JACK GIBBS HÄÄRI KUKKONA TUNKIOLLA

KUVA: Kotkan ottelussa maaliskuun alussa Vilppaan Jamie Skeen (oikealla) ja Jack Gibbs tekivät KTP:n Kevin Langfordin olon tukalaksi. Salossa Skeen oli sävyisämpi mutta Gibbs suorastaan liekeissä.

VILPPAAN HEITTORALLI LIIKAA KTP:LLE

Salon Vilppaan huikea heittopeli kolmannen ja neljännen erän taitteessa oli KTP-Basketille liikaa siedettäväksi Korisliigan ottelussa Salohallissa tiistaina. Kotkalaisvieras johti vielä hetkeä ennen viimeistä lyhyttä taukoa kahdella pisteellä (68-66), mutta viisi seuraavaa peliminuuttia menivät sitten isännille peräti 22-2! Vilpas johti sen jälkeen 88-70, ja ottelu oli sillä selvä. Viimeiset minuutit olivat pelkkää kosmetiikkaa, vaikka KTP käväisikin kahdeksan pinnan päässä ((89-81). Kauden viimeisestä runkosarjan keskinäisestä kohtaamisesta jää aikakirjoihin päätöslukemat 101-84 (tauko 44-39, erät: 25-23, 19-16, 30-29, 27-16).

Kukkona tunkiolla tuossa Vilppaan heittorallissa hääri 24-vuotias, 183-senttinen pelintekijä Jack Gibbs, joka pussitti maagisen 5-minuuttisen aikana 12 pistettä – kaikki onnistuneilla kolmosilla (4 yritystä/4 onnistunutta) jopa ylipitkiltä etäisyyksiltä. Häntä säestivät Brandon Taylor ja Mikko Koivisto, jotka molemmat latasivat yhden kakkosen ja yhden kolmosen mieheen; siis yhteensä 10 pistettä. Ohiheittoihin Salo tärveli tilanteita vain kaksi kertaa kymmenestä; Gibbs heitti kerran ohi kakkosen ja Henri Kantonen kerran kolmosen.

KTP:kin sai noilla ratkaisun hetkillä pallon ilmaan kahdeksan kertaa, mutta vain Donte Thomas onnistui kerran donkissa, joka kavensi tilanteen 82-70. Se ei kuitenkaan sammuttanut salolaisten tiistai-illan huumaa, ja heti kohta soi Kotkan omassa päässä. Ensin Gibbs “three points” 85-70, ja sitten Taylor “three points” 88-70.

Salon Vilpas tiedetään hanakasti heittäväksi joukkueeksi. Se hakee pelitilannekoria keskimäärin 68 kertaa (kakkosia 37 ja kolmosia 31) ottelua kohden, ja onnistumisprosentit ovat olleet lyhyemmiltä matkoilta 55,5 ja bonuskaaren takaa 39,2. KTP:ta vastaan nuo tilastot heittivät sen verran kuperkeikkaa, että Vilpas tykitti nyt enemmän kolmosia (36 yritystä/16 onnistunutta, prosentti 44) kuin kakkosia (31/18, 58) kovilla prosenteilla.

Korisliigassa vain Salon naapuri Kaarinan Ura Basket rakastaa heittämistä likimain yhtä paljon kuin sarjakärki (kakkosia 34 ja kolmosia 34 keskimäärin/peli), mutta liigan hännänhuipun prosentit ovat vaatimattomampia (52,2 ja 33,7) kuin Vilppaan.

Tuohon kolmannen jakson loppuun asti KTP:nkin peli oli aivan kilpailukykyistä. Alussa pitempi kaarti tosin tärveli hyviä heittopaikkoja lähietäisyyksiltä, mutta jatkossa tahti parani. Ennen viimeistä kymppiä Salo johti parhaimmillaan yhdeksällä pisteellä (39-30 ja 44-35) ja Kotka kolmella-neljällä pinnalla (5-9 ja vielä 48-51). Sitten tuli musta käsi ja vähän vaaleampikin, ja ne pimensivät Kotkan taivaan.

