HIEKKA VALUU VÄHIIN TIIMALASISSA, SILTI...

KUVA: Ei ollut Tyrell Nelsonilla (vasemmalla) eikä muillakaan kotkalaisilla helppoa Kauhajoen korin alla. Christopher McKnight teki Nelsonin olon tukalaksi, ja Bojan Sarcevic tarkkaili. Kuva on viime lauantain Kotkan ottelusta.

KUN ON PELEJÄ, ON VIELÄ TOIVOA

Hiekka valuu vähiin KTP-Basketin tiimalasissa Korisliigan välierissä. Toisin sanoen aika ja tilaisuudet nousta SM-finaaleihin ovat hupenemassa. Karhu Basket johtaa nyt välieräparia 3-0, kun se kukisti kotkalaisvieraansa 94-70 (tauko 44-29, erät: 22-10, 22-19, 30-24, 20-17) Kauhajoen liikuntahallissa maanantaina. Mutta yhtä kaikki! Tämä on urheilua, ja niin kauan kuin on pelejä, on myös toivoa. SM-loppuottelupaikkaan tarvitaan neljä voittoa, ja seuraavan kerran KTP ja Karhu Basket kohtaavat Steveco Areenalla keskiviikkona.

Jos on Kauhajoki niskan päällä Etelä-Pohjanmaa – Kymenlaakso -välieräakselilla, ei toisessa sarjassa mikään ole sitten vielä selvää. Kouvot voitti Vilppaan kotonaan lauantaina, ja Salossa kouvolalaiset ovat piinanneet runkosarjan ykköstä kahdesti aivan viime sekunneille asti (voitot Vilppaalle viime torstaina 87-86 ja nyt maanantaina 92-91).

Karhu Basket määräsi Kauhajoella ottelun tahdin alusta loppuun ja johti kamppailua siitä lähtien, kun se onnistui tekemään pelin ensimmäisen korin runsaan kahden minuutin väännön jälkeen. KTP ei suoranaisesti romahtanut missään vaiheessa, niin kuin kävi kahdessa edellisessä kohtaamisessa, mutta ratkaisevaa oli se lyhyt 11-0 runi, johon kotijoukkue pystyi ensimmäisen ja toisen neljänneksen taitteessa.

Tilanteessa 16-10 Kauhajoki oli vain kahden korin päässä iskuetäisyydellä, mutta 27-10 -lukemissa tai sen jälkeenkään KTP ei ylettänyt enää edes hipaisemaan. Tai no, erotuomareiden mielestä kylläkin. Siitä kielivät jotain pelin tilastot. Kotkalaisille vihellettiin 24 virhettä, ja niistä Karhu Basketia hyvitettiin 30 vaparilla. 26 tuotti tulosta. Kauhajoelle vastaavasti tuomittiin 14 virhettä, vieras pääsi vapaaheittoviivalle 14 kertaa, joista 11 onnistui.

Ei se KTP:n peli ihan noin paljon rikollisemmalta vaikuttanut, mutta yhtä kaikki! Karhu Basket oli parempi, ja “pulinat pois” sanoisi muuan vanhempi valtiopäivämies.

Kotkan valmennusjohto oli tehnyt joitakin taktisia muutoksia kahteen aiempaan kohtaamisen verrattuna. Vierailija harrasti muun muassa paikkapuolustusta, mutta ei se tuonut sanottavaa parannusta muihin puolustusmuotoihin. KTP käytti myös laajempaa pelaajarotaatiota. Lopulta kaikki 10 matkassa ollutta pelimiestä kävi kentällä. Heistä Michael Pounds toi hetkellistä piristystä kotkalaisten otteisiin ennakkoluulottomilla ratkaisuillaan.

Tilastoissakin Kauhajoki voitti kaiken oleellisen. Se heitti tarkemmin, voitti levypallopelin, ja koriin johtaneita syöttöjäkin isännille kirjattiin tuplasti enemmän kuin vastustajalle. Jotain sentään voitti KTP:kin. Aloitusviisikoiden ulkopuolelle jääneiden pelaajien ottelun Kotka vei 26-14.

Eli toisella tavalla ilmaistuna Karhu Basket on melko vahvasti neljän amerikkalaisen ja pelintekijä Bojan Sarcevicin varassa. Sehän ei ole tietystikään mikään häpeä, mutta se voi olla joukkueen kompastuskivi niin kauan kuin tätä sarjaa tai muitakin pelejä on yksikin merkityksellinen ottelu jäljellä. Loukkaantuminen, tunteiden ylikuumeneminen tai muuten vain heikko esitys voi sysätä koko junan pois raiteiltaan.

Maanantaina KTP:n ulkomaalaiset olivat – anteeksi vain – poikia ja Kauhajoen amerikkalaiset heidän rinnallaan miehiä. Karhu Basketin kvartetti Cameron Jones, Rene Rougeau, Chris McKnight, Gregory Mangano päihitti Kotkan Donte Thomasin, Jalen Jacksonin, Kevin Langforsin ja Tyrell Nelsonin pisteissä 75-40! Jos Korisliiga päättyisi nyt, ja sarjan tähtiviisikko pitäisi nimetä, ehdottaisin sinne Jonesia, Rougeauta ja Manganoa.

