KTP:LLA EI MITÄÄN JAKOA KAUHAJOELLA

KUVA: Jo toista kautta Kauhajoella pelaava Rene Rougeau (vasemmalla) oli ensimmäisen välieräottelun paras torstaina. KTP:n Kevin Langfordilla oli sen sijaan vaisu ilta. Kuva on marraskuisesta kohtaamisesta Kotkasta.

KARHU BASKET JOHTAA MUTTA VAIN 1-0

KTP-Basketilla ei ollut mitään jakoa Karhu Basketia vastaan Korisliigan ensimmäisessä välieräottelussa Kauhajoen liikuntahallissa torstaina. Ensimmäinen kymppi oli vielä tasaista, mutta toisella neljänneksellä kotijoukkue sitten otti kuskin paikan ja voitti selvästi 106-72 (tauko 41-33, erät: 19-20, 22-13, 29-21, 36-18). Joukkueet kohtaavat tiukkatahtisessa semifinaalisarjassa jo lauantaina Kotkassa. Siitä eteenpäinkin pelataan kahden päivän välein periaatteella “vuoroin vieraissa”. SM-loppuotteluihin pääsee neljällä voitolla.

Loppulukemat Kauhajoella 106-72. Onko niissä jotain tuttua? No lähes tulkoon, sillä puolivälieräsarjassa Katajaa vastaan KTP hävisi ensimmäisen pelin Joensuussa 109-72. Ja miten siinä sitten kävikään! Kaikki, jotka muistavat pidemmälle kuin eilisen päivän, tietävät, että Kotka nuiji Katajan lopulta 3-1 ja pääsi tähän pisteeseen. Tämä tuskin kuitenkaan on päätepiste KTP:n kaudelle. Välieräpelejä on vielä koko joukko jäljellä, Karhu Basket johtaa vain 1-0, eivätkä kotkalaiset ole sanoneet viimeistä sanaansa.

KTP johti Kauhajoen peliä “parhaimmillaan” kahdella pinnalla (6-8) ja sen viimeisen kerran 10 minuutin jälkeen (19-20). Tuolta ensimmäiseltä seisakkeelta kotijoukkue meni tasaisella vauhdilla karkuun kuin pohjoisen juna lakeuksilla. Karhu Basketin esitys ei ollut häikäisevä, mutta vieraiden käsissä se oli kuitenkin liukas kuin palasaippua. Siihen ei saanut oteta oikein millään. Puhtaasti omat virheetkin ja pallonmenetykset auttoivat Kauhajokea karkumatkalle.

Kauhajoki oli Kotkaa parempi kaikessa, mikä kirjataan virallisiin tilastoihin; pisteissä, levypalloissa, koriin johtaneissa syötöissä, riistoissa, heittotarkkuudessa... ihan kaikessa. Ja mikä oleellisinta; Karhu Basketin pelaajien vireystila oli korkeampi kuin kotkalaisten. Eivät he välttämättä parempia ole, mutta play offs -otteluissa päivän kunto ratkaisee.

Kauhajoki on pelannut koko kauden muita liigajoukkueita pienemmällä rotaatiolla, seitsemällä-kahdeksalla miehellä. Nyt päävalmentaja Jussi Laakso antoi minuutteja kaikille kymmenelle, mutta ei se sitä tosiasiaa muuta, että ratkaisun hetkillä Laakso pikemminkin tiivisti rosteria. Pelin teki kuusikko, jossa jokainen ylsi kaksinumeroisiin pistelukemiin.

Toista kauttaan Kauhajoella pelaava Rene Rougeau oli kentän kingi. Hän ja toinen Etelä-Pohjanmaalla viihtyvä jenkki Gregory Mangano heittivät kolmosia ja nostelivat likaisia ja halpojakin koreja niihin aikoihin, kun kotijoukkue loppuviimeeksi karkasi vierailta. Bojan Sarcevic tuskaili heittonsa kanssa koko pelin eikä se löytynyt oikein sittenkään. Tarkkana kolmospyssynä tunnettu takamies onnistui kaaren takaa vain kerran viidestä, mutta passarina hän oli pelin paras (yhdeksän koriin johtanutta syöttöä).

Karhu Basketin amerikkalaiset pussittivat yhteensä 64 pistettä, kun KTP:n jenkkikvartetti ylsi vain 46 pinnaan. Jalen Jackson pääsi lähelle omaa tasoaan, mutta Kotkan pitkä osasto (Donte Thomas, Tyrell Nelson ja Kevin Langford) ei lähellekään. Vaisuista vaisuin oli yleensä varma ja tasainen suorittaja Langford. Hän puski alusta asti seinään nimeltä Mangano ja hävisi sen kisan. Häirittynä KTP:n nestori sai vain yhden 11 heittoyrityksestä sisään.

