LÄHTISIKÖ HIEKKA JO RATTAISTA?

Kuva: Lauantain pistejahdissa KTP:n pitäisi pystyä olemaan askeleen edellä BC Nokiaa – kuten kuvassa Joonas Lehtoranta juoksuttaa Jalek Feltonia. Tilanne on helmikuun Kotkan ottelusta.

BC NOKIALLE EI PASSAISI HÄVITÄ

KTP-Basketin tavoite tämän kauden Korisliigassa on vähintäänkin neljäs sija runkosarjassa ja sitä tietä kotikenttäetu kevään pudotuspelien käynnistyessä. Kun sarjaa on yhdeksän ottelua jäljellä, ovat kotkalaiset yhä tavoitteessa. Joensuun Kataja ja Kouvot Kouvolasta hengittävät kuitenkin niskaan, eikä nyt saisi enää kompastella. Viime viikot ovat olleet KTP:lle hankalia, ja se on hävinnyt neljä peliä putkeen. Tavoiteasettelu ei siedä enää kovinkaan montaa – jos yhtään – takaiskua, ja siksi vierasvoitto BC Nokiasta lauantaina olisi enemmän kuin paikallaan.

Nokia ei ole helppo paikka pelata eikä BC mikä tahansa vastustaja. KTP:lla tosin on lievä yliote, sillä se on voittanut kaksi edellistä kohtaamista (88-68 ja 94-89). Molemmat kamppailut on käyty Kotkassa, eli lauantain jälkeen kotkalaiset joutuvat köröttelemään vielä kerran Pirkanmaalle neljänteen keskinäiseen yhteenottoon (13.4.).

Päinvastoin kuin KTP BC Nokia on pelannut viime aikoina voitollisesti. Se haki vieraspisteet Joensuusta sekä Uudestakaupungista ja vankisti hivenen asemiaan play offs -joukkueiden joukossa kahdeksantena. Tosin ennen kahden ottelun “voittoputkea” Nokiakin koki kovia, kun se hävisi kuusi peliä peräkkäin.

Sitten edellisen kohtaamisen (1.2.2019) BC Nokiassa on tapahtunut mullistuksia. Päävalmentaja Ville Tuominen poistui kuvioista kuukauden päivät sitten, ja kakkoskoutsi Tero Vasellista (35) tehtiin ykkönen. Hänen päävalmentajauransa käynnistyi kahdella tappiolla, mutta nyt on plakkarissa sitten nuo kaksi voittoa.

Nokian kokoonpanossa ei vielä helmikuun 1. päivän kohtaamisessa ollut Armin Canea (25 vuotta/188 senttiä), ja suurella kohulla Suomeen pestatun junioritähden Jalek Feltonin (20/191) otteetkin olivat ensi alkuun hieman hapuilua. Nyt yhteinen sävel joukkueen muiden pelaajien kanssa on löytymässä. Katajaa vastaan Cane teki 19 pistettä ja Uudessakaupungissa 17.

Felton on ollut pari viimeistä ottelua sivussa, eikä hänen pelaamisensa ole KTP:ta vastaan täysin varmaa, mutta löytyy Nokialta koko joukko muitakin pelimiehiä. Dragan Labovic (31/207) ja Sean O´Mara (23/208) tekevät melko varmasti aina sen parisenkymmentä pistettä, ja ulkomaalaisviisikon täydentää Juan Davis jr. (22/203).

BC Nokian kauden sensaatio on kuitenkin ollut ihan kotikutoinen Aapeli Alanen (23/201). Pelien edetessä hän on parantanut koko ajan, ja Joensuussa Lahti Basketballin kasvatti säkitti korisliigaennätyksekseen 26 pistettä. Korihaita vastaan nuorukainen teki saman tempun. Alanen on alati vaarallinen. Uudessakaupungissa häntä jouduttiin rikkomaan 11 kertaa, ja 14 vapaaheitostaan Nokian mies pani 12 sisään.

Jo viimekertaisesta Kotkan ottelusta KTP:n päävalmentaja Tomi Kaminen muistaa Alasen tehokkuuden (17 pistettä joista yhdeksän onnistuneilla kolmosilla; 3/3, lisäksi yhdeksän virhettä kotkalaisille), ja varmastikin lauantaiksi jotain on ajateltu Alasen varalle.

- Nokialla on valmentajavaihdoksen jälkeen pelitapa muuttunut. “Norsupallon” jälkeen joukkue pelaa huomattavasti liikkuvampaa ja energisempää korista. Pistetehtailu on siirtynyt enemmän takakentän vastuulle, ja varsinkin Alanen on ollut ilmiliekeissä viime aikoina, on Kaminen pannut merkille.

Suurin huomio kotkalaisten on kuitenkin keskitettävä joukkueen omaan tekemiseen.

- Hiekkaa on päässyt rattaiden väliin, ja pelaaminen on ollut sen näköistä. Intensiteetti sekä asenne on kaivettava esiin ja kaikki irrelevantti – epäolennainen – on laitettava sivuun. HIFK:n 1970-luvun mestarivalmentaja Carl Brewer sanoi aikanaan, että “asenne voittaa aina taktiikan”, ja tähän uskon minäkin, toteaa Kaminen ja jatkaa. - Josko Nokialla vedettäisiin täysillä – ihan täysillä! Silloin sarjapisteetkin ovat ihan mahdollisia.

KTP palannee lauantaina tuttuun rosteriin, jossa amerikkalaisosaston muodostavat Jalen Jackson, Donte Thomas, Kevin Langford ja Tyrell Nelson. “Varajenkiksi” värvätyn Diante Baldwinin tunnustelu jäi tällä erää yhteen otteluun, mutta reservissä hän jatkaa.

BC Nokian Tero Vasell lähtee joukkoineen pelaamaan “ehjää 40-minuuttista”.

- Kotka tulee varmasti sisuuntuneena Nokialle, ja meidän pitää pystyä vastaamaan heidän aggressiiviseen pelaamiseensa, korostaa kotijoukkueen käskijä.

BC Nokian kokoonpano: Armin Cane, Aleksi Kantonen, Juan Davis jr. (pelivarmuus GTD 50), Jalek Felton (GTD 50), Teemu Sulonen, Antti Ahonen, Niko Mattila, Hugo Boman, Dragan Labovic, Aapeli Alanen, Sean O´Mara.

KTP: Donte Thomas, Jalen Jackson, Juho Lehtoranta, Jari Vekkilä, Michael Pounds, Antto Nikkarinen, Kevin Langford, Tyrell Nelson, Joonas Lehtoranta.

Korisliigaa:

BC Nokia – KTP-Basket Nokian palloiluhallissa lauantaina 16.3.2019 kello 17.00

KTP-Basket – Lapuan Kobrat Steveco Areenalla tiistaina 19.3.2019 kello 18.30

TEKSTI: Matti Järvinen KUVA: Mikko Mäkelä

Yhteistyökumppanit