”NOIN VIIKON UUTISIA, OSA 1”

Kuva: KTP-Basketin Antto Nikkarinen (keskellä paitanumero 22) on nimetty Korisliigan tähdistöjoukkueeseen, joka kohta Viro-Latvia-liigan All Stars -miehistön Viron Tarttossa helmikuun 16. päivänä. Matkaan lähtee myös Kouvojen Ville Kaunisto (Nikkarisen takana vasemmalla).

NIKKARINEN LÄHTEE TARTTOON

Tällä palstalla julkaistaan jatkossa säännöllisen epäsäännöllisesti – ehkä kuitenkin kerran viikossa – ihan oikeita koripallouutisia mutta myös -huhuja ja -juoruja, jotka on tuotettu itse, bongattu lajisivustoilta internetin ihmeellisestä maailmasta tai sitten kuultu turuilla ja toreilla.

KTP-Basketin pelintekijä Antto Nikkarinen (27 vuotta/185 senttiä) on nimetty Korisliigan tähdistöjoukkueeseen, joka kohtaa Viro-Latvia-liigan All Stars -miehistön haasteottelussa Viron Tarttossa helmikuun 16. päivänä.

Suomen joukkueen avausviisikko valikoitui yleisöäänestyksen perusteella, ja loput seitsemän pelaajaa valitsi valmentajakaksikko Joonas Iisalo (Salon Vilpas)-Sami Toiviainen (Tampereen Pyrintö).

Avausviisikko: Teemu Rannikko Vilpas, Bojan Sarcevic Karhu Basket, Topias Palmi Kataja Basket, Juho Nenonen Vilpas, Sean O´Mara BC Nokia. Alun perin Helsinki Seagullsin Tuukka Kotti oli viisikossa, mutta hänen kieltäydyttyään edustuksesta tilalle nimettiin O´Mara.

Valmentajien valinnat: Juwan Staten Seagulls, Kenneth Manigault Pyrintö, Brandon Taylor Vilpas, Rene Rougeau Karhu Basket, Okko Järvi Karhu Basket, Ville Kaunisto Kouvot, Antto Nikkarinen KTP-Basket.

Tuukka Kotin ohella muutama muukin pelaaja kieltäytyi kunniasta loukkaantumisten tai muiden painavien syiden takia.

- Muun muassa joukko ulkomaalaisvahvistuksia lomailee tuossa maaottelutauolla perheidensä luona, eikä sen parempaa syytä poissaololle ole, sanoo Iisalo.

- Joukkuetta kasattaessa tavoite oli, että jokaisesta pudotuspeliviivan yläpuolella olevasta joukkueesta olisi edustus tähdistötusinassa. Onnistuimme siinä ja meillä on kasassa nimekäs ryhmä, jossa on kolme ”Korisliigan vuoden pelaajaa” (Rannikko, Kaunisto ja Nikkarinen) sekä ”Vuoden ulkomaalaisvahvistukseksi” valittu Staten, jatkaa Iisalo.

Tähdistöottelu pelataan Tartton yliopiston urheiluhallissa. Viime vuonna Viron ja Latvian liigojen keskinäisessä All Stars -pelissä Tallinnassa oli paikalla 5000 katsojaa.

 

Korisliigassa toinen valmentajavaihdos

Korisliigassa koettiin keskiviikkona kauden toinen valmentajavaihdos, kun Uudenkaupungin Korihait vapautti päävalmentaja Damion Dantzlerin (42) tehtävästään, ja tilalle palkattiin portugalilainen Pedro Nuno Monteiro (47).

Syyt Dantzlerin vapauttamiseen olivat ”moninaiset”.

- Viimeinen sija sarjataulukossa ei tyydytä, mutta kyse ei ole yksinomaan urheilullisesta menestyksestä. Taustalla on myös toimintatavoissa esiin tulleita ristiriitoja, jotka alkoivat vaikuttaa luottamussuhteisiin, kertoo Korihaiden puheenjohtaja Johanna Kutila.

Monteiro on parinkymmenen vuoden peliuran jälkeen toiminut ammattivalmentajana Portugalin ohella Meksikossa ja Kanadassa.

Ennen Korihaita valmentajavaihdokseen on päätynyt Lapuan Kobrat, kun Lars Ekström (55) sai tehdä tilaa penkin päässä Ville Turjalle (35).

 

Matt Williams jr. jatkaa Kymissä

KTP-Basketista ikään kuin varkain karannut amerikkalainen Matt Williams jr. (25/196) on nyt pelannut toisen ottelunsa uudessa seurassaan Kreikan liigassa. Siinä pelissä GS Kymis hävisi vieraissa sarjakakkoselle Olympiacos Pireukselle 92-69. Williams pelasi 28 minuuttia, teki kahdeksan pistettä ja otti viisi levypalloa.

Seuraavalla kierroksella helmikuun 2. päivänä GS Kymis kohtaa kotonaan Kolossosin joukkueen, joka on 14 joukkueen liigassa peränpitäjänä. Sillä on kaksi voittoa 14 pelistä. Kymis on voittanut kolme ottelua 15:stä.

 

Koripalloliiton juhlaa myös Kotkassa

Suomen Koripalloliitto viettää tänä vuonna 80-vuotissynttäreitään. Osana juhlaan kuuluu valtakunnallinen julistenäyttely, jonka avajaiset järjestetään Kotkan merikeskus Vellamossa tiistaina helmikuun 5. päivänä kello 12.

Julistenäyttely viipyy Kotkassa 28.2. asti, ja sinne on vapaa pääsy.

Julisteiden kautta kerrotaan erilaisista koripalloon liittyvistä ilmiöistä ja tapahtumista 80 vuoden ajalta. Julisteet heijastelevat myös oman aikansa arvoja, ja näyttelyn kautta voikin arvioida, missä määrin koripallo urheilulajina on toiminut edelläkävijänä kasvatuksellisissa asioissa, arvojen luojana.

Tänä kesänä tulee kuluneeksi 10 vuotta siitä, kun Kotkassa avattiin koripallomuseon näyttely Kymenlaakson liiton ja Kotkan kaupungin vahvalla panostuksella. Lajikulttuurisesti vahvassa kaupungissa toiminta oli aktiivista vuoteen 2012 ja 2015 näyttelytoiminta sitten loppui. Nyt ”Boys are back in town!”, kuten koripallo-otteluistakin tuttu kannustuslaulu kuuluu.

Juhlajulistenäyttely jatkaa Kotkasta Lahteen Pääsiäisturnaukseen, kesällä Savonlinnaan ikäihmisten Old Timers -tapahtumaan sekä Espoossa pelattavaan veteraanien MM-turnaukseen. Muut kohteet ja aikataulut ovat vielä avoinna.

TEKSTI: Matti Järvinen KUVA: Mikko Mäkelä

PS. Tämän palstan kirjoittaja ottaa vastaan huhuja ja juoruja muillekin “kuiskittavaksi”.

Yhteistyökumppanit