissa kaudella 2014/15 pelannut tarkkakätinen takamies Brandon Jefferson (27 vuotta/175 senttiä) tekee tätä nykyään hyvää tulosta Ranskanmaalla. Amerikkalainen pallotaituri edustaa Orléans Loiret Basket -seuraa, joka pelaa maan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Pro B-liigassa.

Muutamia päiviä sitten Jefferson nimettiin ”Viikon pelaajaksi” - eikä syyttä. Kärkikamppailussa Vichy Clermontia vastaan vieraissa mies iski tauluun huikeat lukemat, kun Orléans kukisti isäntänsä jatkoajan jälkeen pisteellä (97-96). Jefferson saalisti tupla-tuplat eli 32 pistettä ja 13 koriiin johtanutta syöttöä.

Jefferson on tällä hetkellä Pro B-liigan toiseksi paras korintekijä. Hänen ottelukeskiarvonsa on 16,2. Kahden pisteen heitot ovat osuneet 53,3, kolmoset 41,7 ja vaparit 84,4 prosentin tarkuudella. Koriin johtaneita syöttöjä on kirjattu 5,9/peli.

Ranskan kakkosliigassa pelaa 18 joukkuetta. Orléans on tällä hetkellä kolmantena (12 voittoa/5 tappiota). Seura tavoittelee nousua takaisin pääsarjaan, jossa se pelasi vielä kaksi vuotta sitten. Orléans voitti Ranskan cupin 2010 ja vuotta aiemmin se pelasi Pro A-liigan finaalissa.

Kotkalaisen koripallolegendan Larry Poundsin varovaisen arvion mukaan Pro B vastaa tasoltaan ehkä Suomen Korisliigaa.

- Siellä pelaa tosi kovia amerikkalaisia, joille ranskalaisseurat pystyvät maksamaan hyvää palkkaa, tietää Pounds.

Brandon Jefferson saavutti KTP:ssa SM-pronssia. Kotkasta miehen matka jatkui Saksan Phoenix Hageniin, Slovenian Olimpija Ljubljanaan, Italian Pallacanestro Trapaniin ja sieltä sitten Orléansiin.

 

Ympäri käydään ja yhteen tullaan”

KTP-Basketiakin pariin otteeseen edustanut amerikkalaiskoripalloilija Kenneth Simms (32 vuotta/203 senttiä) pelaa tällä kaudella Hollannin pääsarjassa ZZ Leidenin joukkueessa.

Hollannin liigan (DBL) ohella Leiden on ollut mukana FIBA Europe Cupissa. Onnistuneen karsintavaiheen jälkeen joukkue arvottiin samaan jatkolohkoon Joensuun Katajan kanssa. Ensimmäisessä keskinäisessä kamppailussa Leiden oli parempi kotonaan 87-72. Simms sai peliaikaa 16 minuuttia, teki 8 pistettä ja otti 4 levypalloa. Hän oli joukkueensa viidenneksi tehokkain kolmen muun jenkin ja yhden hollantilaisen jälkeen.

Kataja ja Leiden kohtaavat lohkon päätöspelissä Joensuussa keskiviikkona. Ottelu on molemmille merkityksetön, sillä vain lohkon kaksi parasta menevät jatkoon, ja ne ovat venäläinen Avtodor Saratov ja tanskalainen Bakken Bears.

Katajan ainoa voitto on kotona Saratovista. Leidenilla on kaksi kotivoittoa plakkarissaan; ensimmäinen joensuulaisista ja toinen Bakkenista.

Europe Cupin jälkeen Kataja voi keskittyä yksinomaan Korisliigaan. Keskiviikon Leiden-pelin jälkeen Joensuussa pari päivää levätään, ja lauantaina (9.2.) sitten otetaan vastaan vieras Kotkasta eli KTP-Basket.

Kenneth Simms on saanut kokea vuonna 2009 käynnistyneellä koripalloammattilaisen uralla melkoista kiertolaisen elämää. Suomen lisäksi hän on pelannut rahasta kaikkiaan 12 maassa.

Viimeisimmästä vuodesta Simmsin kohdalla pätee sanonta ”ympäri käydään ja yhteen tullaan”. Hän aloitti syksyllä 2017 KTP:ssa mutta siirtyi sitten keväällä vaihtokaupassa Joensuuhun. Idän pikajunalla Katajasta Kotkaan tuli Tim Williams (25/203), joka osoittautui edeltäjäänsä paremmaksi.

Joensuusta Simmsin matka jatkui siis Hollantiin ja keskiviikkona mies käväisee taas tutussa hallissa susirajalla. Simmsin Leiden johtaa 10 joukkueen DBL-liigaa (18 voittoa/1 tappio). Entisen Kotkan jenkin tehot ovat olleet 9 pistettä ja 5 levypalloa/ottelu (peliaika n. 20 minuuttia).

Williams pelaa nyt Englannissa BBL-liigassa Leicester Ridersin joukkueessa. Lauantaina Leicester voitti kotonaan Manchester Giantsin 94-68. Williams oli joukkueensa kolmanneksi tehokkain 12 pisteellä. Riders on 12 joukkueen pääsarjassa toisena (12/4).

