KARHUN TEHOVIISIKKO LIIKAA KTP:LLE

KUVA: KTP-Basketin Joonas Lehtoranta (vasemmalla) pelasi vahvasti ja piti puolustuksellaan muun muassa Karhu Basketin Bojan Sarcevicin (oikealla) vähillä tehoilla ensi jaksolla. Jatkossa ex-kotkalainen pääsi sitten irti, ja vahvasti esiintyi myös Kauhajoen Gregory Mangano.

“USKOA RIITTÄÄ SILTI, SARJA VASTA 2-0”

Korisliigan hallitseva Suomen mestari Karhu Basket voitti KTP-Basketin selvästi tämän kevään ensimmäisessä puolivälieräottelussa Kauhajoella torstaina ja se oli askeleen edellä myös toisessa kohtaamisessa Steveco Areenalla lauantaina. Kotijoukkueen peli oli nyt valmiimpaa kuin edellisellä kerralla, mutta vieraiden vahvan aloitusviisikon pysäyttämiseksi KTP ei kuitenkaan keksinyt keinoja. Karhu Basket voitti 101-90 (tauko 42-52, erät: 27-24, 15-28, 35-13, 24-25) ja se otti 2-0 -kiinnityksen paikkaan SM-finaaleissa. Loppuotteluun mennään neljällä voitolla, ja seuraavan kerran Karhu Basket ja KTP kohtaavat Kauhajoella maanantaina.

KTP oli pelissä hyvin mukana pitkään taukoon asti, vaikka vieraat aloittivatkin kamppailun huikealla heittopelillä. Ensimmäisellä kympillä Karhu Basketia lykästi kuudessa kolmen pisteen heitossa (10 yritystä), ja toisella onnistumisia tuli vielä kolme lisää (yrityksiä puoliaikaan mennessä kaikkiaan 17). Kotijoukkue tarjosi vastustajalle likimain yhtä vahvaa lääkettä samasta purkista, sillä kahdella ensimmäisellä neljänneksellä KTP oli säkittänyt bonusheitoillaan yhteensä 18 pistettä (13 yritystä/6 onnistunutta).

Kymmenen pinnan johtoon (52-42) päästessään kotkalaiset olivat tehneet myös monia muita asioita oikein. Joukkue puolusti vähintäänkin hyvin, ja ennen muuta Joonas Lehtoranta sai Karhu Basketin pelintekijän Bojan Sarcevicin alkuillasta erittäin hankalan. Puoliaikataukoon mennessä Kauhajoen takamies oli tehnyt viisi pistettä – no joo – ja antanut viisi koriin johtanutta syöttöä – no jaa – mutta samassa ajassa häneltä oli viety viisi kertaa (!) pallo käsistä. Niin monta menetystä on Sarcevicille harvinaista.

Pelintekijän sutatessa koko Karhu Basketin pakka oli aivan sekaisin. Kuvaavaa tästä oli tapahtumasarja sen jälkeen, kun Jalen Jackson oli vienyt kolmosellaan KTP:n 51-42 -johtoon. Kauhajoen päävalmentaja Jussi Laakso otti aikalisän, ja siltä palatessaan vierasjoukkue jatkoi peliä kuudella miehellä. Ottelun tuomaristo oli lopulta Laaksoa paremmin kartalla, Karhu Basketille tuomittiin teknillinen virhe ja KTP:lle yksi vapaaheitto, jonka Jackson pani pussiin.

KTP:n epäonneksi heti kohta protokollassa seurasi ohjelmaan merkitty kahvitauko. Jos hektinen meno olisi saanut jatkua, Karhu Basket olisi saattanut romahtaa lopullisesti. Nyt Laakso pääsi panemaan pukuhuoneessa rivistönsä ojennukseen, ja kolmannen neljänneksen alussa se oli sitten KTP, jolta oli pallo hukassa.

Kotkan johto suli muutamassa minuutissa. Karhu Basket tuli tasoihin 54-54 -lukemissa, ja koko kymppi oli vieraiden tehokasta rallattelua (jaksovoitto vieraille 35-13). Toivoa vielä oli, kun Joonas Lehtoranta säkitti ensin kolmosen ja Juho Lehtoranta heti perään kakkosen (Kauhajoki johti silloin 66-65). Karhua ei sitten kuitenkaan pysäyttänyt mikään. Sarcevic ja Cameron Jones olivat löytäneet pelihuumorinsa, Rene Rougeau ja Gregory Mangano pelasivat vahvasti läpi matsin, ja myös Christopher McKnight nousi laatuluokan vahvistusten joukkoon.

Nyt jos koskaan Kauhajoen Karhu Basketista voidaan sanoa, että sen tehot lepäsivät aloitusviisikon varassa. Joukkueen tekemistä 101 pisteestään vain kaksi jäi muille (so. Antti Niskanen). Roolinsa pelissä oli hänelläkin kuten Okko Järvellä. Molemmat kävivät vuorollaan kentällä uuvuttamassa Donte Thomasia, joka takiaisiin tuskastuneena jäi alle normaalitasonsa ja otti muun muassa teknillisen virheen.

Karhu Basket vei ottelun läpi pienellä rotaatiolla – vain seitsemällä miehellä – mutta niin teki KTP:kin. Kaksi ensimmäistä jaksoa Jalen Jackson oli suorastaan lennossa. Siitä kielivät tehot tilastoissa: 18 pistettä (kolmoset 6 yritystä/4 onnistunutta), 5 levypalloa, 3 koriin johtanutta syöttöä ja yksi riisto. Toisella puolikkaalla hän hävisi täysin kuvasta, ja lisäpinnoja syntyi vain kaksi.

