“NOIN VIIKON UUTISIA, OSA 7”

Kuva: "Oi Odessa..." KTP-Basketia viime kaudella edustanut Deon Edwin (keskellä) pelaa nyt Ukrainan pääsarjassa BK Khimik-seurassa. Sen kotipaikka on Yuhzny lähellä Odessan miljoonakaupunkia Mustanmeren rannalla.

EDWINILLÄ MENEE LUJAA UKRAINASSA

Tällä palstalla julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti – ehkä kuitenkin kerran viikossa – ihan oikeita koripallouutisia mutta myös -huhuja ja -juoruja lajin ympäriltä. Jutut on tuotettu itse, bongattu internetin ihmeellisestä maailmasta tai sitten kuultu turuilla ja toreilla.

“Noin viikon uutisissa” joitakin päiviä sitten listattiin joukkueellisen verran Kotkan kautta maailmalle suunnanneita ulkomaalaisvahvistuksia. KTP-Basketin kakkosvalmentaja Sauli Lankin “tietolaarista” löytyi pikaisella haulla vielä viisikollinen pelimiehiä lisää. Heistä tällä hetkellä ansioitunein on vielä viime kaudella Kotkassa pelannut Deon Edwin (26 vuotta/190 senttiä).

Nyttemmin Edwin edustaa Ukrainan pääsarjan BK Khimik-seuraa Yuhznyn kaupungista. Se on kahdeksan joukkueen superliigassa Dnipron kanssa tasapisteissä kärjessä. Edwin on 26 ottelun jälkeen Khimikin tehokkain pelaaja. Hänen keskiarvonsa ovat 15,9 pistettä, 6,1 levypalloa ja 4,6 syöttöä/ottelu.

Edwinin nimi näkyy myös koko sarjan tehotilastoissa. Takamiehen mittaisen pelintekijän levypallolukemat oikeuttavat toistaiseksi sijalle 10, syötöillään hän on neljäs ja riistoilla (1,6/peli) seitsemäs.

Deon Erdwin on valittu jo kolme kertaa Ukrainan liigan “Viikon pelaajaksi”. Viimeisin valinta on viikolta 7, jolloin Khimikin pelinrakentaja johdatteli joukkueensa 86-82 vierasvoittoon Cherkasysta. Edwinin saldo tuossa ottelussa oli 31 pistettä, 10 levypalloa ja yhdeksän koriin johtanutta syöttöä. Pelitilanneheittonsa (16 yritystä/12 onnistunutta) takamies upotti huikealla 75 prosentin tarkkuudella.

Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) tuoreimmassa Euroopan rankingissa Ukraina ja Suomi ovat peräkkäisillä sijoilla 12 ja 13. Ykkönen on Espanja. Maailmanlistalla kärjessä on USA, Ukraina on 19. ja Suomi 21.

Kotkassakin on kokemusta ukrainalaisesta koripalloilusta. Kaudella 1990/91 KTP oli mukana Korac cupissa, jossa se kohtasi Kiovan Budivelnikin. Molemmat ottelut päättyivät kotkalaistappioon; kotona 84-88 ja vieraissa 78-84.

Deon Edwin on mielenkiintoinen maailmanmatkalainen. Hän on syntynyt Karibianmeren Neitsytsaarilla, ja kotimaataan hän on edustanut muun muassa koripallon MM-karsinnoissa. Kotka oli hänen ammattilaisuransa ensimmäinen etappi, ja kausitilastoiksi mies merkkautti täällä 15,4/6,2/2,2 per peli.

Suomesta matka jatkui sitten Ukrainan Yuhznyyn, joka on eksoottinen kohde kuten Edwinin kotiseutukin. Se on Mustanmeren rannikkokaupunki 30 kilometriä Odessasta koilliseen. Asukkaita siellä on 32.000.

