KOBRIEN EI ANNETTU ENÄÄ ISKEÄ

Kuva: KTP:n Tyrell Nelson (keskellä) on valmiina rymistelemään korille. Kobrien puolustuksessa Zane Waterman (oikealla) ja Jussi Turja (Nelsonin takana) jättävät tilaa, ja kohtaa Janne Lehtoranta pääsee antamaan passin ottelun parhaalle pelaajalle.

KTP PALASI TYYLILLÄ VOITTOJEN TIELLE

KTP-Basket palasi voittojen tielle Korisliigassa, kun se juoksutti Lapuan Kobria 94-69 (tauko 43-41, erät: 19-18, 24-23, 23-13, 28-15) Steveco Areenalla tiistai-iltana. Viiden ottelun mittainen tappioputki oli syytäkin panna poikki, sillä muussa tapauksessa puheet pudotuspelien kotikenttäedusta olisivat alkaneet jo kuulostaa haihattelulta. Nyt KTP:lla on seitsemän runkosarjan ottelua jäljellä ja paikka neljän parhaan joukossa yhä täysin mahdollista.

Runkosarjan voitto on aivan ilmeisestikin jo sementoitunut Salon Vilppaalle. Sillä on 32 ottelusta kasassa 54 pistettä. Kauhajoen Karhu Basket (32 ottelua/46 pistettä) ja Tampereen Pyrintö (32/42) käynevät vielä kovan väännön kakkos- ja kolmospaikasta. KTP:n (33/36) uhkana on ennen muuta Joensuun Kataja, jolla on peräti viisi ottelua (28/32) vähemmän pelattuna kuin kotkalaisilla. Kouvotkin (32/30) voi vielä tulla hämmentämään tuota “kotietusoppaa”, mutta viime aikojen hyvästä vireestään huolimatta Helsinki Seagulls tuskin enää ennättää kärkisijoille.

Oma taistelunsa on pudotuspeliviivan rajallakin. BC Nokia on tällä hetkellä kahdeksantena neljä pistettä edellä Kobria. Lapua olisi ilman muuta tarvinnut voiton Kotkan reissulta, mutta siihen ei kotijoukkue antanut lopulta mitään mahdollisuuksia.

Vierailija oli pitkään taukoon asti jopa aavistuksen verran dominoivampi, vaikka kahvia ja pullaa nautittiinkin KTP:n kahden pinnan johdossa. Lapua pyrki hanakammin vastustajan korille ja se oli nälkäisempi varsinkin hyökkäyslevypalloissa. Tappiollisten pelien jälkeen yhden jos toisenkin puserossa varmastikin velloi se epävarmuuden tunne, että “mitä jos Kobratkin meitä vielä nöyryyttää!?”

Pelko oli kuitenkin turha. Taukotilassa KTP:n päävalmentaja Tomi Kaminen piirsi tauluun kaksi numeroparia: 23 ja 13. Ne kertoivat kotkalaispelaajille, kuinka paljon parempi Kobrat oli ollut irtopalloissa kahdella ensimmäisellä neljänneksellä. Viesti meni perille, ja jatkossa Kotka oli tosi vahva puolustuksessa – eikä pelkästään korien tuntumassa. Kotijoukkue aiheutti vieraille peräti 17 pallonmenetystä ja juoksi niistä kaikkiaan 19 pistettä.

KTP:n karkumatka lähti liikkeelle vääjäämättömästi. Kolmannen kympin alussa Kobrat rimpuili vielä tasoihin (47-47) Larry Andersonin ja Panu Peltokankaan onnistuneilla kolmosilla, mutta sen jälkeen se olikin sitten menoa. Kotka voitti seuraavan runsaan kolmiminuuttisen 13-0, ja Lapuan arkkuun alettiin etsiä sopivia nauloja.

Kirvesmiehiksi veistohommiin ilmoittautuivat Tyrell Nelson ja Donte Thomas. Aika ajoin varjojen mailla vaellellut kaksikko oli nyt taas parhaimmillaan siinä, missä he ovat tunnetusti hyviä – eli pahanteossa aivan vastustajan korin alla. Välillä Thomas syötti ja Nelson säkitti, ja tovin päästä roolit menivät toisin päin. Nelson kirjautti ottelun korkeimmat +/- numerot (23). Niitä kerryttivät muun muassa 25 pistettä, 10 levypalloa, 4 syöttöä ja 4 vastustajalle aiheutettua virhettä.