Välierätahti on hurja, ja keskiviikko ja seuraava peli tulee jo aivan kohta. KTP:llakaan ei jää edellisen matsin nollaamiseen, palautumiseen ja uuteen keskittymiseen juurikaan aikaa. Joukkue palaa lakeuksilta pikkutunneilla, tiistai-iltana taas harjoitellaan, ja yhden kotona nukutun yön jälkeen Steveco Areenan toiseen kenttäpäätyyn asettuu vastustajaksi taas tuo “tylsä Karhu Basket”.

Tässä tilanteessa paljon tärkeämpää kuin vastustajan analysoiminen on se, miten oma peli saadaan uomiinsa. Jokainen pystyy parempaan. Se on nähty kauden aiemmissa otteluissa. Jotkut kriitikot ovat jo arvostelleet sitä, että “KTP:n pelissä ei ole yritystä”. Tällaiset “katsomovalmentajat” saa hiljaiseksi tekemällä vain parhaansa. Aika sitten näyttää, mihin se riittää.

Joka tapauksessa nyt pelataan koripalloilun Suomen mestaruudesta ja muista himmeimmistä mitaleista. Estradilla on neljä maan parasta joukkuetta. Koriskevät huipentuu, ja on juhlan aika. Kunnioittakaamme gladiaattoreita! “Respect”, sanoisi amerikkalainenkin.

KTP:n päävalmentaja Tomi Kamisen mielestä Karhu Basket pelaa tällä hetkellä niin hienoa korista, että sitä on vaikea voittaa.

- Kaikesta huolimatta sanoin pelin jälkeen pojille kopissa, että nyt mennään kotiin ja on sen viimeisen taisteluhuudon paikka. Niin kauan kuin mahdollisuus on olemassa, pitää mahdollisuuksiin uskoa. Ja keskiviikkona meillä on vielä mahdollisuus olemassa, painotti Kaminen.

Markus Rautasalo luottaa KTP:n taistelevan edelleen.

- Tottakai. Ei tämä vielä ole ohi. Nyt mennään kotiin, ja seuraava peli Steveco Areenalla alkaa taas tilanteesta 0-0, Rautasalo muistutti.

Kauhajoen päävalmentaja Jussi Laakso kiitteli, miten ihailtavasti hänen pelaajansa säilyttivät malttinsa ja pitivät pelin omassa kontrollissa.

- Tiedämme sen, miten vaikea tällaisia sarjoja on katkaista – varsinkin vieraskentällä. Täytyy kehaista meidän kotiyleisömme lisäksi Karhuvuoren tunnelmaa. Näitä otteluja on aika hieno pelata, syleili Laakso jo kotkalaistakin koripallokansaa.

Vakavissaan tai ei mutta myös Gregory Mangano hehkutti jo keskiviikon ottelutapahtumaa ja Kotkaa.

- Siitä tulee kova taistelu. On varma, ettei KTP anna meille finaalipaikkaa helpolla. Jo viimeksi Kotkassa meillä oli täysi työ hakea sieltä voitto.

Pisteet/levypallot, Karhu Basket: Gregory Mangano 25/6, Rene Rougeau 19/11/7 syöttöä, Cameron Jones 19/6/6, Christopher McKnight 12/7, Okko Järvi 6/1, Bojan Sarcevic 5/6/9, Eero Innamaa 4/1, Antti Niskanen 2/1, Mikael Laihonen 2/1, Joona Hakamaa 0/1.

KTP: Tyrell Nelson 16/4, Michael Pounds 12/2, Donte Thomas 8/9, Kevin Langford 8/6/3 syöttöä, Jalen Jackson 8/5, Juho Lehtoranta 7/3, Antto Nikkarinen 4/2, Joonas Lehtoranta 4/0, Markus Rautasalo 3/0, Okko Ailio 0/1, Janne Lehtoranta 0/0.

Erotuomarit: Johannes Sarekoski, Ari Malkamäki, Ari Mikkola, yleisöä 971. – Karhu Basket johtaa välieräsarjaa 3-0.

Korisliigaa, välierä:

Salon Vilpas – Kouvolan Kouvot 92-91 (tauko 42-48, erät: 19-24, 23-24, 21-21, 29-22)

Pisteet/levypallot, Vilpas: Jack Gibbs 24/1, Teemu Rannikko 18/3, Antonio Ballard 16/9, Mikko Koivisto 14/4, Jamie Skeen 9/7, Juho Nenonen 9/5, Brandon Taylor 2/4.

Kouvot: David Gonzalvez 24/2, Ville Kaunisto 19/1, Brian Asbury 14/8, Thomas Gibson III 14/4, Jeremy Morgan 11/6, Tuomas Hirvonen 5/4, Teemu Knihtinen 2/1, Severi Kaukiainen 2/0.

Erotuomarit: Petri Mäntylä, Miltiadis Ioannidis, Jaakko Kaunisto, yleisöä 1578. – Vilpas johtaa välieräsarjaa 2-1.

Seuraavat ottelut:

KTP-Basket – Karhu Basket Steveco Areenalla keskiviikkona 8.5.2019 kello 18.30

Kouvot – Salon Vilpas Kouvolan jäähallissa keskiviikkona 8.5.2019 kello 18.30

Muita pelipäiviä: 10., 12. ja 14.5.2019.

Pääsyliliput keskiviikon (8.5.) KTP-Basket – Karhu Basket -otteluun ovat ennakkomyynnissä RiPe-Sportissa kauppakeskus Pasaatissa.

TEKSTI: Matti Järvinen KUVA: Mikko Mäkelä

Yhteistyökumppanit