Mandell Thomas pelaa kaukana Uralilla

Vähän siellä päin mutta kuitenkin aika kaukana Uralin Jekaterinburgissa pelaa Edwinin viimevuotinen joukkuekaveri Kotkasta, jenkki Mandell Thomas (25/188). Hänen seuransa on nyt Venäjän kakkosliigassa seitsemäntenä, ja Thomasille on kirjattu 16,3 pistettä, 2,5 levypalloa ja 2,5 syöttöä/ottelu. Pistekeskiarvollaan Jekaterinburgin takamies on sarjan seitsemänneksi paras. 2,3 riistolla hän on pallorosvojen ykkönen.

Joulukuun alussa Thomas valittiin “Viikon pelaajaksi”. Sen viikon ottelussa – vaikkakin tappiollisessa (80-77) – Pietarin Spartakia vastaan hän teki 27 pistettä, otti neljä levypalloa ja antoi neljä passia. Kakkosensa pelintekijä heitti yli 80 prosentin tarkkuudella (12/10). Viimeisin sarjapeli päättyi sekin Jekaterinburgin tappioon, kun Kupol-Rodniki Izhevskistä iski tauluun 93-83. Thomasin saldo oli 23/1/3.

Kotkassa Mandell Thomasin keskiarvot viime kaudella olivat 13,7/3,0/2,4. Riistoillaan (2,1) hän oli Korisliigan paras.

Tony Crockerin tie on vienyt Moskovaan

Venäjän pääsarja on VTB-liiga. 14 joukkueen joukossa on tosin muutamia seuroja rajojen ulkopuolelta, mutta pääosin liigaa hallitsevat venäläiset. Sitä johtaa Moskovan CSKA, ja BC Khimki niin ikään maan pääkaupungista on kolmas.

Khimkin sini-keltaista asua kantaa muun muassa amerikkalainen Anthony “Tony” Crocker (32/200), joka pelasi KTP-Basketissa kaudella 2011/12. Kotkasta lähdön jälkeen ja ennen Venäjää Crocker on pelannut Kyproksella, Kreikassa, Israelissa ja Turkissa. Moskovalaisseuraa hän edustaa nyt ensimmäistä vuotta, ja tähänastiset VTB-liigatilastot ovat 12,4/3,3/1,9. Tehoindeksillä mitattuna laituri-pelinjohtaja on joukkueensa viides mies.

Khimki on vahvasti menossa kahdeksan parhaan pudotuspeleihin. Euroliigasta sille tulee kuitenkin lähtö. Khimki on nyt 16 joukkueen sarjassa 13:ntena, kun kahdeksan parasta pääsee jatko-otteluihin. Crockerin eurotehot ovat olleet 9,7/2,3/1,4. Viimeisimmistä euro- ja liigapeleistä Crocker on ollut loukkaantumisen takia sivussa.

BC Khimki on juuri se sama seura, jota Susijengin pelinjohtaja Petteri Koponen edusti vuosina 2012-16. Moskovasta hän siirtyi Espanjan Barcelonaan ja pelaa nyt ensimmäistä kautta Saksan Bundesliigassa Bayern Munchenissä.

KTP:n miehet vastakkain Ranskan pääsarjassa

Ranskan pääsarjassa pelaa vanhoista Kotkan kävijöistä jo aikaisemmin bongatun Antibesin Tim Bluen (34/205) ohella myös Bourgin LaMonte Ulmer (32/198). KTP:ta laituri edusti kaudella 2014/15. Jo sitä ennen hän pelasi Tampereen Pyrinnössä vuoden 2012/13. Siinä välissä Ulmer koripalloili Romaniassa. Uralle mahtuu myös Hollantia ja Saksaa.

Nyt hän on ensimmäistä vuotta Bourgissa. Keskiarvot ovat 8,9/3,7/1,9. Niillä tehoilla Ulmer on joukkueensa seitsemäs. Viimeisimmässä liigapelissä Ulmerin Bourg kohtasi Bluen Antibesin. Ottelun voitti Antibes 76-71. Jenkkien keskinäinen “kamppailu” meni Bluelle 17-12. Tällä hetkellä molemmat ovat sairaslistalla.

