“NOIN VIIKON UUTISIA, OSA 8”

KUVA: Kotkan Harraste ry:n fortnite-tanssiryhmän esitys ei jättänyt ketään kylmäksi perjantain KTP-Kataja -ottelun tauoilla. Hurmurit vasemmalta Jimi Pulli, Leo Rolser, Veeti Kari ja Verneri Luoto.

UPEAA, MAHTAVAA, TANSSIJAPOJAT!

Tällä palstalla julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti – ehkä kuitenkin kerran viikossa – ihan oikeita koripallouutisia mutta myös -huhuja ja -juoruja lajin ympäriltä. Jutut on tuotettu itse, bongattu internetin ihmeellisestä maailmasta tai sitten kuultu turuilla ja toreilla.

KTP-Basket ja Joensuun Kataja tarjosivat Korisliigassa huikean jännitysnäytelmän Steveco Areenalla perjantaina. Ottelun lopputuloshan oli selkeä – kotijoukkue voitti 100-79 – mutta se, mitä päätöslukemat merkitsivät, piti joukkueet ja yleisön hereillä loppuvihellykseen asti. 21 pinnan kotivoitto tarkoittaa sitä, että tasapistetilanteessa runkosarjan päätyttyä KTP on taulukossa Katajan edellä. Tuon mahdollisen järjestyksen saattaa ratkaista yksi vaivainen koripiste.

Jos oli itse peli mielenkiintoinen, olivat tanssiesitykset kenties tämän vuosituhannen parasta taukoviihdettä. Ainakin yleisö oli aivan myyty. Kotkan Harraste ry:n 10-vuotiaiden poikien DanceFortnite -ryhmä pani aidosti ja antaumuksella parastaan, eikä se jättänyt ketään kylmäksi.

- Kyllähän poikia vähän jännitti, kun vasta urheilutalolla heille selvisi, että katsomossa on yli 1000 henkeä. Taisi siinä joku kysyä, että voisiko esityksen vielä perua. Hyvin esiintyminen kuitenkin meni, ja pojat nauttivat aplodeista, kertoo Kotkan Harrasteen puheenjohtaja Suvi Luoto.

“Yhdistys on uusi kotkalainen lajivapaa seura, jonka tarkoituksena on edistää ja levittää matalan kynnyksen liikuntaharrastusta erilaisille ryhmille, kohottaa jäsentensä kokonaisvaltaista hyvinvointia ja terveyttä sekä herättää heissä liikunnan iloa ja pysyvää harrastusta. Toiminnan tarkoituksena on ehkäistä yksilön syrjäytymistä, järjestää liikuntatoimintaa eri ikäryhmille ja toimintakyvyiltään erilaisille ihmisille. Yhdistys tekee tiivistä yhteistyötä Kotkan kaupungin kanssa”. Noihin lauseisiin on tiivistetty Kotkan Harraste ry:n toiminta-ajatus. Lisää tietoa löytyy yhdistyksen verkkosivuilta https://kotkan-harraste-ry.webnode.fi/

Eri harrasteryhmiä on useampia, ja fortnite-tanssi on yksi suosituimmista. Sitä on tarjolla 6–12-vuotiaille tytöille ja pojille. Steveco Areenalla kotkalaisyleisön hurmasi kymppikesäisten poikien kvartetti Veeti Kari, Verneri Luoto, Jimi Pulli ja Leo Rolser.

- Jotkut pojista pelaavat Kotkan Nappuloissa jalkapalloa, mutta aika monelle riittää meidän tarjoamamme toiminta. Fortnite-tanssissa on erilaisia tyylejä, on flossausta, freshiä ja ties vaikka mitä. Steveco Areenalla nähtiin ainakin flossausta, mutta oli siellä joukossa poikien omia koreografioitakin, Suvi Luoto selvittää.

Tanssijahurmureilla ei ole vielä keikkakalenteria, mutta todennäköisesti jatkoa seuraa.

- Ei me vielä mitään varmaa olla sovittu, mutta KTP-Basketilla on tiettävästi kiinnostusta nähdä meidän pojat uudestaan, kertoo “manageri”.

Miksei pelattaisi tosissaan loppuun asti?

