KTP SAI KAKSI KÄRPÄSTÄ YHDELLÄ ISKULLA

KUVA: Riisto, karkuun ja kori! Jalen Jackson pelasi yhden kauden parhaista otteluistaan KTP:n paidassa. Jacksonin kelkasta ovat jääneet Katajan Vincent Simpson (vasemmalla) ja Samuli Vanttaja.

KATAJA NURIN RIITTÄVÄN ISOSTI

KTP-Basketin pelisuunnitelma Joensuun Katajaa vastaan onnistui täydellisesti Korisliigan ottelussa Steveco Areenalla perjantaina. Kotijoukkueen ensisijainen tavoite oli voittaa vierailija – ja toiseksi – tehdä se riittävän suurella piste-erolla. KTP sai lopulta kaksi kärpästä yhdellä iskulla, kun Kataja meni nurin 100 – 79 (tauko 39 – 34, erät: 19-16, 20-18, 32-18, 29-27). Kotkalaisvoiton piti olla vähintään tuo toteutunut 21 pinnaa, jotta Kotka olisi Joensuun edellä tasapistetilanteessa runkosarjan päättyessä.

KTP teki töitä sveitsiläisen kellosepän tarkkuudella, ja tuo pelisuunnitelman kakkososiokin varmistui vasta kaksi sekuntia ennen päätössummeria. Pallo ajautui hyökkäyskorilla ikään kuin varkain Tyrell Nelsonille, jonka hätäinen heitto aivan kentän kulmasta sujahti sukkana sisään. Se oli kolmonen ja samalla sinetti tuolle vaaditulle piste-erolle.

KTP kävi 21 pisteen johdossa ensimmäisen kerran heti päätösneljänneksen alussa (73-52) ja toistamiseen (97-76) 40 sekuntia ennen täyttää aikaa. Katajan Matias Ojala oli sitten viedä terävimmän kärjen kotkalaisten voitonjuhlilta, kun joensuulainen upotti kolmosen (97-79), ja pelikelloon jäi 19 sekuntia.

Nelsonin ei todellakaan pitänyt olla sen viimeisen heiton ottaja, sillä omintakeisella tyylillään palloja linkoava nuori amerikkalainen on omalle joukkueelle pikemminkin uhka kauempaa kuin kahdesta metristä tehdyissä heittoyrityksissä. Yhtä kaikki! Hyvällä pelaajalla ja onnekkaalla joukkueella on joskus myös tuuria.

Katajan taustat tietäen se oli perjantaina melko helposti haavoitettavissa. Joensuulaiset maksavat yhä vieläkin korkeaa hintaa osallistumisestaan FIBA Europe Cupiin vuodenvaihteen molemmin puolin. Velka ei ole rahaa, vaan kansainvälisten otteluiden alta siirrettyjen korisliigapelien ruuhka nyt keväällä. Kataja on juuri kahlaamassa läpi yhdeksän päivän jaksoa, johon on mahdutettu viisi ottelua. Takana on nyt niistä neljä, ja sunnuntaina reilu härkäviikko huipentuu, kun joukkue saa Kauhajoen Karhu Basketin vieraaksi.

Se toinen syy, mikä ei voi olla näkymättä Katajan pelissä, on pitkä sairaslista. Kotkan ottelusta puuttuivat sellaiset pelimiehet kuin Daniel Mullings, Topias Palmi ja Tommi Huolila, joista ainakin kaksi ensin mainittua kuuluvat terveinä ollessaan joukkueen aloitusviisikkoon.

Mutta... niillä pelataan, jotka ovat rivissä, eikä Katajan murheilla voi ottaa mitään pois KTP:n upeasta voitosta. Kotijoukkue pelasi monella sektorilla hienon ottelun, ja avainsanana oli puolustus. Kotkan pienemmät miehet tekivät aggressiivisella vartioinnillaan vieraiden pelinrakentelun vaikeaksi, ja vastaavasti taas isompi osasto vei voiton tornien taistossa korien tuntumassa.

Ottelun kaksi ensimmäistä neljännestä olivat vielä tasaisia, mutta pitkän tauon jälkeen Kataja alkoi sitten hyytyä KTP:n puolustuksen puristuksessa. Kun vielä kotijoukkue onnistui kaukoheittopelissä, oli vieras kypsä poimittavaksi. Kotka voitti kolmannen kympin 14 pisteellä, ja sitä karkumatkaa edesauttoivat Antto Nikkarisen (kaksi), Kevin Langfordin ja Jalen Jacksonin kolmoset sekä Nelsonin ja Joonas Lehtorannan kolmen pisteen hyökkäykset vapaaheittoviivalta.

KTP heitti nyt kolmosia hanakasti; 29 yritystä/14 onnistunutta, josta onnistumisprosentiksi huippuhyvä 48,3. Joukkueen keskiarvot ovat 24,2/8,8 ja prosentti 36,3. Kotijoukkue oli vastustajaansa parempi myös levypalloissa (37-34), koriin johtaneissa syötöissä (24-18) ja riistoissa (6-3). Vastustajan menetyksistä KTP teki 17 pistettä, Kataja kuusi.

Kotkalla oli pelissä monta onnistujaa ja heistä Langford joukkueensa pistekunkku (24). Kakkosensa mies heitti hienosti (9/5, 55,6) ja sekä kolmoset (3/3) että vaparit (5/5) sataprosenttisesti. Langford oli paras plus/miinus -tilastossa (29). Pistetehtailun lisäksi hän jakeli viisi syöttöä, ja oli aiheuttamassa Katajan pitkille miehille kahdeksan virhettä. Jacksonilta Kataja-ottelu oli kenties paras tähän mennessä KTP:n paidassa. Pelitilannekorit hän upotti 67 prosentilla ja otti siinä sivussa seitsemän irtopalloa.

