KTP KAATUI SAAPPAAT JALASSA

KUVA: Joonas Lehtoranta (etualalla) sai paljon peliaikaa neljännessä välierässä Kauhajokea vastaan ja kiitti luottamuksesta. Karhu Basketin tiiviin puolustuksen keskellä Lehtoranta teki parhaansa. Gregory Mangano (taustalla) ja Rene Rougeau olivat nyt vaikeita ohitettavia.

MESTARI KARHU PELASI FINAALIN SUOSIKIKSI

Koripalloilun hallitseva Suomen mestari Kauhajoen Karhu Basket on Korisliigan toinen SM-finalisti myös tänä keväänä. Se päihitti KTP-Basketin puolivälieräsarjassa puhtaasti 4-0. Viimeinen kamppailu Steveco Areenalla keskiviikkona päättyi vieraiden voittoon 79-68 (tauko 46-32, erät 21-13, 25-19, 13-24, 20-12).

Se, kenet Kauhajoki saa loppuotteluvastustajaksi, on vielä täysin auki. Kouvot tasoitti toisen välieräparin 2-2:een, kun se löylytti Salon Vilpasta 88-71 Kouvolan jäähallissa. Kun semifinaaleja pelataan paras seitsemästä -periaatteella, on aivan selvää, että Salo-Kouvola -akselilla liikutaan vielä ainakin ensi sunnuntaina. Seuraavan kerran Vilpas ja Kouvot kohtaavat Salohallissa perjantaina. Ensimmäinen SM-loppuottelu on määrä pelata ensi viikon perjantaina (17.4.).

KTP taistelee SM-pronssista. Vastustaja ja pelipaikka määräytyvät sen mukaan, miten käy Vilppaan ja Kouvojen välierissä. Jos Salo menee taas Kauhajoen pariksi kultataistoihin, ratkaistaan SM-pronssin kohtalo KTP-Kouvot -ottelussa Steveco Areenalla puolentoista viikon kuluttua. Jos taas Vilppaan on tyytyminen peliin kolmannesta sijasta, jaetaan himmeimmät mitalit Salo-Kotka -pelin jälkeen Vilppaan kotisalissa tuona samaisena lauantaina toukokuun 18. päivänä.

Karhu Basket oli välieräsarjassa KTP:ta selvästi parempi, ja sen myönsi myös Kotkan päävalmentaja Tomi Kaminen.

- Kauhajoki ansaitsi finaalipaikkansa. Tämä oli heiltä hieno suoritus. Me olimme koko välieräsarjan askeleen, ehkä kaksikin, jäljessä, tunnusti Kaminen.

- Meillä oli vaikeuksia puolustaa heitä vastaan, kun Kauhajoen pitkätkin miehet pystyvät ottamaan isoja heittoja kaukaa. Vastaavasti taas Karhu Basketin puolustus vei meidän sisäpelistämme terän pois. Pakko sanoa, että tuleepa Kauhajoen vastustajaksi finaaleissa kumpi tahansa toisesta välieräparista, on se kovilla Karhu Basketin kanssa, arveli Kaminen.

Neljäs välierä ei ollut KTP:lle helppo, niin kuin ei ollut mikään kolmesta edellisestäkään. Keskiviikon ottelu näytti karkaavan vieraille jo toisella neljänneksellä, kun se johti parhaimmillaan 18 pisteellä (46-28). Pitkän tauon jälkeen kotijoukkue käynnisti kuitenkin ryhtiliikkeen, ja viimeiselle kympille Kauhajoki pääsi vain kolmen pinnan johdossa (59-56).

Uutta energiaa Kotkan peliin toivat Janne Lehtoranta ja Markus Rautasalo, jotka panivat painetta Kauhajoen pallolliseen pelintekijään. Bojan Sarcevic ja Cameron Jones olivat ihmeessä, ja molemmat hakivat malttia ja sitten taas vauhtia vaihtopenkiltä.

KTP nousi Lehtorannan pallonriiston ja Donte Thomasin donkin jälkeen 63-61 -johtoon, kun päätösneljännestä oli jäljellä runsaat seitsemän minuuttia. Kaikki oli hyvin vielä kaksi minuuttia myöhemmin, kun Jalen Jackson pussitti KTP:lle 68-66. Sen jälkeen kotikorit eivät ottaneet vastaan enää yhtään kotkalaisten yritystä. Joukkue pani ilmaan kahdeksan pelitilanneheittoa onnistumatta kertaakaan. Kauhajoki sen sijaan yritti seitsemän kertaa ja onnistui neljästi.

Kuoliniskuja KTP:lle olivat sitten Sarcevicin kaksi onnistunutta kolmosta ja päälle päätteeksi vielä Gregory Manganon bonusheitto. Sarcevicin pussituksilla Karhu Basket nousi 72-68 -johtoon, ja Manganon kolkki (75-68) oli jo kirsikka kakun päälle.

Oli miten oli. Neljäs peli oli KTP:lta paras välieristä, ja loppuen lopuksi kotijoukkue kaatui niin sanotusti saappaat jalassa. Tämä oli ehkä sittenkin sitä, mitä KTP:lta saattoi kohtuudella odottaa tai vaatia. Kauhajoki pitää yhä hallussaan mestarin valtikkaa ja viimeistään välieräotteluilla se pelasi itsensä finaalien suursuosikiksi.

