"Jokaisen pelaajan nostettava tasoaan"

"Jokaisen pelaajan nostettava tasoaan"

KTP-Basket matkustaa keskiviikkona 31.10 Vilppaan vieraaksi Saloon. Viime kotiottelussa Pyrinnölle hävinneellä KTP:llä on kasvojen pesun paikka Salossa. Viisi päivää on treenattu sekä katseltu videoita ja ongelmakohtia pyritty löytämään.

- Perjantain pelistä jäi kaikille todella paljon parannettavaa, jokaisella osa-alueella ja siitä lähdetään nyt rakentamaan. Hyvillä mielin lähdetään silti kohti ottelua, tiedetään, että ei me niin huonoja olla, kuin miltä Pyrintö-ottelu vaikutti. Tärkein asia on saada meidän peruspuolustus, missä nyt ollaan oltu aika pihalla, kuntoon. Sitä ollaan hiottu treeneissä, että saataisiin kaikki miehet samalle sivulle sen suhteen, kommentoi Antto Nikkarinen.

Kauden avausottelun tappion jälkeen, viisi ottelua putkeen voittanut Vilpas on sarjan suurimpia mestaruussuosikkeja. Viime kauden hopeajoukkueessa ydinrunko (Nenonen, Rannikko, Koivisto, Kivimäki, Luosmaa) on pysynyt kasassa ja vaihtuvuus on ollut pientä (oikeastaan vain jenkkinelikko uusiksi). Alkukauden perusteella valmentaja Joonas Iisalo on saanut hyökkäyspelin jo erittäin hyvään kuntoon, mutta puolustuspäässä on vielä riittänyt ongelmia ja Nokia-ottelua lukuunottamatta Vilppaalle on tehty jokaisessa ottelussa yli 80p omaan päähän. Vilppaalle ei vielä täysin tasapainoista ottelua ole sattunut ja peli on aaltoillut paljon otteluiden sisällä, mutta se on silti pystynyt vankalla kokemuksella ja rutiinilla puristamaan voiton viidessä ottelussa kuudesta.

Jenkkinelikko Vilppaalla on kova. Jamie Skeen tuli Kouvoista, Diante Baldwin pelasi viime kaudella Puolan pääsarjassa AZS Koszalinin riveissä viimeistellen keskiarvoikseen 11,9p/3,8l/4,2s. Täydentää hyvin Rannikkoa ja takaa sen, että vastustaja ei pelkästään pysty keskittymään Rannikkoon. Tällä kaudella ollut Vilppaan paras pistemies 15,3p/ottelu keskiarvolla.

Brandon Taylor vietti yliopisto vuotensa kovassa Penn Statessa. Sieltä siirtyminen kaudeksi 2016-17 Kreikan liigan huippuseuraan PAOK:iin, jossa pelit eivät vielä lähteneet rullaamaan toivotulla tavalla ja siirtyi loppukaudeksi Sveitsin liigan 5 Stelle Massagnoon. Viime kausi vierähti Antto Nikkarisen seurakaverina Ruotsissa Jämtlandin joukkueessa. Tilastorivi 15,7p/6l/1,1s/1,1t kertoo, että monipuolisesta pelaajasta, joka osaa tehdä pisteitä, on kyse (Nikkarisen tilastot Jämtlandista 5,8p/1,8l/4,4s). Neljäntenä jenkkinä D.J. Fenner, jolla kokemusta löytyy europaasta, sekä Unkarin, että Kreikan pääsarjoista. All-round laituri, joka osaa vähän kaikkea. Muutamia väläytyksiä lukuunottamatta ei ole saanut varmastikaan vielä parastaan irti. Tuskastellut varsinkin kolmen pisteen heittonsa kanssa (26,3%). 

