KOTIETUVIIVALLA KÄY NYT KOVA KUHINA

Kuva: Katajan taitava Daniel Mullings (vasemmalla) on ollut sairaslistalla viime pelit. KTP:n Donte Thomasillakin on ollut vaivoja, mutta hän pelannee perjantaina. Joensuun päävalmentajalla Juha Stenillä (kädet levällään taustalla) onkin ollut pohdittavaa, kuinka pysäyttää Kotkan tehokas amerikkalainen. Kuva on marraskuun kohtaamisesta Kotkasta.

KATAJA-PELISSÄ JO PLAY OFFS -MEININKIÄ

Korisliigan kotietuviivalla käy nyt kova kuhina. Sarjan kärjessä Salon Vilppaan ja Kauhajoen Karhu Basketin sijoitukset runkosarjan voittajana ja kakkosena lienevät jo kiveen kirjoitettuja, mutta muista paikoista käydään vielä lähes play offs -henkisiä kamppailuja. Liigakolmosesta Tampereen Pyrinnöstä aina seitsemänteen eli Kouvolan Kouvoihin on mahdollisuudet neljän sakkiin. KTP-Basket haluaisi sekin olla kärkikvartetissa, mutta nyt Joensuun Kataja on noussut kotkalaisten suurimmaksi uhkaajaksi. Paljon on siksikin pelissä perjantaina, kun KTP ja Kataja kohtaavat Steveco Areenalla.

Keskiviikon kotivoitolla Tampereen Pyrinnöstä joensuulaiset pyyhkäisivät Kotkan ohi sarjataulukon neljänneksi. Molemmilla on pisteitä 38, mutta Kataja on pelannut kaksi ottelua KTP:tä vähemmän.

Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella kolmasti, ja joka kerralla on päädytty kotivoittoihin. Marraskuussa Joensuussa isännät olivat kolme pistettä (87-84) parempia, ja joulukuussa Kotkassa KTP voitti kahdella (79-77) pinnalla. Helmikuussa Kataja iski sitten keskinäisistä otteluista toistaiseksi suurimman kotivoiton (88-69).

Mikäli joukkueet päätyvät runkosarjan lopputaulukossa tasapisteisiin, tarvitsisi KTP perjantain pelistä suurinumeroisen voiton kiilatakseen joensuulaisten ohi. Katajalla on nyt ennen viimeistä yhteenottoa 20 koripistettä plussaa.

Katajan esitykset ovat tällä kaudella kulkeneet melkoista vuoristorataa. Täysosumapelejä on saattanut seurata jo heti seuraavassa luokatonta taaperrusta. Ailahtelevuuteen on parikin järkeenkäypää selitystä. Ensimmäinen niistä on otteluruuhka ja toinen loukkaantumiset. Joukkue osallistui alkukaudesta FIBA Europe Cupiin, ja niiden pelien takia monta Korisliigan kamppailua siirtyi myöhemmällä ajalle. Nyt niitä on ollut ruuhkaksi asti, ja viimeisimmän seitsemän päivän aikana joensuulaiset ottelevat neljästi. Lauantaina tuli vierastappio Salosta (96-78) mutta heti perään kaksi riemukasta kotivoittoa; maanantaina Pyrintö meni nurin 76-74 ja keskiviikkona kaatui Kouvot 79-78.

Hyvin harjoitellut urheilija kyllä jaksaa, mutta jos hän on rikki, ei pelaamisesta tule mitään. Katajan rosterista ovatkin viime aikoina olleet poissa muun muassa armoitettu taistelija Daniel Mullings (27 vuotta/188 senttiä), yksi liigan parhaista kotimaisista pelaajista Topias Palmi (24/194) ja väkevä korinalusuurastaja Tommi Huolila (26/198). Mullingsia ja Huolilaa ei nähtäne Kotkassakaan peliasussa, ja Palmin pelaaminen oli vielä päivää ennen ottelua fifty-fifty.