Jacksonin ohella Antto Nikkarinen ansaitsee positiivisen maininnan. Kolmosissa Kotkan pelintekijä onnistui 100-prosenttisesti (4/4), mutta passeja hänelle kirjattiin vain yksi. Joonas Lehtoranta tuli peliin mukaan ensimmäisenä vaihtomiehenä, ja kaikki meni hyvin siihen asti, kunnes hänelle sattui pari harmillista pallonmenetystä. Ne söivät selvästi miestä.

Pärjätäkseen Kauhajoen kanssa jatkossa pitää KTP:n pelata halukkaammin, aggressiivisemmin. Korin alle ei pidä mennä anteeksi pyydellen, ja takakentällä pitää panna palloon liikettä ja painetta. Jenkkikolmikko on tuskin itsekään tyytyväinen torstaiseen iltapuhteeseensa, ja parempaa rohkenee ainakin toivoa. Peräpäässä kaivattaisiin nyt Michael Poundsin ja Juho Lehtorannan kylmäpäisiä koreja. Ei siitä niin kovin kauaa aikaa ole, kun niillä on huudatettu kansaa Stevco Areenalla. Toivon mukaan tämän kauden kiintiö ei ole vielä täynnä.

Voitto oli Karhu Basketille jo 16. peräkkäinen kotiparketilla. Selviytyäkseen SM-finaaleihin pitää kotkalaisten pystyä ainakin kerran murtamaan Kauhajoen kotitaika. Seuraava mahdollisuus siihen tarjoutuu ensi maanantaina. Ennen sitä on kuitenkin kotipeli Steveco Areenalla lauantaina.

Kauhajoki yllätti KTP:n päävalmentaja Tomi Kamisen korien tuntumassa.

- Karhu Basket meni hirveän vahvasti meidän korin alle. Olemme iso ja fyysinen joukkue, ja meillä on pelaajia, jotka viihtyvät siellä. Kauhajoki teki kuitenkin 60 pistettä maalatulta alueelta, mikä on ihan mielettömän suuri määrä meitä vastaan, totesi Kaminen.

Kamisella oli heti pelin jälkeen selvä käsitys, miksi näin pääsi käymään, vaikka tarkemmin Kotkan valmentaja tutkii asian videoiden avulla.

- Syy, miksi he pääsivät niin helposti korille, oli siinä, että hävisimme tilanteita jo kaarella. Olimme koko ajan askeleen tai kaksi perässä. Notkahdimme liian helposti, ja kotiotteluun meidän pitää valmistautua paremmin. Kauhajoki on kuitenkin paha joukkue, eikä meillä helppoa tule olemaan Karhuvuoressakaan, totesi Kaminen.

Jussi Laakson mukaan Karhu Basketin valmistautuminen KTP:n kohtaamiseen “meni nappiin”.

- Pelaajat olivat selkeästi valmiita tähän ottelusarjaan. Kokeneemmat olivat jopa tuskastuneitakin, kun peleistä oli sen verran pitkä tauko.

- Teimme toiseen puolikkaaseen 65 pistettä, mikä kertoo siitä, että saimme paljon laadukkaita paikkoja korin alta ja vähän muualtakin. Levypalloissa ja koriin johtaneissa syötöissä meidän lukemamme olivat niin isoja, että niillä pitää peli voittaakin. Tästä on hyvä jatkaa, hehkutti Laakso.

Ottelun paras pelaaja Rene Rougeau oli valmistautunut huolella etenkin Donte Thomasin kohtaamiseen.

- Hän on paha pideltävä. Näissä välierissä meillä on vastassa erittäin hyvä ja urheilullinen joukkue. Kotkassa meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin lähteä yrittämään voittoa myös siellä. KTP on loistava kotijoukkue, ja meidän on annettava siellä parastamme onnistuaksemme ryöstöretkessämme, selvitti Rougeau.

Pisteet/levypallot, Karhu Basket: Rene Rougeau 24/8, Okko Järvi 16/1, Gregory Mangano 15/8, Cameron Jones 15/4, Bojan Sarcevic 12/7/9 syöttöä, Chris McKnight 10/4, Mikael Laihonen 6/1, Antti Niskanen 5/4, Eero Innamaa 2/0, Joona Hakamaa 1/1.

KTP: Jalen Jackson 17/6, Donte Thomas 14/8, Tyrell Nelson 13/8, Antto Nikkarinen 12/2, Joonas Lehtoranta 8/1, Michael Pounds 3/0, Okko Ailio 3/0, Kevin Langford 2/1, Juho Lehtoranta 0/1, Markus Rautasalo 0/1, Janne Lehtoranta 0/0.

Erotuomarit: Ville Selkee, Jaakko Kaunisto, Elias Anttonen, yleisöä 1004.

Korisliigan välieriä:

KTP-Basket – Kauhajoen Karhu Basket Steveco Areenalla lauantaina 4.5.2019 kello 17.00

Kauhajoen Karhu Basket – KTP-Basket Kauhajoen liikuntahallissa maanantaina 6.5.2019 kello 18.30

Muita pelipäiviä: 8., 10., 12. ja 14.5.2019.

TEKSTI: Matti Järvinen KUVA: Mikko Mäkelä

Yhteistyökumppanit