Varsinkin Gibbsin heitot lähtivät sellaisilta etäisyyksiltä, ettei niistä voi oikein puolustustakaan moittia. Yhtälailla kuin heittoja jotkut olivat suoranaisia onnenkantamoisia. Amerikkalaisen takamiehen 30 pisteen kokonaissaalista (kakkoset 7/4, kolmoset 11/6, vaparit 4/4) täydensi kuusi koriin johtanutta syöttöä. Taylor pystyi osumatarkkuudessa itse asiassa vielä parempaan (kakkoset 5/3, kolmoset 5/4, vaparit 4/3), mutta Gibbsin oikeaan paikkaan tulleet kolkit muistetaan paremmin.

Salon Vilpas on nyt yhtä voittoa vaille varmasti Korisliigan runkosarjan ykkönen. Sen saavuttamiseksi kärkijoukkueella on kolme tilaisuutta. Salo kohtaa vielä 10 pistettä perässään tulevan Kauhajoen vieraissa sekä BC Nokian ja Kouvot kotona. Vain Karhu Basket, jolla on viisi peliä jäljellä, voi teoriassa tavoittaa Vilppaan muttei ehkä käytännössä.

Vilpas on dominoinut liigaa oikeastaan koko kauden ja se lähtee pudotuspeleihin ehdottomana ja ainoana ennakkosuosikkina – viime kevään tapaan. Kaikki kuitenkin muistanevat, kuinka sitten kävikään. Karhu Basket tuli ja otti seurahistorian ensimmäisen mestaruuden, ja jätti Vilppaan nuolemaan näppejään.

Salon päävalmentajalla Joonas Iisalolla on hyppysissään liigan kiistatta paras pelaajamateriaali, ja Vilpas on hävinnyt 37 ottelustaan vain kuusi. Tuntuukin siltä, että joukkueen pahin vastustaja play offseissa on joukkue itse. Keskiössä ovat muun muassa sellaiset kysymykset, miten Vilppaassa käsitellään paineita, ja hiipivätkö viime kevään pettymykset peikkona puseroon? Pudotuspelitkin ovat aivan eri maailma kuin runkosarjan matsit. Tappio väärään aikaan väärässä paikassa voi suistaa suuretkin suunnitelmat suohon.

KTP-pelin jälkeen Joonas Iisalo yritti näyttää tyyneltä, mutta terävä puna poskipäissä kieli jo kenties päälle puskevasta play offs -jännityksestä. Ottelun aikana, selvässä pelissä, Iisalolla kihahti ja hän otti teknillisen erotuomariston arvostelusta.

KTP:lla on neljä runkosarjan ottelua jäljellä, ja se jatkaa kiivaasti pudotuspelien kotikenttäedun tavoittelua. Hyvän matsin Salossa pelannut Antto Nikkarinen tunnusti, ettei tiistain ottelulta ollut oikein paljon odotettavissa.

- Tiukkaa vääntöähän se peli oli, mutta ei tästä varmasti alun perinkään oltu mitään varmaa voittoa meille laskettu. Ihan hyvä taistelu tiettyyn pisteeseen asti, mutta sitten kun Salo nykäisi eroa, niin se retkahti aika nopeasti. Kaikkemme teimme, mutta paremmallemme emme voineet mitään, KTP:n pelintekijä mietti.

Parasta Nikkarista tiistaina oli pelinjohto sekä rohkeus ja tarkkuus heittopelissä. Kolmosista neljä seitsemästä löysi oikeaan osoitteeseen. Se lupaa hyvää pudotuspelejä ajatellen. On KTP:n etu, että joukkueessa on kolmosuhkia enemmänkin. Sellainenhan on Kevin Langford ollut koko kauden, ja Michael Pounds taas sitten, kun hän pääsee loukkaantumisensa jäljiltä syksyn kaltaiseen iskuun. Juho Lehtorantakin on kaaren takaa väläytellyt.

Vilpasta vastaan Thomas  ja Tyrell Nelson ylsivät taas tupla-tuplaan, ja Joonas Lehtoranta jatkoi viime aikojen hyviä esityksiään. Itseluottamuksen kasvaessa laitahyökkääjä rohkenee käyttää yhä hanakammin parasta avuaan eli lähtönopeutta. Pallollisenkin Joonas Lehtorannan vartioinnissa vastustajat jäävät usein kakkoseksi.

KTP:n päävalmentaja Tomi Kaminen myönsi, että Gibbsin ja Taylorin heittämät kolmoset nakersivat oman joukkueen selkärankaa.