“Kaikki hyvä tulee Ameriikasta”, sanotaan, mutta aivan ilmeisesti koripallopelin alkujuurilta pukkaa jotain “pahaakin”. Paremmissakaan piireissä ei ole täysin varmaa tietoa, mistä on peräisin se ilmiö, että joukkueet panevat työkalut pakkiin, ennen kuin päivä on pulkassa. Tällä tarkoitan sitä käytäntöä, että pelaaminen lopetetaan jopa kymmeniä sekunteja ennen päätössummeria, pallon annetaan mennä menojaan, ja loppurituaalit aloitetaan pelikellon vielä käydessä.

Loppusekuntien merkitys ja viime hetken pisteiden arvo konkretisoitui tuossa KTP–Kataja -pelissä perjantaina. Parhaassa tapauksessa ja pitkässä juoksussa yksikin piste voi merkitä kotikenttäetua pudotuspeleissä, tuhansia euroja lipputuloina ja jopa Suomen mestaruutta!

KTP-Basketin apuvalmentaja Sauli Lanki ei tarkkaan muista, kuinka kauan tällaista lopun pelailua on harrastettu.

- Ehkä kymmenkunta vuotta. Kyllä se on pelaajista lähtöisin. Se on kai jonkinlainen herrasmiesele, jolla halutaan välttää viime hetkien loukkaantumisia, kun voittajasta ei ole enää epäselvyyttä, arvelee Lanki.

Lanki myöntää, että viime hetkien pelaamisesta on joukkueen sisällä puhuttu nyt Kataja-tapauksen yhteydessä. Ilman videotarkistusta kukaan ei tiedä, miten joukkueet pelasivat kellon täyteen kolmessa aiemmassa kohtaamisessa, mutta tuskin niissä ajateltiin, minkälainen vaikutus jokaisella sekunnilla ja pinnalla olisi neljänteen peliin.

Oli miten oli, mutta haluaisin käynnistää kansanliikkeen, joka vaatii joukkueilta täyttä vastinetta koko rahan edestä. Toinen vaihtoehtohan voisi olla sitten se, että pelin jälkeen maksava yleisö vaatii lippuluukuilla osan pääsylipun hinnasta takaisin, kun jokaiselle eurolle ei tullutkaan katetta.

MuKi alakynnessä divari-B:n välierissä

KTP-Basketin yhteistyöseura Munkkiniemen Kisapojat on selkä seinää vasten divisioona-B:n välierissä Tapiolan Honkaa vastaan Tapiolan liikuntahallissa Espoossa tiistaina. MuKi on hävinnyt kaksi edellistä kamppailua (56-77, 62-71) ja sen on voitettava kolme seuraavaa ottelua päästäkseen B:n finaaleihin. Kotkastakaan ei ole amerikan apuja (Donte Thomas ja Tyrell Nelson) tarjolla tiistaina, sillä KTP-Basket pelaa samaan aikaan Korisliigan rästiottelun Vilpasta vastaan Salossa.

Toisessa välieräottelussa Kisapoikien kotisalissa Markus Rautasalo oli kentän selkeä ykkönen. Hän teki 27 pistettä, ja pelitilanneheittojen onnistumisprosentti oli kunnioitettavat 74. Ensimmäisessä keskinäisessä kohtaamisessa koko MuKin joukkue oli jäässä, ja Rautasalokin jäi kahteen pisteeseen.

Lamb Autrey on kingi Tshekissä

Parissa aiemmassa “Noin viikon uutisia” -koosteessa on kerrottu, mistä päin Eurooppaa löytyy yhä KTP:ta edustaneita ulkomaalaispelaajia. Vielä koripallotossut itse sitomaan pystyviä pelimiehiä voi bongata vieläkin sieltä täältä.

Yksi sellainen on amerikkalainen Lamb Autrey (29 vuotta/193 senttiä), joka on kingi tätä nykyään Tshekissä. Syksyllä 2015 Autrey pelasi Kotkassa 13 Korisliigan ottelua tehoilla 9,4 pistettä/4,8 levypalloa/2,5 syöttöä per peli.

- Haimme hänestä pointtia, pelintekijää, mutta ei Lamb oikein sille paikalle istunut, selvittää KTP-Basketin silloinenkin apuvalmentaja Sauli Lanki.

Autrey tuli Suomeen Tshekeistä ja sinne hän myös palasi. Nyttemmin seurana on BK Armex Decinin kaupungista. 12 joukkueen pääsarjassa Decin on jo lunastanut paikkansa kahdeksan parhaan jatkopeleissä.

