KTP KAATOI KARHUN LOPULTA LEIKITEN

KUVA: KTP:n Joonas Lehtoranta menee ilmavasti ja väljästi Kauhajoen korille. Kotkalaisen onnistumista seuraavat Tyrell Nelson (vasemmalta), Antto Nikkarinen, Cameron Jones, Christopher McKnight, Gregory Mangano ja Jussi Myllyniemi.

KOTIKENTTÄETU ON YHÄ OMISSA KÄSISSÄ

KTP-Basket otti selvän 98-79 (tauko 52-50, erät: 28-25, 24-25, 22-13, 24-16) voiton vähäväkisestä Kauhajoen Karhu Basketista Korisliigan ottelussa Steveco Areenalla tiistai-iltana. Kotkalaiset ovat sarjataulukossa edelleen neljäntenä, ja kotikenttäedun saavuttaminen pudotuspelejä varten on yhä joukkueen omissa käsissä. Varma tae sille on voittaa molemmat jäljellä olevat runkosarjan ottelut.

Runkosarjan voittaa Salon Vilpas, Kauhajoki on kakkonen, ja Tampereen Pyrintö säilyttänee kolmostilansa. Kilpajuoksua tuosta neljännestä paikasta ja kotiedusta käyvät KTP ja Joensuun Kataja. Kotka on nyt sarjataulukossa kaksi pistettä edellä yhden ottelun enemmän pelanneena. KTP kohtaa vielä BC Nokian vieraissa lauantaina ja Uudenkaupungin Korihait kotona maanantaina.

Katajan jäljellä olevia vastustajia ovat Korihait (12.4.) ja Kaarinan Ura Basket (13.4.) vieraissa sekä viimeisellä kierroksella Kauhajoki Joensuussa (16.4.). Mikäli neljättä sijaa tavoittelevat joukkueet päätyvät tasapisteisiin, on KTP keskinäisten otteluiden perusteella edellä.

Kataja antoi tämän päivän kunnostaan myrskyvaroituksen, kun se murskasi Seagullsin (100-64) Helsingissä ja katkaisi samalla neljän vierasottelun tappioputkensa. Voisi olettaa, että sama tahti jatkuu, kun Joensuu pelaa perjantain-lauantain tuplakierroksen Uudessakaupungissa ja Kaarinassa. Saattaa hyvinkin käydä niin,että kotkalaisten on jännitettävä ensi tiistaihin asti Kataja-Kauhajoki -pelin lopputulosta tietääkseen, missä pudotuspelit alkavat.

KTP:n pitäisi kaiken järjen mukaan voittaa Uusikaupunki kotona. Nokia sen sijaan on paha paikka. Ei vain siksi, että kotkalaiset romahtivat siellä edellisellä vierailulla (89-78). Kotka joutuu lauantaina matkaan kolmella, kenties vain kahdella amerikkalaisella vahvistettuna. Poissa ovat ainakin Diante Baldwin ja Donte Thomas, jotka molemmat matkustavat keskiviikkona Yhdysvaltoihin lähiomaisten hautajaisiin. Baldwin jää sille tielle, mutta Thomas palaa takaisin viimeistään maanantaina.

- Baldwinilla oli vähän vaikeuksia hyväksyä rooliaan varajenkkinä, vaikka mies etukäteen tiesikin asemansa joukkueessa, KTP:n päävalmentaja Tomi Kaminen selvitti. Takamiesjenkki pelasi Kotkan visiitillään kolmessa liigaottelussa yhteensä 48 minuuttia.

Kauhajoki-pelissä Baldwin tuurasi Jalen Jacksonia, joka oli flunssan takia sivussa. Nähtäväksi jää, kuntoutuuko hän Nokia-otteluun. Kaminen itse oli viikonvaihteessa kuumeen kourissa, ja nyt hän toivoo hartaasti, ettei epidemia saa otetta joukkueesta tärkeillä hetkillä.

KTP-Kauhajoki -peli oli kahdella ensimmäisellä neljänneksellä molemmilta hieman surutonta puolustamista, mistä kielivät isot taukopisteet (52-50). Kotijoukkue suunnitteli jo irtiottoa toisen kympin alussa, kun Antto Nikkarinen heitti kolmosellaan isännät 14 pisteen johtoon (39-25). Karhu Basket tuli kuitenkin pitkään taukoon mennessä rinnalle ja meni heti kolmannen kympin alussa jopa pinnalla ohi (52-53).

Jatkossa KTP sai sitten ison vaihteen päälle, ja loppu oli raisua otsojahtia niin, että Karhuvuoren tanner tömisi. Varsinkin Kotkan isot pojat, Tyrell Nelson ja Donte Thomas, olivat vauhdissa. Näyttäviä koreja syntyi ilmojen halki tämän tästä, ja siinä sivussa ensi jaksolla hillunut Karhu Basketin Gregory Mangano pysäytettiin totaalisesti. 18 pistettä pussittanut Kauhajoen torni teki tauon jälkeen vain kaksi pinnaa.

KTP johto kasvoi kolmannella ja neljännellä kympillä tasaisesti ja se oli suurimmillaan 22 pistettä (98-76) hetkeä ennen päätössummeria.