Nelsonin ansioiksi on laskettava 20 pistettä ja 10 levypalloa ja tietysti ihan erikseen tuo maaginen päätöskori. Donte Thomas ei ollut nyt parhaimmillaan. Hän tuskaili paitsi polvensa myös kehnon heittopelin (kakkoset 10/2) kanssa. Levypalloja sen sijaan tarttui isoihin kouriin 11.

Nikkarinen on pääsemässä hyvään kevätvireeseen. Heitot osuvat keskelle keksintöä kaukaakin (kolmoset 8/5) ja passit (8 koriin johtanutta syöttöä) napsahtelevat perille. Näkyvästi esiintyi myös Joonas Lehtoranta. Aika ajoin hyvä puolustus Katajan ykköspelintekijää Ilari Seppälää vastaan, neljä syöttöä ja kaksi riistoa yhdeksän pisteen lisäksi olivat parasta Lehtorantaa.

Kaikkien muiden murheiden jatkoksi Kataja joutui Steveco Areenalla vielä virhevaikeuksiin. Ojala, Adrian Diaz ja Atte Perttu pelasivat ottelun lopun neljän virheen rasittamina. Joukkueen parhaita olivat Seppälä ja Kotkassakin takavuosina pelannut Samuli Vanttaja. Seppälä joutui tekemään hirveän työmäärän 18 pisteeseensä, ja lopussa se näkyi tuskaisuutena. Vanttaja teki ensimmäisen ja toisen kympin taitteessa nopeasti 11 pistettä, mutta lopussa hän ikään kuin häipyi kuvasta. On hän nyt kuitenkin parempi kuin Kotkasta lähtiessä. Katajan kovat kansainväliset pelit ovat varmastikin kouluttaneet Vanttajaa.

Toinen KTP-taustainen Katajan pelaaja Joni Herrala ei juhli pisteillä vanhaa seuraansa vastaan (neljän pelin yhteissaldo 11 pinnaa), mutta puolustaa hän kyllä haluaa ja osaa.

KTP:n päävalmentajalle Tomi Kamiselle voitto otti koville. Nelsonin viimeinen kori sai miehen ponkaisemaan yläilmoihin monta kymmentä senttiä, ja vielä pitkään pelin jälkeen mediatilaisuudessa Kaminen puuskutti tyhjää oloa.

- Lopussa pelasimme muustakin kuin tavallisesta voitosta. Toisella neljänneksellä muistutimme pelaajia, että jos tästä nyt voitto tulee, niin kuinka suurella piste-erolla olisi merkitystä. Olihan meillä sitten tuuriakin tuossa lopussa. Ei sitä heittopaikkaa ollut tarkoitus Tyrellille pelata, mutta nyt vain kävi näin ja hyvä niin.

Kaminen lähti jo arvioimaan Katajaa mahdollisena play offs -vastustajana mutta löi sitten pikaisesti jarrua ja terotti itselleenkin, että “ei nyt mennä asioiden edelle”. Runkosarjaakin on vielä monta kierrosta jäljellä.

Päävalmentaja oli aistivinaan jo jotain hyvää torstain harjoituksissa.

- Ne olivat parhaat treenit tämän vuoden puolella ja salissa tekemisen meininki. On se kumma, miten syvällä piti käydä, että positiivinen ilme taas löytyi, selvitti Kaminen.

Katajan päävalmentaja Juha Sten harmitteli ottelun loppua.

- Kolmannella jaksollahan me tämä hävittiin, mutta olisi tuon lopun voinut pelata fiksumminkin. Emme vain pysyneet KTP:n kyydissä, tunnusti Sten.

Joensuun valmentaja ei lähtenyt selittelemään mitään joukkueensa otteluruuhkalla.

- Menemme ottelu kerrallaan. Sunnuntaina taas pelataan ja laitetaan kaikki likoon.

Korisliigassa tilanne sijoilla 3 – 5 on tasainen. Tampereen Pyrinnöllä on pisteitä 42 (36 ottelua), KTP:lla 40 (35) ja Katajalla 38 (33). Pyrintö on molempia kanssakilpailijoitaan edellä tasatilanteessa.

Pisteet/levypallot, KTP: Kevin Langford 24/4, Jalen Jackson 21/7, Tyrell Nelson 20/10, Antto Nikkarinen 18/2, Joonas Lehtoranta 9/0, Donte Thomas 6/11, Janne Lehtoranta 2/2, Juho Lehtoranta 0/1.

Kataja: Ilari Seppälä 18/1, Kevin Bracy-Davis 17/6, Samuli Vanttaja 15/5, Matias Ojala 11/5, Atte Perttu 6/2, Vincent Simpson 6/5, Adrian Diaz 4/3, Joni Herrala 2/4.

Erotuomarit: Petri Mäntylä, Karoliina Andersson, Matti Eskola, yleisöä 1030.

Korisliigaa:

Salon Vilpas – KTP-Basket Salohallissa tiistaina 2.4.2019 kello 18.30

Helsinki Seagulls – KTP-Basket Töölön Kisahallissa perjantaina 5.4.2019 kello 18.30

KTP-Basket – Kauhajoen Karhu Basket Steveco Areenalla tiistaina 9.4.2019 kello 18.30

BC Nokia – KTP-Basket Nokian palloiluhallissa lauantaina 13.4.2019 kello 17.00

KTP-Basket – Uudenkaupungin Korihait Steveco Areenalla tiistaina 16.4.2019 kello 18.30

TEKSTI: Matti Järvinen KUVA: Mikko Mäkelä

Yhteistyökumppanit