- Meidän alkumme oli ikään kuin pelokasta koripalloilua. Kolmanteen tulimme vahvemmin, mutta sitten erän lopulla käynnistyi tuo lumipalloefekti, johon emme pystyneet vastaamaan, Kaminen harmitteli.

KTP:n kotikenttäetujahti jatkuu perjantaina, jolloin se kohtaa liigan tämän hetken kuumimman joukkueen Helsinki Seagullsin Töölön Kisahallissa.

MuKin kausi päätökseen B-divarissa

KTP-Basketin yhteistyöseura Munkkiniemen Kisapojat päätti kautensa kolmanteen perättäiseen tappioon Tapiolan Hongalle divisioona-B:n välierissä. Espoolaisten voittolukemat olivat 79-71 (tauko 39-28, erät: 15-10, 24-18, 20-28, 20-15). Honka meni 3-0  -otteluvoitoin finaaliin, missä se kohtaa järvenpääläisen Raidersin.

MuKin tehokkain oli Markus Rautasalo (20 pistettä/2 levypalloa/6 syöttöä), ja myös toinen KTP:n korisliigajoukkueessa esiintynyt Okko Ailio (13/2/3) oli hyvä. Erityisen ilahduttavaa oli Miika Heinosen paluu parketille. Hän kuuluu Rautasalon ja Ailion tavoin pelaajiin, jotka ovat sekä KTP:n että Kisapoikien käytettävissä.

Heinosen kausi on ollut peräti tuskainen, sillä alaraajavamma on pitänyt nuorukaisen poissa peleistä. Tiistain Honka-ottelu oli Heinosen kauden ensimmäinen MuKi-paidassa eikä niitä KTP:n asussa liigassakaan ole kahta enempää. Jos kuntoutuminen on nyt oikeansuuntaista, saatetaan Miika Heinonen nähdä vielä kevään aikana Korisliigan play offseissa. Honkaa vastaan Heinonen kirjautti 24 minuutissa 10 pistettä, neljä levypalloa ja yhden syötön.

Ottelutuloksia:

Korisliiga:

Salon Vilpas – KTP-Basket 101-84 (tauko 44-39, erät: 25-23, 19-16, 30-29, 27-16)

Pistet/levypallot, Vilpas: Jack Gibbs 30/0, Brandon Taylor 21/5, Antonio Ballard 12/5, Juho Nenonen 11/6, Mikko Koivisto 10/1, Teemu Rannikko 9/3, Jamie Skeen 4/4, Aatu Kivimäki 3/0, Henri Kantonen 1/9, Riku Laine 0/1.

KTP: Donte Thomas 19/10, Antto Nikkarinen 17/3, Kevin Langford 14/5, Tyrell Nelson 13/10, Joonas Lehtoranta 12/1, Jalen Jackson 7/6, Michael Pounds 2/0, Juho Lehtoranta 0/1, Janne Lehtoranta 0/0.

Erotuomarit: Petri Mäntylä, Henri Hilke, Antti Heinonen, yleisöä 1879.

Divisioona-B, välierä:

Tapiolan Honka – Munkkiniemen Kisapojat 79-71 (tauko 39-28, erät: 15-10, 24-18, 20-28, 20-15)

Pisteitä/levypalloja, Honka: Akseli Hartikainen 26/11, Jouko Järvinen 16/12/13 syöttöä, Alvar Peltoniemi 10/3.

MuKi: Markus Rautasalo 20/2/6, Okko Ailio 13/2, Joonas Timonen 11/5, Miika Heinonen 10/4, Alen Kuran 6/1, Emil Uotila 4/3, Tuomas Antikainen 3/6, Robin Åvist 2/2, Tuomas Oksa 2/0, Eetu Lähdetniemi 0/2, Markus Rajala 0/2, Enzo Kaminen 0/0. – Yleisöä 320.

Korisliigaa:

Helsinki Seagulls – KTP-Basket Töölön Kisahallissa perjantaina 5.4.2019 kello 18.30

KTP-Basket – Kauhajoen Karhu Basket Steveco Areenalla tiistaina 9.4.2019 kello 18.30

BC Nokia – KTP-Basket Nokian palloiluhallissa lauantaina 13.4.2019 kello 17.00

KTP-Basket – Uudenkaupungin Korihait Steveco Areenalla tiistaina 16.4.2019 kello 18.30

TEKSTI: Matti Järvinen KUVA: Mikko Mäkelä

Yhteistyökumppanit