 

Langford lentää Kreikkaan – minilomalle

KTP-Basketin luotettava sentteri Kevin Langford (33 vuotta/203 senttiä) lentää Korisliigan maaottelutauolla minilomalle Kreikkaan. Matkan tarkoitus on sukulaisvierailu, sillä Kevinin vanhempi vei Keith Langford (35/193) pelaa hänkin ammatikseen ateenalaisessa BC Panathinaikos-seurassa.

Panathinaikos on kaikkien aikojen menestynein kreikkalaisseura. Se on hallitseva mestari ja johtaa nytkin A1-liigaa 15 kierroksen jälkeen puhtaalla pelillä.

Keith Langford ei ole mikä tahansa heppu. Hänen huikea uransa on kestänyt jo toistakymmentä vuotta, ja mukaan mahtuu monenlaista menestystä. NBA-taustaa Keithillä on vain muutaman ottelun verran San Antonio Spursin riveistä, mutta Euroopassa ura sitten urkeni toden teolla.

Keith Langford on muun muassa Italian, Israelin ja lähinnä venäläistaustaisen VTB-liigan mestari. Hän on voittanut kaksi kertaa Euroliigan korikuninkuuden ja kerran mies on valittu samaisen kilpailun all stars-tähdistöön.

Tällä kaudella tähän mennessä Keith Langford on pelannut vain puolet Panathinaikosin otteluista loukkaannuttuaan joulun alla. Paluu kentille tapahtunee kuitenkin lähiaikoina. Hän on heittävä takamies, jonka ottelukeskiarvo on ollut niin Kreikan liigassa kuin Eurosarjassa 12 pisteen tietämissä.

Langfordeilla koripallotaidot kulkevat suvussa, sillä myös veljessarjan kolmas vesa Justin Wesley (26/203) osaa pelata. Hän kunnostautui Kansasin yliopistossa, mutta lopullinen uravalinta näyttää suuntautuvan muotialalle. Miehellä on oma firma ja tuotemerkki nimeltä JustinKC.

Kevin Langford palaa melkoisella varmuudella Kreikasta Suomeen eikä katoa matkalle niin kuin jotkut maanmiehensä. Siitä pitää huolen Langfordin asuinkumppani Obie, joka jäänee Kotkaan odottelemaan, vaikka onkin syntyjään kreikkalainen.

Obie on monirotuinen kulkukoirien jälkeläinen, joka vielä pentuna sai Kevin Langfordin sydämen sulamaan vuosi sitten, jolloin Kotkan amerikkalainen pelasi Kreikan liigassa. Isäntä ei halunnut jättää lemmikkiään, kun koripalloammattilainen vaihtoi viime syksynä maisemia.

KTP:n maaottelutauko on lähes kolmen viikon mittainen. Helmikuun 12. päivänä se isännöi Helsinki Seagullsia, ja pelaa seuraavan kerran maaliskuun 1. päivänä, jolloin joukkue matkustaa Korihaiden vieraaksi Uuteenkaupunkiin.

 

Pojastako polvi paranee?

KTP:n kasvatti Matias Lanki (14/171) on valittu Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkuevalmennusryhmään, joka kokoontuu ensimmäiseen leiritykseen Kisakallion Susi Training Centeriin Lohjalle helmikuun lopussa. Maajoukkueleirille on kutsuttu 46 pelaajaa, myöhemmin ryhmää tiivistetään ja aikanaan valitaan joukkue Suomi-paitaan.

Matias Lanki on toisen polven kotkalaiskoripalloilija. Isä Sauli (43) toimii tällä hetkellä KTP-Basketin kakkosvalmentajana, mutta myös hänellä on kokemusta maajoukkueesta. ”Löde” Lankilla on tilillään 22 maaottelua 16- ja 18-vuotiaissa, ja niissä peleissä pistekeskiarvo oli 7,5.

Sauli Lanki oli pieni takamies (173 senttiä), jonka piti korvata puuttuvat sentit muilla ominaisuuksilla. Hän oli tunnettu tarkasta heittokädestään. Pelaajaura päättyi turhan aikaisin 19-vuotiaana nilkkavammaan.

Nähtäväksi jää, muistetaanko joskus vuosien kuluttua Matias Sauli Lankin poikana vai Sauli Matias Lankin isänä.

Matias Lankin ohella KTP-Basketin Eero Hannikainen (17/190) kuuluu kotkalaisista poikajunioreista maajoukkuevalmennukseen. Hänen ikäluokkansa on 18-vuotiaat. Tyttöpuolelta Peli-Karhujen Tessa Borodulin, Lilli Hakkarainen ja Edit Merivirta saivat kutsun 16-vuotiaiden sudenpentuleiritykseen.

KTP:n seuraavat ottelut:

Suomen cupin puolivälierä:

Salon Vilpas – KTP-Basket Salohallissa keskiviikkona 6.2.2019 kello 18.30

Korisliigaa vieraissa:

Joensuun Kataja – KTP-Basket Joensuun LähiTapiola Areenalla lauantaina 9.2.2019 kello 17.00

Korisliigaa kotona:

KTP-Basket – Helsinki Seagulls Steveco Areenalla tiistaina 12.2.2019 kello 18.30

TEKSTI: Matti Järvinen

Yhteistyökumppanit