Lopullisesti Kobrat kypsyi KTP:n pihdeissä heti viimeisen neljänneksen alussa. Jo minuutin jälkeen eroa oli 16 pistettä (73-57), ja siitä se kasvoi tasaisesti aina ottelun loppuun asti. Suurimmillaan piste-ero oli päätössummerin soidessa.

KTP:n onnistujien kerhoon oli tyrkyllä muitakin kuin Nelson ja Thomas. Kotimaisista Joonas Lehtoranta ja Antto Nikkarinen pelasivat kenties kauden parhaat ottelunsa. Lehtoranta antoi viitteitä tulevasta jo lauantaina Nokialla, mutta se uurastus meni koko joukkueelta hukkaan, kun BC rymisteli yli ja ohi.

Kobrat-pelissä Lehtoranta oli aloituskokoonpanossa, hän kiitti luottamuksesta ja iski tauluun kelpo tilastolukemat: 15 pistettä (pelitilanneheitot 7 yritystä/5 onnistunutta), 1 levypallo, 3 syöttöä ja 3 riistoa. Nikkarinenkin oli kova: 11 pistettä, 2 levypalloa ja peräti 8 koriin johtanutta syöttöä.

Kevin Langfordkin pelasi väkevästi. Hän pussitti jo ensimmäisellä kympillä kahdeksan pinnaa ja piti KTP:n mukana kilpajuoksussa. Jalen Jacksonilla sen sijaan on kokonaisuus hieman hakusessa. Pelinjohto on staattista, pallo pysähtyy hänen käsissään, ja hitaampikin puolustaja ennättää siinä ajassa ottaa asemansa. “Helpoista” ajoista korille meni niistäkin turhan monta hukkaan. Jacksonin tähtihetki (kolme onnistunutta vaparia kolmen pisteen heittoyrityksen jälkeen) toki osui tilanteeseen, jossa KTP sanoi lopullisesti “hei hei” Kobrille.

Kobrilla on mahdollisuus pelata voitosta silloin, kun sen amerikkalaisista enemmän kuin yksi tai kaksi onnistuvat. Nyt ei nelikosta loistanut oikein kukaan. Normikeskiarvoillaan Anderson, Khalil Small, Jaron Hopkins ja Zane Waterman keräävät sen 70 pistettä, ja suomalaisille jäävät sitten rippeet. Nyt jenkkikvartetti sai kasaan vain 35 pinnaa, ja eihän se riitä mihinkään. Tämäkin kielii KTP:n onnistuneesta puolustuspelistä.

Yksi totuus joukkueiden eroista löytyy myös syöttötilastoista. KTP:lle kirjattiin kaikkiaan 23 koriin johtanutta syöttöä ja Lapualle vain kahdeksan. Jos näkee numeroiden taakse, voisi arvella, että Kobrien peli oli ajoittain päämäärätöntä yksin yrittämistä. Ja sitä se oli varsinkin lopussa. Hopkins ainakin puski väkisin korille vain ja ainoastaan kaunistellakseen omia tilastoja.

Lapuan parhaita tällä kertaa olivat ihan oman kylän pojat ja Kobrien kasvatit Panu Peltokangas ja Jussi Turja.

Tomi Kaminen oli luonnollisesti helpottunut, kun tappioputki saatiin poikki, ja oma pelikin taas kulki.

- Puolustuksemme oli nyt hyvää. Lapua tulee niin vahvasti korille, ettei mitään rajaa. Nyt saimme väylät tukittua ja heiltä vahvuuksia pois.

Kamisen mukaan Kobrien kukistaminen oli “hyvä voitto, joka helpottaa koko joukkuetta”.