Kotijoukkueen tehokkain oli Kevin Langford, eikä huono ollut ilta Thomasilla eikä Tyrell Nelsonillakaan. Jacksonin virhetilistä tuli taakka jo varhaisessa vaiheessa, ja lopulta hän joutui ennenaikaisesti suihkuun. Hyvät play offsit tähän asti pelannut Jackson jäikin alle keskiarvojensa.

Joonas Lehtoranta sai liki 34 minuuttia peliaikaa. Hän kiitti luottamuksesta ja teki hyvällä sykkeellä sen, mikä oli tehtävissä. Pudotuspelien raaka ottelutahti näkyi selvimmin Antto Nikkarisen panoksessa. Takki oli tyhjä. Nyt niin Nikkarisella kuin muillakin on runsas viikko aikaa koota itsensä ja kerätä energiaa viimeiseen puristukseen. Jo paikka neljän parhaan sakissa on ollut voitto kotkalaiselle koripalloilulle. Siihen vielä mitali toisi kaudelle upeat, pronssiset kehykset.

Jos haluaa finaaleissa pelata Kauhajoki-nimistä “hevosta”, täytyy vain toivoa, että sen fysiikka kestää. Joukkueen aloitusviisikko on joutunut jo äärimmäisen kovalle rasitukselle, eikä loppuotteluissa ole varmastikaan yhtään helpompaa. Neljä jenkkiä ja Sarcevic voivat saada tarvittavaa tukea vain Okko Järveltä ja kenties myös Antti Niskaselta. Muista kauhajokisista ei ole ihmeiden tekijöiksi.

Karhu Basketille jopa toivoo menestystä. Puolustavana mestarina “tähtihevosen” mieli ei lähtenyt missään vaiheessa laukalle, vaikka KTP olikin monessa ottelussa jo kaukana takamatkalla. Toisin oli Katajalla. Joensuulaiset näkivät itsensä jatkossa jo puolivälierien toisessa pelissä. 22 pisteen johto Kotkassa antoi pelaajille jo oikeutuksen ilkkua vastustajalle, ja valmennusjohtokin teki huonoja ratkaisuja. Nuo Kataja-pelit olivat itse asiassa parasta KTP:ta koko kaudessa – siis tähän asti.

Kauhajoen päävalmentajan Jussi Laakson suunnitelmissa on mennä perjantaina Saloon seuraamaan loppuotteluvastustajansa edesottamuksia. Karhu Basket saa nyt valmistautua viikon päivät ensimmäiseen finaaliin, on kentän toisessa päässä sitten Salo tai Kouvola.

- Onhan se meille ehdottomasti etu, että pääsemme nyt kunnolla harjoittelemaankin ennen finaalien alkamista, Laakso myönsi.

Korisliigan välierät, 4. ottelut:

KTP-Basket – Karhu Basket 69 – 79 (tauko 32-46, erät 13-21, 19-25, 24-13, 12-20)

Pisteet/levypallot, KTP: Kevin Langford 20/9, Tyrell Nelson 13/12, Donte Thomas 13/11, Jalen Jackson 10/3, Joonas Lehtoranta 10/1, Michael Pounds 2/1, Markus Rautasalo 0/1, Janne Lehtoranta 0/1, Antto Nikkarinen 0/0, Juho Lehtoranta 0/0, Eero Hannikainen 0/0, Jari Vekkilä 0/0.

Karhu Basket: Cameron Jones 17/4, Rene Rougeau 16/8, Gregory Mangano 13/9, Christopher McKnight 12/12, Okko Järvi 10/3, Bojan Sarcevic 8/3, Antti Niskanen 3/2, Eero Innamaa 0/0, Mikael Laihonen 0/0.

Erotuomarit: Petri Mäntylä, Pekka Saros, Elias Anttonen, yleisöä 791. – Kauhajoki loppuotteluihin voitoin 4-0, KTP pelaa SM-pronssista.

Kouvolan Kouvot – Salon Vilpas 88 – 71 (tauko 42-37, erät: 24-16, 18-21, 28-14, 18-20)

Pisteet/levypallot, Kouvot: David Gonzalvez 21/6/10 syöttöä, Thomas Gibson III 19/7, Jeremy Morgan 14/9, Brian Asbury 11/2, Ville Kaunisto 10/3, Tuomas Hirvonen 6/0, Severi Kaukiainen 5/1, Teemu Knihtinen 2/1, Arttu Saarijärvi 0/0, Vili Nyman 0/0.

Vilpas: Antonio Ballard 18/3, Jamie Skeen 12/9, Jack Gibbs 8/3, Juho Nenonen 7/8, Henri Kantonen 6/5, Teemu Rannikko 6/3, Riku Laine 6/2, Brandon Taylor 5/1, Mikko Koivisto 3/2, Aatu Kivimäki 0/2.

Erotuomarit: Johannes Sarekoski, Ville Selkee, Ari Malkamäki, yleisöä 2047. – Tilanne välieräsarjassa 2-2.

Seuraavat ottelut: 10.5. Vilpas – Kouvot, 12.5. Kouvot – Vilpas, tarvittaessa 14.5. Vilpas – Kouvot.

KTP:n seuraava peli: SM-pronssiottelu lauantaina 18.5.2019 kello 17.00 joko Kotkassa tai Salossa (vastustaja Kouvot tai Vilpas).

TEKSTI: Matti Järvinen KUVA: Mikko Mäkelä

Yhteistyökumppanit