Lamb Autrey on ollut 33 sarjapelissä joukkueensa tehokkain keskiarvoilla 15,0/7,9/3,3. Pisteillään hän on koko liigan yhdeksänneksi paras ja levyreillä kolmonen. Kuudessa Alpe Adria Cupin ottelussa vastaavat tilastolukemat olivat 16,0/6,0/3,3.

Ex-kotkalainen on valittu kaksi kertaa Tshekin liigan viikon pelaajaksi. Ensimmäisellä kerralla titteliin vaikutti tupla-tupla (20 pistettä/13 levypalloa/8 koriin johtanutta syöttöä) voitollisessa ottelussa (99-79) Kralovsti Sokolia vastaan. Toisellakin valintaviikolla vastassa oli Sokoli. Decin voitti 90-84, ja Autrey merkkautti itselleen 21 pistettä, 15 levypalloa ja 5 passia.

 

Tuloksia Euroopan kentiltä:

Tshekki, NBL-liiga:

Svitany-Decin 85-88, tehoja, D: Lamb Autrey 23/4/5. Decin on kahdeksan joukkueen jatkosarjassa seitsemäntenä.

Ranska, ProA-liiga:

Antibes-Fos/Provence 72-76, tehoja, A: Tim Blue 13/8/4, Levallois-Bourg 85-98, tehoja, B: LaMonte Ulmer 12/4/1. Bourg on 18 joukkueen pääsarjassa kahdeksantena ja Antibes viimeisenä.

ProB-liiga:

Orleans-Nantes 99-76, tehoja, O: Brandon Jefferson 15/3/7. Orleans johtaa 18 joukkueen kakkosliigaa.

NM1-liiga:

Tarbes/Lourdes-Recy Saint-Martin 80-62, tehoja, T/L: Manuel Barnes 3/0/1. Tarbes/Lourdes on 28 joukkueen kolmosliigassa 23:ntena.

Saksa, ProA-liiga:

Heidelberg-Phoenix Hagen 87-66, tehoja, P: Alex Herrera 18/6/3. Hagen on 16 joukkueen kakkosliigassa 10:ntenä.

Kreikka, A1-liiga:

Holargos-Kymis 73-66, tehoja, K: Matt Williams jr. 6/4/1, Panathinaikos-Kolossos 95-68, tehoja, P: Keith Langford 11/5/0. Panathinaikos johtaa ja Kymis on 12:ntena 14 joukkueen pääsarjassa.

Hollanti, Eredivisie-liiga:

Leiden-Windmills 97-74, tehoja, L: Kenneth Simms 11/7/2. Leiden johtaa 10 joukkueen pääsarjaa.

Islanti, Dominos-liiga:

IR-Njardvik 87-79, tehoja, N: Jeb Ivey 20/3/3. Tämän puolivälieräparin tilanne on 2-2. Parista Stjarnan-Strindavik Antti Kanervon edustama Stjarnan meni semifinaaleihin voitoin 3-2.

Luxemburg, Total-liiga:

Amicale-Racing 80-60. Amicale selviytyi semifinaaleihin. Racingia valmentaa Anton Mirolybov, joka koutsasi KTP:ta kaudella vuosina 2014-16.

Venäjä, VTB-liiga:

Khimki-Astana 93-80. Khimki on 14 joukkueen pääsarjassa kolmantena. Tony Crocker ei pelannut.

Superliiga 1:

Ural-Samara 57-69, tehoja, U: Mandell Thomas 11/4/0. Samara johtaa puolivälieräparia 2-1.

Romania, Nationala-liiga:

Pitesti-Craiova 83-80, tehoja, C: Sharaud Curry 8/6/8. Craiova on maan pääsarjassa punaisen jatkolohkon neljäntenä.

Sveitsi, SBL-liiga:

Geneve-Massagno 84-61, tehoja, M: James Sinclair 5/7/1. Massagno on 11 joukkueen pääsarjassa kolmantena.

Ukraina, Superliiga:

Politekhnik-Khimik 66-90, tehoja, K: Deon Edwin 14/4/7. Khimik johtaa puolivälieräparia 1-0.

Englanti, BBL-liiga:

Leicester-Cheshire 64-79, tehoja, L: Tim Williams 6/5/1. Leicester on 12 joukkueen pääsarjassa kolmantena.

TEKSTI: Matti Järvinen KUVA: Mikko Mäkelä

Yhteistyökumppanit