KTP:LLA KATKON PAIKKA, MUTTA MOPO EI VIELÄ KEULI

KUVA: Lauantain Kataja-pelissä KTP:lta vaaditaan taistelijan asennetta, jota löytyi taannoin Jalen Jacksonilta BC Nokiaa vastaan. Pallo sai kovaa kyytiä korirenkaasta alaspäin.

“VIELÄ EI OLLA VOITETTU MITÄÄN”

KTP-Basketilla on tilaisuus panna poikki Korisliigan puolivälieräsarja Joensuun Katajaa vastaan Steveco Areenalla lauantai-iltana. Kotijoukkue johtaa kilpajuoksua semifinaalipaikasta otteluvoitoin 2-1, kun neljän parhaan sakkiin mennään kolmella voittopelillä. Jos Kataja onnistuu voittamaan Kotkassa, pelataan viides ja vihoviimeinen puolivälierä Mehtimäen jäähallissa maanantaina.

Kataja aloitti puolivälierät murskavoitolla (109-72) kotihallissaan ja johti toistakin ottelua turvallisen tuntuisesti Kotkassa. Yli 20 pisteen johto suli kuitenkin käsiin, ja KTP vei sen matsin niukasti (98-95). Nyt ollaan uuden tilanteen edessä, kun kotkalaiset kävivät onnistuneella ryöstöretkellä Joensuussa torstaina. 100-92 voitollaan Kotka riisti vastustajaltaan kotikenttäedun ja pakotti Katajan köysiin. Lauantain vierailija on nyt pakkovoiton edessä tai muuten joensuulaisilla alkaa ennenaikainen kesäloma.

Ennenaikainen siksi, että Katajaa on pidetty ylivoimaisen mestarisuosikin, Salon Vilppaan, ykköshaastajana. Ja ennenaikainen nimenomaan siitä syystä, että Korisliigan mitaliotteluja pelataan vielä toukokuun lopulla. Äärimmäisessä tapauksessa seitsemäs ja vihoviimeinen SM-finaali on vasta toukokuun 30. päivänä. Euroopan kenttiäkin kiertäneen joensuulaisseuran organisaatiossa tuskin pidettiin millään muotoa mahdollisena sitä, että kausi päättyisi jo huhtikuussa ilman minkään väristä mitalia.

Sen enempää KTP:n kuin Katajankaan leirissä ei nyt kannata pelata otteluja seuraavaa pelitapahtumaa pidemmälle. Välierät ja mitalikamppailut tulevat jos ovat tullakseen. Tämän tiedostaa ainakin KTP:n päävalmentaja Tomi Kaminen, joka toki riemuitsi voittoa Joensuussa, mutta  muistutti heti olennaisesta.

- Nyt jalat tukevasti maahan ja nöyrin mielin lauantaille. Emme saa ajatella yhtään seuraavaa tilannetta pidemmälle. Sarja on vasta 2-1, emmekä ole voittaneet vielä mitään, totesi Kaminen torstain iltahämärissä Mehtimäessä, ja sama liturgia jatkui, kun joukkue kokoontui perjantain palauttaviin harjoituksiin kotisalissa.

- Sarja on kesken ja sen mukaan meidän täytyy toimia – eli nöyrästi mutta terävästi kohti seuraavaa taistoa. Meidän pitää olla valmiina reagoimaan Katajan taktisiin muutoksiin, ja niihin pyrimme valmistautumaan vielä viimeistelytreeneissä, paljastaa Kaminen paljastamatta mitään.

Katajan pelin hyytyminen on yllättänyt monet asiantuntijatkin. Maallikko, joka ei ymmärrä taktisista kuvioista – “keimplääneistä”, “mätsapeista”, “mismätseistä” ja mitä niitä onkaan – yhtään mitään, on kotitarvepsykologin silmällä tarkkailut pelaajien kehon kieltä. Voittojen myötä kotkalaisten ryhti on selvästi parantunut, ja katajaisella kansalla selkä on mennyt selvästi köyryyn.