KTP:n kaudella Ulmerin korisliigasaldot olivat 17,5/8,8/1,7. Kotkalaisten mukana amerikkalainen pääsi pelaamaan myös kuusi EuroChallenge -peliä, joissa tilastoitiin 20,2 pistettä, 10,8 levyriä ja 1,8 syöttöä per ottelu.

Alex Herrera on viihtynyt Saksassa

Saksan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla ProA-liigassa pelaa valkoihoinen amerikkalainen Alex Herrera (26/206), joka kulki KTP-Basketin vihreä-valkoisissa kauden 2015/16. Seuraavan vuoden hän pelasi Espanjan kakkosliigassa Tau Castellon joukkueessa ja palloilee nyt toista kautta Phoenix Hagenissa Saksassa.

Hagen on 16 joukkueen sarjassa yhdeksäntenä. Kahdeksan sakkiin pitäisi päästä, että pudotuspelipaikka varmistuisi. Herreran keskiarvot 28 ottelussa ovat olleet 13,8/7,9/1,4, joilla hän on joukkueensa tehokkain. Levypalloillaan vahva jenkki on sarjan neljäs ja torjunnoillaan (1,8/ottelu) ykkönen. Kotkassa Herreran tehot olivat 10,1/8,9/0,4/torjunnat 1,5. Kuudessa FIBA Europe Cupin pelissä vastaavat lukemat olivat 8,7/6,7/0,2/0,7.

MuKi aloittaa divarin pudotuspelit

KTP-Basketin yhteistyöseura, helsinkiläinen Munkkiniemen Kisapojat, aloittaa pudotuspelit B-divisioonassa keskiviikkona. Vastaansa se saa Raholan Pyrkivän Tampereelta Munkkiniemen yhteiskoulun salissa kello 19 alkavassa ottelussa.

MuKi sijoittui B-divarissa neljänneksi ja sai näin kotiedun puolivälierissä. Rahola oli sarjan viides. Välieriin haetaan joukkuetta paras kolmesta -periaatteella. Toisen kerran joukkueet kohtaavat Tampereella perjantaina ja tarvittaessa Helsingissä sunnuntaina. Playoffseissa edetään semifinaalien kautta loppuotteluvaiheeseen, jonka voittaja nousee kauden päätteeksi divisioona-A:han.

Yhteistyöseuroja KTP ja MuKi ovat olleet jo koko kulumassa olevan kauden, kun Kisapoikien kasvatit Markus Rautasalo, Okko Ailio ja loukkaantumista kärsinyt Miika Heinonen ovat voineet edustaa seuroja sekä Korisliigassa että B-divisioonassa. Ensi kaudella yhteistyö tiivistyy ja ulottuu laajemmalti junioritasolle.

Munkkiniemen Kisapojat tavoittelee jo nyt sarjanousua miesten divisioonatasolla. Mikäli KTP:n aikataulut sen suinkin sallivat, ovat liigajoukkueessa pelaavat Donte Thomas ja Tyrell Nelson MuKin käytettävissä kevään pudotuspeleissä. Vielä keskiviikkona heitä ei nähtäne ensimmäisessä Rahola-pelissä mutta kenties kolmannessa, jos sellainen tarvitaan.

Pyrkivällä on pelioikeudet kolmelle ulkomaalaiselle. Joukkueen rosteriin on kirjattu amerikkalainen Juan Davis jr. (22/203), ukrainalainen Artem Shchepkin (32/189) ja bulgarialainen Angel Mavrodiev (27/183). Heistä nimekkäin on Davis, joka on pelannut Korisliigaa BC Nokian joukkueessa.

MuKin Markus Rautasalolle (18/180) kuluva kausi on ollut läpilyönti Korisliigassa ja Kotkassa. B-divisioonassa hän on ollut MuKin pelin keskeinen hahmo. Rautasalo on ollut Joonas Timosen jälkeen joukkueen toiseksi tehokkain ja kolmanneksi paras pistemies.