Osoitus Katajan laajasta pelaajamateriaalista on se, että nyt ruuhkaviikoillakin joukkue on pystynyt voittamaan niin sanottujen avainpelaajien poissaoloista huolimatta. Vastuun kantajaksi on noussut mm. vielä viime kaudella Kotkassa pelannut Joni Herrala (24/192). Hänen tehonsa eivät näy aina pistetilastoissa, mutta Herrala on armoitettu puolustaja.

Joensuun ykköspelintekijä on kuitenkin Ilari Seppälä (26/188), joka ottaa joukkueen reppuselkäänsä silloin, kun muilla ei kulje. Mullingsin poissa ollessa Katajan ulkomaalaisista 209-senttinen korinaluspelote Adrian Diaz (25) on ollut tehokkain.

KTP:lle maaliskuun alku oli synkkääkin synkempi; viidestä ensimmäisestä pelistä maaottelutauon jälkeen ei voiton voittoa. Nyt näyttää taas paremmalta.

- Kobrat-peli kotona ja Pyrintö Tampereella olivat jo parempia, mutta voitoista huolimatta meidän on pidettävä ajatukset omassa tekemisessä, huomauttaa KTP:n päävalmentaja Tomi Kaminen.

Kotkan koutsi ei vilkuile sarjataulukkoon eikä spekuloi, ketä vastustajalta puuttuu loukkaantumisten takia.

- Meidän on keskityttävä vain yhteen otteluun kerrallaan ja hyväksyttävä sitten se runkosarjan sijoitus, mikä meille annetaan, painottaa Kaminen.

Kotkassa on viime aikoina eletty päivä kerrallaan, kun on arvuuteltu, joko Michael Poundsin yläraajavamma kestää pelaamista, tai mikä on Donte Thomasin polven kunto.

- Saattaa olla, että Pounds pelaa jo Katajaa vastaan, ja Diante Baldwin on todennäköisesti jenkeistämme lepovuorossa, sanoo Kaminen arvoituksellisesti.

Joensuun päävalmentaja Juha Sten povaa perjantai-illalle mielenkiintoista ottelua “ihan jo sarjataulukonkin kannalta”.

- KTP:llä on ollut viime peleissä hyvä ilme, ja se pääsee hyvin valmistautuneena meitä vastaan. Meidän täytyy olla fyysisiä oman korin läheisyydessä ja energisiä hyökkäyspäässä, tiivistää Sten.

Katajan kokoonpano: Ilari Seppälä, Vincent Simpson, Veeti Parviainen, Adrian Diaz, Joni Herrala, Atte Perttu, Matias Ojala, Samuli Vanttaja, Topias Palmi (GTD eli todennäköisyys pelata 50 %), Kevin Bracy-Davis, Johannes Lasaroff.

Sarjataulukko (pisteet/ottelut, max 40 ottelua): Salon Vilpas 60/35, Kauhajoen Karhu Basket 50/34, Tampereen Pyrintö 42/36, Joensuun Kataja 38/32, KTP-Basket 38/34, Helsinki Seagulls 34/35, Kouvolan Kouvot 32/35, BC Nokia 30/35, Lapuan Kobrat 24/35, Uudenkaupungin Korihait 18/35, Kaarinan Ura Basket 16/36.

KTP-Basketin jäljellä olevat ottelut Korisliigan runkosarjassa:

KTP-Basket – Joensuun Kataja Steveco Areenalla perjantaina 29.3.2019 kello 18.30

Salon Vilpas – KTP-Basket Salohallissa tiistaina 2.4.2019 kello 18.30

Helsinki Seagulls – KTP-Basket Töölön Kisahallissa perjantaina 5.4.2019 kello 18.30

KTP-Basket – Kauhajoen Karhu Basket Steveco Areenalla tiistaina 9.4.2019 kello 18.30

BC Nokia – KTP-Basket Nokian palloiluhallissa lauantaina 13.4.2019 kello 17.00

KTP-Basket – Uudenkaupungin Korihait Steveco Areenalla tiistaina 16.4.2019 kello 18.30

TEKSTI: Matti Järvinen KUVA: Mikko Mäkelä

Yhteistyökumppanit