KTP onnistui laajalla rintamalla. Nelsonin esitys oli yksi kauden parhaista ellei paras. Hän teki kausiennätyksekseen 27 pistettä huikealla prosentilla. 13 kakkosen yrityksestä osui 11 ja kolmosistakin se ainoa. Tilastoa komistivat vielä seitsemän levypalloa ja kolme koriin johtanutta syöttöä. Thomaskin oli hyvä; pelitilanneheitot (13 yritystä/7 onnistunutta) ja vaparit (8/6) tuottivat 22 pistettä ja levypalloja tarttui lapasiin 10.

Eniten passeja jakeli totutusti Nikkarinen (kuusi), ja Kevin Langford (viisi) oli hyvä kakkonen. Michael Pounds vetäisi huikean spurtin toisen kympin alkuun: minuutissa kahdeksan pinnaa putkeen. Juho ja Joonas Lehtoranta pelasivat nyt entistä työnantajaansa vastaan, ja veljesten taisteluilme oli latautuneempi kuin pitkään aikaan. Tilastoihin heille kirjattiin yhteensä 13 pistettä, yhdeksän levypalloa ja viisi passia.

Tomi Kaminenkin nautti siitä, että kotijoukkue rymisteli nyt laajalla rintamalla.

- Tänään tämä ei ollut mikään kahden miehen show, vaan palloa jaksettiin kierrättää ja pelata sitä vapaalle miehelle, painotti päävalmentaja.

Kotkan koutsi totesi, ettei se ollut kotijoukkueellekaan kiitollinen tilanne, kun kauhajokiset tulivat kylään ilman Rene Rougeauta, Bojan Sarcevicia, Antti Niskasta ja Mikael Laihosta.

- Jussin (Laakso) joukkueella oli vaikea tilanne, kun piti pelata ilman sydäntä (Rougeau) ja sielua (Sarcevic). Ensi jaksolla Karhu Basket taisteli kuitenkin hyvin, tuli sieltä kentälle kuka hyvänsä, kehui Kaminen vastustajaansa.

Selkeimmin tärkeiden aloitusviisikon miesten puuttuminen näkyi vieraiden pelinrakentelussa. KTP oli parempi koriin johtaneissa syötöissä 24-11, ja niissä Sarcevic on ollut aina ihan haka. Kotkalaiset olivat parempia myös levypalloissa (37-29), nopeissa hyökkäyksissä (pisteet isännille 15-2), hyökkäyslevypallojen jälkeisissä pisteissä (12-5) ja menetyksiä seuranneissa pinnoissa (17-12). Kun KTP teki Karhu Basketia enemmän koreja ns. maalatulta alueelta (42-28), ja vaihtopenkinkin pinnat kirjattiin Kotkalle (24-13), ei vierailija voi rehvastella oikein millään.

Kauhajoen suuri yksinäinen oli Cameron Jones, joka uurasti joukkueesta eniten minuutteja (35) ja jaksoi silti 25 pistettä hyvällä tarkkuudella (pelitilanneheitot 13/9, prosentti 69,2). Ottelun jälkeen päävalmentaja Laakso totesi, että hän olisi voinut tarjota nuorisoketjulleen (Eero Innamaa, Joona Hakamaa ja Jussi Myllyniemi) enemmänkin vastuuta.

- Jatkoa ajatellen oli hyvä nähdä, että pojilla riittää uskallusta pyrkiä ratkaisuihin, kehui Laakso.

Jos ottelussa oli neljä liikkuvaa osaa – kotijoukkue, vierasjoukkue, toimitsijapöytä ja erotuomaristo – jotka olisi pitänyt laittaa pelin jälkeen paremmuusjärjestykseen, kävi nyt niin, ettei kolmikolle Ville Selkee, Ari Mikkola, Ariadna Chueca Moreno jäänyt mitään jaettavaa. Se on juuri sen neljänneksi sijoittuvan kurja kohtalo. Trio yritti saada selvästä pelistä loppuun asti tasaisen. Tuomaristo selvästi provosoitui yleisön reaktioista ja yritti muutamaankin kertaan paikata virheellisen tuomion heti perään toisella virheellisellä vihellyksellä. Selkeen, Mikkolan ja Morenon onneksi kysymys ei ollut tasaisemmasta kamppailusta.

Pisteet/levypallot, KTP: Tyrell Nelson 27/7, Donte Thomas 22/10, Michael Pounds 14/2, Antto Nikkarinen 12/2, Juho Lehtoranta 8/3, Kevin Langford 8/4, Joonas Lehtoranta 5/6, Diante Baldwin 2/1, Janne Lehtoranta 0/0.

Kauhajoki: Cameron Jones 25/3, Gregory Mangano 18/9, Christopher McKnight 11/9, Okko Järvi 9/2, Eero Innamaa 9/1, Joona Hakamaa 4/0, Marvin Singleton jr. 3/4, Jussi Myllyniemi 0/0. – Yleisöä 1065.

Korisliigaa:

BC Nokia – KTP-Basket Nokian palloiluhallissa lauantaina 13.4.2019 kello 17.00

KTP-Basket – Uudenkaupungin Korihait Steveco Areenalla maanantaina 15.4.2019 kello 18.30

HUOM! KTP – Korihait -peli on siirtynyt maanantaille (alun perin 16.4.) Peli-Karhujen ja Lappeenrannan Catzin kolmannen SM-finaalin tieltä.

TEKSTI: Matti Järvinen KUVA: Mikko Mäkelä

Yhteistyökumppanit