Kovan jenkkinelikon lisäksi taustatukea Rannikon johtamalle orkesterille antavat suuria tunteita varsinkin vastustajajoukkueen pelaajistossa, valmentajassa (viime kaudella kovat sanalliset väännöt Ailuksen kanssa) ja faneissa herättävä Susijengi laituri Juho Nenonen, ”La Bomba” lempinimellä operoiva kolmostykki Mikko Koivisto, jolle vapaata tilaa ei voi jättää yhtään, sekä kokoajan kehittyvä Rannikon opetuslapsi Aatu Kivimäki.

Seuraa heitä:

Teemu Rannikko

Sarjan paras pelaaja. Jos KTP saa Rannikon pysäytettyä, on sillä mahdollisuus voittoon. Pelaaja joka saa joukkuekaverinsa näyttämään paremmilta ja joka omalla panoksellaan antaa lähes joka ilta joukkueelleen mahdollisuuden voittaa. Löytääkö KTP keinot Rannikon pysäyttämiseen?

Jamie Skeen

Päätyi viime kaudella Kouvoihin, kun ei päässyt suurseura Partizan Belgradin lääkärintarkastusta läpi. Jyri Lehtonen sanoi, että kunnossa ollessaan sarjan kovin jenkki. Mutta onko kunnossa? Luontainen pelipaikka laituri, mutta Vilppaassa pelaa sentteriä. Onko paras mahdollinen pelaajatyyppi (sentteri) Rannikon palloscreeneihin? Osaa myös heittää kauempaa ja Katajaa vastaan Rannikko ja Skeen pelasivat paljon pick’n’pop hyökkäystä jota Kataja ei saanut kuriin, löytääkö KTP lääkkeet tähän? Viime ottelussa Katjaa vastaan 27p/11l, alkaako kunto löytyä? Edellisissä otteluissa ollut vaikeuksissa puolustuspäässä, jossa on vaikuttanut hitaalta ja kankealta. Pystyykö Nelson liikkuvana sentterinä käyttämään tätä hyväkseen?

Joonas Iisalo

Huippulahjakas valmentaja, joka on saanut joukkueen pelaamaan vahvuuksillaan. Mutta, jos peli ei kulje alkaa Iisalon kattila kiehua ja keskittyminen siirtyy epäolennaisiin asioihin, jolloin myös joukkueen peli kärsii. Viihdyttävä ja hyvä valmentaja, joka on aina vastustajajoukkueen fanien hampaissa ja välillä fanit pääsevätkin pään sisälle. Jos KTP hallitsee niin ottaako tekun? Vilppaan hallitessa nauttii jokaisesta korista, kuin olisi itse pelaamassa ja villitsee yleisöä.

KTP:n koko joukkue

Jos Vilpas ottelusta halutaan saada muutakin, kuin hyviä kokemuksia, on jokaisen pelaajan nostettava tasoaan. Asenne on varmasti jokaisella kunnossa, mutta keskittymisen täytyy olla parempaa. Saadaanko Pyrintö ottelussa taas nähdyt helpot menetykset pois? Onko puolustukseen saatu ryhtiä vai pyörittääkö Rannikko sitä miten haluaa?

Key matchups

KTP:n takapelaajat – Rannikko/Baldwin

KTP:n takapelaajille (Nikkarinen/Pounds/Joonas Lehtoranta/Williams Jr.) tulee kauden kovin haaste vastaan. Todennäköisesti sarjan parhaan takakentän combon muodostavat Rannikko ja Baldwin ovat erittäin vaikeat pysäytettävät yhdessä. Molemmat osaavat syöttää, sekä viimeistellä itse. Heittouhkaa löytyy joka puolelta kenttää, sekä Rannikon palloscreeni pelaaminen hipoo täydellisyyttä. Baldwin taas on juuri sellainen takamies, jonka kanssa KTP:llä on riittänyt ongelmia. Räjähtävän nopea ja atleettinen pelaaja, joka osaa heittää sekä ajaa. Saako KTP molemmat jonkinlaiseen otteeseen

Nelson/Langford – Skeen

Skeen ei ole liikkuvimmasta päästä, mutta voimaa ja taitoa löytyy sitäkin enemmän. Miten Nelson ja Langford selviytyvät puolustuspäässä ja pystyvätkö sulkemaan Skeenin levypalloissa? Vastaavasti Skeen, jonka puolustaminen on ollut heikkoa, selviytyy liikkuvampia Nelsonia ja Langfordia vastaan? Tässä voi olla KTP:n sauma iskeä. Kolikolla on myös kääntöpuolensa ja Skeen saattaa dominoida korinalusta täysin.