Tappiollisissa otteluissa joensuulaiset ovat etsineet syyllisiä myös pelikavereista. Jenkit varsinkin ovat kiukutelleet naapurille joskin myös itselleen. Ihan parasta psykologiaa ei Katajan päävalmentaja Juha Steniltä ollut se, että heti edellisen Kotkan ottelun jälkeen joukkue köörattiin vielä pikkutunneilla Joensuussa kotihalliin videosulkeisiin toteamaan, mikä meni pieleen. Niin ikään lausunto, että “kyllä me tämä sarja vielä klaarataan” satoi siinä tilanteessa vain ja ainoastaan KTP:n laariin.

Ennen neljättä kamppailua Sten onkin aika varovainen.

- Kotka on ollut kuskin paikalla viimeiset viisi pelin neljännestä, ja on aika vaihtaa kuljettajaa.

Niinpä niin. Aika näyttää, kuinka käy. Lauantaina iltaseitsemään mennessä olemme jo paljon viisaampia.

KTP:n kokoonpano: Donte Thomas, Jalen Jackson, Juho Lehtoranta, Jari Vekkilä, Michael Pounds, Janne Lehtoranta, Markus Rautasalo, Antto Nikkarinen, Kevin Langford, Tyrell Nelson, Okko Ailio, Joonas Lehtoranta.

Kataja: Ilari Seppälä, Vincent Simpson, Adrian Diaz, Joni Herrala, Matias Ojala, Samuli Vanttaja, Daniel Mullings, Topias Palmi, Kevin Bracy-Davis, Johannes Lasaroff.

Korisliigan puolivälieriä:

KTP-Basket – Joensuun Kataja Basket Steveco Areenalla lauantaina 27.4.2019 kello 17.00

Tarvittaessa:

Joensuun Kataja Basket – KTP-Basket Mehtimäen jäähallissa laanantaina 29.4.2019 kello 18.30

Lauantai on Kaks7 -teemapäivä

Lauantai on osuvasti KTP:n palloilun Kaks7 -teema- tai superpäivä Kotkassa. Ensinnäkin seura on perustettu vuonna 1927, ja sitä voi kunnioittaa vaikka vuoden jokaisena päivänä. Lauantai sattuu mainiosti teemapäiväksi vaikka vain siksi, että on 27.4., ja superpäiväksi ennen muuta siitä syystä, että samana päivänä niin jalkapallo-KTP kuin koripallo-KTP tarjoavat kannattajilleen rautaisannoksen jännittävää urheiluviihdettä.

Teemapäivä aloitetaan ensimmäisen kerran vuosi sitten avatussa KTP:n Kaks7 -torikahvilassa Kotkan kauppatorilla. Kello 11 tietämissä tarjolla on otteluennakoita, joissa spekuloidaan päivän pelejä ja kuullaan pelaaja- ja valmentajamietteitä. Torikauden avajaisten kunniaksi Cafessa on “Happy hour” kello 11.30-13.00.

Torilta on sitten ilmaiskuljetuksia Arto Tolsa areenalle, jossa alkaa jalkapallon Ykkösen kauden avausottelu FC KTP – AC Oulu kello 14.00. Ja edelleen jalkapallo-ottelun jälkeen voi “Tolsalta” siirtyä yhteiskuljetuksella Steveco Areenalle, jossa KTP-Basket ja Joensuun Kataja kohtaavat Korisliigan puolivälierässä kello 17.00 alkaen. Koripallo-ottelun jälkeen on vielä tarjolla joukkokyytejä takaisin Kotkansaarelle.

Pelilippuja jalkapallo-otteluun, koripallo-otteluun tai molempiin voi ostaa Cafe Kaks7:n henkilökunnalta, Arto Tolsa areenalta tai sitten Steveco Areenalta, jos niitä siellä on enää jäljellä.

TEKSTI: Matti Järvinen KUVA: Mikko Mäkelä

Yhteistyökumppanit