Näppärän takamiehen likimain täysosumapeli oli runkosarjan toiseksi viimeinen ottelu Ura Basketia vastaan Kaarinassa. Siinä Rautasalo teki 24 pistettä (kakkosten onnistumisprosentti 85,7; 7 yritystä/6 onnistunutta, vaparit 100; 9/9), otti viisi levypalloa, antoi 11 koriin johtanutta syöttöä ja aiheutti kahdeksan virhettä vastustajalle. Rautasalon tilastollinen teholuku 40 hakee vertaistaan suuremmistakin sarjoista.

KTP:n 19-vuotiaat pojat kohta kesälaitumille

Mitalipelit jäivät KTP:lta saavuttamatta 19-vuotiaiden poikien SM-sarjassa. Tämä sinetöityi, kun joukkue hävisi viimeistä edellisen runkosarjan kamppailunsa Tapiolan Hongalle Espoossa 104-101 (tauko 56-56, erät: 28-29, 28-27, 22-19, 26-26). Sarjan viimeisessä ottelussa KTP kohtaa Jyväskylän HoNsU:n kotonaan ensi lauantaina, mutta sillä pelillä ei ole enää merkitystä. Neljän parhaan joukkoon ja mitaliotteluihin menevät aivan ilmeisestikin helsinkiläiset Rocks, Munkkiniemen Kisapojat ja HNMKY sekä Honka Espoosta.

Parhaat pisteet/levypallot, Honka: Alvar Peltoniemi 28/12, Lauri Kallio 21/5, Heikki Lamberg 14/5. – KTP: Janne Lehtoranta 44/3, Eero Hannikainen 19/9, Julius Tiilikainen 15/8, Konsta Kallio 11/9, Lauri Honkanen 8/4, Nikolai Labbas 3/1, Julius Räsänen 1/3.

 

Tuloksia Euroopan kentiltä:

Ranska, ProB-liiga:

Blois-Orleans 80-92, tehomiehiä, O: Brandon Jefferson 8 pistettä/0 levypalloa/4 syöttöä. Orleans johtaa maan kakkosliigaa.

NM1-liiga:

Vitre-Tarbes/Lourdes 77-86, tehomiehiä, T/L: Manuel Barnes 5/0/1. Tarbes-Lourdes on maan kolmosliigassa 24. (joukkueita 28).

Saksa, ProA-liiga:

Kirchheim-Hagen 61-76, tehomiehiä, H: Alex Herrera 5/5/0. Hagen on maan kakkosliigassa yhdeksäntenä.

Kreikka, A1-liiga:

AEK Ateena-Kymis 96-92, tehomiehiä, K: Matt Williams jr. 5/1/2. Kymis on maan ykkösliigassa 12:ntena.

Hollanti, Eredivisie:

Leiden-Zwolle 79-82, tehomiehiä, L: Kenneth Simms 9/11/1. Leiden on maan ykkösliigassa toisena.

Islanti, Dominos-liiga:

Njardvik-Skallagrimur 114-84, tehomiehiä, N: Jeb Ivey 10/1/1. Njardvik on maan ykkösliigassa toisena.

Luxemburg, Total-liiga:

T71-Racing Luxembourg 94-76. Anton Mirolybovin valmentama Racing on maan ykkösliigassa viidentenä.

Romania, Nationala-liiga:

Craiova-Cluj Napoca 69-95, tehomiehiä, Craiova: Sharaud Curry 17/2/3. Craiova on maan ykkösliigassa punaisen jatkolohkon neljäntenä.

Venäjä, VTB-liiga:

Kalev/Cramo, Viro-Khimki 85-96, tehomiehiä, Khimki: Tony Crocker 0/1/1 (peliaika 7 minuuttia). Khimki on maan ykkösliigassa kolmantena.

Superliiga 1:

MBA Moskova-Ural Jekaterinburg 64-95, tehomiehiä, U: Mandell Thomas 10/2/2. Ural on maan kakkosliigassa seitsemäntenä.

Englanti, BBL-liiga:

Manchester-Leicester 75-73, tehomiehiä, L: Tim Williams 26/10/1. Leicester on maan ykkösliigassa toisena.

TEKSTI: Matti Järvinen KUVA: Mikko Mäkelä

Yhteistyökumppanit