Donte Thomasilla oli omat riippaansa, mutta Tyrell Nelson ja Kevin Langford ylsivät lähelle kelpo suoritusta. Nelson pussitti kakkosensa 78- (9/7) ja Langford 75-prosenttisesti (12/9). Joonas Lehtorannan esityksessäkään ei ollut valittamista. Hän onnistui ensi jaksolla niin hyvin Bojan Sarcevicin vartioinnissa, että heräsi väistämättä kysymys, miksi ns. “kuuma pelaaja” jätettiin vaihtopenkille kolmannen neljänneksen alkaessa? Seurauksethan siitä ovat nyt kaikkien tiedossa; Kauhajoen takamies löysi rytminsä, ja se oli sitten menoa...

Samasta asiasta ruoski itseään myös KTP:n päävalmentaja Tomi Kaminen.

- Jälkikäteen ajateltuna kyllähän se minun piikkiini menee, myönsi Kaminen.

Isossa kuvassa Kotkan koutsi harmitteli tilaisuuden menettämistä pelissä, josta olisi ollut mahdollisuus kääräistä voitto.

- Tiesimme kyllä, kuinka hyvin Karhu aloittaa jaksot, ja miten meidän pitää olla valmiina kaikkeen. Nyt ei vaan käynyt niin. Kun siihen sitten vielä tulee mielialaa syöviä syöttö- ja muita virheitä, voi kokemuksen sanoa vieneen nuoruutta, totesi Kaminen.

Kahden tappion jälkeen KTP on käynyt nyt “köysissä”, mutta “lukua” se ei ole vielä ottanut.

- Sarja on vasta 2-0 eikä se ole vielä ohi, vakuutti Tomi Kaminen.

Ensimmäisellä pelipuoliskolla “köysiin” ahdistettu Bojan Sarcevic kertoi, mistä ottelun alussa oli kysymys.

- Meille sattui paljon pallonmenetyksiä ja annoimme vastustajalle levypalloja. Pelimme ei ollut kontrolloitua. Toisella olimme niissä parempia, tiivisti Karhu Basketin pelintekijä.

Valmentaja Jussi Laakso kertoi, mikä sai aikaan muutoksen.

- Tauolla puhuimme, että keskittyminen pitää saada takaisin peliin, ja meidän pitää olla kovempia. Toisen puoliajan alussa vedimme sitten 14-0 runin, kun saimme tärkeitä stoppeja ja teimme niistä koreja, kelasi Laakso. – Tämä oli tärkeä voitto. 2-0 -tilanteesta on mukavampaa lähteä kohti kolmatta välierää, summasi Kauhajoen käskijä.

Pisteet/levypallot, KTP: Jalen Jackson 20/6, Tyrell Nelson 20/7, Kevin Langford 18/4, Joonas Lehtoranta 13/2, Donte Thomas 12/3, Antto Nikkarinen 5/4, Juho Lehtoranta 2/2.

Karhu Basket: Gregory Mangano 24/5, Cameron Jones 22/2/9 syöttöä, Christopher McKnight 18/4, Rene Rougeau 18/6, Bojan Sarcevic 17/11/8, Antti Niskanen 2/1, Okko Järvi 0/2.

Erotuomarit: Petri Mäntylä, Pekka Saros, Ari Mikkola, yleisöä 1139. – Kauhajoki johtaa välieräsarjaa 2-0.

Korisliigaa, välierä:

Kouvolan Kouvot – Salon Vilpas 85-77 (tauko 42-45, erät: 24-19, 18-26, 23-25, 20-7)

Pisteet/levypallot, Kouvot: David Gonzalvez 25/3/5, Thomas Gibson III 15/5, Jeremy Morgan 15/5, Brian Asbury 10/6, Tuomas Hirvonen 9/1, Ville Kaunisto 5/10, Severi Kaukiainen 3/1, Teemu Knihtinen 3/2.

Vilpas: Juho Nenonen 19/4, Antonio Ballard 17/11, Jamie Skeen 13/6, Teemu Rannikko 11/4/10, Mikko Koivisto 8/3, Brandon Taylor 4/3, Aatu Kivimäki 3/2, Henri Kantonen 2/3. – Vilppaalta puuttui ensimmäisen ottelun ratkaissut Jack Gibbs.

Erotuomarit: Johannes Sarekoski, Ville Selkee, Elias Anttonen, yleisöä 2011 (ottelu pelattiin Kouvolan jäähallissa). Välieräsarjassa tilanne on 1-1.

KTP:n tulevia otteluja:

Karhu Basket – KTP-Basket Kauhajoen liikuntahallissa maanantaina 6.5.2019 kello 18.30

KTP-Basket – Karhu Basket Steveco Areenalla keskiviikkona 8.5.2019 kello 18.30

Muita pelipäiviä: 10., 12. ja 14.5.2019.

Pääsyliput keskiviikon (8.5.) otteluun tulevat ennakkomyyntiin RiPe-Sportissa kauppakeskus Pasaatissa sunnuntaina 5.5.2019.

TEKSTI: Matti Järvinen KUVA: Mikko Mäkelä

Yhteistyökumppanit