CUP-ENNAKKO: VILPAS – KTP

Kuva: Michael Pounds (oikealla) oli hyvässä vedossa edellisessä Korisliigan ottelussa BC Nokiaa vastaan. "Homppa" pitänee Vilppaan Mikko Koiviston ja Jamie Skeenin varpaillaan Salossa keskiviikkona. Kuva on KTP-Vilpas -pelistä joulun alta.

KOLME PYSÄKKIÄ CUPIN VOITTOON

Steveco Areenan seinällä Kotkan Karhuvuoressa on kunniatauluja muistuttamassa muun muassa KTP:n miesten yhdeksästä koripalloilun Suomen cup-mestaruudesta. Ne ovat vuosilta 1978, -83, -84, -85, -87, -90, -93, 2003 ja -04. Se kymmenes cupin voitto on mahdollista saavuttaa tänä keväänä. Ennen sitä pitää selvittää kuitenkin vielä kolme pysäkin väliä, ja niistä ensimmäinen on kenties se vaativin. KTP kohtaa Vilppaan puolivälieräottelussa Salohallissa keskiviikkona.

Korisliigaa johtava Salon Vilpas on selviytynyt cupissa kahdeksan parhaan joukkoon kahdella voitolla. Ensin se kävi löylyttämässä 1. divisioona B:ssä pelaavan Munkkiniemen Kisapojat Helsingissä 120-80, ja toisessa kamppailussa kaatui sitten divari A:n Koripojat Forssassa 109-84.

KTP aloitti cupin 86-82 vierastappiolla 1. divisioona A:n Lahti Basketballille, mutta se ei vielä sysännyt kotkalaisia ulos kilpailusta. Jatkossa cup-menestyjä kukisti kotonaan ensin äänekoskelaisen Koiviston Kipinän 138-90 ja sitten Porvoon Räppäkäpälät 108-85. Nämä vastustajat olivat 2. divisioonajoukkueita.

Puolivälierissä on jo pelattu yksi ottelu. Siinä Lahti pudotti nokialaisen ikämiespoppoon BC Lepin jatkosta 102-83 lukemin. Muut puolivälieräparit ovat siis Vilpas-KTP, Järvenpään Raiders (1. divisioona A)-MuKi (pelataan 6.2.) ja Tampereen Pyrintö-FoKoPo (pelataan 22.2.).

Se on jo selvää, että Lahti saa välierävastustajan otteluparista Vilpas/KTP. Toisen välieräparin muodostavat sitten voittajat kahdesta muusta vielä pelaamatta olevasta puolivälierästä. Semifinaalien kotijoukkueet selviävät arpomalla. Peliajankohdatkin ovat vielä auki. Samoin on luonnollisesti finaalin pelipaikka ja -aika.

Kuusi vuotta tauolla olleeseen miesten Suomen cupiin ilmoittautui alun alkaen 16 joukkuetta ja niistäkin vain kolme on liigamiehistöjä. Kotkalaisleirissä cupin peleihin suhtauduttiin hieman varauksella, eivätkä ottelut kakkosdivisioonalaisia vastaan tarjonneet kunnon vastinetta oikein kenellekään.

KTP:n päävalmentaja Tomi Kaminen laukoi suoria sanoja cupista Räppäkäpälät-pelin jälkeen.

- Kaikki kunnia vastustajalle, mutta kyllä näistä tapahtumista on meille enemmän riesaa kuin iloa. Vähän jää huono mieli kaikille.

Porvoolaiset olivat liikkeellä ikämiesryhmällä.

- He olivat ihan hyviä, mutta silti enimmäkseen jäähdyttelijöitä. Tässä vaiheessa cupia ei pitäisi enää olla tällaisia pelejä, Kaminen huomautti ja jatkoi, ettei uudelleen käyntiin polkaistu cup-kilpailu ole oikein onnistunut.

- Cup olisi hyvä pelata syksyllä ennen kauden alkua. Silloin nämä pelit toimisivat hyvänä valmistautumisena sarjaan. Nyt vain taidettiin herätä järjestelyihin aika myöhään ja kiire tuli, Kaminen arveli.

Joka tapauksessa nyt cupin kärki tiivistyy, kun liigajoukkueetkin kohtaavat.

- Tästä eteenpäin on sitten jo tosi kysymyksessä. Emme me huvin vuoksi Saloon asti ajele. Kyllä me sieltä voittoa haemme, ja viime kädessä yritämme voittaa tämän kilpailun, painotti Kaminen.

Korisliigan säännöistä poiketen cupissa KTP ja Vilpas voivat peluuttaa vain kolmea ulkomaalaista. Tai kirjaimellisemmin; niin sanottujen home grown -pelaajien lisäksi pöytäkirjassa saa olla vain kolme muuta pelaajaa.

- Home grown -pelaajaksi lasketaan pelaaja, joka voi edustaa liittoa kansainvälisessä kilpailussa tai ottelussa tai on ennen 22 ikävuotta pelannut Koripalloliiton alaisissa sarjoissa vähintään kolmena eri pelikautena, sanoo virallinen sääntökirja.

KTP:n valmennusjohto ei vielä tiistaina osannut sanoa, kuka jenkeistä on keskiviikkona sivussa. Vilpas ei liioin tiedottanut omasta kokoonpanosta.

Viime lauantain liigaottelusta Korihaita vastaan Uudessakaupungissa (vierailija voitti 104-103) Salon rosterista puuttuivat Teemu Rannikko ja Brandon Taylor ties mistä syystä, eikä siitä voi tulkita, ovatko herrat poissa myös cupin pelistä.

Se on kuitenkin varmaa, että Juho Lehtoranta palaa KTP:n paitaan. Mies sai cupin ottelussa Lahtea vastaan marraskuussa jalkavamman, josta kuntoutuminen vei pitkään, mutta nyt se taitaa olla voitettu kanta.

KTP:n seuraavat ottelut:

Suomen cupin puolivälierä:

Salon Vilpas – KTP-Basket Salohallissa keskiviikkona 6.2.2019 kello 18.30

Korisliigaa vieraissa:

Joensuun Kataja – KTP-Basket Joensuun LähiTapiola Areenalla lauantaina 9.2.2019 kello 17.00

Korisliigaa kotona:

KTP-Basket – Helsinki Seagulls Steveco Areenalla tiistaina 12.2.2019 kello 18.30

TEKSTI: Matti Järvinen KUVA: Mikko Mäkelä

Yhteistyökumppanit