- Meillä on ollut viime aikoina pirun vaikeaa. Olen useaan otteeseen sanonut, ettei se taito pelata ole missään vaiheessa kadonnut. Meillä on vain ollut jokin ihmeellinen henkinen lukko. Joukkue ja kausi kaiken kaikkiaan on ollut hyvin ihmeellinen. Kun homma sujuu, olemme tosi hyviä. Kun taas ei, menevät päät helposti alas. Kyllähän tämä tietysti mielenkiintoa lisää, kun koko ajan mennään ylös ja alas. Sellainen tasainen suorittaminen meiltä puuttuu, totesi Kaminen.

Erityisen tyytyväinen Kaminen oli Joonas Lehtorannan puolesta.

- Olen vilpittömän iloinen “Jontun” esityksestä. Olen vasta nyt oppinut tuntemaan, miten herkkä poika hän on, ja miten paljon hän tarvitsee tukea ja luottamusta. Joonas on mielestäni sarjan parhaita puolustajia ja vielä jos hän pystyy tekemään pisteitä tällä tavalla...

Lehtoranta itsekin oli positiivisen hämmentynyt iltapuhteestaan.

- Varmaan ensimmäistä kertaa tällä kaudella olen itsekin tyytyväinen siitä, että heitin noin hyvin. Tuntuu tosi hyvältä, kun voittokin vihdoin taas tuli. Peli oli meiltä tasainen esitys täydet 40 minuuttia, eikä pitkiä mustia jaksoja tullut, tiivisti Joonas Lehtoranta.

Kobria helmikuusta lähtien käskyttänyt päävalmentaja Nenad Stefanovic harmitteli joukkueensa löysää asennetta toisella jaksolla.

- Kotka on aina ollut vaikea paikka pelata. En tiedä perimmäistä syytä, ja tekosyitä on turha keksiä, totesi serbialainen ymmärrettävällä suomen kielellä.

Edellisessä pelissä Kobrat pysäytti Vilppaan Lapualla.

- Näillä otteluilla on eroa kuin yöllä ja päivällä. Saloa vastaan meillä oli 22 syöttöä, nyt kahdeksan. Se kertoo aika paljon tästä Kotkan ottelusta. Jostain syystä emme vain saa sellaista joukkuehenkeä kentälle, mitä voittaminen vaatii, Stefanovic tuskaili.

KTP kohtaa lauantaina Tampereen Pyrinnön vieraissa. Seuraava kotiottelu on maaliskuun 29. päivänä, jolloin vieraaksi tulee Kataja. Siinä on tavallista enemmän pelissä. Voitolla KTP pystyisi tekemään eroa Katajaan. Jos taas vieras voittaa, olisi Joensuu jo ihan Kotkan kupeessa.

Pisteet/levypallot, KTP: Tyrell Nelson 25/10, Donte Thomas 15/6, Joonas Lehtoranta 15/1, Kevin Langford 14/5, Antto Nikkarinen 11/2, Jalen Jackson 9/3, Janne Lehtoranta 3/1, Eero Hannikainen 2/0, Juho Lehtoranta 0/3.

Lapuan Kobrat: Panu Peltokangas 12/8, Khalil Small 12/2, Jaron Hopkins 11/4, Jussi Turja 10/0, Lauri Toivonen 9/3, Zane Waterman 7/7, Larry Anderson 5/7, Ville Turja 3/0.

Erotuomarit: Johannes Sarekoski, Ville Selkee, Lauri Jäämaa, yleisöä 997.

Korisliigaa:

Tampereen Pyrintö – KTP-Basket Pyynikin palloiluhallissa lauantaina 23.3.2019 kello 17.00

KTP-Basket – Joensuun Kataja Steveco Areenalla perjantaina 29.3.2019 kello 18.30

Salon Vilpas – KTP-Basket Salohallissa tiistaina 2.4.2019 kello 18.30

Helsinki Seagulls – KTP-Basket Töölön Kisahallissa perjantaina 5.4.2019 kello 18.30

KTP-Basket – Kauhajoen Karhu Basket Steveco Areenalla tiistaina 9.4.2019 kello 18.30

BC Nokia – KTP-Basket Nokian palloiluhallissa lauantaina 13.4.2019 kello 17.00

KTP-Basket – Uudenkaupungin Korihait Steveco Areenalla tiistaina 16.4.2019 kello 18.30

TEKSTI: Matti Järvinen KUVA: Mikko Mäkelä

Yhteistyökumppanit