Thomas – Taylor

Thomas on ollut varsinkin levypallopelaamisessa KTP:n tärkein lenkki. Viime kaudella Antto Nikkarisen kanssa Jämtlandissa Ruotsissa pelannut Taylor on erittäin monipuolinen pelaaja ja kova haaste Thomasille. Onko Nikkarinen kertonut miten Taylor pysäytetään? Pystyykö Thomas ottamaan vielä isompaa roolia hyökkäyspäässä ja pitkänä sekä atleettisena pelaajan tuottamaan Vilppaalle ja Taylorille ongelmia?

Key Points

Vilppaan hyökkäys vs KTP:n puolustus

Vilppaalta löytyy todennäköisesti koko sarjan kovin materiaali hyökkäyspäähän. Löytyy älyä, heittotaitoa, sekä ajouhkaa. KTP:n puolustus ei ole alkukauden otteluissa toiminut edes vähää alusta ja huolestuttavin asia on ollut, että liian usein vastustaja on saanut joko täysin vapaan noston tai heiton, ilman, että sitä ollaan pystytty yhtään häiritsemään. Puolustuksesta 80% on halua ja tahtoa, 20% taktista osaamista ja pelinlukua. KTP:n pelaajien pitää pystyä paremmin pysymään oman miehen edessä ja jos 1vs1 tilanne kaarella hävitään, pitää avun olla hereillä. Alkukauden otteluissa KTP on tykännyt vaihtaa jokaisen screenin, niissä puheen ja halun mennä screeneistä läpi on toimittava paremmin. Nyt vastassa on niin kova takamieskaksikko, että he kyllä löytävät vapaat miehet tai vastaavasti heittävät itse, jos liikaa tilaa jää. 

Tahtotila

Onko KTP saanut nollattua Pyrintö-matsin ja tuleeko se otteluun kovalla intensiteetillä ja täynnä halua näyttää? Vilpas nousi viimeisellä neljänneksellä Katajaa vastaan 10p takaa-ajoasemasta voittoon, mutta tuleeko se heikomman alkukauden pelannutta KTP:tä vastaan takki auki otteluun? 

Salohalli

Viime kaudella Vilpas ei hävinnyt runkosarjassa kotonaan kertaakaan. Pudotuspeleissä hävisi vain kahdesti, kerran KTP:lle ja kerran mestaruuden voittaneelle Kauhajoen Karhuille. Äänekäs kotiyleisö kannustaa omiaan vimmatusti, sekä pyrkii parhaansa mukaan häiritsemään vierasjoukkueen peliä. Salohallin kovat korit mihin vierasjoukkue ei myöskään varmasti ole tottunut, vaikeuttavat peliä entisestään. Vaikein paikka vierasjoukkueelle pelata Suomessa.

Pelin tempo

Vilpas on tällä kaudella pitänyt otteluissa matalaa tempoa. Se ei juokse nopeita hyökkäyksiä, vaan luottaa enemmän puolenkentän hitaaseen hyökkäykseen. Joukkue ei ole nopeimmasta päästä (Rannikko, Skeen) ja tässä piilee myös KTP:n mahdollisuus. Jos KTP saa stoppeja ja pystyy pitämään pelin tempon korkeana koko ottelun ajan, voi Vilpas olla ongelmissa.

Ke 31.10 klo 18.30 Vilpas Vikings – KTP-Basket, Salohalli, Salo.

TEKSTI: Niko Ikävalko KUVA; Mikko Mäkelä    

Yhteistyökumppanit